Dugo sam tražio neki interesantan sovjetski kvarc, pa je najzad iskrslo nešto:
Slava kvarc 3050, step motor, 10 rubina. U odličnom je stanju, narukvica, kopča, sve radi i vidi se da zaista nije skoro uopšte nošen.

Ovo je možda najdetaljniji ruski sat koji sam video, toliko detalja da ne znam odakle bih počeo, prvo kućište koje je izrađeno u tehnici "kupola od T34", grubo, masivno, teško, sa glatkim i brušenim segmentima.

Narukvica koja savršeno odgovara ovom satu, nije puni čelik ali praktično jeste, vrlo je grubo obrađena (ne smeta ali se vidi). Kopča je tvrda. Ne vidim da je moguće vaditi segmente narukvice ali ima 6 rupa na kopči, prve tri sa većim razmakom i tri sa sitnim razmakom.

Pleksi ima različite površine, kako kažu "multi-faceted" ali ne znam srpsku reč za to, ako i postoji, ali iznutra, da da, različite površine su iznutra, njih pet, centralna ravna i oborene na svaku stranu po jedna. Sam pleksi viri oko 1.5mm izvan kućišta i oštrih je ivica.

Najzanimljiviji deo sata je mehanizam sa step motorom, i njegova karakteristika je da sekundara pri svakom pokretu malo rikošetira unazad.

Evo nekih slika na prvu loptu.