auh, kakav sat, kakav tekst ... ova tema postaje obavezna - trajno ... jedino jos da izroni Tuna iz neke price, pa da padnem(o) pod sto
Sent from my SM-A320F using Tapatalk
auh, kakav sat, kakav tekst ... ova tema postaje obavezna - trajno ... jedino jos da izroni Tuna iz neke price, pa da padnem(o) pod sto
Sent from my SM-A320F using Tapatalk
Uh Pogue...vlažni santreba napomenuti da je samo žuti Pogue, ostali su 6139-6002...iako pojedini i druge boje vode pod Pogue...
Sent from my Mi-4c using Tapatalk
Hvala na feedbacku kolege! Zaista mi je drago, da još neko deli samnom mišljenja o ovim satovima.
SEIKO 6138-0011 UFO AUTOMATIC CHRONOGRAPH
Samo godinu dana nakon plasiranja automatskog hronografskog mehanizma 6139, Seiko izlazi na tržište sa novim kalibrom jednakog tipa, 6138. Možemo slobodno konstatovati, da se radilo o određenom unapređenju u odnosu na 6139. Novi mehanizam je imao dodatnu funkciju ručnog navijanja i dodatni podbrojčanik za merenje, do 12 časova.
Baš u ovom detalju je primetna moć Seika. Dok se švajcarska grupacija, takozvani Chronomat (Breitling, Heuer, Hamilton-Buren, Dubois-Depraz), još uvek mučila sa pouzdanošću svoga Calibra 11 (tek sa sledećim, kalibrom 12 su uspeli premostiti sve tehničke poteškoće) i samo tri meseca nakon početka proizvodnje Zenithovog El Primera, ovaj japanski proizvođač je predstavio već prvu verziju novog automatskog hronografa. Ta verzija je mehanizam 6138A, koji je sadržavao 21 rubin a krajem iste godine bila je predstavljena i verzija 6138B, sa 23 rubina.
Ako uz to dodamo činjenicu, da se radi o integrisanom mehanizmu vertikalne strukture, srešćemo se sa za to vreme potpuno revolucionarnim potezom. Pošto je ovakvu konfiguraciju prihvatio Rolex prilikom razvijanja vlastitog automatskog hronografskog mehanizma 4130, za Daytonu, tek 30 godina kasnije, onda možemo predpostaviti, kakva je zapravo neekonomska vrednost Seikovih hronografa u periodu od 1970 do 1979 godine.
U vezi sa napisanim, želeo bih dodati jednu zanimljivost vezanu za ova dva kalibra. Ubrzo nakon pojavljivanja 6138 na tržištu, u javnost su procurila nagađanja, da je Seiko zapravo sve vreme razvijao ovaj drugi mehanizam sa dva podbrojčanika i da je zbog tehničkih problema požurio, pa je maja 1969 plasirao sigurniju varijantu, mehanizam 6139 sa jednim brojčanikom, a kada su problemi sa pouzdanošću bili konačno rešeni, 8 meseci kasnije izlazi i verzija 6138A. Seiko ovo nije nikada zvanično potvrdio ili demantovao, ali ostaje činjenica, da ima logike u sistemu označivanja mehanizama. Za to doba je neobično, da stariji mehanizam ima veći broj od novijeg (6139 vs 6138).
Uostalom, sklonost pedantnosti ovog naroda nikada nije bila pod znakom pitanja. Šta drugo očekivati od nekoga, gde zbog zakašnjenja voza od 28 sekundi na relaciji dugoj 650 km, sledi javno izvinjenje japanskih železnica.
Jedan od prvih modela, u kojem se našao novi mehanizam je bio 6138-0011, u to vreme nazvan i promviran kao Yachtman ali je vrlo brzo sa strane ljubitelja preimenovan u UFO. Dok za prvi nadimak nije potpuno jasno odakle dolazi ideja, kod drugog, pogled na sat pruža logičan odgovor. Oblik kućišta, kod kojeg su lugovi sakriveni u njemu, zaista asocira na pomenutu skraćenicu.
Kućište je napravljeno od nerđajućeg čelika. Obruč bezela je visoko poliran, dok je osnovno kućište napravljeno iz brušenog čelika.
Dimenzije sata bez krunice su: širina 43,7 mm, visina 15,3 mm i dužina 47,0 mm
Razdaljina od luga do luga iznosi 47,0 mm, a između lugova 18,0 mm.
Krunica se nalazi na poziciji 3. Nije potpisana i nije ušarafljiva. Hronografski pusheri se nalaze na pozicijama 2 i 4. Sve tri krunice su iz poliranog čelka, prečnik glavne iznosi 6,2 mm. Hronografski pušeri se odlično odazivaju. Potreban je mali pritisak, da bi se štoperica pokrenula, zaustavila i resetirala. Kazaljka hronometra se lepo vraća na početnu poziciiju.
Bezel nije rotirajući. Korona je napravljena iz aluminija. Odlično dizajnersko rešenje predstavlja crveni unutrašnji obruč oko stakla. Sadrži tahimetersku skalu. Širina bezela je 3,0 mm.
Poklopac kućišta je napravljen iz kombinacije brušenog i poliranog nerđajućeg čelika i ušarafljen je. Serijski broj sata otkriva, da je proizveden 1971 godine.
I posle skoro pola veka, uočljiva je kvalitetna obrada kućišta. Sve ivice su lepo finiširane, nema oštrih rubova, sat se lepo prilagođava ruci.
Kućište je vrlo masivno, kompaktno a njegova jedinstvenost je, da nema vidljivih lugova, kada se sat posmatra ispred ili sa strane. Dočarava sliku zatovrene školjke ili svemirske letelice.
Staklo je Seiko hardlex. Nalazi se 2 mm nad razinom ruba kućišta i jedva primetno se spušta prema sredini. Omogućava odličan pregled i čitljivost brojčanika. Površina staklene površine iznosi 33,0 mm.
Brojčanik je crne boje. Prozori za dan i datum se nalaze na pozciji 3 i međusobno su odvojeni. Pohvalio bih odluku dizajenera, da je pozadina prozora u jednakoj boji, kao brojčanik. Podbrojčanik za merenje časova se nalazi na pozciji 12 a podbrojčanik za merenje do 60 minuta, se nalazi na poziciji 6. Njihova različita veličina definiše ovaj sat. Gornji podbrojčanik je manji od donjeg. Oba podbrojčanika su srebrne boje a sportski utisak konačno definiše narandžasta boja markera i pojedinih indeksa u njima. Oba subdiala su postavljena malo ispod razine podlage brojčanika.
Markeri su u obliku barova i postavljeni su na podlagu brojčanika. Srebrne su boje, nisu uovičeni a unutrašnjost je prvobitno bila premazana sredstvom za luminaciju.
Srebrne kazaljke su takozvane Pencil. Unutrašnjost je premazana sredstvom za luminaciju. Hronometarska kazaljka je svetlo žute boje i uzevši u obzir preporuku proizvođača, da je ova funkcija neprestano u funkciji, njeno klizenje predstavlja dodatan prijatan vizualni učinak.
Narukvica nije originalna 6138-011, iako je Seikova. Vanjski linkovi su iz brušenog a unutrašnji iz poliranog čelika. Širina je ravnomerna i iznosi 18,0 mm.
Kopča je napravljena iz poliranog čelika, zatvara se na klik i sadrži sigurnosni poklopac.
Sat pokreće automaski hronografski mehanizam sa opcijom ručnog navijanja Seiko 6138A. Sadrži 21 rubin, frekvencija iznosi 21.600 b/h iima rezervu snage od 44 sati. Komplikacije mehanizma su hronograf sa merenjem vremena do 60 minuta, dan i datum. Pošto se radi o vertikalno postavljenom integriranom mehanizmu, preporučljivo je, da štoperica radi sve vreme, kao i sat.
Radi se o izuzetno kvalitetnom i robustnom mehanizmu, koji je odličan naslednik prvog vertikalnog integriranog automatskog kalibra Seko 6139. Proizvodio se istovremeno, kao i navedeni prethodnik, odnosno u razdoblju od 1970 do 1979 godine.
Fascinantno je, da ovaj sat i danas omogućava nošenje u smislu prihvatljivosti izgleda. Istupaće i danas, kao što je istupao pre 47 godina, biće jednako jedinstven. Mada izgledom razbija romantiku nekadašnjih vremena, nostalgiju pretvara u nešto, što je na dohvat ruke i povezuje vreme, kao most među decenijama.
Model UFO je visoko kotiran među sledbenicima Seiko sportskih hronografa i odmah je iza Pande i Bullheada. Njihova cena se uposlednjih 5-6 godina najmanje udvostručila. Dok se još pre 6-7 godina odlično očuvan model mogao naći i za 350 €, danas ga je skoro nemoguće dobiti ispod 1.000 €. Čak i prosečno očuvani modeli dostižu cenu od 500 € i više.
Poslednja ispravka: Haifisch23 (17.5.2018. u 21:32)
Svaka čast Hafisch na tvom doprinosu forumu, zaista se puno može naučiti iz tvojih recenzija! A posebna pohvala i za tvoju kolekciju i odličnom stanju u kojem su ti svi satovi. Respect!![]()
Hvala kolege! Tek smo na pola puta sa predstavljanjem![]()
Izneo bih jedno samo upozorenje vezano sa Seiko vintage hronografima. Juče me je Skydrummer upozorio na neke detalje, kod Pogue-a, koji bi mogil navoditi na to, da nije samo narukvica aftermarket nego i neki drugi delovi.
Ja sam sat kupio od prodavača, koji se time zvanično bavi. Samo sam jedan hronograf kupio od privatne osobe, a to je Kakume, gde ima određenih nepravilnosti (ne aftermarket na brojčaniku, nego je prošlo vlasnik, koga poznajem i od koga sam kupio sat) On je na svoju ruku hteo naneti novu luminaciju, ali mu to nije najoblje pošlo za rukom, pa je ispalo zaista slabo. Uz to je posle još prefarbao kazaljke, da bi nekako izjednačio kontrast markera i brojčanika). Ali moj časovničar je rekao, da to nije veliki problem i kad bude došao red na servis sata, da će to restaurirati. Tu sam žrtvovao slabiji izgled zbog autentičnosti, jer je sat od početka kod prvog vlasnika.
Kao što sam napisao, ne mogu, da stavim ruku u vatru, da svaki pojedini deo na hronografima nije aftermarket, mada su mi to potvrdili prodavači.
Kada sam juče zvao prodavača za Pogue-a, rekao je, da se radi o Non Notched Case-u, koje je korišteno oko sredine 1971 i da je to slučaj sa mojim modelom i da je u to vreme Seiko ne nekim modelima koristio jednake pushere na 6139 i 6138. Postoje vodiči za Seiko hronografe na forumima ali i oni su uopšteni, nisu zvanično potvrđeni od proizvođača a i ne pokrivaju u potpunosti celokupnu emisiju. Poštujem Sky-jevo mišljenje ali ne mogu, da odbacim ni mišljenje antikvara, za kojega znam, da pošteno radi svoj posao i da je kroz njegove ruke prošlo more satova, pa ću probati, da proverim i videti, šta je sa tim. Baš on je bio taj, koji mi je preporučio, da rađe Citizen Bullhead kupcim u Nemačkoj, nego ovde kod nas, jer koliko je video, većina ima jednaku visinu markera, koji su 100 % aftermarket.
Ovo pišem, kao upozorenje, da se radi o 40 i nešto godina starim satovima i da na žalost ne mogu, da zasiguram, da je sve 100% iz doba, kada su nastali.
Sa druge strane mogu, da potvrdim, da su svi mehanizmi potpuno izvorni i 100 % fit. To je moj časovničar potvrdio, kada ih je pregledao.
Poslednja ispravka: Haifisch23 (18.5.2018. u 11:38)
Hvala na lepim tekstovima i doprinosu forumu.![]()
Druze svaka ti cast,imas od svega pomalo. Vidi se koliko volis ovu nasu bolest. Mogu samo jedan duboki naklon za sve sto imas!
Послато са SM-G955F уз помоћ Тапатока
next year at this time I'll be a millionaire
Prelepa kolekcija u celosti. Svaka čast još jednom.
Hvala Lazo!
Bookmarks sajtovi