Meni je spring drive cas super cool, cas uopste nije. Cool je kako su napravili da se mehanicka energija iz spirale prevodi u elektricnu i napaja IC i oscilator. Cool mu je kazaljka koja klizi, uzivo izgleda stvarno omamljujuce. A sa druge strane, mehanicki realno nije impresivan mehanizam. Impresivna mi je jedino energetska efikasnost celog sklopa, ali nije impresivno postici +-1sec koristeci kvarc.

Osim pomenutog problema sa servisiranjem, druga stvar koju ne volim kod spring drive je sto su skoro svaki sat sa tim mehanizmom unakazili sa power reserve indicatorom. Nisam ekspert za dizajn, ali meni nema smisla vizuelno kako je uradjen. Ne balansira lepo, polozaj mu je cudan, rotacija od 100ak stepeni mi je cudna....ne znam sta su mislili sa tim
Cak mi je bolje uradjeno to na mnogo jeftinijim presage power reserve modelima.

Da novac nije prepreka, ja bih isao na hi-beat. Meni je omiljeni GS onaj plavi whirlwind hi-beat od pre par godina, ali verovatno nikad necu moci da ga kupim.

Posto novac jeste faktor...razmisljanje o grand seiku sam sveo ili na 9F kvarc (sbgn005 GMT mi je trenutno favorit) ili eventualno na obicne automatike.