Citat Bojan Savic kaže: Pregled poruke
Hvala na komentaru i na savetu
Bas sam taj dan kada me GS odusevio probao Longines tripple date iz master kolekcije, kao i Spirit, za koji sam mislio da ce me oduseviti, bas mi nije "legao" valjda zbog prevelikih lugova i nekako bolje izgleda na slici nego uzivo. Nemoj me pogresno shvatiti, zaista respektujem Longines kao brend, ali za to, koliko kostaju, nesto mi je tu falilo...
Ukoliko imas nekih informacija o mehanizmima GS-a, bilo bi mi drago da pises o tome.
Takodje, paralela sa mehanizmima cenovno slicnih satova CH je uvek dobrodosla

Sent from my M2007J3SG using Tapatalk
Šta vas tačno interesuje kod GS mehanizma?

Ako se govori o Spring Drive-u, to je suštinski kvarc mehanizam jer koristi se kvarcni kristal 32kHZ povezan za veoma mali IC koji radi na struju (radi se o nano-amperima ako se dobro sećam). Struja se stvara zahvaljujući opruzi koja kad se odmotava proizvodi električnu energiju. Ta energija se koristi zajedno s IC-om i kvarc kristalom da usporava brzinu okretanja sekundnog točka, s tim što koči njegovo okretanje s magnetom, a kočenje je regulisano zahvaljujući kvarcnom osilatoru.

Inače Spring Drive mehanizam se navija (može automatski zahvaljujući rotoru ili ručno), kao klasičan mehanički sat, nema bateriju, ali tajming radi zahvaljujući struji i kvarcnom osilatoru. Vrlo je precizan, možete očekivati nekih +1/-1 na dan, ili bolje.

Budite spremni da vaš Spring Drive sat šaljete GS-u za servis. Nisam još imao priliku da mog servisiram prema tome nemogu vam puno reći na toj temi.

A što se tiče GS-ovog “hi-beat” mehanizma, to je nešto sasvim drugačije. To je mehanički mehanizam za mehaničkim osilatorom. Npr 9S86 radi na 10Hz. To je dosta za mehanički sat ali nemože se uporediti kao mehanizam s Spring Drive-om. Ne kažem da je bolji ili lošiji, već nešto sasvim drugačije.