180Likes
-
Član
- Reputacioni uticaj
- 9
Re: Seiko 4R36 vs 6R15
Napravio si malu gresku sto si mozda previse srcem uleteo u kupovinu. Za taj novac definitivno si mogao da barem uzmes neki 6R35 i da ako nista imas 70 sati rezerve, i to za 80000 ili 90000 dinara. Platio si Seikov hype sa limited edition naslovom. Naravno, uz sve to nisi imao srece, sto je najveca frka ovde. Ja sam ubedjen ako bi se napravila velika anketa o odstupanju Seiko 5 ili Samuraja, Kornjaca, Suma, Alpinista itd, da bi velika vecina imala sasvim tolerantno odstupanje.
Cela manija oko kvaliteta i "ulog-dobijeno" se opet svodi na licne preference. Ako se nekom ne isplati da za servis da novca koliko vredi i sam sat, onda je iako u teoriji sasvim popravljiv mehanizam zapravo "nepopravljiv" za mnoge. Sa druge strane, servis nekog "high end" brenda moze da kosta kao jedan fin sat iz srednje ili polu srednje klase koji mnogi sanjaju, ali imas popravljiv, precizan i kvalitetniji mehanizam u koji vredi uloziti, ali da li vredi, sam covek proceni.
Ja licno nisam imao problema sa odstupanjem kod Seiko-a. Imao sam probleme sa narukvicama i sa tom vrstom fuseraja, ali u realnosti ono za sta je sat namenjen, vise nego korektno se ponasao i donosio mi je zadovoljstvo. Kategorizacija "smeca" se po mom misljenju ne moze svoditi tako olako i pausalno. Ti ces svoj sat regulisati, i 98% su sanse da ce sve biti ok.
Veznao za vrednost- Ljudi, pored zivog Casia i slicnih, sve je u vecoj ili manjoj meri debelo bacanje para. Ovaj hobi je skup hobi, a nikako investicija. Za investicije ljudi su napravili investicioni fond odnosno investiciono zlato. Sve sto je po sistemu "vredi onoliko koliko si spreman da platis" u slucaju Rolexa, Seika, Omege, Breitling-a, Citizena, IWC-a, Orienta, Sinn-a itd, gubi na vrednosti pre ili kasnije ili je u startu vec izgubilo dosta vrednosti. Zato uzivajmo u onome sto nam se dopada, i najbolji savet, protezanje po duzini, a ne proizvoljno
Znanje je bitna karika da bi upoznali sta nam se zapravo dopada, da se identifikujemo sa samim sobom, da procenimo kvalitet i da budemo srecniji a ne praznoglaviji i "tupo" srecni. Da izbegnemo da postanemo snobovi i robovi na svoju stetu. Sve ostalo je zabava. Barem ja tako gledam na stvar.
Vaš status
- Ne možete postavljati teme
- Ne možete odgovarati na poruke
- Ne možete slati priloge uz poruke
- Ne možete prepravljati svoje poruke
-
Pravila foruma
Bookmarks sajtovi