Kao što sam napisao, nisam nikoga ubeđivao. Samo sam izneo činjenice, koje su neoborive i koje domaći amaterizam postavljaju u drugi plan. To što ti rasklapaš satove i što se susrećeš sa njima, to je svakako pohvalno ali isto tako, to je tvoj problem. Kada ćeš svoje tvrdnje podkrepiti sa licencijama, koje si pridobiio prilikom školovanja na radu sa tim mehanizmima a ne poduhvatima amatera sa You Tube-a, onda će tvoje reči imati pravu težinu. Ja imam 53 godine, svet satova pomno pratim od svoje 25 godine i još uvek se ne usuđujem, da svoja lična iskustva, koja nisu podkrepljena odgovarajućim stvarnim argumentima, javno iznosim.
U tom vremenu sam imao sreću, da uz posao koji obavljam, dođem u susret sa mnogim profesionalncima na ovom području i zanimljivo, da niko od njih nije iznosio takvo uopšteno mišljenje o švajcarcima i japancima, kao što ti to sebi dozvoljavaš. Zabrinjavajuće je to, što se kačiš na detalj koji je potpuno nevažan. Ručno navijanje kod automatskih satova. Čak i ja kao laik na tehničkom hardwaraeu znam, da je potrebno napraviti samo nekoliko zavrtaja, da bi se sat pokrenuo. Zato je i ta funkcija napravljena, da se sat ne bi nepotrebno stresao pre upotrebe.

Ovaj forum čitaju i oni, koji nisu članovi u želji da dođu do nekih saznanja, koje će im omogućiti, da se lakše odluče za odabir. Pri tome im neće pomoći tvrdnje jednog od učesnika ove naše debate, da Seiko 5 ima više dodirnih tačaka sa Rolexom nego razlika, da piše o odnosu cena/kvalitet sata, koga je video samo u izlogu ili ispostavljanjem funkcije kod automatskog sata, koja je u sasvim drugom planu i za koju struka napominje, da sa njom ne treba preteravati. Zanimljivo, da si uz sve satove, koje nosiš od kada znaš za sebe i uz sve znanje, koje poseduješ, pisao, da je Zeppelin firma, koja je stara preko 100 godina.
Kod takvih tvrdnji, koje tako vehementno iznosiš, ne samo ti nego i ostali slični tebi - bez stvarnih činjenica, bilo b fer napomenuti, da se radi samo o ličnom mišljenju, da se ne bi neiskusni čitaoci zavodili amaterskim prosekom.


Citat stanis kaže: Pregled poruke
Ne mozes mene da ubedjujes, imam 50 godina i satove nosim od kada znam za sebe a uz to ih i sam popravljam.Imam iskustva i sa jednim i sa drugim mehanizmima i govorim iz prve ruke i nepristrasno.Rasturao sam i sklapao i etu i mijotu i seiko i razne ruse i mogu da ti kazem da zive u iluzijama svi oni koji favorizuju svajcarske mehanizme i nemacke automobile i tvrdim da su precenjeni.
Pitao je decko u cemu je razlika i koji je bolji i ja sam izneo svoje misljenje i napisao da taj bazicni mehanizam standard se ne razlikuje od seika misleci na njegovu vrednost, izneo mane i prednosti i jednog i drugog bez namere da bilo koga hipnotisem i ubedjujem u suprotno.
Shvatio sam da se ne slazes i to je to.