Vecito pitanje koje izaziva hamletovske dileme, po vaznosti odmah iza onog: ko je stariji, kokoska ili jaje, jeste- postoji li nesto dobro a jeftinu (na zalost, u ovom slucaju tek-pristupacno). Pa jos da je o satovima rec... Dakle, iako ne vidim nista lose u tome da sat bude tek modni detalj, u trendu i "fancy", niti imam nesto protiv da estetika bude dominantan razlog pri izboru sata, ipak zadrzavam pravo da smartam glu....hm...ne bas tako pametnom investicijom, da tako kazem. Najcesce su u itanju vrlo skromni mehanizmi,i kucista slabog kvaliteta (rekoh - najcesce) pa kad sumirate, ispada da placate ime dizajnera,i to poprilicno, i nista vise od toga! Neko bi rekao da je to cena snobizma. Ali ne i ja. Ja samo volim satove. Do duse, od "jeftinijih" satova (cenovni opseg do 300e) ispada da i nema neke narocite alternative sto se kvaliteta, dugotrajnosti i pouzdanosti tice, pa se sve svodi na individualizaciju i statistiku: ja licno imam IRONY CHRONO SWATCH, koji je kupljen 1996 godine, i jos radi. Sa napomenom da je od IRONY CHRONO posle toliko godina ostao samo IRONY, jer je hronometar davnih dana ispustio svoju plemenitu dusu! A takodje znam za primere da su ti isti satovi crkavali za svega 2,3 godine. Dakle, nema pravila, i tak je sa svim satovima, pogotovo kod nas popularnim Sectorima, Festinama (da se pohvalim, kupio jednu pre 2 dana,ipak 16222 i silno me je obradovala)...
Medjutim, ipak mislim da se i za ove novce moze napraviti jedna pametna i dugorocna investicija (dugorocna u smislu prenosenja sata s kolena na koleno). Rec je,naime, o JAPANCIMA!!!
Kao i kod automobila, ako hocete da vozite a da vas ne boli glava, kupite TOYOTU (do duse, kaze se Japanca,ali kako sam ja vozac Toyote, teram vodu na svoju vodenicu!!!-da napomenem da sam ljubitelj i automobila...i jos kojecega, ali o tome ne smem pred svojom zenom, plasim se,xe,xe...) tako je i kod satova.
SEIKO
Samo par reci iz licnog iskustva:
Pre tridesetak godina, moj otac i moj stric dobiju na poklon svako po SEIKO 5 Automatic.
Mom ocu je taj sat ispadao,verovali ili ne, u bure sa naftom, nasao ga je tek kad je video dno bureta od 200l, pa kako je sat bio mastan, on resio da ga malo otkuva...i..nista. Naravno! E, kako je utvrdio da buckanje sata u kipucoj vodi za isti bas i ne predstavlja neki narocit problem, kaze da je poprilicno parica zaradio na opkladama da ce sat da radi i kad ga otkuva. I radio je. Samo sto je periodicno morao da ga nosi kod sajdzije da mu menja dihtung... i to je to. I prilicno sam ubedjen da bi sat i danas bio u zivotu da mu jedne prilike nije iz dzepa jakne ispao direktno pod tocak autobusa... HA, pomislicete da je tu kraj ovom Chuck Norisu medju satovima, ali tu se varate! Nije! Puklo staklo, iskrivio se poklopac...dok je mehanizam u naaaaajvecoj meri ocuvan. Ipak je opravka,za koju se sajdzija iz Ruzveltove kleo da nije nikakav problem, tada kostala poprilicno (pu,pu...devedesete godine), pa se od iste odustalo. Ovo je sat koji se nasledjuje. U mom slucaju, do duse, u delovima..ali je ipak lepo kad u ruku stane jedan komad istorije...
Pitate se sta bi sa stricem i njegovim satom.
Pa...nista! Stric se za tih trideset godina poprilicno ugojio, sad uspesno vaga 120 kg, a sat jos uvek radi!!!
Sta posle svega reci, osim: SEIKO 5 - DAS AUTO!!!
E, a sad jedno pitanje za upucene:
Pravi li se u 21. veku SEIKO nalik opisanima (ne mora bas da se iskuvava), a ako je odgovor potvrdan - molim da odgvore koji su to modeli i sta nose od mehanizama! Takodje, kako su se pokazala njihova kinetic tehnologija?
Ukoliko sam nekog zainteresovao, evo jos jednog linka na ovu temu
http://www.svetsatova.com/forum/show...emnim-uslovima
Pozdrav i nadam se odgovoru
Registracija
Help

93Likes
LinkBack URL
About LinkBacks

Odgovor sa citatom
Bookmarks sajtovi