B13 spada u Chronometer grade.
B13 spada u Chronometer grade.
Da B13 je u stvari ETA 7750. Ali u svakom slucaju, ETA 7750 je po meni odlican mehanizam. Tako da ga uz malo dorade koriste mnogi prozvodjaci u svojim satovima koji imaju chronometer funkciju.
na tvoja pitanja u vezi kvaliteta ce ti odgovoriti neko iskusniji a ja ti u medjuvremenu preporucujem temu:
Da li postoji bolji sat od ovoga... gde imas dosta dobrih predloga za taj novac!
i ako moze slika tog tisot-a ili link!?
Misko, hvala Vam na odgooru i saveti.
Srdacan pozdav!!
Zdravo diogene. Pridruzujem se dobrodoslici. Tvoje zasebno pitanje/temu sam obrisao posto ce ovo mesto biti sasvim dovoljno da dobijes odgovore t.j. da pitas i o Candino satovima i njihovim mehanizmima.
Licno mislim da Seiko i Citizen u cenovnom rangu do 150€ daju najvise za ulozeno. Takodje i Candino koji te interesuje predstavlja odlicnu kupovinu. Kao sto si i sam primetio - Candino satovi imaju cenjenije safirno staklo. Savetujem ti da pretrazis forum jer se o pitanjim slicnim tvom dosta diskutovalo.
Moj savet ti je da - ako si vec poceo da obracas paznju na to koji je mehanizam (automatik, kvarcni) - da radije odaberes sat sa automatik mehanizmom, Videces na forumu da safirno staklo nije bez mana i da mineralno staklo ima svojih prednosti (recimo Seikov Hardlex predstavlja solidan izbor).
No time to lose
hvla! da li mozda posedujes saznanjana koji mehanizai ide u ovaj model?
Ne znam tocno na koji model mislis, ali ako je quartz vjerojatno Miyota OS 20.
@Oliver M
Za neke modele pojedinih proizvođača možeš da saznaš koji je mehanizam samo ako otvoriš sat!
Što se tiče servisiranja kvarcnih mehanizama,pa,moj je stav: ne diraj dok radi!
Zupčanici kvarcnog mehanizma se neuporedivo manje troše od automatika ili manuelca i mada određen broj poznavaoca govori kako ga treba servisirati skoro kao i mehaničke mehanizme,ipak je više onih koji su zagovornici "politike" da si ništa ne pipka!
U prilog im ide činjenica da ima gomila kvarcnih satova iz '70-tih koji rade potpuno normalno bez ikakvog servisa za sve ove godine!
Rok trajanja -nepoznat.Ima primeraka iz '70-ih koji i dalje rade.
Opet,kad ''rikne'' najčešće sledi zamena mehanizma.Srećom,većina ovih mehanizama nije skupa.
Servisiranje-poželjno.Znatno je jeftinije nego kod mehaničkih satova( obično samo par zupčanika,ponekad neki rubin)Dobro je i menjati dihtung-gumice.
I Ronda i ETA su O.K.
ZAJEDNO SMO SKUPA!
Bookmarks sajtovi