Strana 74 od 79 PrvaPrva ... 2464707172737475767778 ... PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 731 do 740 od ukupno 781
Like Tree513Likes

tema: Predlozi za kupovinu sata do 300 EUR

  1. #731
    Stariji član Avatar korisnika Nešoni
    Član od
    26.9.2017.
    Poruke
    718
    Lajkovi
    4566
    Reputacioni uticaj
    48

    Određen forumom Re: Predlozi za kupovinu sata do 300 EUR

    Doktorske obrazloženje. Ja sam screenshot-ovao odgovor dok ga ne naučim.
    Haifisch da nemaš neka saznanja o Corona virusu?

    Sent from my LYA-L29 using Tapatalk
    chuck, bokanegra and Haifisch23 like this.

  2. #732
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.911
    Lajkovi
    13196
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Predlozi za kupovinu sata do 300 EUR


    Corona Virus nije ništa u odnosu na satitis.
    Prvog uz nešto sreće preživiš a ovaj naš...nema leka, ubja polako - ali lepo i slatko.
    eee, don Alberto, srdjanr and 2 others like this.

  3. #733
    Član
    Član od
    25.2.2020.
    Poruke
    129
    Lajkovi
    402
    Reputacioni uticaj
    29

    Određen forumom Re: Predlozi za kupovinu sata do 300 EUR

    Citam Haifisch-ov post prvi put u potrazi za odgovorom, pa jos jedno 2 puta da slozim cinjenice, pa 4.,5.,6. (...) put da se divim sadrzaju... Ovo je najbolji odgovor koji sam ikada procitao na bilo kom forumu.
    Hvala i za temeljitost i konciznost, jasnost i jednostavnost, mnogo mi je pomoglo da slozim cinjenice u glavi.

    Imam samo jedno malecko podpitanje: posto nisam imao predstave da je redovno odrzavanje toliko skupo (zamisljao sam bar duplo jeftinije, a duplo redje), sta je onda za ocekivati od mehanickog sata na duze staze? Ako se ugradjuje toliko mnogo mehanizama i ima dosta delova da li onda ima smisla (citaj isplativosti) popravljati sat ako nesto otkaze (jasno da uvek zavisi sta otkazuje i da nije svejedno koji deo mora da se servisira, ali me interesuje da li je to neka praksa), ili se menjaju citavi mehanizmi, kao kod jeftinijih kvarcnih (verujem da ce jedan Miyota mehanizam biti dostupan na trzistu godinama nakon proizvodnje nekog sata)?
    Ne ocekujem ja da kupim sat za 300E i da ga ostavljam u nasledje, ali mi jeste zelja da kupim nesto sto ce moci da mi koristi godinama, pa i decenijama, sto da ne... Mada sam upravo zakoracio u najkontaminiraniji epicentar satitis zaraze, tako da je vrlo neizvesno hocu li uspeti ostati na jednom "decenijskom". I razumem da niko ne moze garantovati da neki skupi sat moze brzo da se pokvari, a i da neki najjeftiniji kineski sat moze duze da radi bez problema (ja sam pre 20ak godina iskopao iz fioke mamin Swatch, zamenio mu bateriju i radio je "kao sat", i ko zna dokle bi da mu nije puklo plasticno kuciste na mestu gde se kaci kais).
    Posto sam, kao sto rekoh, malo vise na automatik stranu, iz svih razloga koje si pobrojao, samo razmisljam sta da ocekujem i kako da se takvim satom sluzim...

    Hvala jos jednom na svoj pomoci!
    Haifisch23 likes this.

  4. #734
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.911
    Lajkovi
    13196
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Predlozi za kupovinu sata do 300 EUR

    Hvala! Drago mi je, da si pronašao nešto korisno u mom odgovoru.

    Što se tiče popravka i održavanja mehaničkih satova - dao sam odgovor o približnim cenama servisa, koje su kod nas u Sloveniji a i u većem delu Evropske Unije.

    Treba znati, da se prilikom servisiranja mehanizam rastavlja i nakon toga ponovo sastavlja i podešava. To niko ne radi ispod 50 €.

    Cena popravka zavisi od prirode i veličine kvara. Normalno je, da ako je kvar obiman i da bi popravak koštao previše, onda je u takvom slučaju bolje staviti novi mehanizam i troškovi zamene će biti manji nego popravak. Kod satova u cenovnom razredu, koji kupuješ se može stvar rešiti na taj način, da se od velikih on line preprodavača kupi mehanizam i onda se odnese bilo kojem časovničaru, koji napravi zamenu i fino podešavanje. Cene, koje si naveo su baš te cene, koji on line preprodavači dobivaju sa količinskim popustom prilikom kupovine od proizvođača. Inače su mehanizmi dosta skuplji. To se može videti na računu prilikom zamene. Sećam se, da mi je pre nekoliko godina na kvarcu otišla ETA 251.272, koja spada u viši razred (Normflatline, sa 22 rubina). To se desilo još u garancijskom roku, pa je nisu popravljali nego su na ovlaštenom servisu naručili novi mehanizam. On line cena tog mehanizma je bila nešto preko 90 €, dok je na informativnom računu, kojeg dobiješ kod preuzimanja sata posle popravka, koji je gratis, cena tog mehanima iznosila 165 €.

    Mehanički sat na duge staze je odlično rešenje. Nisu to mehanizmi, koje se tek tako kvare. Naravno, u normalnim uslovima korištenja. Oni ne trpe previše tresenja, mada imaju anti-šok zaštitu. Naprimer, bicikliranje u prirodi sa mehaničkim kalibrom ne dolazi u obzir, ili igranje tenisa i slično. Takođe ne podnose vlagu, pa je zato preporučljivo, da se na svake dve-tri godine kod časovničara proveri tešnjenje kućišta, posebno oko krune i hronografskih pushera. Ovo je isto tako važno i za kvarc satove.
    Tako da ne treba previše brinuti. Miyota mehanički mehanizmi će biti još dugo dostupni. Mislim na decenije.
    Videćeš, da ćeš za dve-tri godine drugačije razmišljati i da će ti se današnje dileme činiti sasvim suvišnim. Uvek je pristutan osećaj, da sat koji trenutno kupuješ, to radiš za ceo život i da mora biti sve savršeno ali posle godinu-dve, taj osećaj prolazi u neku drugu, ležerniju i praktičniju dimenziju.

    Osim toga, između redova vidim, da si na pravom putu, da malo dublje zagaziš u ovaj svet i ne verujem, da ćeš ostati na tom jednom satu.

    Što se tiče dileme, oko satova, koji su ušli u uži izbor, imam savet i dodao bih sat, koji jeste skuplji ali višestruko opravdava svaki dinar (EUR) uložen u njega. Njegova cena je oko 520 €, siguran sam, da se može naći u Srbiji kod ovlaštenog dealera i isto tako se može izboriti od 10 % do 15 % popusta.
    To je Tissot Visodate.
    https://www.tissotwatches.com/it-it/...301603101.html

    Prednosti u odnosu na Zeppelin:
    Safirno steklo. Kod Zeppelina je mineralno, dok je kod Hindenburga pleksi, koje se savršeno uklapa u retro look tog sata ali je dosta osetljivo na ogrebotine, posebno kod čestog nošenja. Safirno staklo je neuporedivo bolje od njega.
    Bolja i finija izrada
    ETA 2836-2 mehanizam, koji se kontinuirano proizvodi od 1982 godine i koji je dokazao izdržljivost i pouzdanost i time zaslužio nadimak: traktor.
    Fabrička preciznost mehanizma na dnevnoj bazi je -4 + 10 sekundi, što je jednom bolje nego kod Miyote iz serije 9...
    Radi se o reizdanju čuvenog Tissot Modela iz 1952 godine, koji za razliku od Zeppelina ima istorijsku pozadinu
    Radi se o satu proizvođača sa neuporedivo boljom i većom horološkom vrednošču od Zeppelina.
    Bolje održavanje vrednosti sata od Zeppelina i neuporedivo veći smisao prenošenja sa kolena na koleno
    Prijatan osećaj, kada na ruku staviš sat jednog od horoloških ikona, kao što je Tissot
    Najbolji price performance value u svom cenovnom razredu

    Sve ovo za 150 do 180 € razlike u ceni. Sve navedeno predstavlja puno veći input nego output i vredno je još koji mesec dodatne štednje, da se dođe do njega.

    U najmanju ruku, vredan je probe.
    Neša, chuck, dusan51 and 4 others like this.

  5. #735
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.328
    Lajkovi
    13230
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: Predlozi za kupovinu sata do 300 EUR

    Jeste da si dobio odličan odgovor, ali biću slobodan da nešto dodam o cenama. U Srbiji je cena servisa dosta niža nego u EU, a obično postoji razlika u ceni čišćenja/servisa između navijača, automatika i štopera, pri čemu je ovaj prvi najjeftiniji. Satovi koji nisu štoperi mogu se servisirati za nekoliko hiljada dinara, dok štoperi obično idu do desetak hiljada. Doduše, neki časovničari gledaju i marku sata, tako da redovan servis za istovetan mehanizam možeš platiti jeftinije ukoliko je marka manje poznata. Najjednostavniji štos jeste da pitaš više časovničara koliko im košta čišćenje određenog mehanizma jer nekada i lokacija igra bitnu ulogu. Naravno, postoje časovničari i „časovničari”, a tema o servisima je veoma korisna.
    Haifisch23 likes this.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  6. #736
    Stariji član Avatar korisnika Baron
    Član od
    19.3.2009.
    Lokacija
    Podgorica
    Poruke
    1.587
    Lajkovi
    5192
    Reputacioni uticaj
    23

    Određen forumom Re: Predlozi za kupovinu sata do 300 EUR

    Ovaj Tissot Visodate je sat koji se i meni sviđa, svaka čast na predlogu!
    Što se tiče servisiranja i trajanja sata, to je baš "random". Evo mali off teme-
    Imam 2 Longinesa, jedan sa Eta 2824-2 koji je do sada (6-7god) izdražo svakakva maltretiranja, pa i biciklarenje(dok nisam kupio Mudmastera) i radi možda i tačnije nego prve godine, drži navijenost, uglavnom prezadovoljan.
    Drugi Longines je sa Eta 2892A2. Šta da kažem, prva impresija veoma precizan. Međutim sat u garantnom roku vraćan u Švajcarsku radi servisiranja jer je često stajao- nije držao navijenost, odnosno nije se dovoljno navijao. I dalje nisam zadivoljan u odnosu na 2824-2. Dali je fabrička greška ili konstruktivne razlike u mehanizmu- nikad nisam do kraja razučio, ja prednost dajem "radnom konju".

    Sent from my SM-G930F using Tapatalk
    Haifisch23 likes this.

  7. #737
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.911
    Lajkovi
    13196
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Predlozi za kupovinu sata do 300 EUR

    Baš zato je ETA 2824-2 i njena verzija sa datumom ETA 2836-2 dobila taj nadimak (Work Horse ili traktor).

    Čudi me ovo za ETA 2892-2. To je mehanizam, koji je nastao još 1975 odnosno njegova prva verzija ETA 2892, koji je u stvari samo za 1 mm uži (28,0 x 3,6 mm) legendarni Eternamatic 3000 iz 1961 godine a ETA 2892-2 je još za 1mm uži (27,0 mm x 3,6 mm) i masovno se proizvodi od 1983 godine. Opremljen sa još jačim rotorom od 2892 kalibra.
    Radi se o vrlo preciznom i ujedno izdržljivom mehanizmu, kojeg čak i Victorinox ugrađuje u modele, koji su namenjeni radu u ekstremnim uslovima. Ja ga imam u Diveru 500 MT već devetu godinu i radi bez ikakvih problema.
    Da, sve je moguće. Čak i to, da se Patek pokvari.

  8. #738
    Stariji član Avatar korisnika Baron
    Član od
    19.3.2009.
    Lokacija
    Podgorica
    Poruke
    1.587
    Lajkovi
    5192
    Reputacioni uticaj
    23

    Određen forumom Re: Predlozi za kupovinu sata do 300 EUR

    2892a2 je u stvari Caliber619, al prepostavljam osim natpisa i ukrašenog rotora nema druge razlike, elaborated klasa.

    Послато са SM-G960F помоћу Тапатока

  9. #739
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.911
    Lajkovi
    13196
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Predlozi za kupovinu sata do 300 EUR

    Ne, baš obratno . Kaliber L619 je u stvari ETA 2892-a2. Verzija A2 dolazi iz 1999 godine i još je nekoliko unapređen 2892-2, jer sadrži rebrasti pesto za lagere rotora. Najpoznatiji je po tomoe, što ga je Omega uzela za bazu za svoj co-axial kalibar 1120 odnosno današnji Omega 2500. Ali ga je opet toliko izmenila, da ga ni vlastita mama ne bi više prepoznala.
    Inače 2892-2 je zbog svoje male visine odlična baza za modul hronografe, koje se odlično slažu sa nekim Dubois Depraz mehanizmima, pa ga koristi mnogo High End proizvođača.

  10. #740
    Član
    Član od
    25.2.2020.
    Poruke
    129
    Lajkovi
    402
    Reputacioni uticaj
    29

    Određen forumom Re: Predlozi za kupovinu sata do 300 EUR

    Dragi svi, samo da javim da sam konacno pazario Zeppelin LZ127 7666-5(Miyota 82s5). Hvala na pomoci i uvidu u dosta detalja koji su mi jako pomogli da sagledam sta da zelim i ocekujem od sata, a samim tim i koji da odaberem. Bilo je veliko dvoumljenje, i troumljenje ali na kraju su presudile mnogobrojne racionalno-estetsko-finansijske odluke, a poneki model (i ovde predlozen od strane drugih forumasa) je vec zavrsio na spisku buducih kupnji.
    Jos sam dobio izvestan popust za buducu kupovinu, pa je supruga bacila oko na neke Pierre Lannier modele, a ja vec glumim snoba pa joj objasnjavam zasto je malo skuplji Citizen bolji izbor. (a u stvari ovde cu pitati, posto nigde nisam nasao informaciju sta turaju u te satove, pa verujem da su 100% kinezi, iako nam je prodavacica tvrdila da i u njih idu Citizenovi mehanizmi (?))
    eee, mizzy, Haifisch23 and 1 others like this.

Slične teme

  1. Cene breitling satova kod nas?
    By Wildboar in forum Breitling
    Odgovora: 17
    Poslednja poruka: 25.8.2021., 18:39
  2. Cene ROLEX satova u Srbiji
    By sub in forum Rolex
    Odgovora: 67
    Poslednja poruka: 10.5.2021., 22:29
  3. Muski Omega sat
    By Barbarez in forum Omega
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 17.12.2009., 5:42
  4. Perseo + poklon
    By milanbalog71 in forum Prodaja satova
    Odgovora: 5
    Poslednja poruka: 6.3.2009., 15:41

Tags for this Thread

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •