Ovaj post pišem već treći put danas tako da ću ga skratiti, nadam se da me neće opet izneveriti OS.

Simo, dobrodošao.

Odluka koji sat kupiti je prilično teška jer su svi satovi poprilično ujednačeni po pitanju kvaliteta i ne može se reći da neki model ima mehanizam ili neku drugu odliku do te mere bolju ili izraženiju da je jednostavno superioran u odnosu na sve ostale, tako da u ovom slučaju odlučuju sitnice kao što su cena i dizajn.
Što se tiče plastike kod mehanizama, nemoj da brineš o tome. Gotovo svi kvarcni mehanizmi imaju u određenoj meri plastičnih delova u sebi a svi ovi satovi imaju upravo takve mehanizme, kvarcne.

Kada bih morao da rangiram satove po kvalitetu, od najkvalitetnijeg do "najlošijeg", to bi bilo otprilike:

1. Seiko
2. VSA
3. Tissot
4. Citizen
5. Bulova

Kao što rekoh, ni jedan od ovih satova se ne izdvaja po nečemu posebnom u odnosu na druge. Seiko sam izdvojio jer su uglavnom u pitanju izuzetno robustni satovi, 7t92 mehanizam koji ima u sebi je prosečan mehanizam, ništa bolji od ETA g15.211 koji se recimo nalazi u Tissot-u, ali standardno odličan kvalitet izrade Seiko satova u kombinaciji sa safirnim staklom, lepim dizajnom i odličnom cenom su ga, po mom skromnom mišljenju, stavili na 1. mesto. Ono što bih mogao da mu zamerim jeste malo veći prečnik od 42mm za koji nisam siguran da bi lepo stojao na ženskoj ruci.

VSA je tu gde jeste... švajcarski brend koji se u svetu časovničarstva pozicionirao u mid-range segmentu sa punim pravom i može da stane rame uz rame sa jednim Tissotom ili Certinom pritom nemajući čega da se stidi. U pitanju su kvalitetni satovi, poprilično robustne izrade u koje se stavljaju ETA mehanizmi, kako kvarcni tako i mehanički. Ne znam koji konkretno mehanizam je u ovom modelu, ali tipujem da je kao i kod Tissota iz fashionline serije ETA mehanizama. O podeli možeš da pročitaš na sledećem linku. Iako bih mu zamerio što su brojevi 2, 6 i 10 na brojčaniku "pojedeni" i uprkos prilično visokoj ceni, prelep dizajn, kvalitet izrade u kombinaciji sa safirnim staklom ga svrstaše na 2. mesto.

Tissot je zlatna sredina. U poslednje vreme su tu i tamo imali problema sa kontrolom kvaliteta, no ne u toliko ozbiljnoj meri da bi moglo da poljula tlo pod nogama ovog Švajcarca. ETA g15.211, iako pripada fashionline seriji, u sebi ima solidan broj od 6 rubina i trajaće godinama. Dizajn prikladan i za ozbiljnije i za opuštenije trenutke uz tradicionalno solidan kvalitet koji je odavno dokazan, safirno staklo i odlično odmerena cena čine ga odličnom kupovinom.

Citizen sa svojim Eco drive mehanizmom je bez konkurencije u svetu. Odličan kvalitet, kako mehanizama tako i satova, ne treba zanemariti ali relativno visoka cena sata i nedostatak safirnog stakla mu pored prethodno pomenutih konkurenata ipak predstavljaju manu i pozicioniraju ga pri samom dnu lestvice.

Bulova... Iako ima najbolju cenu i sasvim pristojan mehanizam, poslednja je zbog dizajna koji se meni lično nikako ne sviđa kao i nedostatka safirnog stakla. Jednostavno, kada bih kupovao devojci sat, ne bih voleo da vidim ovo tužno lice sata na njenoj ruci.

Pozdrav