U odnosu na koji sat mislis da su skupi.koja je bolja ponuda danas na trzistu satova.
U odnosu na koji sat mislis da su skupi.koja je bolja ponuda danas na trzistu satova.
Seiko je uvek bio i ostace jdan od glavnih igraca.Naravno da su neki modeli preskupi.Pa Japanci su prepoznatljivi po svojoj raznovrsnosti,zar ne?Hvala Bogu da i treba da imaju modele koji su preskupi.To je raznovrsnost!
Ali svetska je kriza!Mnogi ljudi jedva prezivljavaju i spajaju kraj sa krajem.Svaka jaca kompanija je to osetila,pa i brojne casovnicarske,pa cak i gigant kakav je Seiko.
A i backarelli verovatno zna da je Seiko nedavno zakljucio ugovor sa FC Barselona.Dovoljna cinjenica koliko je Seiko cenjen.
A ti koji kritikuju Seiko i njegove modele su 90% njih tzv.pusaci marketinga koji su samo culi za Rolex i Omegu.
Ako mene pitas,uvek bih pre nosio neki Grand Seiko,Casio Oceanus ili Citizen AT 0660 (moj omiljeni Citizen uz Nighthawk) od titanijuma nego Rolex Submariner.
Seiko je bio i ostace sinonim za dobre i pouzdane satove.....A nazalost ili na srecu,tzv. ''pusaca marketinga'' ce uvek biti.
Kod mene nema ni traga poljuljanosti respekta. Previse je Seiko toga napravio da bi izgubio moje postovanje tako lako.
To je jos uvijek jedna od najboljih/najjacih kompanija u mojim ocima.
Kod njih ti je cudna struktura. Imaju 2 tvornice satova koje su u proslosti bile veliki suparnici i to je bilo super jer su se trudile koja ce napraviti bolji sat.
Onda 1986. dolaze prve naznake velike krize, yen je strasno ojacao i Seiko je gubio novce sa svakim proizvedenim satom. Ali zbog rastrkane strukture (na celu svake tvrtke je bio po jedan clan obitelji/nasljednik) nisu mogli zaustaviti proizvodnju i tvornice su i dalje stancale satove...Veliki problem i prva pojava gray dealera i prodaje izvan mreze distributera sto se odrzalo do danas.
Tada je uslijedila prva kohezija unutar tvrtke.
Seiko danas mislim da samo oko 15-20% novaca prihoduje u satovima, sve ostalo je iz drugih tvrtki kceri koje se bave drugim tehnologijama koje je Seiko tokom godina razvio...I svaka im cast na tome, zato je ta tvrtka tako znacajna, uvijek nesto zele napraviti nesto bolje, novije.
Seiko je uvijek imao losu distribuciju "boljih" satova.
Bolje receno - nije je ni bilo jer su bili JDM (japan domestic market), sad se to pomalo mijenja, ali i cijene posljedicno idu gore. Znaci Grand Seiko uopce nisi mogao kupiti izvan Japana itd.
Vecina ljudi je upoznata sa ovim pa mozda zato se o tome ne pise. Danas mozes nabaviti neke modele GS-a u Njemackoj, Kanadi, Francuskoj, Americi. Odavno su prisutni u Hong Kongu, Tajvanu itd.
Kompanija stara preko 100godina sa velikom ulogom u urarstvu, stvarno ima puno zanimljivih prica koje mi "Zapadnjaci" nikad nismo culi jer smo pod kisobranom Svicarskog lobija i reklamiranja:
Imaju sve, ali bas sve potrebno za proizvodnju u svom vlasnistvu.
Razoreni do temelja par puta u svojoj povijesti, sto potresima, sto u ratu, uvijek se oporavljali i postajali sve jaci. Jedno vrijeme su uz satove proizvodili i municiju za rat i svejedno se nisu odrekli proizvodnje iako su morali zadovoljiti potrebe vlasti i opet mijenjati organizaciju.
Izmislili su i patentirali toliko toga usput da danas vise zaradjuju od takvih stvari nego od satova. Svicarci su ih odlucili izbaciti sa chronometre natjecanja nakon sto su shvatili da se ne mogu nositi sa njima.
Koliko ozbiljno su pristupali poslu:
Nakon primljenog pisma nezadovoljnog ronioca u kojima ih obavjestava da nije zadovoljan Seiko ronilackim satovima oni krecu u istrazivanje i proizvodnju vrhunskog diver sata. Rezultat je Tuna. Prvi automatik krono mehanizam u prodaji je Seikov 6139 (prvi predstavljen Zenithov, ali ne u prodaji)
Pojavom kvarc sata zamalo su unistili cjelokupnu svicarsku industriju, mnogi su bankrotirali jer se nisu mogli nositi sa njima.
Seiko je dugo vremena bio najjaci igrac na trzistu, a onda ih je polako njihov domaci suparnik prestigao. (Citizen sa eco quartz-evima).
Osobno sumnjam da se Seiko prodaje, ali nikad ne reci nikad. Danas je sve moguce, ali bila bi to ipak senzacija.
zenith,jole slazem se sa vama.mislim da nije seiko u problemu vec izvikani svajcarci.kupci su shvatili ili shvataju sve vise da od svajcaraca kupuju maglu.nazalost u satovima od 500-5000 eura dobijaju ETU.u novije vreme ETU u kineskoj kutiji.placa se samo reklama.pokusali su da naprave svoje kucne mehanizme ali neslavno su prosli.u gadnim su problemima.seiko ima i svoje mehanizme i kompletnu proizvodnju buducnost je njihova.verovatno ce vremanom dizati cene ali realno ima prostora za to.
Poslednja ispravka: jagos (20.7.2012. u 22:33)
Bravo ! Skoro je neko lose prokomentariso moj Seiko, ono kao u fazonu ma kakav Seiko, ko da sam spomeno da sam uzo neki kineski na buvljaku, a ti isti ce sutra da odu da kupe nekog fensi nabudzenog kvarcnog svajcarca od 300 evra i da misle da su glavne baje u kraju, umesto da stave prst na celo i da se zapitaju sto i ja nisam uzo fensi kvarcnog svajcarca (a mogo sam, sto i doticni znaju), nego sam uzo bas mehanickog japanca !
Neverovatno...
i da, vrlo sam osetljiv kad mi neko vredja sat
Mislim da si tu u krivu. Buducnost kako sada stvari stoje je super za Svicarce/luksuzne satove.
Oni objavljuju rekordne zarade zadnjih par godina. Zato i idu na monopolizaciju svega kako bi mogli jos vise zaradjivati i dizati cijene i ubuduce (na satovima, dijelovima, na servisu itd) jer profita nikad dosta. Vrijedi ona stara - dizi cijenu dokle god trziste to moze izdrzati. A kako zivimo u kapitalizmu, to je potpuno normalno i prihvatljivo.
MORAMO shvatiti da su satovi u danasnje doba luksuz. I tu prica staje, ne prodaje se nesto sto ti treba nego igracka, muski nakit, brend, satisfakcija, "nacin zivota" itd.
Dokle god je prosjecnom potrosacu presudno ime dotad ce Seiko (odnosno GS) od istih biti svrstavan u nizu klasu makar je GS linija superiorna vecini Svicaraca. Znas koji je najcesca zamjerka Amera? Zasto se zovu Grand Seiko, zasto nisu kao Toyota izmislili Lexus i sve pet.
Na kraju dana, potpuno je svejedno koji sat si kupio. GS ili Svicarca, i jedan i drugi su luksuzna roba koja budimo realni nikome nije od presudne vaznosti.
Pitanja poput da li je bolje dati isti novac za GS sa in house vrhunskim mehanizmom i nevjerojatnom obradom kucista, kazaljki i brojcanika ili za Svicarca sa sveprisutnom ETA-om sa jednakom ili pribliznom obradom je vise pitanje naklonjenosti, informiranosti, osobnih preferencija nego neceg drugog.
Osobno bi izabrao Seiko. Moj novac, moj izbor. Shvacam i izbor onoga tko ce uzeti npr. Breitlinga ili Tag-a. I nemam nista protiv toga, dapace.
ma naravno jole da ni ja nemam nista protiv da svako nosi sta voli,nego racunam informacije sve lakse i brze putuju i ljudi postaju svesni za sta daju pare.nemam pojma videcemo ja sve nesto mislim da rad i kvalitet na kraju pobedjuju.kad covek koji je dao 5000 za sat shvati da je kuciste iz kine a mehanizam ima u mnogo jeftinijem satu ne verujem da ce ga ponovo kupiti.oni prodaju ekskluzivnost ali vise je nemaju.
Raznorazno sa neta, u slobodnom prevodu... a zaključke o (dvodecenijskoj) krizi u Japanu (pa samim tim i u Seiku) izvedite sami.
taze:
Japan News
Friday, July 20, 2012
Japan se još uvek oporavlja od cunami / nuklearne katastrofe iz 2011. koja je dodatno opteretila naciju suočenu sa dve decenije ekonomske stagnacije, ubrzanim starenjem i opadanjem broja stanovnika, političkom paralizom i Kinom kao sve jačim globalnim ekonomskim konkurentom.
U proteklih pet godina imaju šestog premijera!
Početkom jula je nezavisna parlamentarna komisija zaključila da uzroci krize leže koliko u razilaženju vlade i industrije toliko i u tradicionalno tvrdim konvencijama proisteklim iz Japanske kulture (prvenstveno u rukovođenju, čini mi se).
bajato:
Jewelry News Network: Seiko Officials Address the Crisis in Japan
FRIDAY, MARCH 25, 2011
BASEL, Switzerland - Seiko Holdings Corp. zvaničnici su saopštili da je jedna od njihovih fabrika (privremeno) zatvorena i da je proizvodnja značajno smanjena a sve u vezi sa katastrofom u Japanu.
buđavo:
HH Journal: Seiko's answer to the crisis: Ananta, the Japanese sword watch - Economy - Echoes - news from the world of watchmaking and luxury watches - Fondation de la Haute Horlogerie
ECONOMY Tuesday, April 21st 2009
Posle tri frtalja fiskalne godine, prodaja Seiko satova opala je za 17% a (operating) profit za 50.2%. Do kraja marta predviđa se gubitak prihoda od 19% i pad (operating) profita za 87%. Na ukupnom nivou očekivanja Seika su da godinu završi u minusu sa gubicima u regionu od 55 miliona američkih dolara.
Kriza u Japanu se produbljava, kako stoje stvari. Seiko verovatno nije izuzetak.
Bez obzira, i dalje je na ruci.
Jedna stvar koju volim više od svega je da sam čitajuć vaše komentare sve više za to da sljedeći sat koji budem kupovao je Seiko.Neki srednje klase od nekoliko stotina € ima ih nekoliko koji su mi pali u oko.Ja sam jedan od onih koji nasjedaju na swiss marketing ali uz vaša dobra razglabanja i pojašnjenja shvaćam da Seiko i nije za bacit.
I nek se oni koji znaju više ne ljute na nas koji malo manje ili skoro ništa znamo o ručnim satovima,mi koji idemo za marketingom,uz ovu temu mislim da će i više nas shvatit neke bitne stvari i promijenit malo mišljenje o Seiku.
Interesantna tema pa sam se odlucio ukljuciti, ja sam veliki fan Seiko satova imam ih dosta u kolekciji to su satovi starijeg datuma i kad ih uporedim sa satovima svajcarskih proizvodjaca koji su kao novi dosta skuplje placeni, Seiko je bolje uradjen i kvalitetniji evo da ne preteram od 80% njih koji drze neko ime i svajcarsko renome, medjutim fakti su strasna stvar ja sam vec zapoceo jednu temu ovde je na forumu sad cu se navratiti na to Seiko Monako chronograph iz sedamdesetih kostao je nekih 180 dolara dok je Heuer Monako kostao nekih 200 -220 dolara, danas seiko monako kosta na evropskom - i svetskom trzistu 400-600 dolara dok Heuer Monako kosta ood 10000 - 50000 dolara sad i sami zakljucite u sta je vredelo vise da se uzlaze a tvrdim da je Sekov mehnizam bolji kad je u pitanju izdrzljivost pouzdanost i druge stvari ali potraznja i ponuda su sasvim nesto drugo sa druge strane gledista Seiko je sto puta vise profitirao sa svojim Monakom nego Heuer sa njegovim monakom.
Sto se danasnje situacije tice u vezi pozicije Seika u svetskim razmerima, mislim da je i dalje Seiko izuzetno povoljna ponuda u odnosu na ulozeno i ono sto dobijate ali naravno ovo mislim za Seikove satove nizeg ranga sad cu to i objasniti sa moje strane gledista
Seiko je nekada bio brend za siroke narodne mase sa jednom malom ustedjevinom mogao se kupiti pouzdan sat sto bi se reklo za ceo zivot, danas to nije tako prvo seiko nije dostupan kao sto je ranije bio sad osim neke serije Seiko 5 nemoze se nista drugo dobiti za male pare za siroku narodnu masu u ovom pogledu CASIO ga je bukvalno pregazio Casio ima toliko veliku distribuciju satova da ih bukvalno ima svugde drugo modernog normalnog coveka interesuje sat, kao potrebstiina navika nakit, a u nutra dali je Qvartz ili je neka strasna masina to interesuje samo mali broj potrosaca, Casio je napravio modele za sve generacije pritom da ih bukvalno moze kupiti svako a za kvalitet da i ne govorimo moze se nabaviti sat za 50 eura sa 10 godisnjom baterijom koji je izradjen od celika vodotporan onda idu oni malo nasminkaniji modeli koji su onako bas i sportski i ozbiljni i na kraju sportski chronografi mnostvo modela boja i oblika i sve to za 70 - 250 eura takve su cene u Skoplju mislim da sa ovom ponudom i kvalitetom koji nudi Casio tu je Seiko izgubio trku.
Sad kad je rec o Seikovim modelima eksluzivnih satova kao sto je GS pitanje je dali generacije koje nadolaze bi izdvojili sumu novca da plate za GS, kad za te pare mogu dobiti neki Nasminkani svajcarski brend koji je statusni simbol, ne zaboravite da normalni potrosac ne zan sta je Eta a sta in house mehanizam, druga stvar je da 95% potrosaca zna da je Seiko brend pouzdan medjutim isto tak 95 % ljudi nezna da postoji taj GS koji je pandam Svajcarcima odnosno je bolji od vecina njih tako da mislim da Seiko nema svetlu buducnost kad su u pitanju ekskluzivni satovi zato sto one generacije kod kojih se je Seiko dokazo to su pomeni ljudi koji su pomalo na zalazu kad je u pitanju interes za kupovinu dobrog sata, mislim da pored Rolexa i nekih jako izreklamiranih brendova kad je rec o skupim satovima, tu Seiko tesko da ima neku veliku prodju jer je ipak Seiko sinonim za kavaliet i izdrzljivost a za luksuz ne bih rekao ne bijega glas kao luksuzni brend . Ali kad se sve sabere mislim da se je Seiko jako dobro pokazao sve ove godine i da za njega nema zime medjutim mislim da se nemoze vratiti na starim pozicijama kad je u pitanju prodaja u svim rangovnim cenama o kvalitetu neci i da komentarisem jer je klasa mislim da ce seiko ostati na tome da trazi svoje kupce medju ljudima koji su vec imali ovaj brend na ruci ali kao sto sam vec rekao mislim da su to ljudi koji su na zalazu potrosacke karijere, u odnosu na svoje godine !!!
Bookmarks sajtovi