Prikaz rezultata 1 do 1 od ukupno 1
 1. #1
  Administrator Avatar korisnika Shmizla
  Član od
  25.2.2008.
  Lokacija
  Beograd, Srbija / Belgrade, Serbia
  Poruke
  7.360
  Lajkovi
  11822
  Reputacioni uticaj
  250

  Određen forumom Glashutte Original satovi - Info


  Glashutte Original satovi - Info-glashutte-original-logo-1-.jpg

  Glashütte Original je nemačka kompanija koja je trenutno poznata po proizvodnji luksuznih satova. Ovog proizvođača karakteriše dugogodišnje iskustvo u časovničastvu, preciznostu u izradi, izuzetna funkcionalnost i čitljivost časovnika, pored toga se može istaći da se njihovi proizvodi ističu i visokim kvalitetom i ekskluzivnošću.

  Samo počeci ove kompanije datiraju još iz 1845. godine, kada je Ferdinand Lange kao i ostali tadašnji poznavaoci i pioniri časovničarstva, osnovao svoju radionicu u nemačkom mestu Glashutte. Ideja tadašnjih ljubitelja časovnika je bila da započnu i kreiraju časovničarsku undustriju u mestu Glashütte, gde će biti grupisane radionice za izradu časovnika, mehanizama i satnih delova.

  Vremenom se znanje u izradi satova sve više poboljšava i produbljuje, te 1878. godine Moritz Großmann osniva Nemačku školu časovničarstva, što biva logičan ekonomski potez.

  Glashutte Original satovi - Info-glashutte-origina-german-watchmaking-school.jpg

  Sa početkom Prvog svetskog rata tržište časovnika je nestalo "preko noći". Godine 1918. je ipak postavljan tamelj temeljac za proizvodnju savremanih satova osnivanjem kompanije Deutsche Präzisionsuhrenfabrik koja je nažalost kasnije imala problema u radu.

  Glashutte Original satovi - Info-glashutte-original-deutsche-pra-zisionsuhrenfabrik.jpg

  1925. godine glavni investitor je podelio ovu kompaniju u dve, konkretno Uhren-Rohwerke-Fabrik Glashütte (UROFA) koja je proizvodila mehanizma i Uhrenfabrik Glashütte AG (UFAG) koji su asemblirali satova sa UROFA mehanizmima, a prodavali su ih pod brendom Tutima Glashutte. Ove kompanije su proizvele prvi nemački mehanizam sa hronografom koji je bio namenjen za vojnu primenu.

  Glashutte Original satovi - Info-glashutte-original-movements-watches.jpg

  Maja 8. 1945. godine je bio najcrnji dan u istoriji grada Glashutte. Ruska avijacija je načinila ogromnu štetu ovoj "Meki" nemačke industrije preciznih časovnika, a pešadija je nakon toga konfiskovala iz fabrika sve ono što je izgledalo upotrebljivo i poslala u Rusiju. Uprkos tome, već 1946. saksonci su uspeli da proizvedu svoj prvi posleratni satni mehanizam.

  Godine 1951. sve kompanije koje su iz Glashutte-a su bile ujedinjene u jednu kompaniju VEB Glashutter Uhrenbetrieb. U doba socijalističkog procvata 2.000 zaposlenih ove kompanije je godišnje proizvodilo 1.000.000 časovnika. Međutim, ovo nije bilo dovoljno da povrati slavu nekadašnje kompanije. Proizvodili su se uglavnom jednostavni satovi za narod, manji broj proizvoda višeg kvaliteta za izvoz i hronometre vrhunskog kvaliteta za mornaricu. U tom trenutku nije bilo nikakve ideje o pokretanju proizvodnje luksuznih proizvoda.

  Glashutte Original satovi - Info-glashutte-marine-chronometre.jpg

  Posle ujedinjenja Istočne i Zapadne Nemačke, odnosno 1993. godine, proizvođač mehanizama France Ebauches je investirao u kompaniju kako bi je oporavio.

  Godine 1994. agencija za provatizaciju Euhand je potpisala sporazum sa bavarskim preduzetnicima, Heinz W. Pfeifer-om i Alfred Wallner-om. Pfeifer je pritom predstavio veoma ubedljiv kompanijski biznis plan na 86 strana, predstavljajući put mogućeg povratka stare slave. Ovi biznismeni su doneli stabilnost kompaniji i omogućili finansiranje novih, pouzdanih mehaničkih mehanizama.

  Kasnije 31. decembra 1998. je prodat 51% vlasništva investicionom fondu Aureus iz Švajcarske.

  Glashütte Original, kompanija koja proizvodi više od 90% komponenata in-house, oktobra 2000. godine prelazi u vlasništvo Swatch Grupe.

  Glashutte Original satovi - Info-glashutte-original-movement-detail.jpg

  Trenutno su Glashütte Original satovi izuzetno poznati i cenjeni na tržištu. Jedni su od proizvođača satova koji koriste sopstvene mehanizme i imaju više patentiranih inovacija na mehanizmima. Njihovi modeli odišu elegancijom, viskoim kvalitetom i perfekcijom u izradi.

  Glashutte Original satovi - Info-glashtte-original_company.jpg

  Zvanična web adresa: Glashütte Original.

  Kontakt:

  Glashütter Uhrenbetrieb GmbH,
  Altenberger Straße 1,
  01768 Glashütte/Sachsen, Germany

  Tel.: +49 (0)35053 – 46 0,
  Fax: +49 (0)35053 – 46 205,

  E-Mail: info@glashuette-original.com


Slične teme

 1. TAG Heuer satovi - info
  By Shmizla in forum Tag Heuer
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 11.11.2014., 19:44
 2. IWC Schaffhausen satovi - info
  By Shmizla in forum IWC Schaffhausen
  Odgovora: 5
  Poslednja poruka: 27.10.2012., 19:42
 3. Fortis satovi - info
  By Vladan Stevanovic in forum Fortis
  Odgovora: 9
  Poslednja poruka: 25.6.2012., 20:36
 4. BlancPain satovi - info
  By Shmizla in forum BlancPain
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 29.3.2009., 21:50
 5. Doxa satovi - info
  By Shmizla in forum Doxa
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 29.3.2009., 20:14

Bookmarks sajtovi

Vaš status

 • Ne možete postavljati teme
 • Ne možete odgovarati na poruke
 • Ne možete slati priloge uz poruke
 • Ne možete prepravljati svoje poruke
 •