Blancpain je švajcarski proizvođač satova, osnovan 1735. godine od strane Jehan-Jaques Blancpain-a. Ova kompanija je izbegla bankrot zahvaljujući Jean-Claude Biver-u, jednom od direktora Omege, a sada se, kao i Omega, nalazi u sastavu Swatch Grupe.

Blancpain je prvo počeo sa proizvodnjom delova za satove, a kasnije kompletnih džepnih satova, davne 1735. godne u Villeret-u, Švajcarska. Prema sloganu kompanije, Blancpain nikada nije niti planira da proizvodi kvarcne satove, kao ni satove sa digitalnim displejom. U poređenju sa velikim proizvođačima satova, kao što je Rolex, Blancpain proizvodi mnogo manji broj satova godišnje. Npr: Rolex dnevno proizvede oko 2.000 komada satova, a Blancpain godišnje proizvede nešto manje od 10.000 komada satova. Svaki sat od početka do završetka proizvodnje, proizvodi isključivo samo jedan časovničar.

Ovaj proizvođač satova je čuven i po tome što je bio tvorac najkomplikovanijih mehaničkih satova ikada napravljenih. Model sata Blancpain 1735 u sebi sadrži sledeće komplikacije: tourbillon, minutni ripiter, večiti kalendar, hronograf sa funkcijom prolaznog vremena. Pomenuti model sata se izrađuje u limitiranoj seriji od 30 komada, gde se godišnje proizvede po jedan komad.

Godine 1956. kompanija je predstavila najmanji automatski mehanizam na svetu, a 1983. najmanji mehanizam na svetu koji prikazuje mesečeve mene, dan, mesec i datum. Kasnije 1988. je predstavljen najtanji Split-Second Chronograph, a naredne godine 1989. najtanji tourbillon mehanizam na svetu, sa prikazom datuma i rezervom snage od 7 dana.
Godine 1993. kompanija slavi 300 godina od rođenja osnivača, Jehan-Jacques Blancpain-a. Godine 1997. je predstavljan prvi ženski flyback hronograf. Dve godine kasnije, 1999. je Blancpain ukombinovao tourbillon i hronograf komplikacije u jednom satu.

Zvanična web stranica: http://www.blancpain.ch/