Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 10
Like Tree29Likes
 • 6 Post By Vladan Stevanovic
 • 1 Post By Shmizla
 • 15 Post By 23jewels
 • 1 Post By tolarbo
 • 1 Post By popovac 76
 • 1 Post By skydrummer
 • 1 Post By Serb
 • 3 Post By backarelli

tema: Fortis satovi - info

 1. #1
  Administrator Avatar korisnika Vladan Stevanovic
  Član od
  22.1.2008.
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  3.713
  Lajkovi
  4055
  Reputacioni uticaj
  250

  Određen forumom Fortis satovi - info

  Fortis satovi - info-fortis-watches-logo.jpeg

  Walter Vogt je 1912. godine osnovao Fortis, a nakon 12 godina je započeo proizvodnju sa John Harwood-om, pronalazačem automatskih ručnih satova. Sedište Fortis Uhren AG-a je u Grenchen-u u Švajcarskoj.

  Fortis satovi - info-walter-vogt-osnivac-fortis-satovi.jpg

  Fortis je lider u razvoju robusnih i izdržljivih pilotskih i vojnih instrument-satova. Kompetentnost Fortisa na polju proizvodnje preciznih hronograf satova je potvrđena od strane vazduhoplovnih eskadrila širom sveta, koji su izabrali Fortis kao svoju opremu za profesionalnu upotrebu.

  Fortis satovi - info-fortis-satovi-fabrika.jpg

  Fortis satovi po svom izgledu podsećaju na pilotske satove, što se naročito ogleda na izuzetnoj jednostavnosti I preglednosti brojčanika što omogućava lako očitavanje vremena I uz jako lošu vidljivost okruženja, što je naročito važno za pilote.

  Godine 1926. Fortis je lansirao svoj prvi ručni sat sa automatskim navijanjem, patentirani Harwood Automatic. Zatim 1937. godine Fortis proslavlja 25 godina od proizvodnje njihovog prvog hronograf sata, kada je već stekao renome proizvođača koji je posvećen proizvodnji ultra preciznih, pouzdanih ručnih satova za najzahtevnije profesionalce. Kasnije, 1954. godine je na globalnom nivou započeo distribuciju satova sa alarmom. Godine 1992. je predstavljen prvi sat koji pokazuje 52 kalendarske nedelje.

  Od 1994. godine Fortis je ekskluzivni zastupnik Ruske svemirske posade, ovlašćen od strane Ruske Federalne Svemirske agencije. Takođe Fortis zastupa i ruske Mig pilote, kao i švajcarske vojne pilote. Zanimljivo je da svaki sat ima svoj broj i individualni sertifikat o uslovima u kojima je testiran i pokazanim karakteristikama.

  Kreativci i majstori u Fortiss-u su po inspiraciji kosmonautskim satom lansirali celu seriju satova od 300 modela, pod nazivom Fortis space edition, napravljenih od čelika i zlata sa vrhunskim performansama.

  Godine 2002. kompanija Fortis je obeležila 90 godina postojanja. Oni za sebe kažu: Opsesija nam je kvalitet satova, a pvi cilj su nam vrhunske performance.

  Satovi Fortis premošćuju jaz između prošlosti i sadašnjosti, a dizajnirani su za budućnost.

  Fortis satovi - info-fortis-satovi_100-godisnjica.jpg

  Zvanična web adresa: FORTIS

 2. #2
  Administrator Avatar korisnika Shmizla
  Član od
  25.2.2008.
  Lokacija
  Beograd, Srbija / Belgrade, Serbia
  Poruke
  7.360
  Lajkovi
  11829
  Reputacioni uticaj
  250

  Određen forumom Re: Fortis satovi - info

  Kontakt:

  FORTIS Uhren AG
  Lindenstrasse 45
  CH-2540 Grenchen

  tel.: +41-(0)-32-653 33 61
  fax: +41-(0)-32-652 59 42

 3. #3
  Istaknuti član Avatar korisnika 23jewels
  Član od
  9.10.2010.
  Poruke
  2.174
  Lajkovi
  7985
  Reputacioni uticaj
  228

  Određen forumom Fortis


  Fortis satovi - info-fortis_logo_big_small.jpg

  Satovi marke Fortis ispisuju, bezmalo stotinjak godina, istoriju inovacija u svetu časovnicarstva sa specijalnom namenom. Ime im potiče od latinske reči "fortis" što ukazuje na nešto snažno, energično, jako...samim tim, satovi ove marke odvajkada su bili sinonim robusnosti. Svi Fortisi premošćuju jaz između prošlosti i sadašnjosti, a dizajnirani su za budućnost.

  Prelomni trenutak u orijentacionom razvoju marke ka proizvodnji robusnih otpornih časovnika zabeležen je 1926. godine. Fortis tada predstavlja prvi automatski ručni sat, patent britanskog časovničara Džona Harvuda. Tada je revolucionarnom sistemu navijanje, Fortis dodao još jednu novinu - umesto krunice, ručno navijanje i podešavanje kazaljki vršilo se preko linete, prstena oko stakla iznad cifarnika. Na taj način je odklonjena boljka tadašnjih kućišta. Otvor kroz koji je prolazila krunica bio je put za vodu i prašinu unutar kućišta. Ipak najveću popularnost marke podstakle su inovacije druge vrste. Šezdesetih godina u pionirskoj epohi modnih satova, Fortis kao jedan od prvih svetskih proizvodžača predstavlja sat sa kućištem izlivenim od plastike. Model Fliper, pogonjen automatskim mehanizmom, i opremljem kaiševima jarkih boja, postaje kultni model generacija.

  Marka Fortis odvajkada objedinjuje postojanost i funkcionalnost. Modeli sa automatskim navijanjem od uvek ispunjavaju ove zahteve, a pored njih tu su modeli sa dodatnim funkciama, funkciom mehaničkog alarma, pokazivača druge vremenske zone, hronografi, sa ili bez alarma itd. Fortis sarađuje sa ruskom svemirskom agenciom RSA, kao i evropskom sgenciom ESA. Sledeći opravdanu logiku propagandnih strucnjaka vrhunski hronografi nose oznaku Fortis-kosmonaut. Novija istorija Fortisovih svemirskih avantura počinje devedesetih godina, kada model "stratoliner" biva katapultiran u svemir. Kapsulu opremljenu objektima iz svakodnevne upotrebe ponela je ruska raketa Proton, u sklopu proekta evrposko-ruske kulturne saradnje.

  Nastavak saradnje ubrzo sledi "kosmonaut hronograf", uvrsten je u listu opreme ruskih kosmonauta. Za pogon je bila zaduzene Lemania 5100, hronografski mhanizam koji koriste i piloti nemačke vojne avijacije u satovima namenske marke Zin. Navodno, na specijalan zahtev svemirskih pilota, kod Fortisa su urađeno par modifikacija, a jedna od osnovnih se odnosila na kombinaciu hronografskih funkcija i dodatnog, mehanickog alarma, izum konstruktora te fabrike. Od 1994. i prve svemirske euromir misije, usledilo je dodatno usavršavanje i razvoj jednog od najpouzdanijih hronografa. Nove modele pokreće kalibar F-2001. Reč je o nadogradnji automatskog hronografa Valjoux7750 koji u to vreme pokreće kazaljke mnogih satova poznatih marki. Neupućeni kvalifikuju Fortis kao časovnike ruskih kosmonauta, stavljajući do znanja da je NASA odabrala Omegu. Ali, Omega je samo sticajem okolnosti i finansijskih preduslova nastavila tamo gde je Fortis zastao. Na 50. rodjendan, 1962. NASA je uvrstila Fortis u listu zvanične opreme astronauta.Tadašnji model Space Matic bio je baziran na čuvenom Stratoliner-u, konstruisanom povodom proslave 50-o godišnjeg jubileja. Njegov mehanizam bio je modifikovani kalibar Felza 4009, sa 41. rubinskom osnovom.

  Ruski kosmonauti od 1992. isključivo nose satove Fortis. Na svemirskoj stanici MIR, Fortis je od 1997. zvanični hronograf, kao i na internacionalnoj svemirskoj stanici ISS. Radi se o modelu pod nazivom "Official cosmonauts chronograph automatic".

  1912. Walter Vogt, osniva fabriku satova u mestu Grenhen, u Švajcarskoj

  Fortis satovi - info-fortis-1912.jpg

  1926. Počinje serijska proizvodnja prvog automatskog ručnog sata, legendarnog Harwood-a

  Fortis satovi - info-fortis-1926.-harwood.jpg

  1937. Povodom 25. godišnjice kompanije, Fortis proizvodi prvi "chronograph"

  Fortis satovi - info-fortis-1937.jpg

  1943. Fortis spada u sam vrh švajcarskih brendova. Pored štoperica vrhunskog kvaliteta Fortis izbacuje na tržiste i prvi vodootporni ručni sat sa automatskim navijanjem

  Fortis satovi - info-fortis-1943.jpg

  1956. Fortis dobija prestižnu nagradu od strane švajcarskog instituta za kalibraciju mehanickih satova (COFC), za prvi vodootporni mehanički hronometar sa alarmom

  Fortis satovi - info-fortis-1956.jpg


  1958. 600 časovnicara i predstavnika časovnicarskih kolektiva sastali su se u Tokiu na proslavi tkz. dana Fortisa, na kojem je Fortis predstavio novi, elektronski sistem regulacije "BEP"

  Fortis satovi - info-fortis-1958.jpg

  1959. Fortis automatski satovi u Indiji dostižu neverovatnu popularnost

  Fortis satovi - info-fortis-1959.jpg

  1962. Fortis slavi 50 godina, predstavlja jubilarni model "Stratoliner"
  -Spacematic automatik, proektovan za ekstremne uslove i temperaturne promene, testiran je od strane sedam članova jedne Americke svemirske misije

  Fortis satovi - info-fortis-1962.jpg

  1965. Fortis među prvima predstavlja sat "FLIPPER"

  1987. kompanija slavi 75. godišnjicu i obeležava je prezentaciom nove serije Flieger automatskih satova

  Fortis satovi - info-fortis-1987.jpg

  1992. Lansiranje sata iz SPACE ART kolekcije nosećom raketom Proton zajedno sa meteo stanicom

  1994. Posle iscrpnih testova do granice fizičkih mogućnosti, Centar za obuku ruskih kosmonauta Zvezdani Grad, odabita Fortisov hronograf kao oficijelni sat svojih kosmonauta

  Fortis satovi - info-fortis-1994.jpg

  1994. U svemirskoj misiji Euromir 94 po prvi put se Fortisov automatski sat sa štopericom našao izvan svemirskog broda

  1995. Dva pilota, Aleksandar Parinzo i Aleksandar Garnejev u avionu Mig-25 PU dostižu najveću visinu na kojoj je čovek ikada leteo, 30,000 metara zajedno sa Fortisovom štopericom na ruci

  Fortis satovi - info-fortis-1995.jpg

  1997. "FORTIS OFFICIAL COSMONAUTS CHRONOGRAPH" je odabran kao zvanični sat Nemacko Ruske svemirske misije MIR 97

  Fortis satovi - info-af7017d3bf23b82fb1e99e34fff32aac.jpg

  1998. Fortis pravi prvu automatsku štopericu sa alarmom u svetu - Patent EP 0806712

  Fortis satovi - info-fortis_history1998_alarmplatin2.jpg

  2000. Milenijumska ekspedicija na Južnom polu, doček 2000. godine. Austrijanac Ernst Zinnhobler postaje prvi Evropljanin koji je napravio ekstremni skok preko Južnog pola, skočivsi sa ledine visine 5000 m dostigao je brzinu padanja od 250 km/h u pratnji "FORTIS OFFICIAL COSMONAUTS CHRONOGRAPH" sata

  2001. Fortis se već dugo nalazi u svetu avijacije i svemira. Uključuje se u razvoj novog radio kontrolisanog signala zajedno sa Evropskom Svemirskom Agenciom ESA, nemačkim centrom za kosmička istraživanja DLR i istraživačkom kompanijom Daimler-Chrysler.

  Fortis satovi - info-7d1803401c400aa2f0b30692ef16bc77.jpg

  Ruska Agencija za osvajanje kosmosa Rosaviakosmos, odlikuje Fortis medaljom časti za izvanredne doprinose u razvoju mehaničkih hronografa koji se koriste u avijaciji i Kosmosu

  Fortis satovi - info-fortis.jpg

  2002. Svetski rekord za helihoptere od 12954 metra postavio je francuz Fred North sa njegovim helihopterom AS 350B, noseci pri tom Fortis B-42 PILOT PROFESSIONAL CHRONOGRAPH.

  Fortis satovi - info-3d8811e0454cb49a0e4f9297e8b372bb.jpg

  2003. Predstavljanje novog "OFFICIAL COSMONAUTS CHRONOGRAPH"-a

  2004. Fortisov sat Flieger chronograph proglašen pobednikom "1st European Aviation Watch Award"

  Fortis satovi - info-fortis2.jpg

  2008. Fortisov B 42 FLIEGER CHRONOGRAPH ALARM osvaja drugo mesto i nagradu "zlatna nemirnica" u kategoriji satova vrednosti do 10.000 EUR. Izbor časopisa "Focus" i "Uhren"

  Uspešna svetska premijera prijema GTS signala tokom specijalne izložbe sajma u Hanoveru.

  Fortis satovi - info-0f38d9dc185c00d41c7c7c13bc508f85.jpg

  2009. Da bi simulirali svemirsku misiju odlaska na Mars, 6 kosmonauta provode 520 dana u kapsuli. Na ruci nose Fortisov sat Mars 500

  Fortis satovi - info-img-fortis.jpg

  2010. Fortis SPACELEADER dizajniran od strane Volkswagen-a je nominovan od strane Republike Nemačke za zvaničnu nagradu za dizajn.

  Fortis satovi - info-fadcbaa64ea8aed41e24a572f7151032.jpg

  2011. Kraj MARS 500 misije. Fortisov SPACELEADER je po drugi put nominovan za zvaničnu nagradu za dizajn Savezne Republike Nemačke.

  Fortis satovi - info-61a31c568aff5502364d1fe1485a03dc.jpg


  2012. Povodom 100. godišnjice Fortis predstavlja hronograf alarm automatik, sa GMT funkciom. Kalibar 2012 sa indikatorom rezervne snage, indikatorom za drugu vremensku zonu, kao i AM/PM indikatorom. Fortisovo remek delo F-43 FLIEGER CHRONOGRAPH ALARM GMT Chronometer C.O.S.C.

  Fortis satovi - info-481a8e46cb04998c77a5b434061ec7f3.jpg

 4. #4
  Istaknuti član Avatar korisnika tolarbo
  Član od
  11.11.2008.
  Poruke
  4.526
  Lajkovi
  30295
  Reputacioni uticaj
  81

  Određen forumom Re: Fortis

  Druze cestitke za trud i ovaj prelep tekst sa pratecim fotografijama. Uzivao sam citajuci ga.
  backarelli likes this.

 5. #5
  Stariji član Avatar korisnika popovac 76
  Član od
  18.12.2008.
  Lokacija
  Paraćin
  Poruke
  581
  Lajkovi
  2740
  Reputacioni uticaj
  77

  Određen forumom Re: Fortis

  Odličan tekst prepun zanimljivih informacija - BRAVO
  backarelli likes this.

 6. #6
  VIP član Avatar korisnika skydrummer
  Član od
  23.6.2011.
  Poruke
  7.052
  Lajkovi
  30923
  Reputacioni uticaj
  982

  Određen forumom Re: Fortis

  Sve čestitke na tekstu !
  backarelli likes this.

 7. #7
  Istaknuti član Avatar korisnika Serb
  Član od
  14.2.2012.
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  2.460
  Lajkovi
  3723
  Reputacioni uticaj
  187

  Određen forumom Re: Fortis

  Super, bas volim kad vidim ovakav tekst
  backarelli likes this.

 8. #8
  Istaknuti član Avatar korisnika backarelli
  Član od
  27.11.2011.
  Lokacija
  Bg-Lipovačka Šuma
  Poruke
  3.036
  Lajkovi
  10839
  Blogovi
  1
  Reputacioni uticaj
  135

  Određen forumom Re: Fortis

  Reći ću samo za ne upućene...

  -to je moj brat 23jewels , pa koga zanima autogram, neka se javi meni, a ja ću učiniti sve što je u mojoj moći !!!!

  PS. 10tak jevreja znatno utiče na moju moć...

 9. #9
  Administrator Avatar korisnika Shmizla
  Član od
  25.2.2008.
  Lokacija
  Beograd, Srbija / Belgrade, Serbia
  Poruke
  7.360
  Lajkovi
  11829
  Reputacioni uticaj
  250

  Određen forumom Re: Fortis

  Zahvaljujem se Vladanu na napisanom tekstu o Fortis brendu. Žao mi je samo što je na kraju ima problema sa postavljanjem slika.

  Ovaj posta je promovisan u članak i nalazi se u Vestima u delu namenjenom Brendovima. S obzirom da smo u mogućnosti da biramo između dva teksta o istoriji ovog brenda, novi tekst je dobio primat i zamenio predhodni Info tekst.

  Još jednom hvala na odličnom tekstu!

 10. #10
  Član
  Član od
  9.6.2010.
  Poruke
  133
  Lajkovi
  174
  Reputacioni uticaj
  13

  Određen forumom Re: Fortis satovi - info


Slične teme

 1. Fortis satovi - misljenje?
  By Banesi in forum Pilotski satovi
  Odgovora: 28
  Poslednja poruka: 20.2.2011., 6:28
 2. Moj Fortis sat...
  By Amikica in forum Fortis
  Odgovora: 19
  Poslednja poruka: 12.2.2011., 16:59
 3. Fortis B-42
  By milan zmaj in forum Koji sat kupiti?
  Odgovora: 14
  Poslednja poruka: 4.11.2010., 6:55
 4. [PRODATO] - Fortis 595.10.46
  By zlaks77 in forum Prodaja satova
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 8.8.2010., 16:46
 5. Kupujem FORTIS
  By conan in forum Kupovina satova
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 2.9.2009., 15:57

Bookmarks sajtovi

Vaš status

 • Ne možete postavljati teme
 • Ne možete odgovarati na poruke
 • Ne možete slati priloge uz poruke
 • Ne možete prepravljati svoje poruke
 •