U potpunosti se slažem s kolegom.
Ja pokušavam u kolekciju pribavljat satove sa svime tako da ti ne mogu reći gdje tražit,potraži starije urare kod njih se svašta nađe.
Printable View
Možda Vlatko dolazi u BG, pa zato pita za preporuku.
Vlatko, reci ako dolaziš, pa ćemo ti odmah napisati za staklo. U principu, skoro svi časovničari u BG to rade uslužno preko nekog čoveka koji se time bavi. Ako ti trebaju konkretni podaci javi se privatnom porukom, što važi i za ostale.
POZDRAV Vlatko . . . Zanima me vezano za mehanizam ovog sata, sta pise u elipsi na mehanizmu?
Cisto onformativno . . . .
HVALA . . .
Pozdrav Marko. Evo ti link za mehanizam.. Isti ovakav je. Orator 18.200 (ca. 1945: Swiss, 15 Rubis - (Schild) 18220, 112)
http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-...swk&Orator_220
Ljudi treba mi pomoc!
Imam neka dva sata od prandede koja bi da prodam i trazio sam informacije na engleskim sajtovima, ali ti mi nisu nista odgovorili, a i oni koji jesu su me vise zabunili nego sto su mi pomogli.
Jedan deluje da je srebrni, gravirani (kao neki venac po rubu i konjanik i covek na zadnjoj strani). Na mehanizmu pise "Armida" ali kad se skine brojcanik stoje brojevi: 8289 49 16581. Ne znam koji je mehanizam. Na kutiji stoje brojevi 3075. Dupla je zastita mehanizma. Kazaljke su Luj 15 (mama je navodno pronasla na internetu), brojcanik je porcelanski sa, izgleda, pozlacenim ili zlatnim tackama koje oznacavaju sekunde. Uglavnom, evo vam slike pa vi vidite: Armida Photos by Antaishi | Photobucket
Drugi je samo kuciste koje izgleda kao zlatno, a po gravuri izgleda da je Schaffhausen (nasli smo slike na eBay-u slicnog sata, ali celog). Ostali su neki delovi mehanizma, ali fali brojcanik i kazaljke ... i manje-vise sve ostalo, izgleda da ga je neko raskupusao za delove pre nekoliko decenija). Zanima me da li je to stvarno Schaffhausen? Schaffhausen Photos by Antaishi | Photobucket
Zanima me prvo koji su satovi, ko je proizvodjac i da li uopste imaju neku vrednost, te koji je mehanizam Armide. I koliko bi mozda odgovarala restauracija bar ove Armide, ako to neko jos radi?
S postovanjem
Prvo dobrodošlica na forum.Imaš dva sasvim lijepa sata u lošem stanju al ipak ne toliko lošem da se iz njih ne bi dalo nešto izvući.Prvi sat je i meni sumnjiv da je kućište srebrno,pa te molim da na zadnjem poklopcu iznutra potražiš pečate (ne brojeve već oznake za srebro) i ako ih ima srebrni je ako ne metal.Armida je lijepa cilinderica s namještanjem na nokat koja datira iz 1900-ih,vrlo star sat,unutra je cilinder mehanizam koji bi možda mogao i da radi,cifer je malo oštećen al kazaljke su obe tu uz malo truda sat bude opet lijep (servis,poliranje sata) i u takvu stanju vrijedi nekih 100-ak €ura.Sat vrijedi servisirat ako nema većih oštećenja i ako sat nije za prodaju jer onda nije isplativo ulagat u servis sata.
za drugi sat molim te pokušaj otvorit zadnji poklopac i poslikaj mehanizam tad budeš znao jel Iwc il nešto drugo.A da ustvrdimo jel zlato poslikaj poklopce iznutra sata i potraži pečate-punce ako ih nema tad nije zlatan.Ako ih ima na dobitku si,još uz to ako je mehanizam od Iwc-a na dobitku si.
O hvala, bolje vas nasao! :)
Nazalost nema nikakvih pecata ni na jednom satu, bar koliko ja vidim.
Inace sat radi ... mislim okrece se mehanizam unutra i kazaljka kad okrecem ovaj gore namotaj, ali mislim da mu ipak nesto fali jer nece da radi samostalno.
Moju mamu zivo zanima koji je mehanizam, na kom sajtu moze da ga vidi i koji je kalibar... nemam pojma sta ce joj, ali nece da me se okane.
Inace, slikan je mehanizam za taj "zlatni", to je treca slika: IMG_0825_zpsea807be3.jpg Photo by Antaishi | Photobucket ... to je sve sto je ostalo od mehanizmaa... par zupcanika i opruga nazalost.
Ako je za 100e, onda ga ne bih ni prodao, nek ostane kao uspomena na prandedu, ipak ima 100 godina sat.
pozdrav svim ljubiteljima satova! pisem na forumu po prvi put, a razlog je sledeci: pošto posjedujem 10 džepnih satova (molnija), moj sajdžija nema više dijelova za tekuće održavanje. Pošto on ima oko 70 godina zamolio me je da kontaktiram nekoga ko živi u Beogradu jer je on nekada nabavljao te dijelove u trgovini"RAPID" Knez Mihajlova 51 Beograd. U registru firmi iz Srbije nisam nasao postojeću firmu te ovim putem molim sve koji znaju nešto o toj trgovini da mi jave, da li radi još uvijek, da nije preselila negdje, ili ako znate neku drugu koja se bavi satovima marke Molnija.Inače živim u Tuzli, BiH, te mi nije baš blizu doći u Beograd. za eventualne odgovore moja e mail adresa je elvirdervisagic@gmail.com ili +38761280488. unaprijed zahvalan, elvir!
Moj prijedlog je da satove zadržiš i zaboraviš na prodaju,premalo budeš dobio za nešto tako staro.Što se tiče mehanizma prvog sata to je cilinder mehanizam,o njemu sam već pisao mogu ponovit da su to bili mehanizmi bez potpisa proizvođača,mali urari kupovali su dijelove i sami sklapali satove a u to doba ovakvi mehanizmi su bili među najzastupljenijima.
Što se tiče drugog sata provjeri jel kućište možda zlatno,ako jest prodaj u zlato i zarada zajamčena.Ako nije ne prodaj ga već spremi jer malo zanj budeš dobio.
Hvala vam puno na odgovoru, konacno da sam dobio bar nesto od informacija, sad znam na cemu sam! :D
A i onda ga necu prodati, nesto staro ceo vek i u porodici bilo isto toliko, da prodam za sitne pare.
Pozdrav svima! :)
Trebala bih pomoć oko identifikacije sata. Ne želim ga prodati, već samo skupiti informacije, no ne znam odakle početi :) Zato bih trebala Vašu pomoć.
Prilog 66680Prilog 66681Prilog 66682Prilog 66683
Na prednjoj strani kod brojčanike su oznake K14 i 56 unutar romba, a ispod petokraka zvjezica ispod kojeg je oznaka 406.
Na mehanizmu je dvostruka zaštita. Na prvoj ju ugravirano Remontair au Pendant GENEVE N110406. Na samom mehanizmu nema nikakvih oznaka, samo pise CUIVRE 110406.
Hvala unaprijed na odgovorima, i ispričavam se na lošijim fotografijama, nemam bolji aparat :)
Dobro dosla na forum.
Ako bi mogla ponovo da postavis fotografije, posto se ne vide.
Imas na ovom linku uputstvo kako se postavljaju slike.
http://www.svetsatova.com/forum/f62/...rumu-1191.html
Ako mozete da mi pomognete oko ovog sata.Koja je godina i kolika bi mu bila vrednost na trzistu u ispravnom stanj bez lancica.Unapred hvala.Prilog 68436Prilog 68437Prilog 68438Prilog 68439
Radi se o Eterna satu ne tako loseg stanja , u ovakvom stanju oko 100 eura izmedju 1920 i 1970 godine proizveden .
Kolega me preduhitrio i cijenu koju je rekao slažem se s njim,samo računaj na to da trenutno nitko ne kupuje džepne satove i satovi u mint stanju na vašem aukcijskom portalu se prodaju ispod 100 €.To što posjeduješ je Eterna s ćiriličnim natpisom na ciferu,rjeđe za vidjet,šteta oštećenja na ciferu.Ta Eterna vjerojatno je naručena il za željeznice il vojsku,treba vidjet ima li na zadnjem poklopcu kakav reljef na slikama se ništa ne vidi.Moja preporuka je spremit sat,prilikom prodaje nećeš dobit onoliko koliko bi realno trebao dobiti za sat jer ko što kažem trenutno je tržište mrtvo.
Postovani,
Izvinite sto Vam upadam u razgovor,novi sam clan na ovom sajtu,i treba mi informacija oko jednog dzepnog sata,razgledavajuci forum,naletio sam na ovu temu i slucajno sam odabrao Vas ukoliko ste u mogucnosti da mi pomognete i spodjelite neku informaciju,sat je slijedeci,Unapred zahvalan,Ivan.
Prilog 69426Prilog 69427Prilog 69428Prilog 69429
Postavi i sliku brojčanika, ovako nije kompletno.
Imam stari dzepni sat o kojem ne znam nista.. :) Pa mi treba pomoc strucnjaka.
Zanima me sve, koliko je star, marka, cena i dal je vredan opravke.
Mehanizam radi perfektno.Prilog 70681Prilog 70682
mam satPrilog 71033Prilog 71035Prilog 71036Prilog 71037 NA MASINI SAM NASAO BROJ JEDAN , NA POKLOPCU SA UNUTRASNJE STRANE IMA POTPIS CASOVNICARA (JEAN) I IZNAD NJEGA SAMO JEDAN BROJ I TO JEDINICA(1)
IMA LI NEKO IDEJU KOJI JE TO SAT POSTO NE DELUJE MI DA JE OD SREBRA POSTO NEMA PATINE A PREVISE JE BELO DA BI BILO ZLATO,PROBAO SAM MAGNETOM NIJE GVODŽJE,SKAZALJKE SU KOLIKO VIDIM ZLATNE.NIGDE TAJ SAT NISAM NASAO NA INTERNETU .KAD UKUCAM NJEGA DOBIJAM STALNO JEAN ANDRIJAN PHILIPPE .ZNA LI NEKO NESTO O OVOM SATU?
Slobodane, ne vide se fotke.
http://www.svetsatova.com/forum/f62/...rumu-1191.html
Hallo Starisat tvoj Sat je Remontier sa cilindricnim mehanizmom , cena um je oko 50 do 70 eura ako je u funkciji , StO se tice drugog SATA clana Nick radi se o jednog Satu novije proizvodnje sa skeletiranim mehanizmom najverovatnije Kinski i nema neku verdnost
:adore:
Posjedujem stari džepni sat proizveden krajem devetnaestog vijeka marke PIERRE CARDOZ.
Sat ima poklopac koji se otvara na ključu i veoma je tanak. Okvir od stakla je pozlaćen. Sat je u ispravnom stanju i interesuje me njegova vrednost.
Zdravo Zvonimire,
Dobro nam došao na portal i forum.
Predlažem ti da uslikaš sat kako bi nekod od poznavaoca mogao i da ga vidi, te samim tim bio u prilici da da dodatni komentar.
Pozdrav!
Pozdrav i dobrodošlica na forum.
Baš sam nestrpljiv da vidim vaš sat,ovako ništa o njemu ne mogu reći,osim tražit satove istog imena.Baš pogledah slične satove i moram reći da ih baš i nema,samo dva sata sam vidio i to s prednje strane,mehanizam nisam vidio tako da mi se čini da firma i nije nešto.Sad je sve na tebi da pokažeš slike svoga sata i obavezno poslikaj mehanizam sata jer po njemu čemo zaključit kojoj klasi je sat pripadao,lošoj srednjoj il visokoj,prema tome se onda i određuje vrijednost sata.
Dobar dan svima.
Zovem se Goran i dolazim iz Hrvatske..
Naime dobio sam na poklon 2 džepna sata. Jedan kao mali djecarak a drugi nesto kasnije od osoba koje su vec preminule (susjedi). Iskreno neznam ništa o satovima jer nemogu nikoga pitati kolko su stari il koliko vrijede. Iskreno nisam ih nikada koristio nego sam ih tek nedavno pronasao spremljene u jednom kofercicu kod kuće. Evo stavljam slike pa ako bi nešto znali mi reci o njima i eventualno procijeniti vrijednost jer bi ih prodao. Satovi nisu koristeni niti navijani godinama ali evo sad sam ih isprobao i rade normalno oboje.
Znaci prve dvije slike su jedan sat... druge dvije slike su drugi sat!
Hvala svima!
Prilog 75503Prilog 75504Prilog 75505Prilog 75506
Prvi sat je ruska Molonja koja se može kupiti od već 10-ak eura.
Procenu Zenita će izvršiti neko upućeniji u ovo marku sata ali on svakako vredi znatno više.
Radi preciznije procene bilo bi neophodno da postaviš sliku mehanizma Zenith-a.
Dobrodošao Gorane na najbolji forum satova u regiji!
To što si dobio na poklon su Molnija i Zenith.Sad da malo pojasnim,Molnija je ruski sat i njegova vrijednost na žalost mala je i to nekih 15-30 € i to ako ima zainteresiranih za kupovinu.Drugi sat prekrasni je swiss Zenith s prekrasnom lokomotivom na kućištu sata.Nešto doista na što meni zastane dah.Al na žalost moja preporuka ti je da trenutno ne prodaješ sat jer ima trenutno u prodaji super satova po maloj cijeni koji se ne prodaju.Tvoj sat procijenio bih na nekih 200€,al budi sretan ako i 100€ dobiješ zanj (nema zainteresiranih za džepne satove).Mene to jako boli kao kolekcionara,time više što mi je buđet za kupovinu satova na debeloj nuli pa ni sad kad su jeftiniji da ne mogu bit više teško si ih mogu priuštit,samo poneka dobra zamjena.Al ne plačem mnogo jer ovih stotinjak komada u kolekciji dovoljno me zasad vesele.
Slobodno me kontaktiraj,možda se kod mene nađe nešto zanimljiva za zamjenu i obostrano zadovoljstvo.J
oš jednom dobrodošlica na forum.
Iskreno strah me je ista otvarat jer se ne razumijem niti sam strucan vidim na koji nacin se to moze al se jednostavno nikako ne usudim (iako sam elektricar :) )
fotopetar stvarno ti hvala na odgovoru.. ovak srdacan odgovor nisam dobio nikad skoro odkad se koristim internetom (15 godina). Ovaj sat od 10 Eura sto je reko kolega mozda i poklonim prijatelju kojem se jako svidja. A zenitha si ostavim ak se ne najde kupac. To sto si za zamjenu rekao iskreno neznam, nista posebno oko satova me ne privlaci imam obican sat vrijedan nekih 30-40 eura sto sam dobio na poklon i vec ga 5 godina koristim (obican metalni analogni). Inace sam informaticar pa me takve stvari vecinom zanimaju :)
Gorane drago mi je da sam bio od pomoći.Od prvog dana na ovom forumu (to ti mogu potvrdit i kolege i moja reputacija kao i razni postovi pomoći) cilj mi je bila pomoći drugima u onome što znadem,što obožavam i što me veseli.A to su džepni satovi i vojni satovi.Ja u svojim počecima nisam naišao na veliku pomoć kod sakupljanja satova,sve je većinom bilo muljanje,mlaćenje prazne slame.Tome sam želio stati na kraj onog dana kad sam vidio da i ja nešto znadem o satovima.Otad pomažem svima koji me traže pomoć i tako mislim i nadalje.
Što se tiče zamjene ne nudim samo satove u zamjenu ima još sitnica koje imam za ponudit,al o tome budemo na pp(privatnom porukom).
Ako neko ima ideju koji je ovo sat i koliko vredi, neka pusti glasa :)
Znam samo da je najmanje 70 godina star i da nije pozlata vec zlato. Nazalost, jos uvek nemam bolje slike. Mozda za par dana.
Prilog 75677Prilog 75678Prilog 75679Prilog 75680Prilog 75681
Veliki pozdrav!
Nadam se da si po pečatima unutar poklopaca utvrdio da je kućište od zlata,jer ako si to samo od oka zaključio znaj da pozlata zna zavarat,zato provjeri i poslikaj pečate unutar poklopaca.
Po svemu bih dao zaključit da je unutra Helvetijin mehanizam,koji kao ni cifer nisu potpisani.To je dobar mehanizam al na žalost ne daje satu puno veću vrijednost no što vrijedi kućište ako je od zlata.Po mom sat vrijedi onoliko koliko vrijedi trenutno zlato u kućištu plus nekih 100-ak€ vrijednost mehanizma.
Moja velika preporuka je da trenutno sat čuvaš i čekaš idealan tren za prodaju (trenutak kad ti netko ponudi približan novac vrijednosti sata il neku dobru trampu) jer trenutno su cijene zlata pale a potražnja za džepnim satovima je nikakva.
Nadam se da sam bio od pomoći,slobodno pitaj ako ti ikako još mogu pomoći reci.
:thumbup:
HVala druze. I pretpostavio sam da otprilike vredi koliko i zlato. Sat nazalost nije moj i ne mogu da uticem na njegovu prodaju, ali velika je verovatnoca da ce zavrsiti svoj vek kod nekog zlatara :(
Velika šteta bi bila da završi kod vas u zlatara,kao prvo zlato kod vas ima nisku cijenu,uz to zlatari prilikom otkupa na svaki način pokušaju prevarit,reći će da sat ide pod lomljeno i zato će reći još nižu cijenu za kućište.Zato moja preporuka je rastavit sat,odvojit kućište od mehanizma (al nek to uradi netko stručan da ne bude štete) zatim izvagnite koliko teži zlato u kućištu sata.S tim podacima (lako se da izračunat vrijednost sata,vrijednost samog zlatnog kućišta plus 50-100 € za mehanizam) lako se zaključi početna cijena satu,i onda s njim na e-bay,te susjedne prodajne portale,a tako i kod vas na prodajni portal.Vjerujem da za sat se bude postigla prilično veća cijena tako nego da ga se samo utopi za zlato.Vrijedi se malo pomučit.
O tome i razmisljam. Predlozicu im to pa cemo videti sta ce biti.
Inace, na drugom forumu sam dobio i ovaj link
bidfun-db Archiv: Uhrwerke: Unitas 473
treca slika izgleda isto kao ovaj mehanizam.
Molim vas ako neko zna nesto u vezi ovog starog sata neka napise, hvala.
Prilog 77016Prilog 77017Prilog 77018
Pozdrav!
Sve što vrijedi na ovom satu na žalost su godine.
Mehanizam je totalno jeftin i za to doba,dok je cifer papirnati.Ne vidi se na mehanizmu ni ciferu oznaka swiss made pa ne mogu točno reči tko je prizvodio taj sat.Spremi sat u ladici i zaboravi nanj,ne vrijedi ništa al ako ga imaš čuvaj ga.
Lp
tako sam i mislio al bolje da pitam nekog iskusnijeg,pozzzz i hvala
Pozdrav svima,da li ova dva sata mozda imaju neku vrednost? HvalaPrilog 78712Prilog 78713Prilog 78714Prilog 78715Prilog 78716Prilog 78717
ovaj plavi ne vidi sta je a eterna do 100 eura