No dobro, pošto se ni nakon više od 2 nedelje niko nije udostojio da napiše bilo kakav odgovor, ja ću napisati nešto šturo što sam uspeo da saznam o ovom satu a onda pomoć potražiti na nekom drugom mestu.

Patent za ovaj sat pod brojem 17445 je izdat izvesnom Ed. Boillat et Cie u Reconvillier, Switzerland datuma 27. September 1898, pa je samim tim veoma moguće da je sat star oko 100 godina. Izrađivan je u Švajcarskoj uglavnom za inostrano tržište i mehanizam mu je Rosskopf.

Uspeo sam da saznam nešto i o medaljonu koji su uglavnom nosili pomorci kao "lucky charm" od nevremena na moru. Sa jedne strane je ilustrovan Isus koji nadgleda mornare na nemirnom moru a sa druge je Sveti Georgije kako ubija aždaju. Moguće da je sat onda pripadao mome pradedi koji je u Prvom Svetskom Ratu bio mornar.

Što se tiče čišćenja mehanizma predaću ga prvoj časovničarskoj radnji koja bude htela da ga prihvati, pa sad ako ga sjebe, šta da mu ja radim, kad već niko ništa nije hteo da preporuči. Čišćenje (i obnova) kućišta će biti malo veći problem pošto to neznam ni gde da počnem da pitam ali polako. Ima valjda negde drugde ljudi koji hoće da pomognu.

I još nešto, administratori ovog foruma mogu slobodno da obrišu ovaj thread i moj profil pošto se ja ovde neću vraćati. Preko 70 pregleda i nijedan odgovor od "poznavaoca satova". Želim vam prijatno međusobno druženje...