Svi koji imaju ljubav prema satovima ne ostaju ravnodušni pred satovima s komplikacijom.
Vrhunac komplikacije su repeateri,mogu biti qvarter i minute,minute je vrijedniji i kompliciraniji s tim da su takvi satovi većinom u zlatnim kućištima s prednjim poklopcem ali i s još nekim komplikacijama a to je chronograf ili ugrađena štoperica uz sat,moonphase,calendar.
To su meni jedni od ljepših satova ali i cijena im je poprilično lijepa,oko nekoliko tisuća € se kreću i više.Svi koji imaju mogućnost kupit takav sat nek se ne promišljaju kupite ga,a oni koji prodaju dobro proučite cijene koliko se takvi satovi kreću i ako niste primorani ne prodajte sat.
Upravljanje ovakvim satovima nije komplicirano koliko komplicirano izgledaju satovi.Navijanje se vrši normalno na krunici,kronograf se pali i gasi na dugmetu koji je na vrhu krunice a repeater se uključuje i isključuje na bočnim pušerima koji se lijepo ističu na slikama satova.

Prvi sat ima nekoliko komplikacija uz to što je repeater ima i moonphase,cronograf i calendar na sebi.





Zatim stari fusee sat s repeticijom





Antikni sat s repeticijom





Kronografi s repeticijom







Među satove s komplikacijama svrstat ću i sat s alarmom.Zenith je predstavnik najljepših satova s alarmom za mene.Tu ću pokazat nekoliko modela takvih satova.I to su doista skupi satovi koji su dosta rijetki napose oni koji su super očuvani.
Navijanje sata vrši se normalno na krunici sata a namještanje sata i alarma vrši se tako da se jedna od dvije boćne polugice pritisnu noktom dolje i pomjera krunica u potrebnom smjeru.Alarm se pali i gasi na unutarnjem zadnjem poklopcu gdje ima polugu koja se pomjera lijevo desno.Kad želimo da nas alarm budi najbolje je ostavit zanji poklopac otvoren tako da bolje čujemo buku alarma.

























Nadam se da ćete uživat u gledanju ovih ljepotana urarstva.
Nisam vlasnik nijednog sata i sve slike skinute su s interneta.