Certina satovi - Info-certina-logo.jpg

Certina je švajcarska kompanija koja se bavi proizvodnjom satova. Osnovana je 1888. godine od strane Adolf-a i Alfred-a Kurth-a. Sedište kompanije je u Grenchen-u, Švajcarska. Ova kompanija je trenutno u sastavu Swatch grupe.
Certina satovi - Info-certina-history_1888.jpg

Osnivači Certine su započeli posao u oblasiti satova otkrivši svoj prvi mehanizam, kojim su zatim snabdevali fabrike koje su se bavile proizvodnjom satova. Prvobitan broj zaposlenih u kompaniji Certina je iznosio tri zaposlena radnika, a časovničarska radionica se nalazila odmah pored porodične kuće osnivača. Certina od samog početka svog postojanja nije proizvodila kompletne satove, već je duže vreme samo proizvodila mehanizme koje je prodavala drugim kompanijama.

Godine 1906. se po prvi put pojavljuje naziv brenda. Adolf i Alfred Kurth su odlučili da nazovu svoje satove "Grana", skraćeno od "Granacus", šta predstavlja prevod na latinski ime grada Grenchen u kome je osnovana kompanija. Iste godine je počela proizvodnja prvih ručnih satova u kompaniji Certina. To su pre svega bili ženski satovi, jer su u tom periodu muškarci uglavnom preferirali džepne satove.

Nešto kasnije, 1918. godina oformljena je fabrika koja je bila u mogućnosti da proizvede kompletan sat, odnosno svaki njegov deo.
Certina satovi - Info-certina-history_1918.jpg
Godine 1936. braća Kurth su napravili kopak napred u oblasti proizvodnje satova, započinjanjem proizvodnje digitalnih satova. Ovi satovi su bili pokretani oprugom, a na rotirajućim diskovima su bili ispisani brojevi koji su pokazivali vreme.
Certina satovi - Info-certina-history_1936.jpg

Godine 1938. kompanija menja svoje ime u Certina, reč ’certus’ na latinskom jeziku znači ’obezbediti, siguran’. Iste godine kompanija je proslavljala svoj 50-ti rođendan i tada je zapošljavala oko 250 radnika.

Certina satovi - Info-certina-history_1938.jpg

Kasnijeje Certina nastavljala sa svojim napredovanjem i 1955. godine je imala oko 500 zaposlenih, i proizvodila 1000 komada satova svakog dana.
Certina satovi - Info-certina-history_1955.jpg
Godine 1959. Hans i Edwin Kurth su sebi postavili kao cilj kreiranje potpuno novog tržišta baziranog na kvalitetu satova ostvarenom kroz visoki inženjering i tehnološke inovacije u dizajnu. Na osnovu ovog cilja Certina je kreirala koncept smeštanja mehanizma sata u izuzetno ojačano kućište koje su nazvali DS ili Dupla Sigurnost ("Double Security"). DS linija je pozicionirala Certinu u sam vrh po prodaji satova.
Certina satovi - Info-certina-history_1959.jpgCertina satovi - Info-certina-history_1959_1.jpg

Godine 1971. Certina je proizvela sat nazvan Biostar, prvi sat na svetu koji je prikazivao čovekov bioritam.
Certina satovi - Info-certina-history_1971.jpg

Već sledeće godine, 1972. kompanija je imala broj od 900 zaposlenih i proizvodila je 600.000 komada satova godišnje. Certina je proizvodila 375.000 delova satova u jednom danu i koristila 53.000 rubina.
Certina satovi - Info-certina-history_1972.jpg

Certina je od 2005. godine sponzor BMW Sauber tima F1. Oficijalni ambasadori Certine su: Robert Kubica poljski vozač F1, Timo Glock test vozač BMW Sauber tima F1, Thomas Lüthi vozač motora u kategoriji 250ccm MotoGP.
Certina satovi - Info-certina-history_2005.jpg
Godine 2009. Certina je uspostavila saradnju sa
BMW Sauber F1 timom i vozačem F1 Robert Kubica-om. Takođe, iste godine je predstavljen novi
DS Cascadeur sat, koga nosi i testira njihov ambasador Oliver Keller.

Certina satovi - Info-certina-history_2009_kubica.jpg

Zvanična web adresa: CERTINA