Bulgari istorija

Bulgari satovi - Info-bulgari-logo.jpg

„Morate se vratiti daleko u istoriju, i da shvatite da je poznavanje prošlosti osnova budućnosti.”
- Nicola Bulgari

Bulgarijevi potiču od drevne grčke porodice kujundžija, koja je počela sa radom u malom selu u Epiru, gde je Sotirio, osnivač familije, izrađivao dragocenosti od srebra. Godine 1879. Sotirio je emigrirao u Italiju, a nakon što je nekoliko meseci proveo u Napulju, na kraju se preselio u Rim. Veoma uspešan zahvaljujući originalnom stilu ornamenata koje je prodavao, već 1884. godine Sotirio je otvorio svoju sopstvenu radnju u ulici Sistino. Godine 1894. radnja se seli u famoznu ulicu Via dei Condotti broj 28, da bi se 1905. locirala na mestu gde se nalazi i dan danas, Via dei Condotti broj 10. Izvorna radnja je tada nosila naziv „Stara prodavnica retkosti” (“Old Curiosity Shop”) prema naslovu jednog od romana Čarlsa Dikensa. Ime je odabrano kako bi privuklo britanske i američke turiste. Tih godina, Sotirio je počeo da prodaje sve veči izbor nakita i aksesoara za lično ukrašavanje.

Bulgari satovi - Info-bvlgari.jpg

Prve decenije 20. veka bile su značajne za Sotiriove sinove, Đorđa i Konstantina (Giorgio i Constantino), koji su razvili strastveno interesovanje za drago kamenje i nakit, i koji su naučili tajne zanata, postepeno preuzimajući očevu ulogu. Godine 1934, a dve godine nakon Sotiriove smrti, radnja u Via dei Condotti je proširena i renovirana. Ova nova radnja bila je svečano otvorena 9. aprila 1934. godine i bila je toliko uspešna da su i njena fasada i njen enterijer poslužili kao ilustracija za termin „negozio” („radnja” / „trgovina”) u Enciclopedia Treccani, najznačajnijoj italijanskoj enciklopediji.
Period nakon Drugog svetskog rata označio je važnu prekretnicu u istoriji Bulgarija. U stvari, upravo u ovom periodu Bulgari je napravio pomak sa stroge discipline dominantne francuske škole, kako bi kreirao svoj sopstveni, jedinstveni stil, inspirisan grčkim i rimskim klasicizmom, italijanskom renesansom i rimskom školom zlatarstva iz 19. veka.

Bulgari satovi - Info-bvlgari-history-1.jpg

Sedamdesete godine 20. veka obeležila je međunarodna ekspanzija otvaranjem prodavnica u Njujorku (koja je i bila prva preko-okeanska radnja), Parizu, Ženevi i Monte Karlu. Te iste decenije Bulgari je predstavio Bulgari Bulgari časovnik koji se pokazao kao veoma uspešan i danas istorijski važan model, vodeći do odluke da se osamdesetih godina osnuje Bulgari Time u Neuchâtelu, u Švajcarskoj, sa ciljem kreiranja i proizvodnje svih linija Bulgari časovnika.

Bulgari satovi - Info-bvlgari-history-3.jpg

Devedesete godine predstavljale su još jednu prekretnicu. Tada su Bulgari stil i kreativnost izraženi kroz eksluzivne linije parfema i aksesoara. Dok je početkom dvadeset i prvog veka rođena legendarna kolekcija Bzero1, kolekcija koja je svojim jedinstvenim stilom osvojila planetu.
Danas Bulgarijeve kreacije, poznate po karakterističnom, odvažnom i savremenom stilu, važe za visoko cenjene od strane međunarodne klijentele koja je ljubitelj visokog kvaliteta i unikatnog dizajna.

Zvanična web adresa: Bulgari

Tekst pripremljen u saradnji sa Petite Geneve Petrović