Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 45
Like Tree176Likes

tema: Zašto volimo sovjetske/ruske satove?

Threaded View

Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lajkovi
    13230
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    603

Određen forumom Re: Zašto volimo sovjetske/ruske satove?

Zanimljivo mi je ono što je Vlajo spomenuo - da je dizajn sovjetskih/ruskih satova bio takav da se dopadne običnom čoveku, tj. radniku. Ne računajući satove koji su imali zvezdu ili neko drugo ideološko obeležje, setio sam se da su npr. sovjetska umetnost i arhitektura bile podložne ideološkom uticaju. Zgrade su pravljene bez ukrasa, a slike su bile takve da su centralni motivi bili radnička klasa, prizori iz života u socijalizmu i slično.

Satovi, međutim, daju malo prostora da se sve to inkorporira - mogli su imati ideološka obeležja, a veoma čest strogi dizajn se može dvojako tumačiti. Naime, bilo je satova koji su dizajnom imitirali zapadne uzore, neki više, neki manje, a bilo je i onih elegantnih, uključujući i pozlaćene. Običan narod je najverovatnije imao satove jednostavnijeg dizajna, ali je i kod njih primetno da su neki fontovi za brojeve podsećali na starije ruske i staroslovenske fontove. Pošto su oni korišćeni uglavnom u crkvenim tekstovima (mislim na fontove, svakako ne na satove), mogli bi se protumačiti i kao nepoželjan element u datom periodu.

Kada je u pitanju 'zapadni' dizajn, a namerno ga stavljam pod navodnike, mislim da su Rusi ovakve satove puštali u prodaju sa zakašnjenjem, a ponekad su delovali i zastarelo. Napominjem da sam do ovog zaključka došao posredno, pregledajući slike sa podacima o godini proizvodnje, ali se nadam da sam pogodio suštinu.

Kao jednu od oštrijih razlika izdvojio bih i to da su se satovi koji nisu za široke narodne mase, dakle za vojsku i ostale državne institucije, odlikovali manjim raskošom. Na primer, čuveni komandirski je relativno jednostnog dizajna, dok su neki ronilački satovi više podsećali na vodomere. Naravno, kako se gvozdena zavesa razmicala, ovo je počelo da se menja.

Konačno, primetio bih da i dalje nemam definitivan odgovor na sopstveno pitanje, ali čitajući vaša mišljenja, mislim da ću uspeti i da racionalno odgovorim. Osim ruskih satova, volim i druge, ali zasad mogu da kažem da su mi zanimljivi upravo zbog neke nedokučive specifičnosti koju još ne umem da definišem.
    Poslednja ispravka: Neša (20.2.2012. u 23:30)
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

Slične teme

1. Kutija za satove
    By Josip Saric in forum Opšti forum
    Odgovora: 323
    Poslednja poruka: 28.12.2021., 8:07
  2. Reklame za satove - pitanje
    By WlayCo in forum Opšti forum
    Odgovora: 13
    Poslednja poruka: 23.12.2010., 14:44
  3. Servis za Citizen satove
    By Misfit in forum Časovničarska radionica
    Odgovora: 8