Hvala Urose, imam ja par egzotičnih modela. Npr. ženska ronilačka Zarija koja je kupljena na limundu za trista kinti sa samo jednom ogrebotinicom. ;)
Printable View
Hvala Urose, imam ja par egzotičnih modela. Npr. ženska ronilačka Zarija koja je kupljena na limundu za trista kinti sa samo jednom ogrebotinicom. ;)
Fotografija Zarije?
Na poslu sam. :)
To je ovaj sat.
Prilog 121635
Kada bi znao Vladane koliko radim ne bi mi verovao. Ovo je prva nedelja od kako radim da ima manje posla i da imam vremena da pogledam forum u kancelariji. :)
Pozdrav kolege.
Da li je ko od vas video skoro ovako nešto?
Prilog 122038
Koliko ja kontam sat je Poljot 3133 omaž tenku T-80.
Može se na internetu naći par fotki modela танковый . Nema mnogo fotki, nema podataka od kada do kada se proizvodio, u kojim varijantama i sl. Jednom rečju nepoznanica.:dontknow:
Не брини, посао ми је да пишем, тако да мије писање разбибрига. Имаче, Руски никад нисам учио. Немачки јесам, али много, много боље владам енглеским којег сам такође учио.
Prilog 122249
Аутоматик 2. МЧЗ, робна марка "Слава" са датумаром,недељником и 27 рубина. Разуме се, совјетска производња и данас на тржишту за овако нешто траже само 20 долара.
Prilog 122250
Ево коначно се на Ибеју појавила ракета перпетуал из осамдесетих година у зеленој боји цифраника. Кошта шездесетак "фунти стерлинга".
Prilog 122253
Увек се појави нештоново што нисам видео до сада. Естетска победа СССР у издању Автоподзавода 1 МЧЗ робнемарке "Слчава" са датумаром и недељником 2. МЧЗ. Пажљиво установљена естетика цифраника одлично прати особе седефне боје очију при свим врстама светла. И наравно, неизбежна црвена у два динамичка елемента, један на секунтари, други на недељнику.
Визуелни склад плаве и црвене на претходно приказаном сату "Слава" није случајан. Сат је из осамдесетих година и представља врхунац руске модерне. С оне стране атлантика живео је и стварао сликар, потомак исељених руских Јевреја, Маркус Јаковљевич Петрович, који је светску славу стекао подименом "Марк Ротко". Упоредите визуелну естетику сата "Слава" с Ротковом сликом "Црвена и плава прекривају мрак". Што је у САД осамдесетих година била врхунска и невероватно скупа уметност, у СССР је могао свако да носи на руци. У САД прецењено, у СССР потцењено. Средине нема.
Prilog 122257
Или, још боље, старији изворник ове естетике - Холандски езотеричар и сликар Пит Мондријан, антропозоф, насликао је још 1908. године "Црвено дрво у касно предвечерје".
Prilog 122258
Prilog 122260 Prilog 122261
Примењена уметност дизајнера овог кварцног часовника Петровдворецког завода показује изузетну креативност уз ванредан осећај за хармонију и меру. Наиме, сат робне марке „Ракета“ је кварцни и уметник је успео врло ненаметљиво, гијошираним линијама на цифранику да визуелно изрази изузетно високу фреквенцију осцилатора којег омогућава кварцни механизам. Линија гијоша се продужава у близини главне осовине , а две плаве нијансе су пажљиво одабране да се слаже с преламањем светлости на грубо и фино отесаним браздама никлованог кућишта. Најзад, линије преламања светлости и линија гијоша су приближно вертикалне оријентације, остављају утисак поларизатора у односу на распоред знакова за часове. Уметник је изразио таласну и корпускуларну природу електромагнетног зрачења. Врхунски успех, порука је сасвим јасна, а крајње ненаметљиво изражена. Ван тога, сва естетика цифраника је крајње сведена, а краси је рам у облику монитора загасито модре боје уз паспарту и две хоризонталне линије пажљиво биране нијансе да се слажу с светлосним ефектима и бојама цифраника. На полеђини, власт је оверила ово ремек-дело знаком квалитета СССР. Заиста, не сумњам да је у питању изванредан механизам „Ракете кварц 2356 оригинал“ !
Prilog 122264 Prilog 122265 Prilog 122266
Један наизглед сасвим обичан Чистопољски производ „сделан в СССР“ представља најсажетији израз естетике једног древног народа – Бугарског народа, који се одавно назива Татарима. Позлаћени сат из седамдесетих година XX века чије казаљке подсећају на укрштена копља украшене су бојом лазурне луминозности, у сред златног окружења је до сада најсажетији израз естетске основе уметности једног народа у савременој примењеној уметности.
Овакав естетски однос је могуће историјски пратити од круне казанског кана чак до прастарог Бугарског града Преслава у коме је сачувана камеја која представља барску птицу на златној основи. Не, СССР никако није био „тамница народа“, како су често лагали о њему.
Уживајте у симфонији облика, боја и нијанси татарске народне уметности у покрету, при извођењу песме „Болгарим, Казаним“ савремене татарске етно групе „Ривајат“
https://www.youtube.com/watch?v=Ov4S_nVPV6o
Povodom dana pobede.
Doduše prošlogodišnji
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...daf3868417.jpg
Video sam ove satove u Moskvi i zaista nisu skupi, cene krecu vec od stotinak evra, ali su nazalost svi kvarcni. :(
Pozdrav!
Ponosni sam vlasnik Poljota sturmanskie civil (neki ga nazivaju i traveller).
Prilog 123834
Već duže vrijeme tražim neki Poljot alarm i onda sam naletio na "Poljot traveller alarm" koji je sličan mome "sturmanskome civil" i baš bi činili nekakav komplet. Prodaju ga J. Kampmann, J. Levenberg itd.
Prilog 123835
Međutim muči me to što "Poljot traveller alarm" za razliku od npr. moga Poljota sturmanskie civil, nisam našao u Poljotovim katalozima, mislim na one do 2002.
Je li ovo originalni Poljot? Mislim na prave Poljote koji su proizvedeni prije MakTime, Volmax-a i sl.?
Zna li netko više o ovom satu... ili ga netko možda ima?
Prilog 123836Prilog 123837Prilog 123838
Pozdrav Jure! Imam bas takvog sturmana kataloskog broja 3133/1741457 i imam jako slicnog automatika sa ETA 2824-2. Treci iz tog kompleta bi bio taj alarm koji si postavio.
Kada je sat bio na servisu, majstor je na kraju rekao da kazaljke nisu za taj tip mehanizma ali da to nije problem. Po misljenju kolege skydrumera to je maslo Juri Levenberga. I ja sam misljenja da je u proizvodnju ta dva sata (Poljot Traveller Alarm i Poljot Traveller Automatik) na neki nacin umesan Juri Levenberg. A mogu ti reci da je moj automatik jako dobar. Kupio sam ja od Levenberga vec i sat koji nije bio dobar.
Pa ti sada vidi ... a satovi su divni!
Puno hvala na odgovoru Veberz!
Tvoje mišljenje nekako potvrđuje moje sumnje. Kad se spremam kupiti nekoga "rusa" najprije pregledam kataloge koje imam, a ovoga nisam nigdje našao.
A opet... vidim da je unutra originalni Poljotov mehanizam 2612.1, kućište, staklo, krunice itd. su identični kao na "našim" šturmanima 3133, koji su originalni Poljoti i koji su po mome mišljenju vrlo kvalitetno izrađeni, pogotovo za ruske satove.
Cijena se kod Kampmanna i Levenberga kreće oko 350 eura što baš i nije malo. Kampmann me je na moje pitanje ima li mjesta nekom popustu već "otkačio", a trenutno čekam Levenbergov odgovor...onda ću lakše odlučiti ;)
Molim i druge kolege da se jave ako imaju nekih informacija o ovom satu.
Tek ce Levenberg da te otkaci, bojim se... i to ako se smiluje pa ti se uopste javi.
Kampmann se, sto se saradnje i razumijevanja na liniji prodavac-kupac, i u mom slucaju i u slucaju jos par ljudi koje poznajem, a koji su imali posla s njim, pokazao kao jako korektan, cak i nagodan, dok je ovaj drugi... bolje da ne lajem.
Hehe :D da, lokalizam, cesto koristen u Sarajevu... doduse, i ne znam da li se radi o lokalizmu, ne znam da li ga po Bosni koriste, ali buduci da i nisam bas cuo da se se koristi u drugim dijelovima bivse nam Yuge - moguce.
Odličan izraz Arči!
Nagodan - spreman na nagodbu, pogodbu. Nije bitno odakle potiče, deder da mi to uvrstimo u s-h rečnik :D
A čuj, kućište mog "Poljota" sa ETA 2824-2 je potpuno istog kvaliteta kao kućište Civila. Istog je prečnika (staklo je identično), jedino je malo pljosnatije. Mehanizam je original švajcarski, sat je odrađen na jednakom nivou kao i Civil. Uveren sam da je identična stvar i sa alarmom koji se tebi sviđa. Kada sam ja uzeo moj, tada nisam znao za ovo o čemu pričamo. Mada me to ne bi sprečilo, siguran sam. Meni se taj alarm isto puno sviđa. Dosta dugo sam planirao da ga kupi, i da upregnem ta tri vranca u trojku :) Mislim da sam odustao, to bi već bila perverzija.
Satovima sa original Poljot mehanizmima cena ide gore, razlog tome je što se zalihe polako tope. Na Levenbergovu sreću on se izgleda prilično dobro snabdeo dok je još moglo :) Kampmann očito vidi tu nadolazeću nestašicu i zato ne spušta cenu. S druge strane pojma nemamo koliko skupo ga je platio. Ipak, postoji jedan način da značajno umanjiš cenu (barem je pre 2 godine kada sam kod njega kupovao to postojalo). Ako te interesuje obrati mi se na pp!
Pitao bih kakve kataloge imaš? Papirne ili skenirane? Postoji li mogućnost da nešto od toga podeliš sa nama?
jure17, taj Poljot, po mom mišljenju ima neke veze sa Jurijem Levenbergom.
Evo fotke sa nemačkog foruma i na sertifikatu (ili garantnom listu) piše Juri Levenberg
https://uhrforum.de/poljot-traveller-alarm-watch-t34561
Prilog 123845Prilog 123846
Čitao sam na Wus-u da su se ljudi čudili otkud to da Juri daje sertifikate za satove čiji proizvođač više ne postoji. Poljot je bankrotirao 2004. a recimo sertifikat sa fotke je iz 2008.
Meni je još jedna stvar čudna, ako je to Poljotov proizvod a Poljota nema od 2004. kako to da ti satovi nisu uveliko rasprodati za sve ove godine s obzirom da se radi o maloj seriji (999 kom). Širom sveta ima dovoljno ljubitelja ruskih satova koji bi za 10-15 godina pokupovali te satove ili se možda zalihe dopunjuju. :rolleyes::dontknow:
Što se mehanizma tiče, ne sumnjam da je Poljotov. Mehanizama je bilo kao pleve ali satovi su uglavnom pravljeni u serijama od 999 i odavno bi nestali.
Malo o ceni. Nažalost mehanizmi (3133, 2612 ) se više ne proizvode pa će i cene verovatno ići na gore, do neke granice, jer je mehanizama sve manje. Treba uporediti cene Strela satova od pre 2 godine i danas. Pre par godina prosečna cena je bila oko 400 evra,zavisno od modela, a danas je blizu 600 evra pa i preko 600 evra za određene modele.
Mehanizam 3133 se kod Kampmann-a mogao kupiti za 50 evra ali već 1,5-2 godine nema 3133 mehanizma na stanju. Zašto? Maktajm ga više ne proizvodi a veća je zarada ako se mehanizam upakuje u sat nego da se zasebno prodaje kao kada ga je bilo ,što bi se reklo, na lopate.
Na tu temu sam se malo dopisivao sa Kampmanomm (poruka broj 57):http://www.svetsatova.com/forum/f76/...l#.V1WBS-TKpoA
U svakom slučaju pitaj za popust (samo nemoj biti začuđen ako ga ne dobiješ) jer Kampmann kupuje recimo Strele od Levenberga a ukoliko je Poljot koji te interesuje Levenbergovo čedo onda to znači da je i za taj sat Kampmann druga ruka pa ima manje prostora za popust od Levenberga.
.................................................. ....
E da, ako imaš nekih kataloga imamo temu i za to:http://www.svetsatova.com/forum/f76/...l#.V1WSXeTKpoA
Arch_m to i za tebe važi .:D
Puno hvala Veberz, Skydrummer i Arch_m! Katalozi koje imam su skenirani u PDF i jpeg formatima i rado ću ih podijeliti s vama. Jedini problem je što toga imam gomilu, pa nema smisla da sve tu podižem. Zato evo fotka s svime što imam, pa ako vidite nešto što vas zanima javite se bez ustručavanja.
Prilog 123856
Poljoti su moji omiljeni ruski satovi, a po mome skromnom mišljenju vrhunac i "labuđi pijev" Poljota je katalog iz 2002. g., pa ću ga podići u rubrici "Katalozi sovjetskih i ruskih satova".
Još nisam dobio odgovor od Levenberga, možda mi čovjek da ponudu koju ne mogu odbiti :-) A i javit ću se Veberzu na PM, možda njegov sistem upali!
..auuuuu, svega imas...bravo :congrats:
Uhh,ima toga. Ono što je u PDF-u postavi na forum. To ne bi trebalo da je problem, mada nikada to nisam radio:). Nisam siguran kako se to radi. Uglavnom sam postavljao linkove ka sajtovima gde se neki PDF nalazi. Ovde bi trebalo neko od moderatora da se angažuje pa da ti olakša posao i da se to sve postavi. Sve drugo bila bi grehota.
Ako mogu da kažem šta mene interesuje: Strele, hronografi rađeni za italijansko tržište ( Vostok-Poljot 3133), Amfibije, Šturmani, Okeani, Poljoti 3133. Znam da nema zasebnih kataloga uglavnom su ovi satovi u okviru većih kataloga.
U principu šta god da postaviš imaš moju zahvalnost.
Hajde moderatori, ujedinite se.
Prilog 123879
Nisam baš neki stručnjak za informatiku, ali evo Poljot 2002. je u rubrici "Katalozi sovjetskih i ruskih satova".
Skydrummer, skoro sve što si rekao da te zanima možeš pročitati ovdje Polmax3133 Čovjek je moj idol! :adore:
Katalog ti je odlično prošao, ako te ne mrzi nastavi. Za postavljanje pdf-a ja ne vidim mogućnost, ali postoji dosta free FTP servera, tamo bi se mogli postaviti pdf-i. Ja sa tim nemam nekog iskustva, ako neko zna optimalno rešenje za besplatni ftp nalog neka ga podeli.
U vezi tvog alarma sam se setio još jednog trgovca OXID Surf- und Kiteshop | POLJOT Traveller 2612/1741586 | online kaufen čovek ima prodavnicu u Beču, jevtiniji je nego ova druga pominjana dvojica. Kada tražiš popust onda reži, ako se dobro sećam poštarina mu je nešto veća. Ja lično nisam trgovao sa njim.
Jure, potpuno se slazem s tobom - Steve (Polmax 3133) je jedan krasan covjek i istinski zaljubljenik u Poljot satove. Uz sve to, potrudio se svoje obimno znanje i iskustvo podijeliti s nama ostalima, i kroz svoju stranicu, i kroz pisanja na forumu, ali i kroz svako obracanje, bez obzira koliko su ga vec puta pitali iste stvari.
Ja sam se prije koju godinu dopisivao s njim putem maila, obrativsi mu se s par nedoumica koje su me mucile u mom pokusaju da do kraja shvatim zamrsenu istoriju koja se krije iza Poljotovog imena, i mogu reci da je svakim odgovorom pokazao prije svega koliko mnogo zna, a onda i koliko mu nije tesko podijeliti sve to s drugima. Stvarno je car.
Drug Zoli ti je dobro napisao - becka podruznica Levenbergovog biznisa, gdje sam i sam kupio jednu Strelu 3133, donekle je hjetinija (pojedini modeli, mada i to varira), od Kampmanna, ali je s Paulom malo teze komunicirati, pogotovo ako ne znas njemacki, jer on preferira njemacki ili ruski.
Sto se tice snizenja, tu nece uopste ni da pregovara, ali sam se fino s njim ispricao, jer sam bio u Becu i trazio da sat preuzmem sam, bez postarine.
Napravi se termin (radi se o jako maloj radnjici, a Paul je star i bolestan covjek - upravo tada je trebao ici na neku gadnu operaciju, tako da mi je cak rekao, posto ima samo cerku, da nije siguran hoce li se vise uopste i baviti tim poslom kad se - i ako se! - oporavi... vidim, i dalje radi, znaci dobro je) i onda se sat proba i preuzme. Usput sam s njim proveo barem sat vremena razgovarakuci o satovima i njegovim vidjenjima ove cijele Poljot misterije.
Elem, fin cikica, voli da razgovara o satovima, a ja sam taman tada trebao nazad u Rusiju da radim, i vidim njemu bi drago kad sam to pomenuo, sve se nesto smjeska, pa preshalta s njemackog na ruski... Evo ga, kontam, sad ce da padne i kakav popust - na ruskom... :laugh:
... ali, je l' izgovorih rijec "popust", a njega presijece nesto, prepodobio se, vrati se na njemacki - reko' evo ga hoce da umre :laugh:... Tako da od mog popusta na kraju nije bilo nista. :D
Puno hvala svima! Posebno zahvaljujem "supatniku" (njegov odličan izraz) Z. Veber na korisnim savjetima na PM.
Sada ću se raspisati na adrese prodavatelja i malo se primiriti da ne ispadnem previše "vruća mušterija".
P.S. Ovaj trgovac u Beču mi je pravo otkriće!
Katalog Aviator 2004 je podignut u rubrici "Katalozi sovjetskih i ruskih satova".
To su bez sumnje predivni satovi, ali jel' vam "Aviator" jednako drag kao i "Poljot"?
Znam da će neki reći da je to isto, ali... da li vam na njima fali natpis "Poljot" ili još bolje "ПОЛЕТ" ?
Moj odgovor bi bio i fali i ne fali. Ako je stvarno Poljot lepo je da piše ali ako nije nema smisla.
Ima satova sa natpisom Poljot a nisu Poljoti tj. proizvedeni su nakon zatvaranja Poljota.
Primer jednog takvog sata koji je sigurno proizveden 2005. godine ili kasnije:
THE PASSAGE OF TIME: BANG FOR BUCK PILOT CHRONOGRAPH
Potpuno se slažem s tobom Skydrummer.
Ono što je ostalo od "Poljota" kasnije je otišlo nekim čudnim, pa i ružnim putevima i bespućima.
Govorili smo o "Aviator" satovima koji su još i bili u redu.
Međutim, prošlo ljeto sam pričao s jednim Amerikancem koji kaže kako voli ruske satove i hvali mi se sa svojim "Aviator diverom".
Kasnije je s tim "diverom" otišao plivati, pa mu se promočio, sva sreća bilo je to u bazenu sa slatkom vodom. Otvorio sam mu ga da se osuši... a unutra umjesto "Poljotovog" 3105, mehanizam od "Molnijinog" džepnog sata 3602 bez "shock protection-a". Nisam mu ništa rekao... :banghead:
Da li je neko imao ovakvu tv Raketu? Baš mi je zanimljiva. Prilog 124236
Ja sam je dobio pre 40 godina, za polazak u V razred. Davno beše. [emoji4]
Haha i sećaš li se nečeg, npr. kako drži vreme? Rezerva snage?
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...4d0c1bf8a5.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...51c0b29c40.jpg
Komada: 2
Zahvalni satovi.Kao i svaki ruski sat,treba ga voleti i ceniti.Sve satove obicno nosim po jedan dan pa idu u kutiju,tako da detalje oko rezerve snage ne znam tacno.Sto se tice odstupanja isto tako,ne primetim u toku dana neka odstupanja.(Nekad sam to pratio i zapisivao ali ...veliki broj satova...)
Imam i ja jedan primerak kod kuce, sa plavim brojcanikom.
Pozdrav svima!
Evo da se pohvalim... stigao je moj novi "Poljot traveller alarm"
Slike nisu baš nešto, ali stvarno nisam mogao bolje...
Prilog 124398Prilog 124399Prilog 124400Prilog 124401
Sat stvarno čini pravi komplet sa"šturmanskim".
Kućišta, stakla, krunice za navijanje i pomicanje brojčanika su identične, unutarnji brojčanik skoro isti, a sve ostalo jako slično.
Jedino poklopac na "traveller alarmu" nije na navoj.
U "traveller alarmu" je naravno Poljotov 2612.1 mehanizam.
Je li to original "Poljot"? Pa otprilike... izgleda kao patka, hoda kao patka i glasa se kao patka, a onda je valjda patka. :dontknow:
I radi boljeg razumijevanja... nekoliko slika koje nisam ja slikao.:D
Prilog 124402Prilog 124403Prilog 124404Prilog 124404Prilog 124405
lepi su ti satovi stvarno