Cestitam, i divan je Jure, ja sam uveren da je to original mehanizam.
Printable View
Cestitam, i divan je Jure, ja sam uveren da je to original mehanizam.
Puno hvala jagos i veberz!
Veberz, nisam uopće bio u dilemi oko originalnosti mehanizma... koliko vidim to je stari dobri Poljotov 2612.1
Brinulo me je to što "Traveler alarm" nisam, za razliku od npr. moga "Poljota sturmanskie traveler" našao u Poljotovim katalozima.
Međutim... sada kad sam ih usporedio vidim da su kao što sam rekao kućišta, stakla, krunice za navijanje i pomicanje brojčanika identične, unutarnji pokretni brojčanik je skoro isti ili isti, a sve ostalo jako slično. Unutra je naravno Poljotov 2612.1 mehanizam.
Jedino poklopac na "traveller alarmu" nije na navoj.
Zato kažem... izgleda kao patka, hoda kao patka i glasa se kao patka, a onda je valjda patka. :dontknow: Tj. originalni "Poljot"
Jedan kolega mi poslao ovaj "Poljotov" prospekt iz 2002. koji je razriješio sve moje dileme... :thumbsup:
Prilog 124666
Prilog 126606
Совјетски балет.
Тучани сат, Молнија од гвожђа.
Спој тешке индустрије и прецизне механике у поетици покрета коју је совјетски дизајнер заувек замрзнуо у изразу примењене уметности негде средином прошлог века.
Lepo rečeno
:thumbup:
Prilog 126683
Лака индустрија ССС је сат са тенка Т-34 обукла у поливинилско кућиште боје ћилибара ради цивилне употребе.
Данас сетно одбројава сате, минуте и секунде на нечијем на камину или комоди сећајући се старе славе стечене у биткама легендарне Црвене армије. Груба машинска обрада површина сата смело је одевена у зракасто обрађену конфекцију која подсећа на сунце слободе које не би обасјало свет да се није изродило из челичана чличном храброшћу хероја под командом човека којег су звали "Челични".
https://www.youtube.com/watch?v=_HYS3WOGbrs
Prilog 126693
Чудесна совјетска стона "Електроника", дигитални часовник великих размера у дрвеном раму. Погледајте те грубе стреласте, сиве преклопнике и она два пипка за "вкљ" и "вискљ".
Слова на часовнику су огромна. На црној површини сјај цифраника на коме бројке сијају домаћинским руменим сјајем као блесак огњишта у родном кишлаку и само још недостаје брезова шума која трепери и светлост ауроре над њом.
Крупна сребна слова на црној позадини кроз екран од плексигласа, без гласа из све снаге вичу: "КВАРЦ!"
У доњем десном углу, у инат капитализму, уместо потписа стоји "Мade in UUSR".
Ох Сојузе нерушими, зашто си отишао без поздрава, зашто си нас напустио и без поздрава отишао у историју!?" Ти, који си винуо човека у космос, ти који си први изједначио сва права мушкарца и жена. Ти, који си фашистичкој немани угнао "пуљу в лоб" као што си и обећао, иако ти нико осим нас није веровао. Ти, који си учинио да сви ми постанемо Ми и осетимо како то гордо звучи када се каже - човек.
Деценију и по те нема, а толико нам недостајеш...
https://www.youtube.com/watch?v=lNZPbDADHBY
Slažem se sa većinom iznetog osim toga da SSSR i pominjanje ljudskih prava u afirmativnom kontekstu uopste ne dolazi u obzir 😊
Људска права...? Оставите се политике.
Овде пшем о естетици сатова. А естетика совјетске хорологије није одвојива од идеје СССР... А идеја СССР није одвојива од руске поетике... А руска поетика је неодвојива од руске књижевности... А део руске књижевности је Виктор Јерофејев... А Виктор Јерофејев ето, био је син стаљиновог дипломате и никако није волео СССР....
Али, Виктор Јерофејев је рекао:
"Црвена бајка је била веома крвава, али је била јако лепа".
Prilog 126707
Сат с командне табле Т-34 у кућишту стоног сата из 60-тих година. Мотив скулптуре - Материнство.
Мајка отаџбина је две деценије позвала своје синове да заштите оно без чега нема људских права. Њени синови су знали шта су успели да заштите и совјетска хорологија је то добро запамтила.
Уживајте у немом филму "Мати" украјинског редитеља Сергеја Пудовкина (1926. г).
https://www.youtube.com/watch?v=1X0ZthTqoBc
Да је Виктор Јерофејев био у праву кад је рекао „црвена бајка је била веома крвава, али је била јако лепа“ сведочи и овај врхунски израз индустријског дизајна совјетске хорологије.
Prilog 126710
Агат крваво црвеног цифраника нијансиран је тако да се његова „красна“ боја равномерно разлива од центра ка ободу постајући од бледе ка загаситој, изненада се претвара у златни рам, из којег попут сунца површина постаје зракаста. Знате ли колико је ванредно истанчаног осећаја потребно да се сребрни и златни метал међусобно нијансирани сложе у колориту, пластици уз игру сенки и светлости и то све уз боју калине коју је уметник кроз нијансе развио у крваву тинктуру, а централна форма кружнице цифраника са правоугаоном формом кућишта? Па још осмислити игру сенки по ободу у складу с тамном бојом постоља, да би се та игра сенки уклопила у тон загасито-крваве нијансе тинктуре по ободу цифраника? Овај часовник је врхунско дло примењене уметности.
Верујте, то не би успело ни једном данашњем имитатору апстрактног сликарства. Међутим, што не би успело сликару, успело је совјетском мајстору примењене уметности на индустријском производу за свакодневну употребу.
Овај часовник прича совјетску бајку. Црвену. Крваво црвену. Али јако лепу. О „крви на снегу“ у сјају месечине која је постала сунце слободе.
А сад уживајте уз песму „Црвена калина“
https://www.youtube.com/watch?v=NxEMoBCJbKU
pozdrav.posjedujem sat poljot sa slike.da li neko sa foruma zna nesto vise o ovom satu.mehanizam,vrijednost i slicno.hvala
Prilog 126726
Zanimljiva kombinacija. Ono što me natjeralo da dam komentar više je pohvala za poznavanje oružja jer veeeelika većina ovaj M-57 zove "tetejac". Jesu slični i jeste ovaj pištolj "sin tetejca" , TT-33 ali nije tetejac.
НВЧ-30
Prilog 126800
Prilog 126801
Koji je mehanizam u Šturmanu?
Vostok 2426
:w00t:
Prilog 127888
Nekoliko lepih fotki ruskih mehanizama.
Poljot 3017
Prilog 127889
Prilog 127890
Molnija (na mostu piše 3603 mada nema šok zaštitu-neko se igrao:) )
Prilog 127891
Vostok 2426
Prilog 127892
Poljot 3133, potpisan je sa Vostok (ljubitelji ruskih satova znaju o kom satu je reč)
Prilog 127893
Ograničena serija jubilarnog Komandirca
Prilog 128197Prilog 128198
Odlične fotke jubilarne Amfibije (godišnjica leta Valentine Tereškove)
Prilog 128199
Prilog 128203
Dve nove Neptunke
Prilog 128200Prilog 128201
Plastičan Komandirski i dve Neptunke.
Prilog 128202
Prilog 128653
Совјетске минијатуре у уљу на цифраницима 1 МЧЗ "Победа" су уобичајене до 60-тих година ХХ века. Ова је конкретно из 1940. године.
Спаска кула с високо истакнутом црвеном петокраком и зидинама кремља као да је прамац бојног брода, са којег пурпурно и плаветно небо осветљавају бројни кремаљски рефлектори. Кремљ напредује просецајући зеленило руске степе као море.
https://www.youtube.com/watch?v=PcjTqnEJ2us
Prilog 128654
Више је него занимљива тежња незнаних носилаца ручних сатова народа победника Другог светског рата да на својој руци носе ликовно уметничко дело у минијатури.
Један незнани уметник је Спаском кулом украсио "Победу" из 1954. године вођен особитом емоцијом. Секундару је утеловио у спаску кулу, али најважнију, црвену петокраку на врху је поставио као импресију. По слободном плаветном небу голубије боје (Руси то називају "у голубијој даљини") весело се играју бели облаци над којима бди огромна петокрака. Јасна успомена на песму "Облаци у даљини" или "Тучи в голубом".
Ако сте читали Московску сагу Василија Аксјонова или бар гледали серију, уживајте:
https://www.youtube.com/watch?v=Ay4JXzYNyJ4
Чудесни Совјетски савез! Такве земље раније није било нити ће је икад више бити. У сваком случају, Виктор Јерофејев је био у праву кад је рекао: "Совјетска бајка је била јакокрвава, алије била јако лепа!"
Prilog 128655
"Железни коњ" на победи педесетих година. "Гони је ђаво" објашњавао је Пјеру Безухову руски сељак Платон каратајев, а наши стаљинисти су певали: "Пољем јури црвена машина, на њој име Јосифа Стаљина".
Prilog 128663
Од совјетских минијатура на часовницима, ово је најзанимљивија од оних које сам до сада видео. Врло је могуће да је на цифранику незнани уметник осликао Eastern Bluebird (Sialia sialis) која живи од Атлантика ка западу до у дубину Северне Америке. Иначе, од 1040, до 1060. г, Часовник је "Победа" 1. МЧЗ из 1954. године . Western Bluebird (Sialia mexicana) је врло слична, али су контрасти боја мање изражени, а Mountain Bluebird (Sialia currucoides) нема уопште јарких боја.Занимљив је симболизам којег носи Источна плава птица. Она је симбол анђела заштитника, доброг духа који прати и штити човека, радости, напретка. Код нас је просвета издавала едицију стотину дечјих књига "Плава птица". Уметнички рад је врхунски и лако је могуће да је уметник изразитије истакао јарке боје на грудима птице коју је можда видео само на слици, а хтео је да нагласи кохеренцију с плодовима биљке. Ова минијатура припада руском стилу импресионизма. Биљка са минијатуре је по свему судећи грана дивље руже. Латице њеног цвета су веома бледе ружичасте нијансе, сазревањем постају јаркије, па се цветови замећу у шипак. Импресија уметника је лружичасте латице избледела,да би груди птице јаркије обојила. Тиме је наглашен контрапункт страсног колорита у општој симфонији боја. Дивља ружа је чест централни мотив у поезији на енглеском језику.
https://www.youtube.com/watch?v=WKitWY-ETvA
https://www.youtube.com/watch?v=lDpnjE1LUvE
Међутим, рекао бих да импресионистичка минијатура има везе с руском поезијом која се дотиче управо Америчких тема. Ради се оромантичној Опери „Јунона и Авос“ Алексеја Рибникова. Упоредите боје минијатуре и оперске арије, па импресије навиру саме.
https://www.youtube.com/watch?v=lYb0UHqY7iA
Све написано, наравно, крајње је субјективно тумачење. Али, управо то је сврха импресионизма и доказ његовог постојања у ликовном стилу.
Вечнаја слава незнаном уметнику СССР!
Prilog 128667
Бити подморничар Црвене армије значило је посебну част. Није било флоте које су се душмани (и савезници) више плашили од совјетске подморничке флоте. О томе сведочи минијатура незнаног уметника СССР са "Победе" из 1050. године.
https://www.youtube.com/watch?v=i-JI_m5pjnk
https://www.youtube.com/watch?v=cQKzesTq0Wo
Prilog 128669 Prilog 128670
Две џепне совјетске "Искре" (врло редак бренд) својим минијатурама на цифранику седоче о љубави Краснофлотаца к пловидби на отвореном мору. Нарочито друга минијатура, која представља врло динамичну, чак живописну пловидбу флоте једрењака која крстари лево-десно по отвореном мору,наравно, под неизбежном црвеном заставом чеоног брода.
https://www.youtube.com/watch?v=vl2Wu3keXyI
Prilog 128671
Врло занимљива "Искра" Стаљиновог доба са минијатуром богородице. Иако је почетак његовог режима био изразито антирелигиозан (уништена је чак Црква Христа Спаситеља, спомен храм којег је руски народ израдио у спомен победе над Наполеоном у Отаџбинском рату 1812-1813. године), Стаљин је токм Великог отаџбинског рата увидео колико му је потребна Божја помоћ, па је гоњење Цркве престало... све до ере Хрушчова.
Уживајте уз песму "Мирозаступница", текст великог руског песника Љермонтова коју је руски народ прихватио као своју...
https://www.youtube.com/watch?v=Y_pr8kOeUO4
Poštovani, novi sam na forumu, pa bih vam volio pokazati satove koje posjedujem.
Naime, posjedujem Raketu sa mehanizmom 2603, 16 jewels.
Pored njega, posjedujem još Start 2MČZ, međutim u njemu se nalazi Slavin mehanizam bez oznake modela. Ima samo neki broj 51746.
Na netu sam uspio pronaći samo jedan takav (tog izgleda) ali u njemu je mehanizam od 2MČZ, pa sam zbunjen.
S obzirom da sam laik, zamolio bih da mi neko kaže nešto više o tome šta posjedujem, koliko su rijetki... Inače, mehanizmi su u besprijekornom stanju, dok je kućište pomalo oštećeno.
Nakačiću i slike, samo da skontao kako.
Prilog 128721
Evo mehanizma Rakete - 2603.
Prilog 128722
Raketa.
Prilog 128723
Slavin mehanizam iz Starta.
Prilog 128724
Start - 2MČZ.
Cupors dobro došao na forum.
Start satove je proizvodio Петродворцовый часовой завод (često znan kao Raketa po jednom od brendova ) i Второй московский часовой завод ( znan i kao Slava ).
Raketu Start pokreće meh.2603 a Slavu Start pokreće meh.2602.
Dakle, mehanizam koje te zbunjuje je Slava 2602. Kod tebe je verzija sa 17 rubina a postoji i verzija sa 15 rubina.
Ovi satovi su relativno retki, naročito očuvani primerci. Inače za ovim satovima ne vlada interesovanje pa ih to čini još ređim jer većina se odluči da takve satove baci ili ostavi u fioci pre nego da ih odnese kod časovničara i servisira.
Fotografije su dosta loše ali koliko vidim oba kućišta su dosta oštećena a Slava Start ima i oštećen brojčanik.
Raketa sa gornje strane kućišta i nije toliko loša, dok je sa donje strane mjestimično nagrižena. Brojčanik joj je veoma dobar, dok je staklo kod broja pet malčice napuklo. Kućište od Starta je u prilično lošem stanju, dok je brojčanik baš loš. Toliko je loš da nisam mogao razaznati koje je marke i čije je proizvodnje, pa sam guglao i tražio po fotografijama istovjetni sat kako bih zaključio o kojem se satu radi. I na kraju, na jedvite jade nađem samo jedan, i to sa 2MČZ mehanizmom, a kod mene je mehanizam od Slave. Onda sam pomislio da je neko nekada zamijenio mehanizam. Uglavnom, mehanizmi funkcionišu bez problema, satovi su tačni i mnogo mi se sviđaju. Našao sam ih prije par godina, nakon smrti jednog mog djeda, velikog komuniste i rusofila, pa i nije čudo što je posjedovao ruske satove. Uz ova dva sata, pronašao sam i divan Darwil (special flat lord 71) ali o njemu ću u odgovarajućoj temi. Dugo sam razmišljao šta da uradim s njima i mislio sam ih se riješiti, odnosno prodati. Međutim, žao mi je da ih se ja rješavam. Stari su, lijepi su, rade savršeno, neka ih, neka stoje. Sve u svemu, sada sam se zaljubio u ruske satove i odlučio sam kupiti Komandirski K-35 ili Amfibiju 420.
Može li mi iko reći preciznije koliko su stari ovi moji satovi?
Što se starosti tiče satovi su iz 50-tih, 60-tih godina.
Hromirana kućišta uglavnom i stradaju sa donje strane jer ih ošteti (nagrize) so iz znoja.
Jedno pitanje za strucnjake.
Dali neko pouzdano zna, dali su kod ovog Poljota zvonara, koriscene mozda radioakivne radijumske boje za osvetljavanje kazaljki.?
Zanima me konkretno ovaj model.
Posto ne mogu da skinem fotografiju i postavim je ovde, postavicu link.
Sat POLJOT ZVONAR-ALARM navijac REZERVISANO - Nakit i Satovi - Ručni Satovi - Banja Luka - OLX.ba
Skoro sam naletao i udomio u svoju kolekciju i ovog Ruskog lepotana :)
Sat slava, cifra datuma vazda stoji na 7 ali dan uredno menja :)
Opet meni to nije problem prelep je i radi tacno :)
Prilog 128814Prilog 128815Prilog 128816
Skydrummer, sad videh Neptunke, tvoje ili fotke sa neta? Prelepe su nisam ih nikad uzivo video :(
Nisu moje Neptunke. Nazalost. Da su lepe, lepe su.
Дакле, мало супрематизма, а казаљка подсећа на Ракету типа "Сатурн", подовом једног века совјетске авангарде.
https://www.youtube.com/watch?v=fjexzEMugzc