Forumski sat?
Čak su nam i boje utrefili...
Printable View
Forumski sat?
Čak su nam i boje utrefili...
Predivna mi je Raketa... ali nas je bio jaci! :D
Prilog 107835
Uh, jos ne mogu da prezalim sto se sve izjalovilo... ali, dobro, mozda nekad bude. Mozda sad kad im je kriza da im ufuramo klizeci... daj sta das... mada, kako se i Meranom dobro bio zaljuljao, tesko.
Nista... ostaje zal za jednim potencijalno finim satom.
Kod Rakete mi se sviđa, ruski mehanizam i dimenzije kućišta. Kazaljke su trebale biti veće (kao kod starog modela) i cena je morala biti razumnija (pominje se cena od oko 56500 rubalja, približno 800 evra).
Evo jedan drugarov starojko...
Prilog 107908 Prilog 107909 Prilog 107910
Nisam viđao mnogo ovih 33x u našim krajevima, brojčanik je posebno interesantan braon boje...
...zaboravih da okačim mog novog pulena... Nisam ljubitelj zlatne boje, ali ova je zagasito zlatna i fino se uklopila sa 'rising star' brojčanikom... Kad se tome doda smešna cena za koju sam ga pazario, jasno je da nisam mogao odoleti... Sad sam na prekretnici što se kupovine Vostok merača vremena, ili ću sve rasprodati dok još mogu da se borim sa sobom, ili ću pokupovati sve što mi padne pod ruku, a vezano je za tu tematiku...
Prilog 107920
Da ta kućišta tip 33x su malo ređa.
Taj konkretan model sa tenkom, koliko mi je poznato, postoji sa crnim i zelenkastim brojčanikom, tako da je ta braon boja rezultat diskolorizacije.
Pre nekoliko godina mogao sam za male pare kupiti potpuno očuvan primerak ali nisam jer mu je otpalo malo hroma sa prstena. E da sam tada znao ono što sada znam ne bi mi utekao.
^
Ma ima ih raznih...
Prilog 107932
Prilog 107933
Prilog 107934
Pretpostavljam da je njegov ovaj u sredini zlatkasto-braonkasti, jer jednostavno ne mogu da verujem da je tako ujednačeno promenio boju...
Staro - novo
Prilog 108266
Komandirskie K-34 i Tesla
Prilog 109718
Ево у Београду се може наћи нешто овако лепо, па желим да своју радост определим с класним окружењем свих вас који припадате овом форуму. :
Слава, 26 рубина, савршено стање, сделано в СССР осамдесетих година.
Мрежасти цифраник, савршено стање, наравно, ради тачно и поуздано, као пре три деценије када је први пут навијен!
Prilog 111962
Prilog 111963
Prilog 111964
Била је то љубав на први поглед, његово биће је одредило моју друштвену свест!
U kakvom nam je država K, za mene je dokaz i da se ovo kupi za nepunih 15 evra...
Četiri rade (od toga dva u mint mint stanju, na amfibiji malo ogteban bazel sve ostalo perfekcija, a na belo-crnoj slavi čuknut pleksi, ostalo bombona). Plava slava super očuvana, ali ne radi...
Prilog 112790
Treba mi mala pomoć u identifikovanju ko je proizvođač ove narukvice iz sovjetskog perioda?
Naime, na narukvici piše Ц.5Р.50к, što kako sa pronašao na nekom ruskom sajtu znači da je cena 5 rublji i 50 kopejki, i da to utiskivanje maloprodajne cene na sam proizvod nije bilo ništa neobično za sovjetski period (i za socijalističke zemlje uopšte) jer su tako suzbijale "profiterstvo" i preprodaju proizvoda po skupljim maloprodajnim cenama od određene...
Na narukvici je logo u obliku munje, meni nepoznat u kontekstu sovjetskih proizvođača satova...
Evo slika, pa ako neko može da pomogne...
Prilog 113270 Prilog 113271 Prilog 113272
Hmmm ako je u pitanju munja onda to moze biti molnija. Posto molnija znaci munja. :)
I sam sam se pitao ali nisam nasao informacije za proizvodjace narukvica, posebno kada nije utisnut brend, a ne neki logo, ili kao kod amfibija sto nije bilo nikakve oznake osim da su od nerdjajuceg celika ( cini mi se da pise "nerz" ovako napamet).
Ako neko zna vise i mene zivo zanima!
Da, da, za НЕРЖ сам већ pitao раније http://www.svetsatova.com/forum/f108...tml#post172864 i Vladan mi reče da je to skraćenica od нержавеющий, što na ruskom znači nerđajući čelik...
I menije palo na pamet za Milniju, ali kao rekoh oni su izrađivali samo džepne satove (valjda), šta će im narukvica...
Sad da rešimo ovu misteriju...
Moje mišljenje. Narukvica nije proizvod ni jedne sovjetske fabrike satova. Sovjetski satovi često su dolazili u kutiji bez narukvice ili kaiša (kao na slici). Sat bi unutar kutije bio pričvršćen trakom. Postojale su fabrike koje su između ostalog proizvodile i narukvice. Jedna od takvih fabrika jeste i Moskovski juvelirski zavod (logo u vidu stilizovanog slova M). Narukvica za koju se raspituje Kure je najverovatnije proizvod neke slične fabrike.
Prilog 113295
Ovo je logotip Vitebskog aparatnog zavoda (Витебский приборостроительный завод) lociranog u Bjelorusiji... Ova fabrika proizvodi dijelove za druge fabrike kao sto "Luc" u Minsku i satovi narukvici. U 1990-2000-tih oni su izradu rucni satovi pod svojim brendom "Vympel". Danas proivode dijelove za namjestaj.
Prvi Moskovski satovi zavod "Poljot" proizvodil svoji narukvici od nerdauceg celika... Na primjer http://www.technochas.ru/_img/4/20_1.jpgCitat:
Narukvica nije proizvod ni jedne sovjetske fabrike satova.
Surok55 dobro došao na forum. Odlična informacija. Prva poruka pa odmah u centar. Svaka čast.
Da razjasnim, rekao sam da narukvicu od kolege KureNS nije proizveo nijedan sovjetski proizvođač satova. Nisam znao za Витебский приборостроительный завод. Takođe u prethodnoj poruci napisao sam da su sovjetski satovi često (ne uvek) prodavani bez narukvice.
Znam za Moskovski juvelirski zavod. Znam i da je narukvice proizvodio Belgorodski zavod Ritm (Белгородский завод Ритм).
Moskovski juvelirski zavod
Prilog 113315Prilog 113316
Ritm
Prilog 113317
Surok55 imam nekoliko pitanja za tebe.
-Ko je proizvodio narukvice koje nemaju logo ili logotip na kopči? Takve narukvice se mogu videti na sovjetskim satovima.
-Možeš li navesti još neke proizvođače narukvica za sovjetske satove?
-Ako je recimo kopča potpisana sa Poljot ili Vostok ili Raketa da li to sigurno znači da su je proizvele Poljot, Vostok ili Raketa ili postoji mogućnost da ih je proizveo na primer Витебский приборостроительный завод?
Izvini na malo većem broju pitanja.
Pozdrav kolega surok55!
Čini mi se da ste prethodnu poruku pisali pomoću nekog on-line prevodioca. Da li sam u pravu? Ako vam je lakše možda bi mogli pisati na ruskom. Ako se i ostale kolege slože.
Može li neka dobra duša da mi napiše koja je ovo narukvica na 1967?
Da pojasnim pitanje, ima li posebno da se kupi i ako ima pod kojim imenom da je trazim?
Prilog 113395
To je orginalna narukvica od 1967. Model sa brojevima na brojčaniku išao je sa tom narukvicom. Model bez brojeva na brojčaniku (samo satni markeri) išao je na gumenom kaišu. Koliko znam ne može se posebno kupiti.
PS-Oduvek sam želeo Amfibiju 1967.
Mogao sam, pre otprilike dve godine, nabaviti 1967 preko drugara u Rusiji. Međutim tada je prevagnulo da kupim SKX007.
I meni se više sviđa model bez brojeva na brojčaniku ali onaj drugi je išao na metalnoj narukvici. Mada pisalo je na stranim forumima da je Zenitar voljan zameniti kaiš za narukvicu. Tada nije ni bilo Meranoma. Nekoliko godina se prodavala 1967, koliko sam tada čitao po stranim forumima su se čak zezali kako je malo sutra ograničena serija. E sada se rasprodalo. Trt.:D
Naleteh na ovo čudo, pa sam ga morao kupiti...
Prilog 113513
Mini komandirski, ovakav brojčanik u kombinaciji sa kazaljkama još ne videh...
Nemam dilemu, sigurno je potpuno orginalan...
Prilog 113914
Ево још једне минијатуре из 1. МЧЗ.
Бистри потоци "стране огромне", вите јеле и планине, а на небу неизбежне "чајке".
Prilog 113915
Випељ голубије плаве боје, кал. 2209, 24. рубина, ултратанки, 1 МЧЗ, ручни навијач.
Prilog 113916
Колекционарски примерак из Будимпеште.
Prilog 113969
И на овој врућини нађе се нешто... једна сасвм обична стара "Ракета".
Nova narukvica za komandirca
Prilog 113981
Prilog 114002
Хахаха!
Још једна величанствена победа совјетског дизајна.
Алармна дигитална "Електроника" (моја омиљена) у облику сове.
Али побледајте ту њену боју, та пластика невероватно добро изгледа, као боја дрвета, а да се при том види јасно да то није дрво, нити лакирано дрво.
Одлична за павловљево условљавање деце да заувек буду престрављена од електронских уређаја.
Онај ко одрасте са овим сатом у соби, сигурно ће се осећати нелагодно само кад види ТВ, компјутер или таблет.
https://www.youtube.com/watch?v=IGCD...0AF983E6805889
Савремени Руски хумор:
Служба тачног времена исправља своју информацију према кашњењу Стаљинове "Молније".
Prilog 114003
Ах, ево још шедне совјетске победе дизајна.
Стона "Електроника" Б1-22 са визуелним симболом музике коју производи.
Не знам како су производили тај Совјетски поливинил патинирани алабастер, али ове фантастичне материје нико више не производи. И погледајте то ужасавајуће црвено дугме. Да ли би сте смели да га притиснете? Зар не би сте очекивали да ће после његовог притискања да се деси нешто у најмању руку онеспокојавајуће? Не верујем. У сваком случају, дизајн који оставља посматрача без речи, али и без мисли. Чудесно!
Прилично сам убеђен да би Гурђијев овако нешто држао на свом столу, иако је умро давно пре електронских сатова.
Video sam tu sovicu na ebay.de, takodje ima i varijanta kao neka maska Inka ili Azteka, isti sitem, brojevi su u ocima. :lol:
Prilog 114010
Edit: Evo i delimicne slike.
VOSTOK AMFIBIA...................:) https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net...17&oe=55D4F3B1
RAKETA KOPERNIK...................;) https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net...22&oe=55D53900
ovaj zadnji....:thumbsup:
a ovaj...............:( https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net...20&oe=55D67D86
Poslednji je stvarno fantastican. :congrats:
Prilog 114132Prilog 114133Jutro drugari,jel gledo neko ovo iz bliza.Prilog 114131
Pise da "utro" izmedju 5 i 11! To je pretpostavljam za jutarnje zagondzije? [emoji1] [emoji123]
Mmario i to...
Ajd' malo da se pohvalim...
Konačno se vidi svetlo na kraju tunela zvanog "projekat Okean 3133".
Naime, mesecima već vijam sve delove za ovu ikonu sovjetskog časovničarstva, i ako dobra sreća da, sutra ću biti na korak od cilja...
Naime, ako se sutra sve dobro završi, i konačno bacim svoje šape na 3133 mehanizam, ostaće mi još da kupim brojčanik i kazaljke (ovo drugo uslovno jer već imam odgovarajuće starovremenske kazaljke kojima samo treba malo pažnje da bi bile upotrebljive)...
Za brojčanik nemam neku dilemu, aftermarket je jedino rešenje i ukrajinci taj deo posla rade više nego dobro...
Prilog 114234
Problem su kazaljke, tj. dve dileme oko njih...
Prva, ako se odlučim za starovremenske koje već imam odudaraće od brojčanika...
Druga, ako se odlučim za aftermarket kazaljke, koje kupiti budući da niti jedne nisu 100% verne orginalu...
Naime, istraživao sam i skontao da je sovjetski/ruski Okean imao tri pojavna oblika;
Rani od 1970 do 1983
Prilog 114235
Srednji 1983 do 1989
Prilog 114236
I novi 1989 pa po neke 1993-94
Prilog 114237
Koji je dobio svoju reinkarnaciju u MakTime modelima i kasnijim limitiranim serijama, i to izgleda ovako...
Prilog 114238
Igrom slučaja dokopao sam se kućišta, unutrašnjeg prstena i ostalih džida-bidžica sa poslednjeg modela, pa je logično da baš njega pokušam napraviti...
E sad problem je u tome što aftermarket kazaljke nisu verodostojne, i ja bi ih rangirao ovako:
1. Suštinski vrlo verne kazaljke sem boje leve hronograf kazaljke koja je plava umesto crne...
Prilog 114239
2. Favorit br. 2, sve ok sem leve hronograf kazaljke koja je na štetu streličasta, a crna boja odgovara orginalu...
Prilog 114240
3 i 4. Bofl kazaljke, ne po kvalitetu, nego što uopšte nisu verne orginalu u plavoj i crnoj varijanti
Prilog 114241 Prilog 114242
E sad, suštinski, u slučaju aftermarket izbora, dilema je da li uzeti 1 ili 2, tj da li "progutati" plavu kazaljčicu ili strelastu, iako ni jedna ni druga nisu verne orginalu...
Sugestije su dobrodošle...
Bravo komso, odlicno....i nemoj siljiti zob....maketarska boja i onu plavu u crno...i zavrsio si posao,