Strana 2 od 3 PrvaPrva 123 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 11 do 20 od ukupno 26
Like Tree59Likes

tema: Kako se kalio Poljot - kratak istorijat

  1. #11
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: Kako se kalio Poljot - kratak istorijat

    Uh, bolje da si pitao koliko kapi kiše padne u Moskvi tokom godine, jer je to svakako lakše pohvatati

    Šalu na stranu, evo šta kaže Julian Kampmann, veliki poznavalac ruskih satova:

    Where are Poljot and Poljot International watches manufactured?

    The mechanics/calibers are made in Moscow as before. Only some calibers like the ETA Automatic calibers are imported from Switzerland and only the end production of the Poljot International watches is made in Kahl am Main in central Germany.
    Izvor: Poljot Watches Interview

    Evo i linka za 1MČZ: Первый Московский Часовой завод

    Prilikom otvaranja kataloga savetujem da probate sve verzije i kombinacije, tj. i rusku i englesku, kao i flash i HTML. U katalogu ima satova bez ikakvih oznaka, tako da pretpostavljam da je to i odgovor na pitanje. I za vreme SSSR-a kod ovih satova je važilo pravilo da fabrika nije isto što i brend, a to se vidi i danas. Na primer, postoji čuveni komandirac za mehanizmom 3133:

    Kako se kalio Poljot - kratak istorijat-522825d1317088532-crono-boctok-komandirskie-3133-95chrono.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-267952d1268911338-poljot-vostok-komandirskie-7211a.jpg
    Postoje i mnogi ruski brendovi koje koriste ove mehanizme, a nastale su u novije vreme, kao npr. Maktime ili Legenda. S druge strane, nije ništa čudno da se ruski mehanizam spakuje i u satove drugog brenda, kao npr. Junkers, koji je nemački brend: Kako se kalio Poljot - kratak istorijat-img55356460.jpg

    U opisu ispod ove slike piše da je u pitanju Poljotov mehanizam (=3133) koji je proizveden u Rusiji, što bi trebalo da se odnosi upravo na 1MČZ.

    S druge strane, najveći problem u odgovoru na pitanje jeste da su mnogi podaci po sistemu rekla-kazala. Intervju koji sam linkovao sadrži i sledeću konstataciju:

    Are the movements in Poljot watches actually manufactured by Maktime?

    As far as I know, yes.
    Kao što se vidi, čak ni poznavalac kao što je Julian Kampmann ne može da pohvata konce šta ko proizvodi i šta je zapravo čije. Sajtovi više proizvođača po kojima sam kopao sada i ranije često daju neprecizne informacije, a još veći problem je što je vlasništvo nad mnogim brendovima i fabrikama kao u Kočićevom Jazavcu pred sudom - ni Davidovo, ni carsko, ni spa'ijsko, a pošto je praktično sve privatizovano, vlasnici sigurno pokušavaju da smanje troškove, da ponešto modernizuju, tako da neki delovi stižu iz Kine, negde se ugrađuju ETA mehanizmi, kod kojih opet treba pohvatati da li je deo pravljen ovde ili onde, gde je šta sklapano i slično.

    Kako god okrenemo - mislim da su mnogi brendovi, uključujući i ruske, sada zaista globalni. Teorijski, satovi mogu da se sklapaju u Litvaniji (Vostok Europe) ili Nemačkoj (Junkers), s tim što ovi litvanski mogu imati ruske ili neruske mehanizme, a ruski mehanizam može imati uvezene delove. Neki modeli koje pravi Vostok Europe su ruski koliko sam i ja Eskim, jer ako se stavi kineski mehanizam u sat sklopljen u Litvaniji, Rusija je samo komšiluk.

    Pokušaću da istražim ono što je ostalo od Poljota u 21. veku i da to sistematizujem, ali za to će mi biti potrebno vremena. Naravno, to će mi biti užitak, jer znam da ću uvek imati za koga da pišem
    23jewels, VLADAN P and skydrummer like this.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  2. #12
    Istaknuti član Avatar korisnika 23jewels
    Član od
    9.10.2010.
    Poruke
    2.174
    Lajkovi
    7987
    Reputacioni uticaj
    230

    Određen forumom Re: Kako se kalio Poljot - kratak istorijat

    Hvala Neso na opsirnom odgovoru. Ja sam i pre ovoga stekao neki utisak da se tamo stvorio neki "vakum" u pravnom smislu, cisto sumnjam da je tu puno cega regulisano zakonima, i sada svako daje sebi da pravo da modele potpise kao Poljot,Polet,Pilot itd... Zanimalo me ovo posto sam dosta trazio po netu nekakav model sa 3133 mehanizmom, i na gotovo sve modele posle 2000 god na koje sam naisao, nisu imali oznaku "made in Russia"



    Dok mi je jedan prodavac na ebay-u rekao da je odprilike 1996-a godina ili `97 poslednja serija Poljota iz Moskovske fabrike, pre nego sto je otisla u stecaj, ili bankrot, sta vec...
    backarelli likes this.

  3. #13
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: Kako se kalio Poljot - kratak istorijat

    E, upravo tu se vidi ova razlika između fabrike i brenda. Koliko se vidi na sajtu, fabrika i dalje radi, ali ne potpisuje satove. Na sajtu Russische Uhren, Poljot, Julian Kampmann sam među novim proizvodima video jedan 3133 na prvoj strani, koji ima oznaku da je napravljen u Rusiji, ali ima i onih bez oznake. S druge strane, našao sam i ovaj sajt: ЧАСОВОЙ ЗАВОД, Производство механических часов ПОЛЕТ ; Часы с логотипом, Часы с символикой, Производство часов, ЧАСЫ МЕХАНИЧЕСКИЕ, ЧАСЫ К

    Ima satova bez oznake, a na nekima piše samo "Russia", dakle bez "Made in...". Na upravo navedenom linku piše Полет - Хронос, što malo komplikuje celu priču, a evo jednog citata sa sajta za koji mislim da može da bude koristan:

    Первый московский часовой завод Полет – первенец часовой промышленности России известен не только в России, но и далеко за ее пределами.

    Часовая компания «Полет - Хронос» - производитель традиционных российских часов – создана на базе цеха специзделий Первого московского часового завода ПОЛЕТ.

    Сохранив технические мощности, творческий потенциал и коллектив высококлассных специалистов, предприятие продолжает выпускать часы с логотипом действительно российского производства.
    Ovde piše da je kompanija nastala iz nekog odeljenja 1MČZ, a vidi se da je nazivu fabrike dodato Poljot, iako toga ranije nije bilo. Koliko sam do sada uspeo da shvatim, nekoliko ruskih fabrika se podelilo kao amebe i svaka od njih želi deo kolača, tj. da pripiše autentičnost. Cela priča malo podseća na komadanje imovine i održavanje statusa pater familiasa. Probao bih da ovo predstavim i plastičnije - domaćin Pera Perić ima pet sinova i podeli im imanje u nasledstvo. Imanje je tu, ali nije celovito. Svakom sinu pripada 20%, ali nijedan nema tapiju na celo imanje, ali svaki ima tapiju na prezime i deo imanja. U ovom primeru sinovi ne moraju da se svađaju, mogu da žive u savršenoj harmoniji, ali kada pogledaš imanje - to više nije to.
    backarelli likes this.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  4. #14
    Istaknuti član Avatar korisnika backarelli
    Član od
    27.11.2011.
    Lokacija
    Bg-Lipovačka Šuma
    Poruke
    3.045
    Lajkovi
    10895
    Blogovi
    1
    Reputacioni uticaj
    137

    Određen forumom Re: Kako se kalio Poljot - kratak istorijat

    Nešo , ja o ovome pojma nisam imao. Zaista korisne informacije...

  5. #15
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: Kako se kalio Poljot - kratak istorijat

    Ima ovde još mnogo nepoznanica koje bi valjalo rešiti. Razmišljao sam da ovih dana pišem i Julianu Kampmannu, pa da vidim da li će se pojaviti još korisnih informacija. Iako sam sve što sam napisao saznao kopajući po internetu, pretpostavljam da bi bilo zgodno čuti nešto i od čoveka koji direktno radi sa ovim satovima. Naravno, ako odgovori, preneću šta je napisao.
    vladas likes this.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  6. #16
    Stariji član Avatar korisnika popovac 76
    Član od
    18.12.2008.
    Lokacija
    Paraćin
    Poruke
    581
    Lajkovi
    2740
    Reputacioni uticaj
    79

    Određen forumom Re: Kako se kalio Poljot - kratak istorijat

    Osnovni razlog što pišem ovo je moje zanimanje za Ruske hronografe , fenomenalni tekstovi druga Neše o velikoj istoriji Poljota, kao islučajno saznanje o katastofalnoj današnjici. Naime danas dok čitate ovo buditesigurni da se nijedan novi poljotov hrono-mehanizam nije izašao sa proizvodnelinije!
    Današnjica Poljotovih hronografa umnogome je vezana za firmuЧасовой завод Мактайм
    Marka satova Maktaim je jedan od najmlađih brendova satova.Firma je osnovao 1996 Aleksandar Makarov (tada novopečeni biznismen noveRusije)
    Njen početak je vezanza čuvenu fabriku «Заря», i za početakproizvodnje zlatnih satova što je i dandanas ostala glavna preokupacija ovefirme.
    2003 godine i zvanično otkupljuju Пензенский часовой завод «Заря»i time u potpunosti zaokružuju proces proizvodnje,pokreću proizvodnju mehanizama1509,1609,1800,2009,2615 i na taj način dobijaju na ozbiljnosti ipostaju najveći proizvođači zlatnih satova u Rusiji
    2005 godine kupuju od 1-го Московского часового завода«Полет» proizvodne linije i licencu za proizvodnju hronografa(preuzimaju i svezaposlene) i time firma počinje da proizvodi hrono-mehanizme i razvija svojeprve hronografe pod imenom MVG čime kompetira svoju gamu proizvoda i zvaničnopostaje jedan od lidera na ruskom tržištu satova.
    Kako se kalio Poljot - kratak istorijat-mwg_3133_5011001.jpg
    Kako se kalio Poljot - kratak istorijat-mwg_3133_5011101.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-maktime_3133_5011000.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-maktime_3133_5011010.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-maktime_3133_5211000.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-maktime_31679_5211000.jpg
    Njihovi mehanizmi se koriste u satovima Aviator, Buran,Poljot, President, Denissov , Record,Strela...
    Kako se kalio Poljot - kratak istorijat-06_wright_bros_gld_moon_1.jpg
    Kako se kalio Poljot - kratak istorijat-poljot-buran-chronograph-lunar-31679-4421983.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-strela-cosmos.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-strela.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-wright_brothers4_2.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-poljot-chronograph-aviator-wings-motherland-31679-2806432.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-president.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-president1.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-satovi_big_2088.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-imagescaih64ac.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-fab74b4e1ff964c650aa602f8d1a40c4.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-basilika_lunar.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-barakuda.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-aeronavigator.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-3480786489_065887afe3.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-31681_2941025big.jpg
    Pored osnovnog hronomehanizma 3133 sa 23 jewels urađeni su imehanizmi sa modifikacijama i dodoatnim funkcijama: 31679 - лунарни календар,31681-dvadesetčetvoročasovna skala, 31682 - лунарни календар и dvadesetčetvoročasovnaskala, 31677 – dan u nedelji u kalendaru.
    Izgled nekih od novih mehanizama napravljenih na osnovu 3133

    Kako se kalio Poljot - kratak istorijat-poljot_31681-1.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-poljot_31681.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-31681_strela.jpg

    Kako se kalio Poljot - kratak istorijat-imagescamss5e2.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-regular_31679big_down.jpg
    2006 godine oprema i tehnologija 2-го Московского часового завода «Слава», prelazi vlasništvo u Мaktajm-a.
    2007 osnovali su kompaniju Радонеј koja se bavi isključivo proizvodnjom satova od plemenitih metala i sa dragim kamenjem.
    Kako se kalio Poljot - kratak istorijat-1.jpg
    Kako se kalio Poljot - kratak istorijat-12.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-chrono%2520045%2520-large-.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-ru-na-sova.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-3.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-2.jpg
    Vrhunac dostiže 2010 sa 1200 zaposlenih i povećanjem kapaciteta za proizvodnju mehanizama na 50.000 mesečno! Kriza hiper produkcije je u prošloj godini uzdrmala firmu i zbog velikog broja mehanizma na zalihama došlo je do prekida prizvodnje u julu-avgustu (preuzeto sa foruma watch.ru )-prodaja je pala ispod 3000 mesečno.-Obnovljene zgrade fabrike Slava su srušene, -veliki broj radnika je otpušten,- šef odeljenja za proizvodnju mehanizama prešao u Нику i koliko vidim naše kolege u Rusiji smatraju da je ruski hronograf na izdisaju.
    Da parafraziram - od ruskog hronografa je ostao samo depo na železnici!


    Literatura Часовой журнал1seconds
    forum watch.ru
    russianwatchguide.com
    Званични сајт Мактиме
    RUS, vladas, VLADAN P and 2 others like this.

  7. #17
    Mlađi član Avatar korisnika andronik
    Član od
    29.11.2011.
    Lokacija
    Belgrade, Serbia, Serbia
    Poruke
    43
    Lajkovi
    46
    Reputacioni uticaj
    13

    Određen forumom Re: Kako se kalio Poljot - kratak istorijat

    Citat bt321 kaže: Pregled poruke
    svaka cas Nesa na tekst vidi se da si fan ruskih satova ko i ja,ja sam narucio sat iz Kolomna to je oblas blizu Moskve i treba da mi stigne sat-Strumanski evo sliku sa neta a kada stigne bice i od njega jedva cekamPrilog 19119
    Hoću i ja jedan ovakav
    Blessed is he who in the name of charity and good will shepherds the weak through the valley of darkness, for he is truly his brother's keeper and the finder of lost children. And I will strike down upon those with great vengeance and with furious anger those who attempt to poison and destroy my brothers. And you will know that my name is the Lord when I lay my vengeance upon thee.'

  8. #18
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: Kako se kalio Poljot - kratak istorijat

    Popovac, ako sam dobro shvatio, Maktajm je kupio ovu fabriku sa linka: Первый Московский Часовой завод
    S druge strane, postoji još jedna: ЧАСОВОЙ ЗАВОД, Производство механических часов ПОЛЕТ ; Часы с логотипом, Часы с символикой, Производство часов, ЧАСЫ МЕХАНИЧЕСКИЕ, ЧАСЫ К

    Fabrika sa prvog linka je 1MČZ Poljot, a sa drugog Poljot Hronos, a obe prave isto, s tim što jedna pripada Maktajmu a druga ne. Na sajtu prve fabrike (u vlasništvu Maktajma) u rubrici sa novostima ima nekih obaveštanja za akcionare, a poslednje je stavljeno 10. januara ove godine.

    Mislim da nam se stanovišta ovde dopunjuju, ali bih voleo da kažeš da li smatraš da sam sve ovo dobro rekonstruisao.

    Žao mi je ukoliko je proizvođač uspeo da pretera sa proizvodnjom mehanizama, jer hiperprodukcija obično znači da se fabrici sprema katanac. Ukoliko ih čak i rasprodaju za neko vreme, fabriku treba obnoviti, ponovo naći radnu snagu, a čaosvničarska industrija koja je uspela da postigne mnogo toga zaista ne zaslužuje takav kraj.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  9. #19
    Stariji član Avatar korisnika popovac 76
    Član od
    18.12.2008.
    Lokacija
    Paraćin
    Poruke
    581
    Lajkovi
    2740
    Reputacioni uticaj
    79

    Određen forumom Re: Kako se kalio Poljot - kratak istorijat

    Krajem 20 veka Rusija je kompletno privatizovana (slično dešavanjima kod nas od pre nekoliko godina do danas) Većinu društvenih firmi je preuzelo jedno ili više lica čiji je cilj bio da u potpunosti osiromaše preduzeće izvlačenjem kapitala preko svojih privatnih firmi. To se desilo i Poljotu "Первый Московский часовой завод" je imao više vlasnika koji su sa svojim firmama doveli do njegove propasti. Na ruinama firme javili su se nekoliko novih naslednika koji su po pojedinim osnovama mogli biti smatrani naslednicima vekog proizvođača - glavni pretendenti su svakako Денисоф, Мак Тайм, Волмакс, Хронолюкс, Полёт-Хронос - pravo na robnu marku je kupio Sergej Pugačev ali glavnu proizvodnju mehanizma preuzeo je Мак Тайм ,dok je Волмакс preuzeo distributivne kanale i robne marke Штурманские i Aviator. U svakom slučaju dobim delom si pogodio dešavanja kod njih.
    Rusija je velika ali se kod njih dešavaju velike podele u društvu na one koje imaju i one koji nemaju tj sve je manje srednje klase koja i kupuje satove koje ove kompanije proizvode.
    Negde sam kod njih pročitao analogiju između satova i tenkova tj rusi su Kurdsku bitku dobili troduplo lošijim tenkovima ali su bili mnogobrojniji-neki su proizvoedeni bukvalno bez mogućnosti dopunjavanja rezervoara sa gorivom samo da bi ih proizveli u što većem broju - e sad kažu da su to pokušali i sa satovima.
    Uu svakom slučaju smanje broja mehanizama će svakako dovesti vremenom do rasta cena ovih satova pa će se svakako ponovo pokrenuti proizvodnja.
    VLADAN P, Neša, bt321 and 2 others like this.

  10. #20
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: Kako se kalio Poljot - kratak istorijat

    Imam da dodam samo još jednu sitnicu u vezi sa ovim ruskim cirkusom - 1MČZ, koji je u vlasništvu Maktajma, ima istu adresu kao i Volmax, uz jednu malu razliku:
    1MČZ:Марксистская д. 34
    Volmax: л. Марксистская., д.34/8

    Ova druga adresa neodoljivo podseća na adresu stana (kućni broj 34, broj stana 8). Ne isključujem mogućnost da je u pitanju poslovna zgrada, ali znajući braću Ruse, svašta mi pada na pamet.

    Hvala ti što si razrešio neke od ovih misterija, a kako su Rusi počeli da komplikuju, moraćemo da unajmimo i Šerloka Holmsa
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

Slične teme

  1. Poljot, kako saznati više iz serijskog broja?
    By iantic in forum Ruski satovi
    Odgovora: 9
    Poslednja poruka: 5.2.2020., 19:53
  2. Poljot Strela sat
    By Sasa064 in forum Ruski satovi
    Odgovora: 40
    Poslednja poruka: 26.9.2012., 22:51
  3. POLJOT Automatic
    By dragang in forum Prodaja satova
    Odgovora: 0
    Poslednja poruka: 24.7.2011., 17:29
  4. Poljot servis
    By Vukas in forum Časovničarska radionica
    Odgovora: 37
    Poslednja poruka: 5.5.2011., 20:27
  5. Poljot arctic
    By Nikle in forum Prodaja satova
    Odgovora: 0
    Poslednja poruka: 21.10.2009., 18:50

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •