Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 26
Like Tree59Likes

tema: Kako se kalio Poljot - kratak istorijat

 1. #1
  Moderator Avatar korisnika Neša
  Član od
  21.1.2011.
  Lokacija
  Novi Beograd
  Poruke
  6.328
  Lajkovi
  13230
  Blogovi
  9
  Reputacioni uticaj
  600

  Određen forumom Kako se kalio Poljot - kratak istorijat

  Ovaj tekst je posvećen najčuvenijem ruskom brendu koji i danas postoji. Iako se brend Poljot pojavljuje tek 1960. godine, njegova istorija je mnogo duža. Istorijat koji će biti prikazan u ovom tekstu bavi se periodom od osnivanja Prve državne (kasnije moskovske) fabrike satova, pa sve do početka upotrebe ovog brenda. Imajući u vidu koliko sovjetski (a kasnije i ruski) brendovi i proizvođači imaju isprepletanu istoriju, pokušao sam da tekst zaokružim na ovaj način, namerno izostavivši druge brendove koji su se proizvodili u ustoj fabrici.

  Po završetku revolucije, u Sovjetskom Savezu je trebalo uraditi mnogo toga. U želji da se smanji zavisnost od uvoza, vlast rešava da razvije mnoge privredne grane i proizvodnju izvesnih proizvoda, među koje spadaju i satovi. Satova je bilo malo na tržištu, a postojeći su bili iz uvoza, a doslovno su plaćali zlatom. Vlastima je postalo jasno da nešto moraju učiniti kako bi zadovoljili i vojne i civilne potrebe za satovima.

  Krajem 1927. godine Savet za rad i odbranu (Совет Труда и Обороны) donosi odluku da se započne sa proizvodnjom satova, koji bi bili precizni, pouzdani i kvalitetni, pa je iste godine kupljena i oprema za proizvodnju od amerčke fabrike Dueber Hamptden, premda neki izvori spominju i Ansonia Clock Company. Fabrika je izgrađena u veoma kratkom roku – temelj je postavljen u februaru 1930. godine, a zgrada je bila gotova u junu, dok je postavljanje opreme završeno polovinom septembra. Već u novembru iste godine predstavljeno je i prvih pedeset satova.
  Kako se kalio Poljot - kratak istorijat-fabrika.jpg
  U to doba naziv fabrike je bio Prva državna fabrika satova (Первый государственный часовой завод, skr. 1ГЧЗ), a nešto kasnije dobija ime Prva moskovska fabrika satova (Первый Московский часовой завод, skr. 1МЧЗ). Imenu fabrike je 1935. godine dodato i ime državnog i političkog delatnika Sergeja Mironoviča Kirova (Сергей Миронович Киров) koji je ubijen godinu dana ranije, zbog čega se na nekim satovima i pojavljuje им. Кирова ili Кировские. Prema netgrafik.ch, satovi koji su se javili na početku bili su džepni (sa 7 ili 15 rubina, kao i muški (7 rubina) i ženski (15 rubina), a samo su ženski bili namenjeni širem tržištu, dok su prethodni bili za razne državne institucije i vojsku. Koliko se može videti sa slika dostupnih na internetu, bilo je satova sa delovima drugih proizvođača, ili čak kompletnih mehanizama, premda ih je u nekim slučajevima potpisivala sovjetska fabrika.
  Kako se kalio Poljot - kratak istorijat-mcz1.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-mcz2.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-mcz3.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-mcz4.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-mzc5.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-mzc6.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-mzc7.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-mcz8.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-mcz9.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-mcz10.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-mcz11.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-mcz12.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-mcz13.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-mcz14.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-mcz15.jpg

  Osim ovih satova, prouzvodili su se i satovi drugih namena, kao npr. za navigaciju, avionski, automobilski i slično. Pomenuta fabrika počinje da proizvodi štoperice 1932. godine.

  U prilog brzom razvoju ove fabrike, ali i sovjetske industrije satova uopšte, može se navesti i podatak da je pomoć stranih stručnjaka, pre svega američkih i nemačkih, bila potrebna u samo prve dve godine postojanja, da bi zatim domaći stručnjaci preuzeli sve poslove, a gotovo odmah po osnivanju 1MČZ počinje i izvoz.

  Kako su se prilike u Evropi i svetu pogoršavale usled kriza i izvesnosti izbijanja II svetskog rata, 1MČZ se uključuje u proizvodnju svega onoga što je potrebno za rat. Iz bezbednosnih razloga, fabrika je još 1941. godine premeštena u Zlatoust. Osim primarne delatnosti, u koju spadaju razne vrste satova namenjenih oružanim snagama, uključujući i ručne pilotske 1MČZ učestvuje i u izradi municije i nekih delova za čuvene ’kaćuše’ – mobilne višecevne bacače raketa, koje su Nemci poetično nazivali Staljinovim orguljama (Stalinorgel). Zanimljivo je spomenuti i to da je prvi od čuvenih ’komandiraca’ proizveden 1940. u ovoj fabrici, premda se vezuje za Vostok, što već spada u drugu temu. Oko dve godine pred kraj rata, fabrika počinje da se vraća i civilnoj proizvodnji, a polako se priprema i izrada novog brenda – Pobeda.

  Sledeću prekretnicu u razvoju ove fabrike označilo je i danas poznato ime – Šturmanskie (Штурманские), koji se pojavljuje 1949. godine, a bio je namenjen isključivo oficirima i nije se mogao naći na slobodnom tržištu. Sam naziv potiče od reči штурман, što u prevodu znači ’navigator’. U njima je bio mehanizam sa 15 rubina, a omogućavao je zaustavljanje sekundare. Ovaj sat će kasnije proslaviti Jurij Gagarin, na čijoj će ruci poleteti u svemir (12. april 1961.).

  Kako se kalio Poljot - kratak istorijat-sturm1.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-sturm2.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-sturm3.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-sturm4.jpg

  1MČZ u međuvremenu postiže mnogobrojne uspehe – broj izvezenih satove se broji u milionima, izvoz dostiže i 80%, satovi se probijaju i na tržištima zemalja koje ne pripadaju istočnom bloku, a pojavljuje se i novi brend Rodina (Родина – ’otadžbina’), popularni ’zvonari’, poneki hronograf... za svakoga po neki zanimljiv primerak.

  Prvi sat na kome piše Poljot (Полёт – 'uzlet, uzletanje, poletanje') pojavio se 1960. godine, a u njemu je kuckao mehanizam 2414 od 17 rubina. Uprkos podacima koje sam našao, imam i sliku (valjda) istog mehanizma koji ima 16 rubina.

  Kako se kalio Poljot - kratak istorijat-poljot2414-1.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-poljot2414-2.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-poljot2414-3.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-poljot2414-4.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-poljot2414-5.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-poljot2414-6.jpg

  Odmah za prvom modelom javlja se i niz ostalih zasnovanih na već postojećim ili novim mehanizmima. U nastavku teksta možete videti neke od prvih poljota, a o njihovoj daljoj istoriji čitaćete u narednom tekstu.
  Kako se kalio Poljot - kratak istorijat-poljot2415-1.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-poljot2415-2.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-poljot2200-1.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-poljot2200-2.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-poljot2209-1.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-poljot2209-2.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-poljot2409-1.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-poljot2409-2.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-poljot2612.1-1.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-poljot2612.1-2.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-poljot3017-1.jpgKako se kalio Poljot - kratak istorijat-poljot3017-3.jpg

  Izvori:
  ПОЛЕТ - История
  poljot_history
  http://www.ussrtime.com
  Poljot - Wikipedia, the free encyclopedia
  Juri Levenberg, Russian Wristwatches

  Slike su preuzete sa interneta, većinom sa http://www.ussrtime.com
  Djordje, popovac 76, RUS and 16 others like this.
  Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

 2. #2
  Administrator Avatar korisnika Shmizla
  Član od
  25.2.2008.
  Lokacija
  Beograd, Srbija / Belgrade, Serbia
  Poruke
  7.360
  Lajkovi
  11829
  Reputacioni uticaj
  250

  Određen forumom Re: Kako se kalio Poljot - kratak istorijat

  Nešo, svaka čast! Odličan tekst!

 3. #3
  Administrator Avatar korisnika Vladan Stevanovic
  Član od
  22.1.2008.
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  3.713
  Lajkovi
  4055
  Reputacioni uticaj
  250

  Određen forumom Re: Kako se kalio Poljot - kratak istorijat

  Nešo, zaista svaka čast, uživao sam čitajući ovu interesantnu i odlično napisanu priču.

 4. #4
  Moderator Avatar korisnika sima hrabri
  Član od
  16.12.2009.
  Lokacija
  Zemun
  Poruke
  2.556
  Lajkovi
  3873
  Blogovi
  2
  Reputacioni uticaj
  138

  Određen forumom Re: Kako se kalio Poljot - kratak istorijat

  hvala, neso, odlican i poucan tekst!
  Neša likes this.
  Citat jole777 kaže:
  Ne pali me marketing, placeni oglasi ni sportasi/glumci. Daj mi kakvu vintage Omegu, in house Seiko ili Sinn-a i meni je to sasvim dosta.

 5. #5
  Moderator Avatar korisnika VLADAN P
  Član od
  18.10.2010.
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  8.547
  Lajkovi
  17920
  Reputacioni uticaj
  278

  Određen forumom Re: Kako se kalio Poljot - kratak istorijat

  Stariji članu Nešo-VRLO DOBRO!
  Neša likes this.
  ZAJEDNO SMO SKUPA!

 6. #6
  Moderator Avatar korisnika Neša
  Član od
  21.1.2011.
  Lokacija
  Novi Beograd
  Poruke
  6.328
  Lajkovi
  13230
  Blogovi
  9
  Reputacioni uticaj
  600

  Određen forumom Re: Kako se kalio Poljot - kratak istorijat

  Hvala, narode!

  Potrudiću se da u što skorije vreme napišem i nastavak
  VLADAN P likes this.
  Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

 7. #7
  Stariji član Avatar korisnika bt321
  Član od
  5.2.2011.
  Lokacija
  SKOPJE-MK
  Poruke
  1.834
  Lajkovi
  16238
  Reputacioni uticaj
  23

  Određen forumom Re: Kako se kalio Poljot - kratak istorijat

  svaka cas Nesa na tekst vidi se da si fan ruskih satova ko i ja,ja sam narucio sat iz Kolomna to je oblas blizu Moskve i treba da mi stigne sat-Strumanski evo sliku sa neta a kada stigne bice i od njega jedva cekamKako se kalio Poljot - kratak istorijat-002.jpg
  vladas, VLADAN P, Neša and 1 others like this.

 8. #8
  Stariji član Avatar korisnika banja
  Član od
  1.12.2010.
  Lokacija
  Srbija medju sljivama!!!
  Poruke
  594
  Lajkovi
  706
  Reputacioni uticaj
  15

  Određen forumom Re: Kako se kalio Poljot - kratak istorijat

  Odlican tekst Neso, svaka cast!!!
  Neša and umbra like this.
  Historia est magistra vitae!

  Ljudi su kao satovi, neki žure, neki kasne, a ima i pokvarenih.

 9. #9
  VIP član Avatar korisnika skydrummer
  Član od
  23.6.2011.
  Poruke
  7.052
  Lajkovi
  30923
  Reputacioni uticaj
  982

  Određen forumom Re: Kako se kalio Poljot - kratak istorijat

  Svaka čast Nešo, odličan tekst !
  Neša likes this.

 10. #10
  Istaknuti član Avatar korisnika 23jewels
  Član od
  9.10.2010.
  Poruke
  2.174
  Lajkovi
  7985
  Reputacioni uticaj
  228

  Određen forumom Re: Kako se kalio Poljot - kratak istorijat

  Ako mogu jedan OFF, jer ja ove Ruse ne mogu da pohvatam nikako...

  Prave li se danas Poleti, ili Poljoti u 1MCZ u Moskvi, i gde se proizvode modeli koji nemaju nikakvo obelezje "Made in..."

Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja

Slične teme

 1. Poljot, kako saznati više iz serijskog broja?
  By iantic in forum Ruski satovi
  Odgovora: 9
  Poslednja poruka: 5.2.2020., 19:53
 2. Poljot Strela sat
  By Sasa064 in forum Ruski satovi
  Odgovora: 40
  Poslednja poruka: 26.9.2012., 22:51
 3. POLJOT Automatic
  By dragang in forum Prodaja satova
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 24.7.2011., 17:29
 4. Poljot servis
  By Vukas in forum Časovničarska radionica
  Odgovora: 37
  Poslednja poruka: 5.5.2011., 20:27
 5. Poljot arctic
  By Nikle in forum Prodaja satova
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 21.10.2009., 18:50

Bookmarks sajtovi

Vaš status

 • Ne možete postavljati teme
 • Ne možete odgovarati na poruke
 • Ne možete slati priloge uz poruke
 • Ne možete prepravljati svoje poruke
 •