Svojevremeno sam,doduse jako davno,na novogodisnjem bazaru,video u Bgd vojni pilotski Breitling,koji je prodavao neki covek. Sat je bio neispravan,a na poledjini je imao ugraviran znak RV i PVO.
Svojevremeno sam,doduse jako davno,na novogodisnjem bazaru,video u Bgd vojni pilotski Breitling,koji je prodavao neki covek. Sat je bio neispravan,a na poledjini je imao ugraviran znak RV i PVO.
Misliš na Breitling Pluton....Breitling Pluton/Academy/Intruder range - a brief history.
Mislim da je ovaj sat bio naručen verovatno samo za oficire i to kao jubilarna nagrada, službeni sat podrazumeva ono što je čovek u ranijem postu naveo.
Poslednja ispravka: vlajo (25.9.2012. u 21:04)
"Well, it's nothing very special. Uh, try and be nice to people, avoid eating fat, read a good book every now and then, get some walking in, and try and live together in peace and harmony with people of all creeds and nations...."- Monty Python's The Meaning of Life
Nije bilo sluzbenih satova i zato nema oznaka na njima,to su sve bili satovi koji su piloti dobijali na poklon od vojske i nisu ih duzili. Sto se tice Heuera cuo sam da je poruceno izmedju 800 i 900 komada,a preko tada poznatog beogradskog casovnicara Martinovica cija se radnja nalazila u blizini hotela Moskva a pored apoteke. Te satove su dobijali novi piloti oficiri podporucnici. Mislim da na forumu ima nekoliko clanova ciji su ocevi pili piloti RV i PVO i oni bi nam mogli najbolje reci kako je to sve islo.
Slažem se da je u pitanju konzervativna institucija, ali mislim da bi vredelo pokušati. Ne verujem da ovaj podatak spada u vojnu tajnu, pa se nadam da bismo mogli da tako saznamo nešto više iz prve ruke.
Skydrummer je postavio mnoga zanimljiva pitanja na koja bi bilo dobro naći odgovore. Teško je reći zbog čega ih nema, tj. zbog čega ih nema toliko na tržištu. Pretpostavljam da su razlozi višestruki. Neki satovi su sigurno i dalje u vlasništvu pilota i njihovih porodica, a mnogi naprosto ne žele da prodaju takvo nasleđe. S druge strane, neki su verovatno uništeni ili bačeni, a sticajem okolnosti znam za slučaj jednog breitlinga koji je završio u kontejneru. Veliki broj satova koji se pojavljuju na tržištu, pri čemu ne mislim samo na vojne, prodali su vlasnici ili članovi porodice koji nemaju toliku vezanost sa satove kao mi, ili koji imaju finansijske probleme.
Ptvrđujem i za grb koji je spomenuo Đorđe, s tim što takav sat nisam video uživo, već na internetu.
Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.
Bookmarks sajtovi