Najbolje upisati neki privatni faks,tipa Nejsmit ili onaj gde je ToNi diplomir'o.Tu svi svaki ispit iz prvog polože.
![]()
Najbolje upisati neki privatni faks,tipa Nejsmit ili onaj gde je ToNi diplomir'o.Tu svi svaki ispit iz prvog polože.
![]()
...ako se iscimaju da došetaju do faksa i izađu na ispit.
Jedan moj poznanik je na BK obnovio par godina za redom, na pitanje kako mu je to pošlo za rukom, odgovorio je da se par godina nije ni pojavljivao na faksu.Onda mu je iskrsla neka varijanta za Novi Zeland, i "spržio" je tri godine za četiri meseca.
![]()
Znam ja i za primere na državnim fakultetuma gde se u jednom danu polagala po četiri ispita
Inače, ja sam počeo da pregledam i flaše sa vodom ili nekim drugim pićem. Dosetili su se da štampaju nalepnice koje izgledaju kao originalne, a umesto sastava pišu puškice.uskoro ću im oduzimati i čokoladice, ako tako nastave.
Poslednja ispravka: lookic (21.12.2015. u 16:15)
Lekar mi je prepisao da jedem malo ali često. Ono malo mi polazi za rukom, ono često mnogo teže (Magnus&Bunker)
@bluesky
Jel to pricas o farmaceutskom fakultetu?
Drugar studirao to, kaze prepisivanja nikad vise, a bolonja izdelila sve ispite na par delova, sad je postalo smesno u odnosu na pre..
Meni je pala na pamet jedna anegdota koju sam čuo od kolege, a vezana je za prepisivanje. Pričao mi je da je u nkoj vazduhoplovnoj školi ili aero-klubu na kursu padobranstva bio jedan instruktor koji je bez problema izlazio sa ispita, tako da su polaznici bili bez nadzora. Pre nego što bi izašao, obraćao bi im se sledećim rečima:
- Ja odoh da popijem kafu. Knjige stoje u ormaru, tamo gde su oduvek i bile. Što se mene tiče, vi možete da prepisujete koliko hoćete, ali ako niste naučili gradivo i razbijete se kao lubenica, ja nisam odgovoran, a to potvrđuje vaš test. Ako hoćete da završite kao krvava palačinka, eventualno u kolicima tako da vas do kraja života hrane na slamčicu, samo izvolite.
Poslednja ispravka: Neša (13.3.2016. u 3:30)
Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.
Ja sam jedan ispit tako polagao.
Dobili pitanja i profesor izašao. Nisam prepisivao, za razliku od ostalih, a kad su izašli rezultati, i svi dobili 10 bilo je vrlo veselo kad nas je profesor sve pozvao tog momenta da usmeno odgovaramo. Posle toga nije nikad dežurao, a studenti nisu prepisivali.
Sad se ja nosim mišlju da slično probam.
Lekar mi je prepisao da jedem malo ali često. Ono malo mi polazi za rukom, ono često mnogo teže (Magnus&Bunker)
Ja imam sreće što predajem predmet gde mogu dosta da improvizujem kada postavljam pitanja, a u pitanju je metodika nastave engleskog jezika. Na primer, ukoliko neko izvuče pitanje koje se odnosi na nastavu vokabulara, odmah dajem potpitanje kao npr. imate reči X, Y i Z, učenici su odrasli, nivoa A1 (početnici), kako ćete ih objasniti? Tu uvek tražim i demonstraciju, pri čemu mogu da ih lako šetam kroz gradivo i tražim da praktično pokažu još nešto od onoga što znaju. Čak i kada bi neko koristio bubice, bio bi mu potreban ceo tim koji će brzo da razmišlja, što je praktično nemoguće izvesti.
Drugi predmet koji predajem se odnosi na prevođenje, ali nije u pitanju klasično davanje teksta koji treba prevesti, već je u pitanju teorija. Jedan tip pitanja jeste da prepoznaju upotrebljene tehnike, a ako ih nisu savladali, mogu da drže i knjige na stolu što se mene tiče, jer im je uzalud. Ako baš moram da postavim i neko teorijsko pitanje, formulišem ga npr. šta ne valja u toj i toj teoriji. Opet, mogu da pred sobom imaju i enciklopediju, ali ako nisu shvatili o čemu se radi, uzalud im je. Definicije ionako nešto i ne pitam, jer njih može da nauči i papagaj, dok suštinu može da pogodi samo onaj koji ih je temeljno čitao.
Lookic, ako sam dobro shvatio iz poslednje rečenice, mi smo kolege?
Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.
Kod nas na fakultetu su zabranjena sva elektronska pomagala, osim najjednostavnih kalkulatora. Medjutim, daleko od toga da vesti studenti ne iskoriste po nekada mogucnosti moderne tehnologije. A tu im kreativnosti nikada ne manjka. Uh moglo bi se o tome puno toga napisati. Ali meni su uvek bili najinteresantniji ljudi sa tzv bubicama. Za one koji ne znaju, to je klasicna radio veza izmedju onoga ko odgovara i njegovog pomagaca. Nikada necu zaboraviti situaciju sa pocetka karijere, kada je student koristio bubice dok je polagao ispit kod naseg starog profesora. Ispit je usmeni, i kada god je profesor postavio pitanje, student je prvo ponovio pitanje pa onda uz malu zadrsku nastavljao sa odgovorom. Naravno mi ostali nista nismo posebno primetili, ali stari iskusni profesor je samo u jednom trenutku uzeo prazan papir i napisao pitanje. Dodao je papir studentu i rekao: Molim vas kolega, odogovorite na ovo pitanje ali nemojte da ga citate naglas!
Mene je užasnulo kada sam shvatio da je više od trećine moje generacije na stomatološkom koristilo kamerice u olovkama radeći testove, makar jednom u toku studija. Najviše je bilo u oktobru na anatomiji, nekoliko parkiranih kombija ispred fakulteta. Kada su shvatili, profesori su organizovali dodatno usmereno ispitivanje, koje su prošli dvoje. Svi ti bubičari su imali imali stav "šta će mi anatomija celog tela" ali mene bi opet bilo sramota.
Punisher, ne znam kako je u BG, ali u NS na FTN-u otkako su uveli bolonju i otkako se neko genijalno setio da na ulazu u studentsku službu napiše "student je car" mi imamo 14 termina za polaganje ispita (kad sam ja polagao statiku bilo je 7) u toku jedne godine , pa studenti ako ne razumeju gradivo idu na zamor profesora jer kad tad izgubimo konce i ponovimo rok, a oni onda prepišu (ne bukvalno, ali nije ni daleko).
Mi smo kažnjavali prepisavanje zabranom polaganja ispita u dva roka, a jedom studentu kog smo uhvatili sa bubicom na usmenom smo poništili ispit i predispitne obaveze i morao je ponovo da sluša ceo predmet. Ali ni to ne pomaže jer fakultet neće da se bakće sa dosijeima i našim prijavama prepisivanja jer im nije u cilju da gube studente.
Bookmarks sajtovi