Kako kazaljke sata utiču na psihu

13. 09. 2011. - 02:02h

Tim naučnika Univerziteta u Vircburgu i Instituta za kognitivnu nauku i neurologiju „Maks Plank“ izveli su seriju eksperimenata kojima su pokazali da kretanje kazaljke na satu utiče na naše ponašanje u svakodnevnom životu.



Učesnicima studije ponuđene su razne vrste bombona - od onih standardnih, sa ukusom jabuke, limuna i trešnje, do neuobičajenih, sa ukusom lubenice, papaje ili kokica.


Da bi mogli da pročitaju o kojim se ukusima radi, ispitanici su prvo morali da okrenu tanjir - bilo u levu ili u desnu stranu, zavisno od toga u kojoj su se grupi nalazili. Ispostavilo se da su oni koji su okretali tanjir u smeru kazaljke na satu češće birali neuobičajene, nove ukuse, dok su oni koji su ga okretali u suprotnom smeru radije birali one proverene, poznate ukuse.

Zaključak: Okretanje u desnu stranu podstiče otvorenost prema novom, dok nas okretanje u levu stranu asocira na ono što nam je poznato i što nam pruža osećanje sigurnosti.

Podsvesno povezivanje kretanja kazaljke na satu sa spremnošću da se proba nešto novo automatski i bez znanja ispitanika uticalo je na njihovu odluku.




U drugom eksperimentu ispitanici su dobili zadatak da okreću polugu i pritom opišu svoja interesovanja i poglede na svet: da li su otvoreni prema svemu što je novo, tolerantni i kreativni, ili se radije drže tradicionalnih i konzervativnih vrednosti.

Pokazalo se da okretanje poluge u smeru kretanja kazaljke na satu doprinosi da budemo otvoreniji i kreativniji, te da veoma brzo može da promeni svestan stav čoveka i njegovo mišljenje o sebi.

Rezultati studije su zanimljivi i za istraživanje tržišta. Rotaciona vrata u robnim kućama uglavnom se okreću u smeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu, zbog čega se potrošači ponašaju konzervativno, tvrde psiholozi.

„Promena smera mogla bi da podstakne njihovu radoznalost i navede ih da kupuju nove proizvode.“ U prilog ovoj teoriji govori i činjenica se točkovi sreće i rulet u kockarnicama uvek okreću u smeru kretanja kazaljke na satu, zbog čega su posetioci spremniji da rizikuju.

(tekst preuzet iz Blica)