87Likes
-
re: Kako gledate na tehničke i dizajnerske inovacije satova?
Što se tiče dizajna, ne volim suviše glomazne satove ( vrlo često bez ikakvog razloga glomazne ). Volim različite oblike kućišta, npr jastučast oblik ( cushion case ) , izdužen jastučast ( tonneau case ), a ni od okruglih ne bežim. Volim da je sat čitak, da ima datum ( često može i dan u nedelji ). Volim mehaničke satove, cenim kvarcne. Osvetljenje ( luminacija ) , ako ga ima volim da je svrsishodno, tj zaista upotrebljivo u mraku, polu mraku.
Isto tako mislim da je ranije bilo mnogo više smelosti po pitanju dizajna kućišta, brojčanika, kombinacije boja na brojčaniku , prelamanja boja, detalja, sve je to nekad bilo normalno i dostupno i na veoma jeftinim satovima ( npr Seiko ). 70-godine su pravi primer za to.
Što se tehnologija tiče, ako će bitno poskupeti sat nisu mi potrebne. Čini mi se da se nove tehnologije i termin " limited edition " često koriste da se digne cena sata bez nekog valjanog razloga. Eco drive tehnologija se često reklamira kao tehnologija kod koje nema zamene baterije. Međutim ta baterija se menja posle izvesnog vremena ( čini me 10 tak godina, možda nešto duže,nije toliko ni bitno , čim je ima u prodaji znači da je potrošan materijal) . Dakle nije tačno da se ne menja ( i kakva bi to bila baterija koja ima uvek isti kapacitet ) a ni sama baterija nije nimalo jeftina. Mislim da košta nekoliko desetina evra ( mislim da sam na ovom forumu pročitao da je oko 30-40 evra ). Postoje veoma jeftini Casio satovi na kojima čak na kućištu piše da im baterija traje 10 godina. Koja je onda prednost eco drive tehnologije? Čak i ako sat nema bateriju koja traje 10 godina nego bateriju koju treba menjati svake 3-4 godine opet je to isplativije nego platiti jednu eko-drive bateriju. Dobro , neko će reći bolje baciti jednu eco drive bateriju nego 3 obične Renata baterije, ekološki je prihvatljivije. Mada i to je relativno, na kraju krajeva koliko znam časovničari ne bacaju baterije u smeće ( video sam kod nekih posudice do pola pune praznih baterija ) nego ih skupljaju i predaju , pretpostavljam, na reciklažu. Eto to je za mene primer relativnosti jedne nove ," napredne " tehnologije.
Što se tiče tehnologija poput bluetooth-a, SMS, i sl. to mi stvarno nije porebno u satu. I kada se pokvari kome da odnesem sat na servis? Kod časovničara ili u neki IT servis
.
Poslednja ispravka: skydrummer (4.3.2013. u 3:17)
Vaš status
- Ne možete postavljati teme
- Ne možete odgovarati na poruke
- Ne možete slati priloge uz poruke
- Ne možete prepravljati svoje poruke
-
Pravila foruma
Bookmarks sajtovi