Hvala na dobrodoslici.Ne treba persiranje,ja ucestvujem na vise foruma u vezi lova i ribolova,na Srpskom i Francuskom.Pratim i forume na Engleskom(zivim u Kanadi u dvojezicnom podrucju),i svugdje je zajednicko da je persiranje suvisno.Naravno ,uzajamno postovanje je uslov za "zdravu" diskusiju.Imam 42 godine i krajem 80-tih ,sam imao 20-tak godina,osjecam se mlad,ali tek kada pogledam djecu(4) vidim da starim.
Mislim da nije problem naci neki sajt,uz pomoc pretrazivaca,ali mozda nema ni potrebe,to je standardni Citizen automatik,razlika moze biti u narukvici i boji brojcanika.
400 evra je previse za taj Seiko,mozes danas kupiti najmanje 3 SKX007/009 za te pare od POUZDANIH prodavaca na E-BAY-u cak i sa kutijom i papirima.Recimo taj Citizen Promaster automatic je sa postarinom ~ 100E,naravno ako zivis u USA,ili Kanadi,mozda i manje.
Taj Citizen je bio nesto rjedji sat od Seiko5.Citizen automatic je i danas rjedji sat od Seika,vjerovatno zbog toga sto Citizen forsira ove ECO DRIVE mehanizme,sa kojima takodje imam odlicna iskustva.Ne znam da li ce solarni sat biti trajan kao automatik,jer poznajem nekoliko ljudi koji su vec mijenjali bateriju.Citizen automatik mehanizam slican onome u tvom satu, se nalazi i u jeftinijim "Svajcarcima" i u pojedinim Poljot-automatik satovima.
Licno,kao vrlo aktivni lovac,bivsi vojnik,ljubitelj prirode i planinarenja itd smatram da je za sve terene gdje temperatura moze da padne ispod 0C-mehanicki sat "zakon".Mogu pricati o tome neki drugi put i iznijeti iskustva gdje sam dugo bio bez sata zbog baterije koja je prestala da radi kada je najmanje potrebno.
Jedini problem sa mehanickim satovima na Zapadu jeste naci "majstora" za redovan servis,kao i skup servis koji kod pojedinih "Svajcaraca" moze kostati i 500$.
Mehanicki satovi su (nazalost) zrtva potrosackog drustva,gdje su cak i prijatelji za "jednokratnu upotrebu".
Za mene kao Srbina nije problem poslati satove na servis u Srbiju,CG ili RS,ali Amerikanac koji mora dati izmedju 100 do 500 $ na svakih 5 godina se sve cesce odlucuje za kvarcni sat.