Nisam ljubitelj ni Rolexa ni Seika ali ih poštujem. Zbog istorije, zbog onoga što su doneli horologiji. Takođe poštujem njihov marketing, profit koji ostvaruju, masovnost (Seiko), eksluzivnost ili vrednost / utrživost koju čuvaju. Shvatam i odbojnost koju ljudi imaju prema Rolexu i to:
- Zbog toga što neću moći verovatno nikada da ga kupim čak i ako ga jako poželim
- Zato što Rolex nije ništa doneo svetu horologije u poslednjih 50 godina- ne postoji neki tehnološki doprinos / čudo koje je stavio na raspolaganju ljubiteljima horologije te mu je cena skočila sa cca 200 USD pedesetih na preko cca 9,000 USD (izuzev 101 verzija u svim bojama submarinera). Pa i iz Haifischovog navođenja doprinosa horologiji, vidi se da poslednjih decenija samo recikliraju prezentuju iznova i iznova svoju izuzetnu istoriju. Ako i nešto novo pokrenu, prođe im ko Cellini linija npr.
- način prodaje Rolexa je takođe odbojan - lista čekanja od par godina za pojedine modele - ne mislim da je sve to posledica male ponude i velike tražnje (naravno potražnja u Kini sigurno utiče delimično na to). Siguran sam da vešti Roleksovi marketing magovi dobro paze da pare nikako ne budu dovoljne za kupovinu jednog Rolexa na način da uđeš u radnju i kupiš to što želiš. Ako želiš odmah Rolex dragi budući kupče ajde ti na sivu berzu pa rizikuj sa replikama, prevarantima, preprodavcima .......
- 99% ljudi koji poseduju Roleks , kupuju ga radi prestiža i pokazivanja bogatstva. Znam da Hailfish nije jedan od njih, on je pravi istinski zaljubljenik u horologiju / istoriju, hodajuća enciklopedija, ali ostalih 99 koji stoje pored njega i nose Rolex to rade zbog prestiža.To nije moj stil i kada bih imao veliki novac, ja bih lično želeo da ostanem "ispod radara" a to znači bez bleštavih stvari (kola, odeće, satova) koji vrište vidi koliko imam para i koliki sam baja.Skoncentrisao bih se na nešto super kvalitetno što mi se dopada, sviđa, zadovoljava moje potrebe a za koji samo mali broj ljudi zna
- Rolex je dosadan brand posebno je dosadno njihovo recikliranje submarinera. Pa imaš na hiljade različitih brendova koji liče na njega. I jako mnogo njih koji ne samo da liče na Rolex nego su kvalitetno odrađeni sa najboljim materijalima, pouzdani, tehnološki na istom nivou itd a kupuju se za mnogo, mnogo manje para i to na normalan način. Ja sigurno neću odrešiti kesu novca (koju i nemam, priznajem) i dati pare za nešto što manje više svi oko mene nose (naravno, sa većim ili manjim stepenom „mutacije“ Submarinera). Explorer, Datejust se takođe recikliraju do besvesti a i oni mi ne izgledaju nešto specijalno (to je samo moja lična preferenca)
- Što se tiče Seika, ne volim ni njih (tek da se zamerim celom portalu - Sdbiba izvini), ali njihovi zastareli 4r mehanizmi sa +-30 odstupanjem, hardlexi, krivi aluminijumski bezeli/lunete, narukvice očajnog kvaliteta itd. Kod nas ima izraz na koji uvek pomislim kada čujem Seiko - „prodaju .... za bubrege“. Grand Seiko mi je već pravi Seiko, onako kako sam zamišljao da je svaki Seiko kada sam bio mali. Kada bih mogao da biram između Rolexa i Grand Seika, uvek bih izabrao GS – duplo jeftiniji, fantastična završna obrada, moderni i veoma tačni mehanizmi, udobni itd.

Ono što ja volim kod oba ova brenda i kod svih ostalih brendova je posvećenost i ljubav ljubitelja horologije koji osećaju prema svojim satovima. Bio to Seiko, Rolex, Orient ili kolega Zagor sa svojim spašavanjima odbačenih i polusahranjenih satova. I ono što poštujem je istorijat i doprinos svih tih manufaktura koje su imale tokom svog postojanja (ako su imale doprinos). Ali ja samo poštujem istoriju i volim da čitam o njoj a kupovinu striktno baziram na bazi sadašnosti - kvalitet, pouzdanost, cena, servis/dostupnost delova.
Pretpostavljam da kolega Dušan prihvata neka od mojih objašnjenja ali sam siguran da će i on sam napisati nešto.

P.S. Čekamo svi uporedni review Submarinera i Davose Ternosa - ne istorijat, znamo ko bi tu izdominirao nego čista sadašnjost - odnos kvalitet / cena, pouzdanost, udobnost itd