Molim te Dušane, da nas malo podučiš, pa da nam objasniš po čemu je to Grand Seiko toliko bolji od Rolexa, kada to tako vehementno tvrdiš?
Ja obožavam oba ali nikako da nađem te velike razlike, koje spominješ. Kažeš "u koje je utkano vekovno majstorstvo prenoseno skolena na koleno". Pa Grand Seiko se proizvodi od 1960 godine, a Seiko je svoji prvi In House mehanizam predstavio tek 1956 godine. Do tada ih je kupovao uglavnom od švajcarskog Adolph Schilda. Ja ovde nikako ne vidim te vekove o kojima pričaš. Znam samo, da je Rolex tri godine, pre nego što je KIntaro Hattori napravio prvi ručni sat Laurel, kao prvi u istoriji dobio COSC certfikat za svoj ručni sat.
Tačno 30 godina pre nego što je Seiko predstavio svoj prvi pravi ručni sat (1956), Rolex je prvi u istoriji napravio vodotesno kućište (Oyster), prvi u istoriji lansira autoamtik mehanizam sa pokretljivim rotorom (perpetual) koji se isto tako prvi u istoriji navija u oba smera (1931 i 1933). Dok si još morao, da skidaš svaki Seiko prilikom pranja ruka, Rolexovo oyster kućište je bez problema preživelo spust na dubinu od 3132 metara (1953), da ne govorim o modelima kao što su Date Just (prvi hronometar sat sa prozor datumom u istoriji i jubillee narukvicom 1945), Day Date (1956), prvi ručni sat sa nazivom celog dana u nedelji, Pepsiju GMT 1955, Exploreru (1953) i Submarineru (1954). Ne znam, ali istorija je svakako na strani Rolexa.
Da nisi možda mislio na sekundu dnevnog odstupanja, koja ide na stranu Grand Seikovog Spring Drive u odnosu na sve Rolexove modele (-1/+1s vs. -2s/+2s). Samo, što je to Seiko uradio pomoću elektronike a Rolex pomoću čiste mehanike.
Jedino ako zaista veruješ, da su tih navodnih 20 japanaca, koji rade u Seikoshi labaratorijama i koji prave Grand Seiko modele sposobni, da naprave toliko satova na godišnjem nivou i da su čak samo 4 od njih zaduženi za ručno poliranje svih tih kućišta. Ne znam, ja baš u to ne verujem. Više verujem Rolexu, koji ne prodaje foru tave kućne radinosti već, da se radi više-manje o industrijskoj proizvodnji, iako su svi Rolexovi mehanizmi napravljeni na ruke. Kao i Grand Seikovi.
Ne znam, da li si lično probao neki Grand Seiko ili Rolex Day Date, Sky Dweller. Ja jesam i oduševljen sam sa jednim i drugim. I nikako ne bih dao prednost jednog nad drugim. Osim, da se Grand Seiko možda više (ne znam pravi izraz) sljašti, sija a to za mene nije nikakva prednost.
Nemoj, da me naopako razumeš. Ja zaista obožavam Grand Seiko i isto tako obožavam Rolex. Ali ne jedan na ručun drugoga.
Potpuno razumem pripadnost nekoj firmi, brendu, klubu....i to odobravam. Ali ne znam zašto omaložavanje drugih.
Znam samo to, da mogu svakog dana, da se prošetam do Tromostovja i kupim Grand Seiko a samo nekoliko metara napred mogu Malalanu, da se isplačem na ramenu i da mi to neće pomoći, da se domognem pepsija, batmena, hulka a da ne pominjem daytonu ili sky dwellera.
Registracija
Help

99Likes
LinkBack URL
About LinkBacks

Odgovor sa citatom
Bookmarks sajtovi