Ovaj tekst je namenjen novim članovima foruma kako bi im pomogao da lakše nađu odgovore na najčešća pitanja. Novi članovi obično žele da saznaju kakav sat poseduju, koliko vredi, gde se može servisirati, koji sat da kupe za odgovarajući novac i slično, pa ćemo ovde dati spisak već postojećih tema koje mogu da pomognu.

Koliko vredi moj sat? Tema: Procene vrednosti satova - Samo u ovoj temi!
Koji sat da kupim? O ovome imate ceo podforum koji se nalazi na sledećem linku: Koji sat kupiti? Obratite pažnju na to da u skladu sa vrednošću sata koji želite da kupite postoje već postojeće teme, pa ukoliko želite da izdvojite npr. 200 evra, posetite temu koja se bavi tim cenovnim rangom
Gde da kupim sat? Podforum za ova pitanja se nalazi na sledećem linku: Gde kupiti?
Da li je moj sat originalan? Tema: Pomoć u proceni autentičnosti - da li je vaš sat original?
Koji džepni sat posedujem i koliko vredi? Tema: Pomoć oko info i procene starih džepnih satova
Kako da sam popravim sat ili da izvršim neku drugu vrstu intervencije? Podforum: Časovničarska radionica
Da li je XY dobar časovničar? Koji servis preporučujete? Tema: Iskustva sa ovlaštenim servisima i časovničarima

Osim navedenog, evo i nekoliko stavki koje mogu da pomognu i pre nego što ćete postaviti pitanje.

Ukoliko vas zanimaju opšte informacije o satu koji posedujete, njegova vrednost ili autentičnost, obavezno postavite jasnu fotografiju u visokoj rezoluciji. Fotografišite sat u makro modu (često je označen simbolom cveta) i bez blica, što važi ako fotografišete jednostavnijim aparatima ili telefonom. Ako vas interesuju samo opšti, odnosno tehnički ili istorijski podaci o satu, možda ćete dobiti relativno kratke odgovore ukoliko vaš sat pripada ogromnoj seriji 'običnog' proizvođača kao što su npr. Darwil, Vostok, Nivada i mnogi drugi koji su proizvedeni u velikim serijama. To ne znači da je vaš sat loš ili manje vredan, već samo da iza njega ne postoji neka 'priča', npr. da je izrađen za vojne jedinice, povodom nekog jubileja i slično.

Što se tiče vrednosti sata, ona može biti promenljiva u zavisnosti od toga gde želite da ga prodate ili kupite. Cene na domaćem tržištu možete uporediti na ovom portalu (Polovni satovi | Svet Satova) ili na oglasnom portalu Kupujem prodajem (https://www.kupujemprodajem.com/Naki...kategorija.htm i nađite odgovarajuću kategoriju). Cene koje ćete videti su samo za poređenje, dok je prodajna cena stvar dogovora između kupca i prodavca. Ukoliko želite da vidite koliko vaš sat vredi u inostranstvu, posetite e-bay ili neki sličan portal. Imajte u vidu da cena sata u zemlji u kojoj živite i u nekoj drugoj ne moraju biti iste.

Ukoliko vas zanima autentičnost sata, dobre fotografije su još važnije nego u prethodnom slučaju, ali u nekim slučajevima je nemoguće utvrditi da li je sat autentičan. Najbolji mogući odgovor će vam dati časovničar koji dobro poznaje satove određenog proizvođača. Ukoliko ovo isto napiše i neko od članova foruma, nemojte misliti da odbija da odgovori, već samo daje najbolji mogući savet. Osim toga, često se dešava da se novi članovi raspituju za vrednost veoma skupih satova koji su dobili na poklon, kao što su npr. Breitling, Rolex, Patek Philippe, Panerai, Hublot itd. Pre nego što postavite pitanje, znajte da ćete u 99,99% slučajeva dobiti odgovor da je sat replika. Ovakvi satovi često koštaju koliko i automobil, a čak i ako ste ih dobili od člana porodice, rođaka ili prijatelja, sasvim je verovatno da su replike. Ukoliko davalac poklona nije arapski šeik, svetska fudbalska zvezda, Bill Gates ili vlasnik naftnih polja, nemojte se nadati da posedujete original.

Na odgovor ćete nekada čekati i više dana jer u nekim slučajevima veliki deo učesnika foruma ne zna da vam odgovori na pitanje ili ne može sa sigurnošću odgovoriti, naročito kada je u pitanju autentičnost sata.

Sve što pročitate uzmite sa dozom rezerve, bilo da govorimo o ovom forumu, bilo o nekom drugom izvoru, a uvek je dobro sačekati da se čuje i drugo mišljenje.

Nadamo se da će vam ova tema koristiti i da ćete nastaviti da pišete na ovom forumu.