Strana 12 od 13 PrvaPrva ... 28910111213 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 111 do 120 od ukupno 157
Like Tree480Likes

tema: Uroš GT - Moja skromna kolekcija

Hybrid View

Moderator Avatar korisnika VLADAN P
    Član od
    18.10.2010.
    Lajkovi
    18041
    Reputacioni uticaj
    283

Određen forumom Re: Uroš GT - Moja skromna kolekcija

Citat Uros GT kaže: Pregled poruke
    Hvala. Napravili su ga bas. Ima neke sitnice koje nisu smeli da dozvole. Moraće na doterivanje tipa kazaljke na pun sat se ne gađaju 100% nego 99.99%. Marker na 12h je trunku van ose, i svetleća tačka umetka nije poravnata sa klikovima bezela.
    To tako mora inače ne bi bio Vostok.
    MMario and croarcher like this.
    ZAJEDNO SMO SKUPA!

Stariji član Avatar korisnika Uros GT
    Član od
    23.5.2010.
    Lajkovi
    3355
    Reputacioni uticaj
    20

Tako je. Ne zameram mu :-)👍

RN3 Pro via TT
    MMario likes this.

Član od
    23.5.2010.
    Lajkovi
    3355
    Reputacioni uticaj
    20

Dugo sam tražio neki interesantan sovjetski kvarc, pa je najzad iskrslo nešto:
    Slava kvarc 3050, step motor, 10 rubina. U odličnom je stanju, narukvica, kopča, sve radi i vidi se da zaista nije skoro uopšte nošen.

Ovo je možda najdetaljniji ruski sat koji sam video, toliko detalja da ne znam odakle bih počeo, prvo kućište koje je izrađeno u tehnici "kupola od T34", grubo, masivno, teško, sa glatkim i brušenim segmentima.

Narukvica koja savršeno odgovara ovom satu, nije puni čelik ali praktično jeste, vrlo je grubo obrađena (ne smeta ali se vidi). Kopča je tvrda. Ne vidim da je moguće vaditi segmente narukvice ali ima 6 rupa na kopči, prve tri sa većim razmakom i tri sa sitnim razmakom.

Pleksi ima različite površine, kako kažu "multi-faceted" ali ne znam srpsku reč za to, ako i postoji, ali iznutra, da da, različite površine su iznutra, njih pet, centralna ravna i oborene na svaku stranu po jedna. Sam pleksi viri oko 1.5mm izvan kućišta i oštrih je ivica.

Najzanimljiviji deo sata je mehanizam sa step motorom, i njegova karakteristika je da sekundara pri svakom pokretu malo rikošetira unazad.

Evo nekih slika na prvu loptu.

VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Lajkovi
    30920
    Reputacioni uticaj
    985

Probaj kod BG renomiranih casovnicara (Kostic-Dojcinovic itd). Takodje, kontaktiraj Iggy Tee-a. On ima znanje a ima i delove. Koliko se secam popravljao je sovjetske kvarc satove ( Elektronike i sl.). Generalno, kada god ne znas kako da popravis neki sat tj. kome da ga odneses, odnesi ga Iggy-u jer on vrlo verovatno moze da ga ozivi.
    Uros GT, VLADAN P, Varga and 1 others like this.

Stariji član Avatar korisnika Petar012
    Član od
    29.11.2015.
    Lajkovi
    4320
    Reputacioni uticaj
    44

Baš mi se sviđa

sent from my Gant fashionphone

Moderator Avatar korisnika VLADAN P
    Član od
    18.10.2010.
    Lajkovi
    18041
    Reputacioni uticaj
    283

Zanimljiv sat
    ZAJEDNO SMO SKUPA!

VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Lajkovi
    30920
    Reputacioni uticaj
    985

Nisam to hteo prvobitno da napisem ali mislim da ce ti to vecina reci.
    Ne vezano za to kod koga si bio mislim da ima nekoliko razloga zasto ces uglavnom dobiti odgovor - Nista ne diraj.
    Prvo, nemaju delove i ukoliko nesto slome, pokidaju, izgube ili utvrde da je nesto pohabano i treba menjati i sl ,nastaje problem. Drugo, mladji casovnicari verovatno nikada nisu ni popravljali sovjetske kvarcne satove. Trece, pitanje je koliko im se to isplati. Rizik je velik a dobit mala, pa je zato lakse reci ne diraj dok radi. To mi zvuci kao npr. Ne menjaj ulje u autu i filtere sve dok radi, kada osetis da ne vuce dodji da vidimo sta je. Samo tada nece biti samo ulje i filteri.

Upravo sam zbog tvrdnji da se kvarc ne dira dok radi postavio onaj video u prethodnoj poruci.
    Inace, tvrdilo se nekada davno i da se Accutron satovi ne servisiraju jer nema potrebe. Vreme je pokazalo suprotno.

PS- Naravno sve napisano odnosi se na kvarcne mehanizme koji imaju metalne pokretne delove, rubine a ne na u potpunosti plasticne mehanizme sa plasticnim zupcanicima, bez rubina itd,
    Poslednja ispravka: skydrummer (21.2.2017. u 0:21)
    Petar012 likes this.

Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lajkovi
    13230
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    603

Probaj da pitaš i u Ankerici, radnja se nalazi u Gospodskoj ulici u Zemunu. Mlađi časovničar (Boki) je završio za elektroničara, pa ćeš možda imati više sreće.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

Član od
    23.5.2010.
    Lajkovi
    3355
    Reputacioni uticaj
    20

Hvala!

RN3 Pro via TT

Član od
    23.5.2010.
    Lajkovi
    3355
    Reputacioni uticaj
    20

Jeste, vidim i po EBayu npr da nema ni jedan u ovako očuvanom kućištu a i mehanizmi izgledaju mnogo lošije. Ovaj izgleda nije nošen dobar deo života.

Zanima me da li treba servisirati ovo preventivno? Ipak ima neki mehanički sklop sa 8-9 rubina zavisno od izvora, a sumnjam da je ikada servisiran. Ili da ne diram ništa ako radi? Pitanje je i kome ovo nositi?

Za ovo koliko pratim od podneva nije se pomerio više od sekunde, ne mogu još da kažem da 'nije mrdnuo' zbog malog uzorka ali nije se vidno pomerio.

RN3 Pro via TT

Bookmarks sajtovi

Vaš status

• Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •