Strana 69 od 74 PrvaPrva ... 1959656667686970717273 ... PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 681 do 690 od ukupno 734
Like Tree2947Likes

tema: Haifisch 23 - Moja kolekcija

  1. #681
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.911
    Lajkovi
    13196
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Haifisch 23 - Moja kolekcija

    Nadam se da neću biti pogrešno shvaćen. Sa rakijom nisam imao u misli podsmevanje zbog stanja netrezvenosti, nego sam malo obešenjački komentirisao uvode nekih poruka u stilu: "jao, stvarno se izvinjavam ali moram da vas pitam; nadam se da nećete zameriti i slično". Rakiju sam spomenuo kao sredstvo za ohrabrenje

    Inače, nema nikakvih zadržki. Ko želi da pita, komentariše pozitivno ili negativno - slobodno neka to direktno uradi ovde - na forumu. Polemike mogu biti tvrde ali i plodonosne u smislu bogaćenja informacija i širenja pogleda. Ne pišem sve ovo samo za sebe.

    Citat Haifisch23 kaže: Pregled poruke
    Hvala Mihajlo.
    Ti si još dobar. Prema nekim porukama, neke čitajući moje tekstove prati i rakija
    Poslednja ispravka: Haifisch23 (12.4.2023. u 16:58)
    eee, Zagor, don Alberto and 2 others like this.

  2. #682
    Stariji član Avatar korisnika mihajlons
    Član od
    11.6.2021.
    Poruke
    1.179
    Lajkovi
    6404
    Reputacioni uticaj
    14

    Određen forumom Re: Haifisch 23 - Moja kolekcija

    Meni je samo zao sto pored silnih obaveza koje imam nemam vise vremena da se posvetim horologiji na priblizan nacin kao ti. Al trudim se


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    Haifisch23 likes this.

  3. #683
    Stariji član Avatar korisnika Ivke1
    Član od
    24.6.2018.
    Poruke
    777
    Lajkovi
    3128
    Reputacioni uticaj
    9

    Određen forumom Re: Haifisch 23 - Moja kolekcija

    Kakav tekst drug, kapa dole.
    Mislim da trebaš ozbiljno razmisliti o knjizi.
    Ako ništa skupiti tekstove koje si ovdje napisao. Nekad mi dodje da ih ukradem napravim knjigu i donesem ti.
    Steta bi bilo da se ovo ne sjedini izmedju korica.

  4. #684
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.911
    Lajkovi
    13196
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Haifisch 23 - Moja kolekcija

    Hvala Ivke!
    Ivke1 likes this.

  5. #685
    Stariji član Avatar korisnika Ivke1
    Član od
    24.6.2018.
    Poruke
    777
    Lajkovi
    3128
    Reputacioni uticaj
    9

    Određen forumom Re: Haifisch 23 - Moja kolekcija

    Sjetio sam se tebe danas i pomislio da li si našao mir sad kad si došao do tih nekih satova koje si želio.
    Ogromnu kolekciju si sveo na tri sata sto je po meni negdje i logično. Interesuje me kako se sad osjećaš, je li to to.
    Vjerujem da ti je Patek legao, kakva ti je Daytona sad poslije nekog vremena?
    BucaJr., Haifisch23 and boskom like this.

  6. #686
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.911
    Lajkovi
    13196
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Haifisch 23 - Moja kolekcija

    Hvala na pitanjima Ivke1!

    Pre nekoliko dana sam bio na kavi sa prijateljem, koji je takođe zaljubljenik u satove i slušao njegove planove. Kada me je upitao, da li imam šta u mislima u bližoj ili daljoj budućnosti, bukvalno prvi put nakon 20 i više godina nisam imao šta da odgovorim. Eto, tu sam i izgleda da je to to, kao što kažeš.

    Kao što sam već pisao, Daytona predstavlja ostvarivanje mojih horoloških snova a Patek uslišenje mojih horoloških molitvi. Da li ima dalje? Svakako da ima, ali to čak ne mogu svrstati ni u kategoriju želja, nego samo pustih snova. A oni se sastoje od dodavanja još nekog modela meni najdražeg proizvođača - Pateka, kao i dopunjavanje kolekcije sa preostalim članovima svete trojice (Vacherona i Audemarsa) i naravno Langea, najvišeg kvalitetnog razreda JLC a da o nekoj Akriviji Redžepa Redžepija i ne pričam. Čak bi mi bilo svejedno koji bi model došao u obzir od pomenutih proizvođača. Najbitnije bi mi bilo samo to da sat dolazi iz njihovih pogona, od tamo gde nastaje magija ili da se preciznije izrazim - iz ruku njihovih majstora.
    To verovatno znači, da sam sa mašinskim segmentom završio, jer ionako sa Daytonom imam najviši stepen tog razreda, pa mi vraćanje na Zenith, Breitling, IWC, Omegu i ostali Rolex zaista ne bi donelo ništa uzbudljivo i vrteo bi se u krugu, koji sam već zaključio.

    Naravno, nikad ne reci nikad, ali sebe sada zaista ne vidim u skupljanju satova brendova, koji se prave u stotinama hiljada komada i koji uprkos tehničkom savršenstvu ne sadržavaju tu ličnu notu časovničara, koji nakon toliko godina provedenih u ovom hobiju u potpunosti stavljam u prvi plan.
    To ne znači da više neću kupiti nijedan sat. Kada do toga bude došlo, a doći će sa adrese praktičke upotrebljivosti, tada ću pronaći korisnika u sebi i uzeti odličan sat u višem entry ili početnom luksuznom razredu sa znatnom rezervom snage i COSC kriterijumom - npr. Longines ili nešto u tom okvirnom razredu.

    Što se tiče Daytone - toliko sam već o njoj i mojem odnosu do nje pisao a još više o njenom mehanizmu, da nema smisla ponovo se vraćati na to. Što se tiče moje praktičke simbioze sa njom - Rolex u svoj svojoj veličini. Niko ne zna tako transformirati tool sat u nešto tako nosivo u svim prilikama, kao što to može Rolex. Kod mene je ipak nešto malo drugačije, jer kombinacija čelik/zlato i crna boja bojčanika sat više vuču na formalniju sferu života ali pošto sebe ne mogu zamisliti da sa satom od 19k € šetam po lokalnom Mercatoru, pijaci, svakodnevnoj kavici u obližnjem kafiću, nedeljskim izletima, sa tim nemam nikakvih problema, pa u potpunosti ispunjava preostale segmente svakdnevnice. Za sve drugo, svoju ulogu savršeno ispunjava sat mog trećeg najomiljenijeg brenda - Tag Heuer Autavia.

    Calatrava je nešto, što se ne može rečima i slikom dočarati. Jednostavno, potrebno je doživeti i onda postaje potpuno jasno, zašto je Patek tamo gde jeste i šta znači sat prozvođača iz razreda najviše horologije.


    Kada već pišem, osećam dužnost da odgovorim na više pitanja, koja sam dobijao putem poruka a ona se odnose na to zašto toliku prednost kod sata dajem mehanizmu a ostale segmente puno ređe spominjem pa čak i zanemarujem.
    Ne bih se baš složio da brojčanik, kućište i remen zanemarujem ali je istina, da tim spoljašnim elementima prilikom ocenjivanja odnosno analiziranja sata dajem najviše 20 % važnosti a sve ostalo je usmereno na srce i mozak, odnosno dušu sata - mehanizam.

    Zašto?

    1. Za nastanak mehanizma je potrebno ogromno znanje i taj segment spada u sferu nauke. Uz to, potrebna je i ogromna kreativnost i spretnost časovničara. Nastanak kućišta, brojčanika, remena temelji na kreativnosti i na spretnosti, za koje nije nužno da je u domenu časovničara. Znanje je na tom području, priznajemo ili ne priznajemo u neuporedivo većem deficitu u odnosu na naučni nivo, koji je potreban, da se kreira i napravi mehanizam.

    2. Brojčanik, kućište i remen u daleko najvećoj meri utiču na spoljašnost odnosno izgled sata i u minimalnoj meri na kvalitet sata, dok mehanizam u sudbonosnoj meri utiče na kvalitet sata pa čak i u znatno višoj meri na izgled sata, nego što je to u obrnutom smeru. Setimo se samo hronografskih satova, kod kojih pozicioniranje subdialova zavisi od osobina mehanizama. ili da podvučem: kvalitetan mehanizam možemo staviti ispod ružnog brojčanka, slabog kućišta sa upitnim remenom ali to će još uvek biti dobar ali manje privlačan sat, dok slab mehanizam u kombinaciji sa najlepšim brojčanikom, najboljim kućištem i odličnim remenom neće sačinjavati kvalitetan sat.
    Naravno, ovde izuzimam najviše tehnike giljoširanja, emajliranja i ručnog poslikavanja satova, koje su na kraju krajeva imale i najviši uticaj na to, da je časovničarstvo svrstano u 12. granu likovne umetnosti. To su izuzeci i njih ne ubrajam u opšte časovničarstvo, a i nabrojeno je obično u potpunoj koleraciji sa kvalitetom vlastite unutrašnjosti.

    3. Brojčanik, kućište i remen su faktori spoljašnosti sata odnosno izgleda. Izgled sata je subjektivna varijabila, dok je unutrašnjost sata odnosno kvalitet mehanizma neoboriva objektivna konstanta. Možemo u nedogled voditi polemike, da li je brojčanik sa štampanim ili apliciranim markerima/indeksima kvalitetniji ili lepši, da li je polirano ili brušeno kućište prikladnije, da li je keramički bezel kvalitetniji od aluminijevog i slično. Te polemike možemo proširiti i na opštu, nestručnu javnost ali ne možemo pod znak pitanja postavljati kvalitetu dobrog mehanizma bez obzira, da li nam se njegove funkcije sviđaju ili ne.

    4. Finiš satnog mehanizma (tamo gde je prisutan) je neuporedivo delikatniji od finiša kućišta, remena i brojčanika.

    5. Analize, osvrti i kriterijumi kvaliteta sata sa strane stručne sfere se u preko 90 % primera odnose na kvalitet izrade, rada i finiša mehanizma, dok je kvalitet spoljašnih elemenata obično samo neznatan dodatak, koji se više svrstava u sferu zanimljivosti nego prevagnuća kvaliteta kompletnog proizvoda. U moru pročitanog gradiva još nisam naišao na visokog stručnjaka koji je Grand Seiko zbog zaratsu tehnike poliranja postavio ispred Swiss konkurenata u opštem smislu kvalitete sata.

    6. Manje kvalitetni proizvođači ili sastavljači se na području kvaliteta brojčanika, kućišta i remena neuporedivo više približavaju kvalitetnim i visoko kvalitetnim proizvođačima (sastavljačima) nego što je to u segmentu unutrašnjosti sata, gde obično prvi ne dostižu ni osnovni početni stepen, koji bi omogućavao čak i ono najmanje moguće upoređivanje.

    Da ne ispadne da pišem u prazno, predlažem da zainteresirani pogledaju vrlo zanimljiv video u dužini 6.30 minuta, koji se odnosi na izradu satnih brojčanika jednog od hiljade sličnih proizvođača iz kineskog Shenzena. Gotop Watches je samo jedan od mnoštva sličnih, koji su specijalizovani za izradu ovog elementa sata i verujem, da će rezultat mnoge iznenaditi:

    https://www.youtube.com/watch?v=WDeml9C8sNA

    Vidimo da čak i u sferi drastično ozloglašenih modnih satova izrada brojčanika zahteva sasvim solidan stepen složenosti izrade, koji daleko nadmašuje entry razred toliko likovanih satnih specijalista, koji se sa strane forumskih znalaca širom sveta uvek stavljaju ispred Hugo Bossa, Ganta ili Timberlanda, iako su na Casiu od 100 i nešto €, markeri samo nalepljeni na podlogu brojčanika.
    Ili da budem nepodnošljivo grub realista. Izrada brojčanika ovog Huga Bossa ili Ganta je puno zahtevanija i složenija od izrade 20 puta skupljeg Omeginog Moonwatcha.
    Ona čak puno ne zaostaje ni za izradom brojčanika u luksuznom razredu. Evo još jednog primera:

    https://www.youtube.com/watch?v=4wFHVdxWNDc

    Ok, verujem da je kvalitet materijala kod Omege i Breitlinga verovatno znatno bolji od onog kod Ganta i Timberlanda ali kako god okretali možemo završiti sa Balaševićem: "Princip je isti, sve ostalo su nijanse". U svakom slučaju, 20 i više kratna razlika u ceni ne oslikava takvu razliku u procesu izrade tog elementa sata. Slično važi i za većinu kućišta i za remenje (narukvice), odnosno za spoljašnost satova.

    Suprotno od toga - da li ima uopšte smisla ili da li je uopšte moguće upustiti se u uzaludnu avanturu međusobnog upoređivanja kvalitete, nastanka i izrade mehanizma? Odgovor svi znamo.

    Meni je potpuno jasno da smo različiti. Nekome je važniji izgled i učinak prisutnosti sata na ruci nego što je to meni. Ali ako želimo jedan ozbiljan horloški pristup, posvetićemo se detaljnijoj analizi unutrašnjosti, dok ćemo spoljašnost ostaviti za priliku, kada budu prisutne naše lepše polovine, da im makar koliko toliko olakšamo prisustvo u ovom njima nezanimljivom svetu.
    dule bg, chuck, Zagor and 5 others like this.

  7. #687
    Stariji član Avatar korisnika Ivke1
    Član od
    24.6.2018.
    Poruke
    777
    Lajkovi
    3128
    Reputacioni uticaj
    9

    Određen forumom Re: Haifisch 23 - Moja kolekcija

    Pomislio sam da si našao bar privremeno mir.
    S obzirom kakve satove si imao i sad imas teško je sad naći sat koji bi ti ubrzao otkucaje srca.
    Ja sam se dosta smirio čak šta vise prestao sam gledati satove ali osjećam da mi je ostao malo žal za speedom.
    Kao sto si već spomenuo par puta speed ima dijelova koji bas zaslužuju kritiku ali opet ima nešto. Da li je sav taj marketing utjecao na mene ko će znati. Moguće samo da sam ga prebrzo prodao.
    Gledao sam par puta i TH ovaj sto si kupio bas je lijep.
    srdjanr and Haifisch23 like this.

  8. #688
    Stariji član Avatar korisnika srdjanr
    Član od
    19.2.2014.
    Lokacija
    Deutschland- Beograd
    Poruke
    1.976
    Lajkovi
    17739
    Reputacioni uticaj
    163

    Određen forumom Re: Haifisch 23 - Moja kolekcija

    Predobar i prelep izbor kolega Haifisch!

    Želim ti da ova Autavia pronađe trajno mesto u tvojoj maloj ali znalački probranoj kolekciji, jer po mom skromnom mišljenju to zaista i zaslužuje.

    Nažalost iz razloga povremenog pregleda foruma, tek sad primetih da si priuštio sebi još jednu top prinovu.

    Tag Heuer kao brend, koliko god u svetu horologije kontroverzan bio, spada u jedan od mojih omiljenih brendova. Naročito Autava modeli, koji imaju taj spoj retro look-a, sportske elegancije i modernih trendova od kojih mi uvek zaigra srce kad ih ugledam u nekom izlogu.

    Jednostavno imaju to nešto u sebi što me nikad ne ostavlja ravnodušnim.
    Nadam se da će brend ponovo posegnuti za svojom nemerljivo bogatom istorijom i izbaciti neko prelepo i kvalitetno reizdanje.

    Hvala na još jednoj odlično napisanoj recenziji koju sam u svojim momentima opuštanja sa zadovoljstvom pročitao.



    Послато са SM-A528B помоћу Тапатока
    piksi, Haifisch23 and milek like this.

  9. #689
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.911
    Lajkovi
    13196
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Haifisch 23 - Moja kolekcija

    Hvala Srđane!
    srdjanr likes this.

  10. #690
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.911
    Lajkovi
    13196
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Haifisch 23 - Moja kolekcija

    Danas mi je pošta donela prijatno iznenađenje. Potpuno neočekivan i zaista lep gest od Pateka.
    Niti sam se prijavio na njihovom sajtu, niti izrazio bilo ikakvu želju za sličnim, nego je izgleda prodavač poslao podatke u centralu.
    Lepo je kada se u odnos do kupca donese osećaj lične note iako je on, naravno, potpuno automatizovan ali na kraju krajeva, ipak je reč o jednom od najvećih imena horlogije a ne nekom mikro brendu i ne završava se samo na tome, da si imao sreću, da te oni izaberu za svojeg kupca.

    Ovako nešto nikada nisam dobio od Rolexa, Omege, IWC, Zenitha.....

    Naziv: 20230612_161551.jpg, pregleda: 349, veličina: 235,8 KB
    Poslednja ispravka: Haifisch23 (12.6.2023. u 15:38)
    eee, Baron, taunus and 11 others like this.

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •