Strana 48 od 51 PrvaPrva ... 384445464748495051 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 471 do 480 od ukupno 755
Like Tree3030Likes

tema: Haifisch 23 - Moja kolekcija

Hybrid View

eee
    eee je offline
    Moderator Avatar korisnika eee
    Član od
    27.1.2009.
    Lajkovi
    7570
    Reputacioni uticaj
    163

Određen forumom Re: Haifisch 23 - Moja kolekcija

Novi član Avatar korisnika mladjam
    Član od
    20.2.2016.
    Lajkovi
    110
    Reputacioni uticaj
    0

Bravo i od srca hvala za tekst!!!

Sent from my iPad using Tapatalk

Član
    Član od
    19.2.2021.
    Lajkovi
    1166
    Reputacioni uticaj
    5

Hvala Haifische za ovaj tekst. Trebalo mi je tri dana da ga polako pročitam i gustiram.

Tvoja ljubav i poštovanje prema Patek Phillipe-u je očigledna. Moram priznati da mi je lično teže prihvatiti to što je Patek bukvalno kroz dizajn novih mehanizma eliminisao sve unutrasnje uglove, i tamo gde bi odgovarali. I ako je to trend kod većinu brendova ovih dana (kao sto si napomenuo kod ALS-a npr), nekako više očekujem od Pateka i ako, kao sto si napisao, Patek to “ne mora.”

Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Lajkovi
    13299
    Reputacioni uticaj
    403

Hvala Boško!

Kada su Jean-Clauda Bivera pitali zašto nakon svih ovih godina profesionalno provedenih u struki, privatno skuplja Patekove satove on je odgovorio: "Zato što je Patek najbolji. To je tako jednostavno. Nijedan brend nije doneo veću kreativnost, bolji kvalitet i lepši dizajn u časovničarstvo. Niko."

Sve je počelo odavno, kada sam proučavao večite kalendare i ti osećaji fasciniranosti, koje sam tada osetio, nisu se u meni nikada više ponovili ni približno u takvom intezitetu. Puno puta sam naišao na mišljenje stručnjaka, delatnika, velikih kolekcionara, da su 1518 i 1526 nešto najbolje urađeno u istoriji horologije, odnosno taj prvi prelazak na serijsku proizvodnju ove komplikacije.

Jednostavno, sviđa mi se taj njihov pristup. Proučavao sam toliko brendova ali još kod nijednog nisam našao tako čvrstu povezanost sa sržom horologije kao kod Pateka. Pa evo čak i danas....Rolex totalno prevlađuje u svetu vrhunskog sporta (Formula 1, Tenis, Golf), Audemars Piguet koketira sa Marvelom i Hip Hopom - kada je Hip Hop došao do Pateka, Thierry Stern ukida čelični Nautilus, Patek ostaje čvrsto u svome osnovnom polju: Velika izložba satova u Tokiju prošle godine. Ne znam, dok drugi menadžiraju tržitše preko gore navedenih marketiniških poduhvata, pa čak i Vacheron cilja na mlade preko entry (ne In House kalibra) Fiftysix, Patek je više okrenut regrutovanju budućih poklonika na bazi uzgajanja. Ne kažem da je to što rade Rolex i Audemars pogrešno, ali mi se nekako više sviđa pristup Pateka, koji je daleko od pop kulture i strogo okrenut u časovničarstvo.

Svakako ima tu i neke vrste saučešča, kada se neko od onih kojih poštujem nađe na meti neosnovanih kritika i napada sa strane slabije obaveštenih, pa se u onda meni probudi neki otpor, pa možda ljubav izgleda i malo veća nego što u biti jeste. Tako sam pregršt puta bio deklarisan kao najveći fan Rolexa, bezbroj puta sam ispao Seiko hejter, iako lično nemam ništa protiv njega, jer sam uvek naklonjen vertikalnim proizvođačima, kojeg čak i smatram iskrenim, jer meni specifikacija -45 do +35 sec/d predstavlja otvorenu knjigu u kojoj je sve razumljivo ali je problem što Seiko fanovi ova dva broja međusobno dele, umesto da ih stave na liniju, pa smo se više puta malo ramoilazili....

Ne znam, da li se sećaš, kada su 2015 godine izašli sa fenomenalnim kalibrom 29-535, forumi i društvene mreže su se bavile traženjem unutrašnjih oštrih uglova umesto magičnom strukturom ovog remek dela. Shvatam, da je u njihovim očima Patek još uvek bio onaj stari, najbolji i da su na površinu isplivala očekivanja da će se sada hvatati u koštac sa Dufourom, Vouitalainenom, F.P Journom i celokupnim hypeom nezavisne časovničarske scene, ali Patek nikada nije sakrivao da je pripadnik industrije. Iste te godine je Thierry Stern na Baselworldu javno izjavio: Tamo gde mašina može u istoj meri ili bolje zameniti čovečju ruku, mi se nećemo slepo držati tradicije. Jedno je proizvoditi 1000 večitih kalendara godišnje a sasvim drugo napraviti ukupno 30 satova u istom periodu.
    Kao što sam napisao. I meni bi bio draži po koji unutrašnji oštar ugao ali sam potpuno svestan da je Patek astronomsko više od tog dekorativnog faktora.
    Ne znam, svi ti izlivi osećanja i kritike na tu temu na socialnim mrežama - sve mi to liči na pokušaj javnog razjašnjavanja, da li je Megan Fox bolja sa kratkom ili dužom frizurom. Nije baš, da se do sada proslavila kao vrhunska umetnica.

Citat boskom kaže: Pregled poruke
    Hvala Haifische za ovaj tekst. Trebalo mi je tri dana da ga polako pročitam i gustiram.

Tvoja ljubav i poštovanje prema Patek Phillipe-u je očigledna. Moram priznati da mi je lično teže prihvatiti to što je Patek bukvalno kroz dizajn novih mehanizma eliminisao sve unutrasnje uglove, i tamo gde bi odgovarali. I ako je to trend kod većinu brendova ovih dana (kao sto si napomenuo kod ALS-a npr), nekako više očekujem od Pateka i ako, kao sto si napisao, Patek to “ne mora.”
    Poslednja ispravka: Haifisch23 (23.3.2024. u 20:57)

Član
    Član od
    19.2.2021.
    Lajkovi
    1166
    Reputacioni uticaj
    5

Citat Haifisch23 kaže: Pregled poruke
    Ne znam, da li se sećaš, kada su 2015 godine izašli sa fenomenalnim kalibrom 29-535, forumi i društvene mreže su se bavile traženjem unutrašnjih oštrih uglova umesto magičnom strukturom ovog remek dela. Shvatam, da je u njihovim očima Patek još uvek bio onaj stari, najbolji i da su na površinu isplivala očekivanja da će se sada hvatati u koštac sa Dufourom, Vouitalainenom, F.P Journom i celokupnim hypeom nezavisne časovničarske scene, ali Patek nikada nije sakrivao da je pripadnik industrije. Iste te godine je Thierry Stern na Baselworldu javno izjavio: Tamo gde mašina može u istoj meri ili bolje zameniti čovečju ruku, mi se nećemo slepo držati tradicije. Jedno je proizvoditi 1000 večitih kalendara godišnje a sasvim drugo napraviti ukupno 30 satova u istom periodu.
    Kao što sam napisao. I meni bi bio draži po koji unutrašnji oštar ugao ali sam potpuno svestan da je Patek astronomsko više od tog dekorativnog faktora.
    Ne znam, svi ti izlivi osećanja i kritike na tu temu na socialnim mrežama - sve mi to liči na pokušaj javnog razjašnjavanja, da li je Megan Fox bolja sa kratkom ili dužom frizurom. Nije baš, da se do sada proslavila kao vrhunska umetnica.
    Podpuno te razumem kad pišeš o fenomenu internet foruma i socijalnih mreža.

Ali da se vratimo na glavnu temu tvog posta… finiširanje mehanizma. Hajde jedna mala igrica: s budzetom od 50,000 EU, gde nalazimo najbolji odnos dato/dobijeno, pod uslovom da nam je *glavni* kriterijum finiširanje mehanizma? Isto pitanje, ali s budzetom od 100,000 EU? Nije kod Patek Philippe-a, to je sigurno. Ali nema brige, nije ni kod Vacheron-a, Audemars-a, čak ni kod Lange-a. Sigurno ne kod Journe-a.

Shvatam da su ove igre nešto bezmislene jer se nemogu uporedjivati brendovi koji proizvode 500 satova godišnje s onima koji proizvode 50,000 (možda čak i 2,000 je puno). A da nepricamo o vrstu metala, komplikacijama, nastup u proizvodnji, i tkd. Pored toga retko ko kupuje sat samo zbog finiširanja, ja sam lično davno shvatio da to nema svrhe i otišao u skroz drugi pravac.

Medjutim, ono što se trudim da ovde navedem je to da, ručni rad malog broja ljudi uglavnom omogućava “najbolji” finiš s razlikom od “adekvatnog” finišaranja. Kod velikih brendova, uključujući Pateka, danasnja moderna tehnika obrade i serijska produkcija dovode do sve manje savršenog finiširanja, i ako je on verovatno “adekvatan”. Kad dodamo moderne tehnike produkcije s malom tolerancom (kao najbolji CNC rezači), onda je jos manje potrebno ručno obradjivati da bi dobili “adekvatan” finiš. Nebi da umanjujem ručni rad s turetom, ali to nije isto kao npr: https://www.instagram.com/reel/C45PO...UwM21yd2JwMjFu

I na kraju svega toga, kad još izbacimo iz dizajna lepotu i savršenost ručno radjenih unutrasnjih uglova, onda nam je još lakše da obradjujemo “adekvatno” kroz našoj serijskoj produkciji, i to s manje gresaka. Naravno ako smo Patek možda nam je lakše doći do tog zaključka jer možemo sebi dozvoliti takvu odluku, shvatajući da nema svrhe da se trudimo da zadovoljimo te manijake koji mogu naći to sto traže kod Greubel Forsey-a (koji pravi daleko manje od 500 satova godišnje), ali kad se već govori o finiširanju…

Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Lajkovi
    13299
    Reputacioni uticaj
    403

Boško - nadam se da se razumemo da glavna tema mog posta nije finiširanje mehanizama (kako si napisao), odnosno isključivo finiširanje mehanizama, nego granica prelaza iz industrijske masovne proizvodnje u fino časovničartstvo odnosno industrijsko fino časovničarstvo, kako sam više puta u postu naveo.
    Da je tema bila o onome što si napisao, onda bi njen sadržaj bio potpuno drugačiji

Tema se odnosi na granicu, gde se u produkciji osim ručnog sastavljanja mehanizama, delomično pristupa i ručnoj obradi komponenata zbog poboljšanja funkcionalnih osobina mehanizma, sa ciljem razgraničavanja dekoracije od funkcije, koje ljubitelji satova izrazito međusobno mešaju i trpaju u istu korpu. Pošto se funkcija i dekoracija sagledava u segmentu časovničarstva, koje se naziva finiširanje, u temi sam ušao u taj svet ali ponavljam: više puta sam napomenuo, da sam ostao na njegovom početku, odnosno tamo gde fino časovničarstvo počinje.

Tema je nastala na osnovi puno pitanja i mnoštva komentara koje sam dobio od članova i nečlanova foruma, koji su pročitali poslednje postove na ovome mestu i ako spomenem neka najučestalija - najviše je bilo razočaravajućih zaključaka na činjenicu, koju sam naglasio u vezi sa Rolexom: pa kako to, da sam čekao nekoliko godina na moju Daytonu a vi napišete, da je prilikom nastajanja u najboljem slučaju provela 6 sati u rukama časovničara (uključujući i konačnu kontrolu) ili preplatio sam toliko i toliko moj Rolex a on uopšte ne spada u fino časovničarstvo ili Da li je moj Breguet Type XXI, Polaris Memovox, Riverso produkt finog časovničarstva, slično se odnosilo na pitanja o Cartieru, Paneriaima, IWC, Zenithima, Grand Seiku....

Za taj prvi i osnovni kriterijum ručnog rada odnosno ručne dorade sam uzeo ono što proizvođači i sami navode prilikom komentiranja ovog segmenta: perlage mašinom vođenom rukom majstora (stippling mašina sa abrazivnom podlagom), ženevska šara mašinom vođena rukom majstora (ne ženevska šara nastala pomoću cnc mašine), giljoširanje mašinom vođenom rukom majstora, ručno uglađavanje pozadine mostova (tzv. smoothing down), zrcalno poliranje ponora šatona (ne sa drvenom četkicom, nego sa rotirajućim abrazivnim diskom vođenim rukom majstora), ručno poliranje točkova kinetičkog sklopa, poliranje turetom angliranih rubova mostova nastalim rezom cnc mašine) a u dekorativnom segmentu navođenje vanjskih i unutrašnjih oštrih uglova (naravno prvi su nastali pomoću cnc mašine i finim poliranjem pomoću tureta, a drugi potpuno ručno).

Što se tiče kriterijuma, želim da ponovim, da ni struka nije potpuno saglasna, da li se obrada turetom tretira kao ručni ili mašinski rad (npr. Vouitalinen kaže da je to mašinski rad, Patek kaže da je to ručni rad, jer se obrađuje izuzetno mala površina, čiji je rezultat zavisan od spretnosti ruke majstora). Zanimljivo je to, da su kod Perlaga svi saglasni, da je ručni rad iako se i on radi mašinom vođenom rukom majstora, kao i kod giljoša. Što se mene tiče, ja ga više tretiram kao ručni rad, jer je turetom postignut cilj, kojeg je nemoguće postignuti cnc diamond cutom - obrada odnosno poliranje do te mere, da se promeni hemijska struktura ukošene površine, što je i osnovni cilj te tehnike). U svakom slučaju, majstor je uzeo most u ruke i posvetio mu pažnju, vreme i spretnost obradivši ga do potrebnog stepena poliranja. Za ulazak u početni razred finog časovničarstva, u šta sam se usmerio - sasvim dovoljno.

Što se tiče dela pitanja u kome navodiš najbolji odnos dato/dobijeno pod uslovom da nam je "glavni" kriterijum finiširanje mehanizama? Bojim se da ću te razočarati odgovorom. Pa čitava poanta mojih postova i poruka je u tome da nam finiširanje mehanizama ne sme biti nikada glavni kriterijum i da u iznosima koje si postavio, po mom mišljenju mora biti sadržano onih 6 magičnih reči: znanje, inovativnost, doprinos, uticaj, tradicija i originalnost. Finiširanje je svakako jedan od sastavnih komponenti konačnog mozaika i može biti pri samom vrhu (nezavisni časovničari) ili znatno niže.
    Ali ako me već teraš, da na osnovi samo Us and them ocenim ceo Dark side of the Moon: u razredu do 50k € mi se sviđa ono što radi Petermann Bedat npr. na kalibru 171, a u razredu oko 100k €, onda daleko ispred svih Krayon na Anywhere npr. na Aurori. Molim te, nemoj me sad držati za 10k gore ili dole, jer koliko se sećam oko ovih granica bi trebalo da budu.
    A što se tiče samog anglaža: onda je to Romain Gauthier - ako se dobro sećam, čak mu je i Dufour savetovao, da upotrebi zaobljeni anglaž. Ali on ide preko navedenih cenovnh granica.

Član Avatar korisnika sasa14
    Član od
    17.3.2013.
    Lajkovi
    1258
    Reputacioni uticaj
    14

Moze li objasnjenje, za nas laike, u cemu je "fora" sa tim unutrasnjim ostrim uglovima u mehanizmu.

Stariji član Avatar korisnika mihajlons
    Član od
    11.6.2021.
    Lajkovi
    6425
    Reputacioni uticaj
    16

Brate ako ikad udjem u veliku lovu uplaticu 7 dana hotel u Svajcarskoj i idemo da obidjemo sve

Sent from my iPhone using Tapatalk

eee
    eee je offline
    Moderator Avatar korisnika eee
    Član od
    27.1.2009.
    Lajkovi
    7570
    Reputacioni uticaj
    163

Čestitam

Sent from my SM-A528B using Tapatalk

Stariji član Avatar korisnika mihajlons
    Član od
    11.6.2021.
    Lajkovi
    6425
    Reputacioni uticaj
    16

Sve cestitke Haifisch, ja kad vidim tvoj post prvo moram kafu da skuvam i da sednem jer znam da mi treba vremena.
    A samo mi objasni kako te zena nije ubila sa ovakvim skokovima u kolekciji

Sent from my iPhone using Tapatalk

Bookmarks sajtovi

Vaš status

• Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •