Radio Controlled - nemam nikakvo mišljenje. Cenim i poštujem satove, koji su pri radu zavisni sami od sebe a ne od vanjskog faktora - u ovom primeru satelita. Ok. Da objasnim. Moj pogled na horologiju je pretežno sa stanovišta ljubitelja, ali uvek pokušam da razumem nekoga, koji na sat gleda sa stanovišta korisnika, jer mu je preciznost bitnog značaja i zato je u mojim očima odluka za kupovinu Radio controlled tehnologije sasvim legitimna.
Slično važi i za kvarčne satove. Ako mi već neko drži pištolj na glavu, onda u svakom slučaju analogni, jer oni bar sadržavaju taj deo mehaničkog sklopa, koji sa ogromnom dozom optimizma možemo razumeti, da čak pripomaže osnovnoj definijici sata a to je časomer odnosno merač vremena, a ne samo da ga prikazuje, kao što je to slučaju sa digitalnim i smart satovima.
Uglavnom, preširoka tema o kojoj se mogu pisati knjige. Kada se jednom shvati i razume celokupni sklop, koncept i princip merača vremena, onda mehanika preokupira ne samo srce, već i razum.

Seiko 4r36 je sasvim solidan mehanizam za sat do maksimum 200 €. Sve preko toga je otimačina. To je potpuno štancovan mehanizam, čija je prodajna vrednost na tržitšu ispod 30 €. To znači, da je trošak njegove izrade 10 puta manji. Pod komercijalnim nazivom NH36 se može naći u skalamerijama od satova sa prodajnom tržišnom cenom ispod 100 €. Ljudski faktor prilikom njegovog nastanka se svodi na šetanje nekoliko radnika između redova mašina sa rukama na leđima i nadgledanjem, da li ih mašine nesmetano bljuju iz svoje utrobe. Podešen je fabrički, što znači da su mu specifikacije na rangu satova iz razdoblja od 1920 do 1930 godine. Neko vreme može da radi u hronometarskim granicama a može da radi i u granicama potpuno neprimerenim za 21. vek. Glavna opruga mu je klasična metalna, što znači, da je neelastična, slabo otporna na udarce, uticaje magnetnog polja i promene temperatura, a takođe je podložna oksidaciji. Ne bih da ponovo kačim video u kome se vidi razlika u proizvodnji Swiss i Japanskih kalibara ili da već po stoti put pišem o razliku između Sprona i Nivaroxa, kod čega 4R36 čak ne sadržava prvog od navedenih.
Kupovina sata sa takvim mehanizmom je avantura u nepoznato. Može biti ok a može biti i katastrofa. Samo je Seiko toliko pokvaren, da isti kalibar ugrađuje u sat za 100 €, kao i u sat od 600 €, što znači 20 puta veću cenu od tržne cene kalibra. Toga nema u Swiss razredu. Nisam video sat sa ETA 2824-2, 2836-2, Sellita SW 200 u standard gradeu sa cenom od 2000 € i više. Da ne govorim, da su Seiko fanovi oduševljeni napredkom ovog mehanizma u odnosu na prethodni 7S26, zbog toga jer ima hacking funkciju. Da, zaustavljanje kazaljke za sekunde prilikom podešvanja vremena je zaista izvanserijski luksuz u 21. veku. Hvala ti Seiko.