Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 16
Like Tree28Likes

tema: Sat kao konfekcijska roba ili kao odelo kod krojaca

Threaded View

Saradnik Avatar korisnika anbeast
    Član od
    31.7.2010.
    Lajkovi
    6258
    Reputacioni uticaj
    252

Određen forumom Re: Sat kao konfekcijska roba ili kao odelo kod krojaca

Horologija je ogromna industrija i tu se svi bore za svoje mesto pod suncem u pokusaju da zarade.
    Posto su satovi luksuzna roba, (pri tom mislim na SVE preko najobicnijeg kvarcasa od 10 evra) i kako danas sluze pre kao izjava nekog zivotnog stila nego kao instrument za merenje vremena, tako se i reklamiraju i prodaju. Dakle, ne prodaju oni funkcionalnost nego projekciju odredjenog imidza. (To vazi i za proizvodjace modne odece, i za proizvodjace pica, cigareta, pa cak i automobila). SVI gledaju da nam "uvale" manje za vise, samo su neki alaviji od drugih. Zapravo, sami su jakim i odgovarajucim marketingom sebi omogucili datu poziciju. (da mogu da nam "otmu" pare) .
    Da se razumemo, 90% kupaca ne zanima sta je u njihovim satovima dok god marka i stil odgovaraju. Oni kupuju ime. Ja nikada ne bih dao par hiljada za sat sa 2824, pa makar se on zvao i Tudor Black Bay (njam, njam!) jer me niko nece ubediti (ustvari, otvoren sam za argumentaciju ali ne verujem da iko poseduje dovoljno jake argumente) da to vredi tih 3000 - 4000 dolara. Ne vidim gde su troškovi za razvoj neke nove tehnologije, ne vidim gde su troskovi razvoja mehanizma, ne vidim troskove nekih ultra-mega-giga materijala, ne vidim da je posebno limitirana serija (klasičan zakon ponude i potražnje kaže da ako je ponuda mala, a tražnja velika - cena ide gore, pa šta god da je u pitanju), dakle, kupujemo fantastičan izgled (sto ipak zavisi od posmatraca) i brend (mada je opet upitno kolika je snaga Tudor brenda). Da imam strasno mnogo para, verovatno bih udovoljio svojim nagonima i kupio Black Bay, ali bih bio svestan da sam ovca koju su upravo osisali. (znam, napisao sam gore nikada, ali nikada u slucaju da iole moram da razmisljam o novcu).
    Ono sto mi mozemo da uradimo je da "provalimo" proizvodjace koji hoce da nas oderu i svoj novac damo nekom "postenom".

I da, neka kupuje ko sta voli, a za sve je kriva globalizacija
    Poslednja ispravka: anbeast (15.9.2012. u 16:42)
    vladas and zoran funduk like this.
    I keep thinking of some mechanic in rural Russia, mending his Raketa in sub-zero temperatures using nothing but a hairpin, a pocket-knife and the tyre-lever from a 1956 tractor.

Bookmarks sajtovi

Vaš status

• Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •