Strana 8 od 8 PrvaPrva ... 45678
Prikaz rezultata 71 do 73 od ukupno 73
Like Tree115Likes

tema: Kvarcni sat do 400e?

  1. #71
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.911
    Lajkovi
    13195
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Kvarcni sat do 400e?

    Još se nečega sećam. Nemaju dugu istoriju u proizvodnji satova ali to ne znači, da nemaju šta da ponude. Naprotiv.

    Nešto o istoriji Victorinox satova sam pisao u predstavljanju moje kolekcije. Evo ti linkova, gde možeš malo detaljnije videti, kako to izgleda na kraju. Potrebno je malo scroolanja na dole.

    Haifisch 23 - Moja kolekcija

    Haifisch 23 - Moja kolekcija


    A evo još malo detaljnije istorije, koju nisam želeo razrađivati u poredstavljanju svojih satova.

    Sve je počelo 1989 godine, kada je američka firma Forschner Group, inače uvoznik Victorinox noževa na ovo tržište još od 1937 godine, pridobila dozvolu od švajcarskog ministarstva za odbranu, da pod nazivom Swiss Army može tržiti i ostale Swiss Made proizvode, kao što su sunčane naočare, kompasi i ručni satovi. Sa tom namerom u SAD registriraju robnu marku Swiss Army Brands.
    Već sledeće godine američki Swiss Army Brands i švajcarski Victorinox unajmljuju usluge švajcarskog proizvođača satova Xatnia s.a iz Biela. To je preduzeće, koje je bilo specializirano za proizvodnju satova privatnih robnih maraka, što znači, da je satove proizvodilo za neka veća imena sa njihovim nazivom i nikada od osnivanja, 1962 godine, nije proizvodilo satove pod svojim nazivom. Već iste godine se na američkom tržištu pojavljuju kvarčni satovi pod nazivom Swiss Army.
    Posao je tekao linijom uspona i Victorinox, 2000 godine, pravi dva velika koraka. Prvo odkupljuje akcije Xantia i postaje njen vlasnik a samo mesec kasnije isti korak pravi i sa američkim Swiss Army Brandsom, pa tako postaje vlasnik te firme i na teritoriji SAD. Zbog toga, sledeće 1991, stupa u novu registraciju svoje američke firme, koja dobiva naziv Victorinox Swiss Army Watch Inc.
    Dve godine kasnije Victorinox stupa u svet mehaničkih satova i lansira svoju temeljnu liniju Air Boss, koja je isto tako sadržavala i kvarc modele.
    2005 godine Victorinox pravi verovatno odlučujući korak na putu uspeha, kada u zadnjem trenutku uz pomoć švajcarske vlade otkupljuje sve akcije glavnog konkurenta Wengera. Ovaj je bio već u pred-postupku transakcije prelaska pod vlasništvo kineskog finansijskog fonda. Ne smemoz zaboraviti, da Wenger nije imao vlastitu firmu u SAD, pa već 4 godine nije smeo izvoziti noževe na to tržište zbog zabrane uvoza povodu terorističkog napada, 11. septmebra 2001 godine. Tako je Victorinox izbegao velike probleme na tržištu u bliskoj budućnosti, kada bi se pojavilo duplo jefitniji Wenger švajcarski noževi. Usput je dobio i vlasništvo proizvođača satova u koje se do sada još nije umešao. Wenger satove proizvodi još uvek u istim prostorijama pod svojim brendom, dok su njihovi nežovi prebrendirani u Delemont Series.
    2006 godine Victorinox pravi još jedan hrabar i neočekivan korak. Svoje vlasništvo u preduzeću Xantia prodaje istoj firmi i u švajcarskom selu Porrentruy u Jura Alpima otvara upravo izgrađen pogon za proizvodnju satova u koje ugrađuje ETA mehanizme a nekoliko godina kasnije postepeno pravi prelazak na Rondu (kvarc) i Sellitu (mehanični satovi), zbog ograničavanja dobave mehanizama od strane SWATCH grupacije. Naime, Victorinox nije imao sličnih problema kao Breitling, Tag Heuer, Oris i ostali giganti, koji su ETINE mehanizme nabavljali u Ebauches varijanti (potpuno rasklopljeni), pa su ih onda sami prilagođavali prema vlastitim kriterijuma (npr. menjali oscilatore, opruge i slično). Swatch Group im je prema najavljenim restrikcijama dostavljao potpuno sklopljne mehanizme, koje su nakon toga morali rasklapati i prilagođavati, što im je bitno povećavalo troškove produkcije. Victorinox je poklopac već kompletnog mehanizma ukrasio sa svojim logotipom i ugradio u sat.
    Presudan potez, koji je samo stavio tačku na I današnje reputacije Victorinoxa je uvođenje linije profesionalnih ronilačkih satova pod nazivo Dive Master, 2007 godine, koja je sastavljena iz kvarc i mehaničkih satova sa 30 ATM i 50 ATM vodoodpornosti. Tako dve godine kasnije, 20 % posto od svih uvoženih švajcarskih satova na tržište SAD, predstavljaju satovi Victorinox Swiss Army, što proizvođača ustoličuje na treće mesto najvećih izvoznika Swiss Made produkcije (iza Tag Heuera i Omege).
    2011 godine dolazi nova linja Alpnach, serija izuzetno robustnih military satova, koja je dobila naziv po slavnom helikopteru švajcarskih vazdušnih sila. I onda 2014 godine, konačno i na satovima dobivamo ono čuveno, što se pridružilo imenu nazivu preduzeća još 1909 godine kada je stvaraoc brenda povodom smrti mame Viktorije, preduzeće preimenovao u Victorinox. Naime firma satove obogaćuje sa inox čelikom, koje je poznato po izuzetnoj tvrdoći i elastičnosti. Praktične osobine su opisane u jednom od gorih linkova.
    Evo, to je to, ukratko. Victorinox nije napravio nikakvu posebnu revoluciju u horologiji, ne nosi epitet Prvi u istoriji po najvažnijim kriterijuma ove delatnosti ali je u tri decenije izgradio sopstveni stil, ne kopirajući nikoga. Smatram, da su vrhunsko napravlli fuziju elitnog proizvođača vojničkih odnosno terenskih noževa sa komparativnim osobinama vlastitih satova. Nisu se zaustavili samo na military stil, nego sve veću ulogu u kolekciji dobivaju sportski pa čak i (moderni) dress satovi.
    eee, dule bg, taunus and 4 others like this.

  2. #72
    Novi član
    Član od
    26.3.2020.
    Poruke
    26
    Lajkovi
    37
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Kvarcni sat do 400e?

    Hvala druze, prelepa prica kao i uvek!
    Haifisch23 likes this.

  3. #73
    Novi član
    Član od
    26.3.2020.
    Poruke
    26
    Lajkovi
    37
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Kvarcni sat do 400e?

    Samo da javim da sam ipak uzeo automatik, uz preporuke clanova foruma, Hamilton khaki air race 42mm. Svima se zahvaljujem na pomoci, a slike mozete da pogledate u delu posvecenom Hamilton satovima:

    Hamilton khaki air race 42mm automatic

    Svako dobro, i jos jednom hvala!
    eee, Haifisch23 and Attila like this.

Strana 8 od 8 PrvaPrva ... 45678

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •