Strana 7 od 19 PrvaPrva ... 3456789101117 ... PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 61 do 70 od ukupno 186
Like Tree180Likes

tema: Seiko 4R36 vs 6R15

  1. #61
    Mlađi član
    Član od
    26.6.2016.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    90
    Lajkovi
    257
    Reputacioni uticaj
    8

    Određen forumom Re: Seiko 4R36 vs 6R15

    Elem, mozda malo odvukoh u off-topic sa ovim, nije mi bila namera.
    Hteo sam samo sa mojim prvim postom pokazem da 6R15 ima kapaciteta (nadam se dugorocno) za vrlo solidne performanse, te da se pokazao kao ruzno pace.

  2. #62
    Novi član
    Član od
    25.12.2020.
    Poruke
    19
    Lajkovi
    7
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Seiko 4R36 vs 6R15

    Sad me zanima sledece,moze li sat da se ubrza tj dovede na neku normalnu skalu bez otvaranja mehanizma u Seiko servis?

  3. #63
    Mlađi član
    Član od
    26.6.2016.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    90
    Lajkovi
    257
    Reputacioni uticaj
    8

    Određen forumom Re: Seiko 4R36 vs 6R15

    Ako pod "bez otvaranja mehanizma" mislis bez otvaranje sata (zadnjeg poklopca), ne moze, mora serviser da mu pristupi radi regulacije. A ako mislis bez rastavljanja mehanizma, moze, jer postoji regulator na balansu kojim moze da se regulise brzanje/kasnjenje. Ako je mehanizma skroz u zdravom radnom stanju i samo mu je taj regulator "izbacen" van normalnog polozaja, za 2 minuta bukvalno se moze svesti na vrlo malo odstupanje. Ali ako mu je ovo poziciono odstupanje ogromno, nece se mnogo sta dobiti tim regulisanjem.
    Ipak, svakako trebas prvo odneti na regulisanje, pa posle videti kako se ponasa sat. Kao sto ti rekoh, nemoj misliti da ce ti se za jos 2 meseca rada sat volsebno sam dovesti u normalno stanje. Ta razrada traje nedelju-dve otrpilike kad se uradi servis/kupi novi sat, za ta 2 meseca se vec razradio sto se imao razraditi...

  4. #64
    Novi član
    Član od
    25.12.2020.
    Poruke
    19
    Lajkovi
    7
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Seiko 4R36 vs 6R15

    Jasno mi.hvala vam puno.model je spb105j1 cisto ako neko hoce da pogleda na yutub.Kad budem isao za BG javicu vam kako sam prosao
    voosaai89 likes this.

  5. #65
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.912
    Lajkovi
    13197
    Reputacioni uticaj
    402

    Određen forumom Re: Seiko 4R36 vs 6R15

    Oko Seikovih mehanizama se uvek pokreću slične teme i obično se od njega traž moguće i nemoguće, a stvar je prilično jednostavna, iako je Seiko proizvođač sastavljen iz više slojeva. Što dobrih, što slabih.

    Seiko korporaciju čini skoro 12.000 radnika, od kojih se 5.930 bavi časovničarskom delatnošću. Časovničarstvo koroporaciji donosi 57 % prihoda, proizvodnja poslovnih elektronskih uređaja donosi 21%, segment sistemskih solucija 12 %, dok ostale delatnosti (stolni & zidni satovi, elektronske naprave za merenje vremena na sportskim terenima, nakit....) donosi 10 % ukupnog prihoda.

    5930 zaposlenih u časovničarstvu u pogoniima širom Azije, na godišnjem nivou proizvede 300 miliona mehanizama (kvarčnih i mehaničkih), 18 miliona kvarčnih satova i 2,6 miliona mehaničkih satova. Ako uporedimo brojeve produkcije sa brojem zaposlenih u tom segmentu, nije potrebna posebna darovitost rasuđivanja u kakvom načinu produkcije deluje Seiko.
    Izuzetak u toj masovnoj serijskoj proizvodnji predstavlja Grand Seiko, čiji godišnji obim produkcije iznosi oko 35.000 satova. Podatak o tome, koliko zaposlenih radi na GS liniji je nemoguće dobiti, jer Seiko to zvanično ne navodi a produkcija teče na više lokacija. Mehanička linija 9S se odvija u Morioki, gde se proizvodei kalibri, brojčanici i sastavljenje satova, dok se Spring Drive 9R i Quartz 9F proizvode u Shijouirju, gde se jednim delom takođe prave brojčanici za Spring Drive, dok je studio Micro Artist zadužen za GS 8 days i Credor. Pošto se u Morioki i Shijouirju odvija proizvodnja i niže rangiranih linija (kaibri 8S i Astron), pa svi zaposleni nisu svo vreme zauzeti istim kvalitetnim stepenom, nemoguće je razabrati realne brojeva. Opšta ocena je oko 1000 do 1500 zaposlenih.

    Utisak o pojedinom akteru u industriji satova se stiče na više načina. Od istorijskog doprinosa horologiji, pozicioniranju na tržištu, do onih najvažnijih, da li je reč o proizvođaču sa vlastitom izradom mehanizama, ostalih komponenata sata pa sve do dizajna ili sastavljaču satova, koji mehanizme kupuje od drugih, kao i ostale komponente a svoj pečat donosi vlastitim dizajnom i tako dalje. Kako god okrenemo, najteži stepen je oduvek predstavljao segment kreiranja i proizvdonje vlastitih mehanizama. Da ne ulazim preduboko, ono što najznačajnije karakteriše mehanizam su komplikacije,frekvencija, rezerva snage rada i najviša stepenica, koja predstavlja i jedan od glavnih ciljeva horologije, preciznost merenja vremena.

    Verujem, da mnogima tih 10 sekundi gore ili dole u nižem kvalitetnom razredu, kao i ta jedna ili dve sekunde gore ili dole u najvišem lukusznom razredu ne znače ništa. Ali zapravo, ta jedna sekunda predstavlja milione eura i godine uloženog rada sa ciljem dostizanja što boljeg performansa tog kalibra. Zbog toga nam zvanične specifikacije preciznosti odnosno prosečnog dnevnog odstupanja govore mnogo više od tih jedno ili dvocifrenih numera. Osim apsolutne sposobnosti proizvođača, daju veoma čitljivu sliku o kvalitetu materijala, koji su korišteni za izradu njegovih komponenti, kao i prisutnost čovečje ruke odnosno sposobnost časovničara, koji ga je ili uopšte nije sastavio i na kraju, fino podesio.
    Preciznost kalibara predstavlja jedan od retkih potpuno advekatnih faktora, gde možemo upoređivati kvalitet pojedinih proizvođača, čak i u različitim cenovnim razredima njihovih konačnih proizvoda. Advekatan je zbog toga, što su specifikacije pravljene na bazi jednakog sistema: merenje preciznosti u 5 ili 6 pozicija, koje predstavljaju najučestalije položajeve sata prilikom nošenja, merenje u tri različita temperaturna režima, merenje u mirovanju i merenje u dužem vremenskom periodu (najmanje 7 dana).

    Kada se prošetamo portofolijem Seikovih mehaničkih kalibara možemo videti sve i svašta i postaviti puno više pitanja, nego što ćemo dobiti odgovora.

    Entry kalibar današnje produkcije Seika predstavlja razred 4RXX. Ta grupa je najrasprostranjenija u ponudi proizvođača, jer pokreće satove u linijama: Seiko 5, Seiko 5 Sport, Presage Cocktail Time, Mini Turtle, Turtle, King Turtle, Prospex Land, Monster 4. generacije, Samurai......Osim toga, ista serija kalibara predstavlja liniju NHXX, koje Seiko u milionima primeraka prodaje sastavljačima satova izvan korporacije. Sažeto, reč je o milionskim serijama proizvodnje ove linije u jednogodišnjem periodu.
    Preciznost kalibra je definisana u specifikaciji sa strane proizvođača i ona iznosi +45 do - 35 sekundi odstupanja na dnevnom nivou.
    Taj podatak svedoči, da je proizvođač stvorio kalibar, koji će čak i u worst case scenaria, meriti vreme sa 92,5 % tačnošću u dužem periodu odnosno između dva servisna intervala, koje preporučuje na 3 godine. Gledano sa osnovne tehnološke perspektive, Seiko je ponudio odličnu spravicu, koje nam garantuje sasvim pristojnu pomoć prilikom identifikacije vremena. Čak i puno više od toga, jer znamo, da u praksi 4RXX kalibar postiže i deset puta veću preciznost, koja se može povremeno naći i u hronometar kriterijumima. Normalno je, da se upitamo, zašto onda tako ogromno odstupanje zvanične specifikacije od stvarnosti? Tu dolazimo do onoga, što je sa horološke strane esencialno. Svaki pojedini kalibar ne nudi jednak nivo tačnosti u dužem vremenskom periodu. 85 % njih će prikazati deset puta bolji performans, dok ćei preostalih 15 % ipak raditi u granicama, koje je ustanovio proizvođač prilikom zvaničnih merenja. Uzmimo hipotetičku situaciju, da je Seiko na krilima odličnog prikaza najveće većine testiranih mehanizama, zvaničnu specifikaciju podigao na +30 do - 20 sec. Onih 15 % bi moglo da prekorači te granice, a kada tih 15 % transformiramo u broj od nekoliko miliona proizvedenih kalibara, onda nam je jasan broj reklamacija, koje bi bile upućene na adresu japanskog proizvođača.
    Sa horološkog aspekta, to je mehanizam, koji pokazuje solidnu preciznost ali ono što u celoj priči žalosti, to je činjenica, da su tome doprineli mašinski inžinjeri i stručanjaci za kompjutesku tehnologiju, koji su robotima na kojim se pravi, udahnulii tu fenomenalnu mogućnost, da sastave tako precizne merače vremena Ali pošto tehnologija ne može u potpunosti zameniti ruku časovničara, koji je u ovom slučaju potpuno odsutan, onda još uvek ostaje tih neizvesnih 15 %. Naglašavam, potpuno logičku činjenicu: Ili je ovaj mehanizam u potpunosti produkt mašinerije, koji nije ni u najosnovnijem smislu podešen sa strane čoveka ili je Seiko China prepun nesposobnih časovničara, koj nisu u stanju izvršiti najosnovniju operaciju na njemu. Uz takav obim produkcije, Seiko bi danas brojio desetine hiljada zaposlenih.
    Na žalost, krajnja konsekvencaje je, da faktor sreće pojedinog kupca odlučuje u koju grupu će pasti. U onu veću ili onu manju. Ionako im je 98 % svejedno ali njima je horologija bitna, kao meni izložba heklanih mustri u Donjem Stepošu. Neko, kome je zaista shvata i ceni znanje, sposobnost i pristunost izučenog časovničara na satu, koji je kupio, ovakva specifikacija obično ostavlja veliku dozu gorčine u ustima.

    Što je gore, ne možemo se tešiti činjenicom, da takav mehanizam pokreće samo entry razred satova od 200 €. Taj mehanizam se nalzi u Samuraju, koji se skoro dotiče broja 700 izraženog u €. I to bi razumeo, ali kad vidim, da ETA 2824-2 ili 2836-2 pokreće Candino za 480€ Atlantic i Tissot za 600 €, onda ona stara priča o Seiku, kao cenovno nejetičnijem akteru na tržištu nema više nikakvog smisla. ETA 2824-2 u svojem najslabijem stepenu donosi zvaničnu preciznost sa dnevnim odstupanjem +-12 sekundi, što je čak tri puta bolje od 4RXX. Osim boljih materijala, ona je podešena u 2 pozicije. Ako uzmemo u obzir javnu tajnu, da roboti, koji se nalaze u Swiss Made produkciji dolaze iz Japana, onda ovu komparaciju ne možemo tražiti u činjenci, da švajcarci raspolažu boljim hardwareom. Čak i na najobičnoj ETI, neki Hans stavlja ručni potpis.
    Eto, jedna Miyota 8205, koja se pravi na potpuno jednak način kao 4R35 ima nešto bolju zvaničnu specifikaciju (-20 do + 40 s).

    Sa 6RXX serijom se penjemo u viši kvalitetniji razred. Tu prvi put dobijamo Spron spiralu u celom razredu, te frekvenciju od 4Hz i rezervu snage od 70 sati na pojedinim kalibrama. Obično je to stepen, gde počinje komparacija Seika sa Swiss. Ne bi ja ni ispostavljao ali je napomenuta u prošlim postovima. Sve je super, dok ponovo ne obratimo pažnju na specifikaciju preciznosti odnosno dnevnog odstupanja. Ona u celom 6R razredu iznosi +25 do - 15 sekundi prosečnog dnevnog istupanja. I ovde smo svedoci one gore navedene priče o nekoliko puta boljem performansu u stvarnosti, kao i o određenom procentu, koji ipak radi u zvanično navedenim granicama. Te granice su znatnije unapređene u odnosu na niži 4RXX razred. Jedanput. Znači, osim boljih materijala, kao što je Spron 510, ova serija mehanizama bi po definiciji morala biti podešena sa strane časovničara. Ali ako je ETA 28XX u svojoj najosnovnijoj gradiaciji podešena na 2 pozicije i omogućava +-12, kako je onda podešen 6R, koji je u jednoj maksimalnoj devijaciji slabiji za 100 % a u drugoj za 25 %? Da li Seiko raspolaže sa još boljim robotima od onih, koji bljuju 4R ili Huo Chao Li napravi samo jedan i po zavrtaj na regulatoru ili pak. taj Spron 510 nije tako efikasan začin? Nešto nije ok.
    A kada pogledamo cenovni razred, koji pokreće satove sa 6R, tek tada nastaje smejurija. Od Alpinista do Bebi Tune. Ovo je razred u kojem Seiko pokazuje svu raskoš svoje moderne politike. Isti sat, sa istim mehanizmom opremi sa drugačijom nijansom brojčanika, 1m manjim kućištem. Rezultat, novi SKU i dupla cena za razliku od osnovnog. Naravno uz obavezan dodatak, koji mami i kojem je nemoguće odoleti: Special Edition ili Limited Edtion. Stotine takvih Special ili Limited Edition. A kalibar, koji pokreće sva ta specijalna izdanja se postidi, kada mu se u blizini nađe Swiss ETA 2892-A2, koja u svojoj najosnovnijoj varijanti izlazi u Elabore stepenu sa prosečnim dnevnim odstupanjem od +- 5 sekundi. Da ne pominjem, da se čak i po nešto nižoj ceni može dobiti Mido sa COSC Chronometer certifikatom.

    Čak i da se ta priča završi na 6R rezredu, pa da se sve to sa horološkog aspekta, sa najvećim naporom, čak i pokuša shvatitii ali Seiko se ni ovde ne zaustavlja.
    8R48 - hronografski kalibar. Jedini mehanički (automatski) hronograf u poslednjih 8 godina, koji se može dobiti od Seika. Poznat je po tome, da se sa komercijalnim nazivom NE88 i NE86 prodaje sastavljačima satova izvan korporacije. Kalibar spada u najviši razred Seiko produkcije, koji je samo stepen ispod High End Grand Seiko linije.
    Seiko ga ugrađuje u Presage kolekciju satova u cenovnom razredu od 2.000 do 4.000 €. Donja granica ovog razreda je rezervisana za legendarni Valjoux 7750 u osnovnom Elabore stepenu (+- 5 sekundi prosečnog dnevnog odstupanja), dok na gornjoj granici od 4.000 € možemo naći satove sa COSC hronometar certifikatom.
    Kada pogledamo zvaničnu specifikaciju 8R48 kalibra i dnevno odstupanje u rangu od +25 do - 15 sekundi, ostanemo u neverici. To je u rangu 6R serije. Pa čak i Seagull ST 19, u satu od 300 € ide u rangu od +- 12 sec /d.
    Pravo mesto mu je našla Yema, koja ga je ugradila u model Speedgraf, koji se nudi za 1.350 €.

    Nebrojeno puta sam pročitao utiske o najomiljenijem i najcenjenijem pre-Grand Seiko, kalibru 8L35. To je baš onaj koji pokreće legendarnu, današnju Tunu Automatic 300 metara. Sva priča oko ovog mehanizma se završava u istom sitlu: ovo je samo neukrašeni Grand Seiko 9S55.
    To je samo manji deo istine. Neukrašenost je za većinu najmanje važan detalj. 8L35 je inferiorniji u segmentu preciznosti. Njegova zvanična specifikacija je +15 - 10, što je tri i dva puta slabije od osnovne Elabore gradacije ETA 2892-A2. U komparacji sa svojim izvorom razlika je više nego primetna, jer 9S55 radi u granicama +5 do - 3 dnevnog odstupanja. Osim toga 8L35 u sebi nosi Spron 510, koji je za stepen slabiji od Grand Seikovog Sprona 610. Pored svega toga 8L35 radi sa rezervom snage od 50 sati, dok 9S55 od 70 sati. Isticati, da je 8L35 samo manje lepši 9S55 je neozbiljno.
    Cena Tune sa 8L35 je 3.000 €. Sa slabijim ili da ne budem preoštar, približnim specifikacijama Oris Aquisa ili Longines Hydroconquesta.

    A mi još uvek čitamo bajke, kako je Seiko brend od poverenja.
    Ili kako se upustiti u avanturu i kupiti Citizen sat sa njegovim kalbirom u top razredu - Miyota 9015? Kada sam to zadnji pokušao, završio sam sa Junkersom Mount Everest Wave. Citizen započinje i završava priču sa 8xxx serijom.

    Uvek kada kupujem sat od ova dva proizvođača, ne mogu da izbegnem utisak, da ga kupujem na sopstvenu odgovornost. Dok je to kod Citizena prihvatljivo, uzevši u obzir njegove cene u entry razredu, kod Seika je to davna prošlost. Kupovanje Swiss produkcije (u najvećem delu) ipak ostavlja utisak, da ga kupuješ na njihovu odgovornost.
    BucaJr., chuck, srdjanr and 10 others like this.

  6. #66
    Stariji član
    Član od
    7.1.2017.
    Poruke
    742
    Lajkovi
    7097
    Reputacioni uticaj
    11

    Određen forumom Re: Seiko 4R36 vs 6R15

    auh, kakav post .. za knjigu .. ja iako sam horoloski laik, i prakticno Seiko/Casio fan, a iz nekog razloga (tj licnog primitivizma bolje receno, nevezano za horologiju) imam averzije prema Svajcarskoj pa i njihovim proizvodima, potpuno podrzavam ovakva 'otvaranaj ociju' i egzaktne usporedbe. Gospodji sam nadavno uzeo Tissot, jer na nju moj animozitet ne treba da se odnosi i pod prstom i kao laik osetim fini mehanizam u odnosu na one koje sam motao na svojim Seiko satovima. Sutra bih opet iz cuga uzeo Seiko, jer pored svega spadam u onih 98% kojima je bitniji spoljni utisak, a tu me Seiko uvek kupi, nevezano za kalibar. A zamisljam nekada da prisustvujem sastanki upr odbora Seika, gde im svima redom izvlacim usi, i naredjujem reset na 68-u, i pokretanje 6139 serije pa nadaje za narednih 50 hodina sve isto kako je bilo tj kako su pravili da prave ponovo.

    Sent from my SM-G975F using Tapatalk
    Haifisch23 and milek like this.

  7. #67
    Član Avatar korisnika Waldi
    Član od
    31.8.2019.
    Poruke
    421
    Lajkovi
    1188
    Reputacioni uticaj
    7

    Određen forumom Re: Seiko 4R36 vs 6R15

    Sve ovo iznad apsolutno stoji. Podaci o broju zaposlenih i sve ostalo o proizvodnji i lokacijama nisam previse nikada istrazivao. Veoma je korisno saznati sve na jednom mestu.

    Ono sto bih dodao je samo licni pogled na stvar- Konkretno, mislim da Orient ne nudi nista kvalitetniji mehanizam u praksi od 4Rxx serije, osim sto je odstupanje na papiru bolje nego kod Seika. (Plus kada uzmemo jos ciji je Orient ) Druga stvar, vecina (nas pedantnih) nece tolerisati vise od +-10/15 sekundi dnevno i cim je preko toga, nosimo kod svog casovnicara koji ga regulise i onda smo po jevandjelju korisnika mirni "do kraja zivota." Bilo da je Orient, Seiko, Citizen ili bilo ko drugi... Servis je krajnje povoljan u vecini slucajeva kod Japanaca a u najgorem i sam mehanizam se obicno nadje negde relativno povoljno, barem tako internet istrazivanje ponude mehanizama govori. Sam servis robusnih entry Japanaca je obicno ne previse zahtevan problem za vecinu casovnicara, a dobar deo ljudi i nema nikakvu potrebu za njima uopste. (Ne predlazem to, vec samo konstatujem stanje)

    E sada, ETA, sa vecom frekvencijom i preciznoscu zaista jeste u prednosti. Problem koji moze da nastane je bas zbog vece frekvencije koja bi po pravilu trebala habati mehanizam brze od 21600 bph. (Ako pricamo o servisiranju) Servis je obicno skuplji od Japanaca i trebao bi biti (po pravilu) cesci zbog vece frekvencije i mozda jos nekih drugih sitnica sve zavisi od nacina odrzavanja, navijanja, potresa... Sada, sve je moguce. Radice vrlo verovatno i ETA 2824 i ostale "do kraja zivota" kao i 7s ili 4R/6R/Miyote/Orient Fxxxx.... Valjalo bi da zivot traje 500 godina pa da vidimo kako bi trka u izdrzljivosti u maratonu za jedan vek izgledala

    Recimo, jos jedna stvar- Poredimo recimo tacnost mehanizma u okviru propisanih odstupanja, a kod svih imamo odstupanje u rezervi snage koja je propisana u pozitivnom smislu. Velika vecina ima cak 4-5 sati duze od proposanih 40 ili koliko vec casova
    To mi je skoro palo na pamet...

    4R vs 6R je borba izmedju nesto vece rezerve i preciznosti (u praksi preciznost potpuno drugacija i bez pravila) a na prvom mestu je borba u materijalu unutra odnosno "navodni" ulog u kvalitetniji Spron. Mislim da se u prakticnom smislu izmedju ova dva mehanizma ne bi trebala praviti prevelika fama koji uzeti i da li je jedan nuzno bolji. Mislim da uopste nije tragedija ako se izmedju ova 2 uzme 4R, a ko bas voli i moze i zeli, nece se pokajati ni sa 6R ali nece ni nuzno dobiti neki premium koji opravdava cenu i kvalitet u odnosu na ostale kod Seika u tom rangu cena. Kod rasprave o satovima sa ova dva mehanizma obavezno uvesti modele pojedinacno i gledati izradu komplet sata a ne samo sturo na mehanizam... Moje glediste samo.

    Vec sam jednom pisao, ja to posmatram kao kupovinu vremena i faktor srece. Kod kupovine vremena mislim na to da ko ne plati odmah, plati servis kasnije, a samo odrzavanje u startu kvalitetnog i nastelovanog, kosta. Dakle, u svakom slucaju prevariti vreme i zivo bice "sat" nije moguce uvek. Ima slucajeva da su 100€ automatici preziveli sta sve vec, a da su neki lux modeli pali na ispitu. Iskustva su svakakva. Ima i puno lazi i istina. Cigana koji hvale svoje konje i kompleksa vise i nize vrednosti. Licno iskustvo je korisna stvar, iskustvo drugih je takodje dobro cuti i formirati misljenje i neke svoje afinitete. Opet, smatram da je kljucno za svaki hobi, pa i ovaj, da covek bude svestan sta moze da odrzava i sebi da priusti, i da tu nalazi kompromis sa samim sobom. Ako se "pokrivamo koliko smo dugacki" nema razloga da se razocaramo u bilo sta. Onda au ocekivanja realna, a eventualni problemi se lakse prebole, odstupanja se tolerisu ili se cak smatraju simpaticnim. (Ono kada te sat iznenadi pa posle 20 dana u plus 5 dnevno, narednih 10 dana ode u minus 5 pa se zapitas, da li se prehladio negde )

    Bilo da je Seiko, Citizen, Rolex ili Omega, ili u ovom slucaju 4R/6R i ostali pomenuti u ovoj temi, ne sme coveku da stvara glavobolju bilo sta od toga. Bitna je samosvest. Mozes li se nositi sa potencijalnim odstupanjem od 45 sekundi? Jesi li spreman na rizik od servisa i mozes li to finansirati bez da ti pokvari dan? Mozes li pak sebi da priustis i da odrzavas chronometer mehanizme redovno? Pitanja je hiljadu takvih ali ako covek ima odgovore onda sve u sustini nije ni bitno. Uzivas u onom sto si kupio bez obzira da li je +10 ili - 20. Mada, obicno nas ova nasa mehanicka bica iznenade pozitivnije od ocekivanog i propisanog, posebno oni od kojih se ne ocekuje previse. Ne voli ni sat da bude autsajder, bori se!
    Poslednja ispravka: Waldi (4.1.2021. u 22:53)
    BucaJr. and Haifisch23 like this.

  8. #68
    Banned
    Član od
    21.12.2020.
    Poruke
    40
    Lajkovi
    35
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Seiko 4R36 vs 6R15

    jako lep post, nije brend od poverenja nikad bio, samo je jedno vreme stvorena lažna slika da jeste, pomenuo bih ono što se ne može tako lako naći na internetu i statistikama, a to su reklamacije na seiko novije satove, naravno znam jako puno meni bližih ljubitelja satova od kojih su svi imali nekakkvu reklamaciju, čak se jedna desila juče, licemerno je da isti od sramote to ne smeju da priznaju i štaviše javno hvale isti



    veoma sam u kontaktu sa časovničarima i tu dobijam najpouzdaniju informaciju, pošto očigledno nijedan internet watchmaker ne sme da napiše ništa o seiko satovima loše, da ne bi upropastio svoju reputaciju, neformalno saznajem da postoji ogroman broj reklamacija na mehanizam, ne upitne, nego potpuno nepostojeće kontrole kvaliteta, seiko je kao klanica, ništa se ne baca, drugorazredni idu u kutiju bednijeg izgleda na creation i još neke malezijske dilere, trećerazredni seiko satovi su se na ovom forumu prodavali preko kineza watchhubs bez kutije papira i garancije

    seiko satovi četvrtog razreda prave replike (nemam dokaz direktan, koristim indukciju), to možete videti po replikama na kupujemprodajem koje imaju istu narukvicu, kućište, kazaljke, cifer, mehanizam, uputstvo i kutiju, dakle kod njih se ništa ne baca, raja će sve da pokupuje i iskonzumira


    nedavno sam uzeo sat izuzetnog mikrobrenda, koji je cene nekog samuraja i koji je u apsolutno svakom domenu posmatranja neuporedivo bolji od seika klase iznad, ne treba da govorim da je podešen i da odstupa do 4 sekunde za sada


    ni stari seiko satovi nisu blistali tačnošću, nisu nikad jednostavno bili precizni, svaki časovničar zna koliko je teško seiko posle servisa sastaviti zbog preočajne obrade delova, a tek iz delova drugih satova, to je nemoguće, zna se da su skoro svi stari seiko satovi dolazili nepodmazani jer se štedelo na ulju


    usuđujem se da kažem da bi seiko morao barem nekih 60 do 70 posto da pojeftini da bi uopšte moglo da se razmatra o dobroj kupovini, oni malo skuplji poput 8L bi morali čak i više da pojeftine
    Poslednja ispravka: Mali tigrillo (4.1.2021. u 23:10)
    Haifisch23 likes this.

  9. #69
    Član Avatar korisnika Waldi
    Član od
    31.8.2019.
    Poruke
    421
    Lajkovi
    1188
    Reputacioni uticaj
    7

    Određen forumom Re: Seiko 4R36 vs 6R15

    Rece mi jedan coek
    na jednom mestu,
    kod jednog coeka,
    jednu stvar,
    ne mogu ti reci dje,
    odma bi se setio koji je.

    A nije ni do Bog,
    a jes bogomi,
    a prekrsti se lijevom kod desne,
    moze li to bit - moze bogomi,
    nemo me sad nista pripitkivat,
    i da ti kazem neces mi vjerovati,
    a mene da je neko drugi vaistinu ne big,
    to je ostalo tu i tutilo,
    i tu zapecati,
    zemlje mi u koju cu,
    oba mi svijeta,
    umornog mi sata,
    ovoga mi nimeta,
    zivota mi svacijega,
    no otvori cetvere,
    i pazi,
    ne smijem ti reci na sto,
    i nemoj,
    ne mogu ti reci sta,
    no dobro utuvi i ne izvrzaj iz glave,
    e ces svakogaa svoga u crno zavit,
    svakoga ko ima ise u tebe,
    nemo me nista zapitkivat,
    nijesam ti smio ni voliko.


    Bez uvrede, morao sam malo sale radi atmosfere

  10. #70
    Član
    Član od
    25.2.2020.
    Poruke
    129
    Lajkovi
    402
    Reputacioni uticaj
    29

    Određen forumom Re: Seiko 4R36 vs 6R15

    Haifisch, hvala ti jos jednom!
    Ja bih ipak zacinio tvoju analizu jednom malom opaskom, ne u odbranu Seika, vec vise, kako i sam cesto navodis-"ovo ce da procitaju mnogi pa ce da pomisle..."
    I sam si istakao nekoliko vaznih i vrlo lako merljivih karakteristika koje definisu kvalitet mehanizma i izdvojio preciznost kao ultimativnu vrednost. Hteo bih da napomenem da sam pri ulasku u svet horologije, ne razumevajuci nista, upravo na osnovu tih nekoliko lako merljivih i svuda dostupnih vrednosti cenio kvalitet mehanizma (otprilike po logici bolji je onaj sa vise herca ) a onda si me bas ti svojim postovima naucio sta je Spron, a sta Parachrom, sta je silikonsko a sta silicijumsko, itd.

    Dakle, kako ova analiza pociva skoro iskljucivo na tacnosti napomenuo bih da mi se cini da preciznost nije mozda ni najvaznija, a kamoli jedina stavka u trci za boljim mehanizmom, posebno imajuci u vidu preciznost koju vec decenijama moze ponuditi najjednostavniji kvarc. Kao sto rekoh, ne pravdam Seiko tvrdeci da 4R pruza vise u bilo kom drugom aspektu od ETA2824-2 (mozda u famoznoj robusnosti, ako i tako, jer nije ni ETA za bacanje po tom pitanju) vec samo da javim da Piaget ne odobrava izjavu: jedan od glavnih ciljeva horologije je preciznost merenja vremena

    A ako bih ista imao da dodam "u odbranu Seika" onda je to da vecina nas ovde (ukljucujuci i tebe) na sve ovo gledamo sa izvesnom dozom sentimenta, pa je nekome Seiko drag jer mu je cale ostavio u amanet jeftinu peticu koja je prezivela bajkovite nedace bez ijednog servisa, a nekome Rolex jer posvecuje vremena i paznje jednako i najjeftinijem primerku, ma koliko on skup bio, a sustini su i jedni i drugi BIZNIS, INDUSTRIJA.
    I sam si upravo gore ukazao da ogroman obim proizvodnje diktira masovne probleme i u najmanjim procentima. Zar su blesavi oni u Seiku da zbog tamo nekih forumasa dizu preciznost, kada mogu da napisu sta zele i tako stancuju mnogo vise, a da se vise i kupuje. Slicno je i sa Rolexom (prastajte sto skacem sa teme na temu, ali sam ovo zeleo da iznesem i pre neki dan tamo) zasto bi oni i zaposljavali nove (verovatno nimalo jeftine) majstore, sve i da ih ima beskonacno mnogo po svetu i proizvodili onoliko satova kolika im je potraznja, kad ovako mogu da liste cekanja pretvore u svoju korist. Nisu ni Rolex ni Seiko (niti bilo ko drugi) nikakvi dobrotvori, i da nisu verovatno nebrojeni sastanci celnih ljudi zakljucili da je ovaj model poslovanja kakav poznajemo najprofitabilniji, siguran sam i da bi Seiko ako treba izgladnjivao svoje robote samo za koju sekundu preciznije i da bi Rolex uvozio radnu snagu sa Marsa ako treba samo da obezebdi dovoljno satova.

    Eto, nista nemam da osporim (a cuo sam da nije bas ni preporucljivo, osim za najhrabrije ) ali sam zeleo da dopunim, i to samo zato sto se ubih trazeci nesto sto si nedavno pisao, a nikako da nadjem jer je jednako zalutalo u kakvom off topic postu, pa kad vec spamujem iskoristicu priliku:
    pisali smo onomad za Cartier Santos i (cini mi se Zenith) na temu prvog rucnog sata. Znam da si Zenith istakao kao prvi zbog zapocinjanja relativno masovne proizvodnje, odnosno medijske paznje, i da to umnogome i dalje opravdava njegovu titulu, ali sam nasao zanimljiv podatak da je Constant Girard jos krajem devetnaestog veka pravio rucne satove za nemacku carsku mornaricu. Jel to tacno i koji bi se onda prozivodjac onako muski smeo nazvati PRVIM?

    Obecavam administratorima da necu vise lutati u off topic, ali braco draga, zar 8 stranica o poredjenju 2 vrlo slicna mehanizma? moramo malo da se relaksiramo i drugim temama, ili bar da ih pomesamo
    Haifisch23 likes this.

Strana 7 od 19 PrvaPrva ... 3456789101117 ... PoslednjaPoslednja

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •