Citat Prolaznik kaže: Pregled poruke
Ma opusteno nit pokusavam da pothranim svoj ego, nit sam se uvredio, samo bi proizvodjaci trebali da budu iskreni i da lepo kazu sta je gde napravljeno a ne da saznajem od drugih ljudi da je kuciste iz kine, mehanizam iz malezije, cifer iz kenije, kazaljke iz koreje i tako to, a na satu da pise made in japan... U stvari boli njih uvo, bitno im je samo da prave sto veci profit
Nažalost, ovo je nemoguće uraditi, jer bi oznaka na gotovo svakom proizvodu bila dugačka kao telefonski imenik. Naravno, treba znati odakle šta potiče, ali trenutno ne postoji zakon koji propisuje detaljnu specifikaciju proizvoda. Iako je ova pojava uzela maha u doba globalizacije, postoji i od ranije. Ukoliko uzmemo satove, koliko je i ranije bilo onih sa oznakom Swiss Made, a da je proizvođač iz neke druge zemlje? Setio sam se i domaćih ručnih satova koje je pravila Insa, a imali su Lučov mehanizam. Onaj koji posedujem ima oznaku Assd in Yug (Assembled in Yugoslavia), tj. piše da je sklopljen, a ne proizveden ovde. Ako ništa drugo, bar je pošteno navedeno, premda ne piše odakle je mehanizam. S druge strane, sećate li se brendova kafe koji su se uvozili ili švercovali iz Nemačke ili Italije? Iako je pisalo da je kafa iz tih zemalja, zna se da raste na drugim meridijanima. Isto važi i za odeću - iako je firma npr. iz Francuske, pamuk od koje se izrađuje može biti i sa drugog kontinenta.

Ponavljam da je Prolaznik u pravu što želi da sazna odakle potiče neki proizvod, tj. u ovom slučaju sat koji potpisuje Seiko, ali mi se čini da u ovo doba to neće biti tako lako ostvarljivo.