Citat Haifisch23 kaže: Pregled poruke
Bezbi,

Novodiac je antišok apsorber, koga proizvodi Incabloc. Radi se o verziji, koja se upotrebljava u osnovnim mehanizmima, sa nižim Grade-om.

Etachoc je ETA verzija Novodiaca. Jednostavno, ETA ga pravi u svojoj varijanti i ugrađuje ga takođe u niži grade mehanizama. Swatch Grupacija koristi i jedne i druge (Novodiac i Etachoc)

Nivachoc je malo više komplicirana tema ali u osnovi se radi o ETA verziji Inabloc apsorbera. Ako se ne varam, napravljen je pre nekih 10 - 12 godina. Swatch grupa ga najviše upotrebljava u Omega mehanizmima i u nekim Mido COSC. Inače, puno više ugrađuje klasičan Incabloc. Najlakše ih je razlikovati po obliku. Incabloc je još uvek zadržao oblik instrumenta Lire, dok je Nivachoc u obliku spiralne, prekinute kružnice.
Haha, nisam ni specijalno zapeo za njega, niti me nešto muči, samo sam želeo da saznam koji detalj više o dotičnom mehanizmu... Kao što Bezbi reče, od stotina varijacija preživela je samo nekolicina, valjda je red da proniknemo zašto je tako i kakvi su ti mehanizmi, a ipak posle samo 2-3 posta ponovo smo ušli u raspravu o 2824 vs 2892. Valjda ljudima lakše da polemišu o onome o čemu znaju mnogo više, a mene baš zanima obratno, pa nekad budem i površan ali se trudim da proučavam naširoko.

E sad, otkud BAŠ taj a ne neki drugi, to je već splet okolnosti. U neku ruku me neretko interesuju i ženski satovi-ne zato što ih nosim krišom dok mažem usne ružom kasno noću,
već što uprkos svi saznanjima ne mogu da se otrgnem a da na sat ne gledam kao prevashodno specifično (nekad dobro, a nekad i ne) dizajnersko rešenje, pa je osvrt na žensku liniju satova jednako interesantan.

A možda ima malo i toga da mi se "ženskasti" primerci svidjaju, mada ja bih pre rekao klasični.

Prvo je tako u fokus naišao jedan sa ETA 2671, potom Oris 561 (iliti opet eta 2671), da bih na kraju na vrhu liste prioriteta došao L592.2. Zamisli kako bi tek bilo da sam pitao za komparaciju izmedju 2671 i 2681...

Elem, ako još nisi shvatio o kojim modelima pričam, mogu reći da je ljuta borba između:

Kliknite za sliku za veću verziju

Ime:	15958_01 561 7693 4031-07 5 22 25fc_verticale.png
Viđeno:	43
Veličina:	274,8 KB
ID:	149383 i Kliknite za sliku za veću verziju

Ime:	longines-dolcevita-l5-767-4-71-9-2000x2000.jpg
Viđeno:	46
Veličina:	155,6 KB
ID:	149384

bilo je tu još nekoliko varijanti, ali ova 2 su finalisti, a kako Orisa nema kod nas (ni da se pazari nov, niti ovlašćeni servis da proveri autentičnost polovnog), a sasvim izvesno ovakav sat moram prvo probati na ruci mislim da je Longines nokautirao Orisa.
Eto, kad si toliko zapeo zašto i zašto...