Strana 1 od 4 1234 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 44
Like Tree39Likes

tema: Automatik mehanizmi i odrzavanje

Hybrid View

Banned
    Član od
    7.10.2009.
    Lajkovi
    38
    Reputacioni uticaj
    0

Određen forumom Automatik mehanizmi i odrzavanje

Imam dva sata sa automatskim mehanizmom, koje ne nosim vec nekoliko godina. Recimo 3 god. Skoro sam cuo da to nije dobro i da satove sa automatskim mehanizmom treba nositi, ili drzati u kutiji sa rotirajucim lezistem. Da li je to istina?

Banned
    Član od
    2.12.2009.
    Lajkovi
    26
    Reputacioni uticaj
    0

Određen forumom Re: Automatik mehanizmi i odrzavanje

Istina je da se automatici zbog svoje preciznosti i tačnosti nose i po 12h na ruci. Kakva odstupanja imaju satovi koje imaš?

Kutija sa rotirajućim ležistem je prava stvar, pogledaj watchmagove ludorije.

Istaknuti član Avatar korisnika HADzI DALIBOR
    Član od
    27.10.2009.
    Lajkovi
    4373
    Reputacioni uticaj
    141

Ništa se automaticima neće desiti ako ih ne nosiš! Ja bih ih jedino držao na suvom mjestu i na normalnoj temperaturi(sobnoj)! Automatici se servisiraju svakih 3-5 godina ali ako se nose(ulje mijenja svoj viskozitet,troši se mehanizam)! Ukoliko se ne koriste,ulje i mehanizam miruju i ne troše se,tako da nemaš potrebe brinuti šta će biti sa sata! Naravno,ovo sve važi ukoliko je sat iole kvalitetan,a ne nešto kineske proizvodnje bez ikakvog standarda!

Novi član
    Član od
    10.8.2010.
    Lajkovi
    8
    Reputacioni uticaj
    0

Citat HADzI DALIBOR kaže: Pregled poruke
    Ništa se automaticima neće desiti ako ih ne nosiš! Ja bih ih jedino držao na suvom mjestu i na normalnoj temperaturi(sobnoj)! Automatici se servisiraju svakih 3-5 godina ali ako se nose(ulje mijenja svoj viskozitet,troši se mehanizam)! Ukoliko se ne koriste,ulje i mehanizam miruju i ne troše se,tako da nemaš potrebe brinuti šta će biti sa sata! Naravno,ovo sve važi ukoliko je sat iole kvalitetan,a ne nešto kineske proizvodnje bez ikakvog standarda!
    Bojim se da je ovo netacno; servisiranje je potrebno i ako se sat ne nosi, jer ulja ispare za par godina.

Istaknuti član Avatar korisnika HADzI DALIBOR
    Član od
    27.10.2009.
    Lajkovi
    4373
    Reputacioni uticaj
    141

Citat acme kaže: Pregled poruke
    Bojim se da je ovo netacno; servisiranje je potrebno i ako se sat ne nosi, jer ulja ispare za par godina.
    Ako standardan automatik može raditi bez servisa 10 godina svakodnevno,onda u kutiji može biti bar 20g.,a da mu se ništa ne desi!!! Ima još jedna stvar,a to je vrsta ulja koje se koristi. Vidio sam da se preporučuju sintetička jer su izdržljivija.

Istaknuti član Avatar korisnika tolarbo
    Član od
    11.11.2008.
    Lajkovi
    30323
    Reputacioni uticaj
    85

Iskreno ja mislim da treba servisirati sat onako kako je proizvodjac to naveo u upustvu za upotrebu. Naravno posto mi to ovde ne radimo, jer znamo bolje od proizvodjaca, onda se desava da zbog loseg odrzavanja dodje do odredjenih problema. E sada, i ja sam svedok da je rodjak nosio sat sa automatskim mehanizmom preko 15 god i nikada nije servisirao sat. Sat i sada radi sasvim dobro sa odstupanjem od 15tak sekundi u minusu. Ali sam takodje siguran da bi sat radio bolje da je redovno serviran kod dobrog casovnicara!

ps Pitanje za Dalibora, da li mozda znas koja se ulja preporucuju za ETA-tine mehanizme a koja za Rolex-ove?

Istaknuti član Avatar korisnika tolarbo
    Član od
    11.11.2008.
    Lajkovi
    30323
    Reputacioni uticaj
    85

Citat HADzI DALIBOR kaže: Pregled poruke
    Ako standardan automatik može raditi bez servisa 10 godina svakodnevno,onda u kutiji može biti bar 20g.,a da mu se ništa ne desi!!!
    Dalibore, mislim da ovo ipak ne stoji. Daleko je bolje da se sat nosi i da radi, a ne da stoji. Ukoliko stoji onda ce ulje da "zapekne" mnogo ranije, nego u slucaju da se sat nosi. Mogli bi ovde malo da nam pomognu i casovnicari na forumu i kazu sta je bolje za mehanizam.

Moderator Avatar korisnika VLADAN P
    Član od
    18.10.2010.
    Lajkovi
    18041
    Reputacioni uticaj
    283

Bojke,hvala za komentar uz molbu da se (kada ti vreme to dozvoli) aktivnije uključiš u rad ovog foruma.
    jagos and backarelli like this.
    ZAJEDNO SMO SKUPA!

Član Avatar korisnika Mister No
    Član od
    3.6.2010.
    Lajkovi
    1376
    Blogovi
    1
    Reputacioni uticaj
    30

Hvala Bojke i nastavi sa komentarima jer, ovde je puno ljudi koji vole da čuju i znaju da cene stručno mišljenje! Nego, završavaj mi 156-cu, pa posle kuckaj postove (šalim se malo, bolje polako, al da je dobro ušteluješ)
    Pozdrav!
    Sinn
    Seiko

"...i kako je do neprepoznavanja dovedena suština prevare" Štulić

Banned
    Član od
    7.10.2009.
    Lajkovi
    38
    Reputacioni uticaj
    0

E super, vec su poceli da me brinu sa tim pricama. Mada verovatno pre nego sto pocnem da ih nosim treba da ih odnesem na servis. Inace u pitanju su omege, pa mislim da bi trebalo da su ok. Na pitanje koliko je odstupanje ne znam, jer ih ne nosim uopste. A video sam kako moze da se napravi u kucnoj varijanti kutija sa mehanizmom, nego se ja plasim da ja to ne dobro napravio pa bi meni pao sat. Onda boje da ne eksperimentisem.
    I jos jedno pitanje sada oko kutije. Cuo sam da satovi sa automatskim hronograf mehanizmom treba uvek vrteti u jednom smeru. Posto ove kutije obicno imaju opciju menjanja smera kretanja. Nadam se samo da nisam previse konfuzan do sada sam radio neke tabele u Exel-u, pa se izvinjavam ako sam malo bio nejasan. Pozdrav

Strana 1 od 4 1234 PoslednjaPoslednja

Slične teme

1. Bulova Automatik
    By bradonja in forum Koji sat kupiti?
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 10.8.2010., 13:56
  2. Mehanizmi u Rolex satovima
    By iwc in forum Satni Mehanizmi
    Odgovora: 22
    Poslednja poruka: 2.8.2010., 21:35
  3. Seiko 5 automatik - saveti
    By Mirotvorac in forum Koji sat kupiti?