-
Re: Restauracija vintage satova
Hvala svima na odgovorima, ocigledno sam na pravom sam sam mestu..Neso hvala na lepim recima za moj sat. Pa bio sam siguran da cu mu obnoviti pozlatu, ali posle vasih odgovora, definitivno cu morati da razmislim sta raditi sa kucistem, posto ima saveta da se ne dira, bolje da ne zurim, a posebno da sam ne diram nista kako ne bi nesto upropastio. Mada siguran sam da ce jednog dana morati i ta pozlata i sredjivanje kucista doci na red, jer planiram da nosim ovaj sat, sto znaci da ce se habanje nastaviti..Za pocetak cu posetiti servis i promeniti kais. Plus promena stakla i mislim da ce biti sasvim solidan satic.
-
Ma sat je zaista lepa klasika, a verujem da ćeš u njemu uživati. Crvena kazaljka na njemu izgleda kao šlag na torti.
Kada budeš išao kod časvničara, pitaj i njega za savet oko kozmetike, jer će svakako bolje videti sat uživo nego što ga mi vidimo sa tvojih fotki, ma kako da su dobre. Verujem da će ti reći slično, ali svakako da treba čuti i mišljenje profesionalca.
-
Поздрав, овај сат јe главни разлог мог придруживања вашeм сајту.
Јeдна јe од рeтких ствари којe су ми осталe од дeдe и много ми значи.
По сликама сe види да јe сат имао прилично тeжак живот, сав јe изубијан али свако то удубљeњe и огрeботина су као цртица о животу онога ко га јe носио па ми ни трун нe смeтају.
Прe дeсeтак година показао сам га часовничару у Тeразијe пролазу и добио објашњeњe да јe у питању јeфтин сат састављeн од компонeната различитих произвођача па зато за њeга нeма рeзeрвних дeлова.
Надам сe да сe и на сликама види, спирала јe пукла, практично јe нeма а и још нeки дeо из тог склопа нeдостајe или јe у квару. Стари мајстор рeчe да их практично трeба направити „од нулe“, да јe то „вeлика мајсторија“ и да јe он јeдан од рeтких сајџија у БГ који то умe да уради.
На жалост, цeна њeговог умeћа била ми јe прeвисока па сам одустао (и још увeк сe кајeм због тога).
Убрзо јe старог мајстора наслeдио млади па јe сат дочeкао садашњост у овом јадном стању.
Ако јe од помоћи, на унутрашњeм дeлу спољњег поклопца нeко јe урeзао датум 9. 11. 35. (и иницијалe који ми ништа нe говорe па јe сасвим могућа да мој дeда нијe био први власник). Такођe, дeда по мајци био јe Словeнац па јe сат "живeо" у Љубљани.
Молио бих за помоћ.
Прво, ког мајстора у Бeограду би ми прeпоручили за ову рeстаурацију? Прeглeдао сам дeо сајта са сeрвисима и два су сe издвојила по вашим позитивним комeнтарима. Можда бистe мe могли упутити на још нeкога или помоћи у одлуци око ова два?
Друго, да ли на основу слика можeтe да ми кажeтe нeшто о сату? Чији мeханизам, кућиштe, итд?
Трeћe, нeмам ни најблажу прeдставу како јe кућиштe изглeдало кад јe било ново. Сјајно или са нeким брунирањeм, финишeм који му јe дао тамнији изглeд??? Да ли јe ово што сe сада види искључиво патина?
И чeтврто, док јe за мeханизам јасно - жeлим да будe што јe могућe вишe као нов, за кућиштe, као што рeкох, жeлим да сачувам улубљeња али у којој мeри нe знам.
Ваши савeти и мишљeња бићe ми од вeликe помоћи јeр сe у сатовe ич нe разумeм а овај ми баш много значи.
http://i31.photobucket.com/albums/c3...ps358525e1.jpg
http://i31.photobucket.com/albums/c3...ps626871a5.jpg
http://i31.photobucket.com/albums/c3...ps2dd64672.jpg
http://i31.photobucket.com/albums/c3...psa81fc328.jpg
http://i31.photobucket.com/albums/c3...pse8a15673.jpg
http://i31.photobucket.com/albums/c3...ps966987f8.jpg
http://i31.photobucket.com/albums/c3...ps42184681.jpg
http://i31.photobucket.com/albums/c3...pscb68b9f9.jpg
-
Mogu da preporučim časovničarsku radnju Kostić-Dojčinović. Njihova poslovnost me je oduševila, a pošto važe za jednu od najboljih časovničarskih radnji u zemlji (ako se ne varam), uveren sam da će imati i rezervne delove za ovaj mehanizam. Isto tako gajim duboku sumnju u tvrdnju tvog časnovničara da je mehanizam sastavljan od različitih delova... nije to Golf 2. Oni takodje nude usluge restauracije ali posto je tvoj čifer u vrlo solidnom stanju treba ti samo eventualna zamena stakla, koja je jeftina. Mislim da se udubljenja na satu ne čuvaju prilikom poliranja/dorade kućišta, tako da ih mozeš ostaviti kakva jesu, neka sat ima patinu
-
dan555 samo da iskoristim priliku da poželim dobrodošlicu na forum.
Voleo bih da mogu nešto konkretno da kažem o samom satu ali... Javiće se fotopetar. Himmelstrider ti je dao dobru preporuku za časovničara.
Što se tiče toga da je sat sastavljen od komponenti više proizvođača, to nije isključeno ( ukoliko je sat švajcarski ) jer je dobro poznato da su u prošlosti švajcarske kompanije bile vrlo specijalizovane te su neke proizvodile bročanike, neke kazaljke, kućišta, neke delove mehanizma itd.
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Prilog 94004
Nisam ga restaurirao samo me je setila ova prica sa Cortebertom na ovog starca :)
-
5 Priloženi(h) fajl(ova)
Danas je u kutiju koja nosi zlosutno ime "Nesvrstani" usao jedan Seiko Lord Matic.U pitanju je 5606-6001.I evo prvih utisaka.S obzirom da je kupljen preko jednog od on line sajtova,i pored solidnih slika,jedan mali ali vazan detalj mi je promakao.A to je superlepak..! Da,da...super lepak.Jedno od omiljenih sredstava nasih casovnicara,cast izuzecima,koje resava sve probleme za koji sigurno postoji neki adekvatniji nacin resavanja,ali sto da ne,vazno je da se posao zavrsi u duhu Need for Speed-a.Sto brze,to bolje.Valjda u tome lezi strucnost i vestina,sta ja znam...Svakako nije prvi put da se srecem sa ovim magicnim sredstvom,ali za ime boga,pa zar na cifrar koji je skoro pa savrseno ocuvan,sem oznake Seiko koja se izgubila u vremenu i prostoru...:/ No,avaj...videcemo sta ce moci da se uradi.Trenutno je u fazi izrade masina za stampanje cifrara,pa ko zna,mozda mi prepukne i skoro svi iole problematicni u smislu izgleda cifara,posebno iz kutije "nesvrstani" padnu pod draz silikonskog ostiskivaca...;) Evo par slicica novajlije...:)
Prilog 94084Prilog 94085Prilog 94086Prilog 94087Prilog 94088
-
jel mu prebacuje datum na prvom koljenu? to ti je rak rana tih mehanizama (koji su inače odlični! hack, ručno navijanje, 23 rubina, regulacija nemirnice preko zupčanika, potpuno novi inovativni sistem integracije automatskog navijanja u mehanizam..pazi, to su 60-e, sat je japanac niže klase a mehnaizam spada u thin klasu..odlično. jedino : mehanizma za brzo prebacivanje ima dva zupca od plastike...koja naravno s vremenom istrune.) ja sam ih vidio već desetak i zamalo kupio ali niti na jednom ne prebacuje datum. prebacuje normalno poslije ponoći al na prvo koljeno ni mrdaus. lud sam...
-
7 Priloženi(h) fajl(ova)
Revitalizacija vrsnjaka
Preturanjem po starim porodicnim stvarima pronadjoh " vrsnjaka " . Sat je stajao preko deset godina. Trenutno je zakucao posle navijanja. Pao je plan da se proba sto bolje obnoviti.
Danas je odnesen kod casovnicara. Mehanizam je ostavljen da se ocisti i podmaze.
Kuciste sata sam polirao pokusavajuci da sto vise uklonim razne ogrebotine.
Slike pre poliranja i posle.
Kuciste nosim na hromiranje. Prvo da se proceni da li jos treba polirati ili ne.
-
Re: Revitalizacija vrsnjaka
Pohvalno, zanimljiv je taj znak sa zastavicama.
-
Svako ostecenje ma koliko malo videce se posle hromiranja. Po slikama deluje da je sat dosta ostecen, tj. da su ostecenja duboka a to verovatno nece moci da se izvuce.
-
Pre nego se nanese hrom vrsi se nanosenje bakra. Ti nanosi se mogu ponovo polirati , i ponovo naneti novi sloj dok se sve ne popuni. Dvoumim se da li da hromiram ili da se nanese sloj srebra.
-
Može da se poravna kućište ( popune oštećenja ). Bilo je reči na forumu.
Inače čestitke na volji da doteraš sat. Koji je mehanizam unutra ? Znaš li nešto o proizvođaču sata?
-
Mehanizam je Unitas 6310N. Firma Autolite. Mehanizam se ugradjivao od Darwila pa do starih Omega.
Veci problem mi je brojcanik. Promenjena boja u blago zutu sa flekicama. Mozda ce se malo doterati ali boja ce ostati. Plus kazlljke bi bilo dobro da se nanese novi floj fosfora.
Staklo odnosno pleksi ceka da se hromira.
-
3 Priloženi(h) fajl(ova)
Hronoloski kako je tekla metarmofozaPrilog 97652. Sat je bio dosta ostecen.
Usledilo je skidanje sloja hroma rucno a na kraju je peskiranje potpuno ocistilo sloj hroma.Prilog 97653 Slika je pre peskiranja. Na kraju sam odlucio da galvanizacija bude sa srebrom.Nanesen je "deblji" sloj da bi posle poliranja ipak ostalo na satu.Prilog 97654
Sledi odlazak kod casovnicara i sklapanje mehanizma i stavljanje novog pleksija.
-
3 Priloženi(h) fajl(ova)
Konacno sat je sklopljen. Rasteglo se vreme restauracije ali se isplatilo. Posle galvanizacije stavljen je nov pleksi i nove iglice.
Mehanizam je ociscen i podmazan. Narednih dana sledi odabir kaisa. Slike po zavrsetku.Prilog 97941Prilog 97942Prilog 97943
-
-
Svaka čast, Branko :beer:
Jedva čekam da postaviš slike.
-
BrankoD
Bravo
Sve ređe se viđa takav trud :congrats:
-
Bas dobro izgleda, :thumbsup:
-
Lepo uradjeno:thumbup:
Mogu i da najavim unapred... Ocekujte od mene jednu ozbiljnu restauraciju u skorije vreme. Ceka se samo jos jedan deo... ;)
-
Hvala, bilo mi je zadovoljstvo dok se radilo oko sata. Vec sam isplanirao kako ce izgledati kais. Licio bi na Speedmaster style rally
kais i da step bude u boji kazaljka.
-
Citat:
BrankoD kaže:
Hronoloski kako je tekla metarmofoza
Prilog 97652. Sat je bio dosta ostecen.
Usledilo je skidanje sloja hroma rucno a na kraju je peskiranje potpuno ocistilo sloj hroma.
Prilog 97653 Slika je pre peskiranja. Na kraju sam odlucio da galvanizacija bude sa srebrom.Nanesen je "deblji" sloj da bi posle poliranja ipak ostalo na satu.
Prilog 97654
Sledi odlazak kod casovnicara i sklapanje mehanizma i stavljanje novog pleksija.
Konacno sat je sklopljen. Rasteglo se vreme restauracije ali se isplatilo. Posle galvanizacije stavljen je nov pleksi i nove iglice.
Mehanizam je ociscen i podmazan. Narednih dana sledi odabir kaisa. Slike po zavrsetku.
Prilog 97941Prilog 97942Prilog 97943
Kakva ljepota! :congrats:Bas kao nov.
-
Fantasticno! Cestitam! Jel I cifer radjen ili je tako dobro ocuvan?
-
Cifer nije rađen. Hteo jesam ali nisam znao sa čim bi mogao da ga očistim. Vreme od 1966 kada je kupljen do danas je ipak učinilo svoje.
-
Hvala na odgovoru! Pitam zato sto I sam trazim nacin da sredim cifer na staroj Streli. Ukoliko znate neko ga ko to moze da uradi, javljajte!
-
Mislim da Kostic-Dojcinovic rade to, ali valjda se cifer salje van zemlje na ciscenje i reprint... sto verovatno kosta bubreg
-
@BrankoD i ostali: Koliko je odprilike hromiranje i pozlata kucista? Pritom me zanima i koja je razlika u ceni ako sam poliram ili ako neko drugi polira? :)
I zanima me zasto nekad na novo hromiranima satovima ivice samog kucista nekad izgube ostrinu? VEci sloj hroma ili nesto drugo?
-
Citat:
esdy_11192 kaže:
@
BrankoD i ostali: Koliko je odprilike hromiranje i pozlata kucista? Pritom me zanima i koja je razlika u ceni ako sam poliram ili ako neko drugi polira? :)
I zanima me zasto nekad na novo hromiranima satovima ivice samog kucista nekad izgube ostrinu? VEci sloj hroma ili nesto drugo?
Pitacu, siguran sam da kod galvanizacije kuciste treba da bude pripremljeno. Tu se pretpostavlja da nema razlicitih materijala, i da nema ostecenja.
Sat koji sam pripremao nije imao ostecenja odnosno sve sam izravnao.
Inace radi pozlatu, posrebljenje (sto sam ja uradio umesto hromiranja) i niklovanje.
-
Vazi, hvala. Cekam odgovore. Imam par kandidata i citao sam do sad par iskustva na forumu pa me zanima i tvoje. :)
-
Dobro jutro!
Malopre sam dobio podatke o galvanizaciji sata. Pozlata i nanosenje srebra po satu iznosi 10E. Hromiranje ne radi, a sat moras doneti pripremljen. Znaci kuciste mora biti od jednog materijala. Tel. mogu poslati preko PP.
-
Priprema podrazumeva smirglu i udri ?
-
Citat:
himmelstrider kaže:
Priprema podrazumeva smirglu i udri ?
Izgleda da da :yes4:
-
Najlakse da se ukloni stari materijal je peskarenje. Postoje male peskare koje koriste zubni tehnicari u obliku olovke. Lako se skida sloj po sloj. Kod tih peskara podesava se velicina pritiska. Tek po zavrsetku peskiranja sledi smigla i to ona finija razne granulacije.
-
Ma da, oni su se tu ogradili od rizika, jer se zna da o kvliteteti nanosu ovisi kakva je priprema podloge.
-
A i ruku na srce, nanosenje srebra je duplo jeftinije nego niklovanje sa ukljucenom pripremom povrsine... malo paznje i osecaja i priprema bi trebalo da bude lagana
-
@BrankoD: Hvala na informaciji! :)
@himmelstrider: Srebro je mozda trajnije, ali na zalost na rucnom stau bi vrlo brzo patiniralo. Nije toliki problem da se ponovo "ocisti" ali mislim da je bolje resenje hromiranje/galvanizacija. Mada verujem da bi na nekim satovima "cucnulo" i posrebrenje, bar na nekom delu. Pa kad patinira da da kontrast. :)
-
Nikl i hrom su idealni, srebro je lep metal, ali kao metal, ne kao posrebrenje. Pozlata je takodje odlicna, daleko bolja od srebra... Voleo bih da vidim kuciste od tungsten-karbida, cini mi se da bi to bio odlican materijal
-
Sto se tice nikla nije bas metal za satove. Pogodan je za izazivanje alergija, a hrom je za nijansu bolji. Najmanje problema ima sa zlatom , odmah posle stize srebro.
-
Alergija na nikl je vrlo retka... bilo je nekih prica da je kancerogen, ali je na kraju opet ispalo nesto tipa samo u formi praha, i kad se udahne... Hrom ponekad zna da bude prosto previse sjajan