-
Re: Restauracija vintage satova
Jedno od najnezgodnijih pitanja jeste da li se isplati. Čišćenje košta 1000-1500 dinara, a staklo 300-500 dinara. Što se tiče cena, mani e-bay, jer tu su cene em šarene, em su na Zapadu obično više nego kod nas, a i to što kod nekog sata stoji neka cena, ne znači da će se prodati. Ovakav sat se kod nas može naći po ceni 1000-1500 dinara, mada ume da bude i jeftiniji ako imaš sreće.
Primerak sa slike izgleda lepo, a ako hoćeš da ga nosiš, onda se popravka isplati.
-
Citat:
83stojan kaže:
Moze li mi neko nesto vise reci o ovoj ruskoj Raketi ,na njoj stoji 16 jevels ,inace sat ne radi i potrebana je zamena stakla koje je naprslo sto se po mom misljenju ne isplati raditi s obzirom na cenu sata koju sam video na ebay. Ima li neko drugacije misljenje?
Zavisi od toga šta te veže za taj sat.
Ako si ga našao na pijaci-ne isplati se.
Ako je uspomena-onda svakako.
Staklo je od 500-1000 dinara(sa zamenom),popravka zavisi od toga šta je problem.Svakako ne bi bilo skupo srediti je ako to želiš.
Inače,unutra je 2603 mehanizam.
-
Hvala momci i to sto kazete ipak se ispalati jer sam ga nasledio ali nije mi hitno...svraticu do Zemuna do ANKERICE tamo sam danas kupio narukvicu za Komandirca ,covek radi sa ruskim satovima pa cu pitati.:)
-
4 Priloženi(h) fajl(ova)
Pozdrav.
Pronasao sam staru ocevu Certinu iz 1970, mehanicku.
Dobio ju je djed svojevremeno prilikom odlaska u penziju, pa je poklonio ocu, a ovaj mu zauzvrat kupio "raketu" (imam i nju).
Oba sata su u uzasnom stanju, i pitanje je uopste, da li se mogu restaurirati. Navodno su mehanizmi ispravni kod oba, ali nisam htio testirati. Za sad sam zainteresovan samo za restauraciju Certine, ako je uopste moguca, pa bih volio da mi se javi neko od strucnjaka za savjet, gdje bih je mogao odnijeti ili poslati.
pozdrav.Prilog 52339Prilog 52340
Evo i rakete
Prilog 52341Prilog 52342
-
Da se to srediti, samo sto ti satovi nemaju neku veliku materijalnu vrednost, pa bi sredjivanje verovatno kostalo vise od samog sata.
Ali ako je to uspomena, i ne nameravas da prodajes, vec da zadrzis za sebe, onda je to vec druga stvar.
-
Citat:
Rus_PA kaže:
Da se to srediti, samo sto ti satovi nemaju neku veliku materijalnu vrednost, pa bi sredjivanje verovatno kostalo vise od samog sata.
Ali ako je to uspomena, i ne nameravas da prodajes, vec da zadrzis za sebe, onda je to vec druga stvar.
Da namjeravam ih zadrzati za sebe. A za Certinu kazu da je vrijedila, mada je to mozda samo legenda :)
Kuciste joj je osteceno, vjerovatno sto je od zeljeza a ne od celika kao danas, staklo razbijeno, ploca izblijedjela, ne znam, ako mi se neko od strucnjaka sajdzija javi, mogli bi razgovarati, pa da ih nekako njima dostavim.
-
Ima li zainteresovanih, poznajete li nekoga ko bi se prihvatio posla?
-
vidim da je dosta vremena proslo od poslednjeg posta L633 hteo sam ti samo reci da certine imaju zaista kvalitetne mehanizme i da ako budes u mogucnosti nebi bilo lose da je sredis, e sada kolko sam ja video pleksi je unakazen i cak i sa poliranjem ostace ti pukotina sa gornje strane. Ja imam par certina i moram reci da sam zadovoljniji sa njima.
-
nešo ja sam farbao cifer i dobro je ispao,ali ko se razume videće reparaciju.....
za l633...
teško ih je dovesti u tip top stanje,trebalo bi sve da se radi a to košta,dobro razmisli.....
-
-
3 Priloženi(h) fajl(ova)
Dobro veče svima! Ukoliko sam promašio mesto za predstavljanje sata-molim vas da mi ne zamerite obzirom da je ovo prvi put da stavljam slike. Nadam se da će biti uspešno...
Elem,u pitanju je "Raketa" koju je tata kupio pre cca 30 godina. Znam da pomenuti sat nema nikakvu materijalnu vrednost,ali meni je zaista drag. Istini za volju-to je jedini sat koji je otac kupio,pošto on nema "njuha" za satove ("Imaš mobilni telefon-šta će ti sat?", "Nemam gde da zakasnim" itd. :))Prilog 53894Prilog 53895Prilog 53896
Na satu je radjeno sledeće:
1) zamena stakla i krunice + čišćenje i podmazivanje mehanizma (radio je majstor Aleksandar iz časovničarske radnje Kostić-Dojčinović; garancija je godinu dana; cena: 2000 dinara)
2) pozlata je radjena u SMS-u(cena: 1500 dinara)
3) kaiš je kupljen u Zlatari Majdanpek H na Terazijama (cena: 1100 dinara)
Znam da sam uložio više nego što sam sat vredi ali za mene, a verujem i za sve ovde prisutne, zadovoljstvo nema cenu.
Očekujem vaše komentare...
Pozdrav!
Branko
-
Šta reći?
Čestitke i tebi i majstoru.
Imaš nešto retko-nov sat koji je i uspomena.
-
a da li su ti u SMS-u i sređivali kućište ako je bilo onako porozno i onda uradili pozlatu ili je kućište bilo u dobrom stanju ,pa su samo pozlatu uradili,pitam da bih znao koja je cena i za sređivanje kućišta i za pozlatu?
-
Svaka čast na ovako sređenom satu :beer:
Neka te dugo i u zdravlju služi, a veliko je zadovoljstvo znati da će još dugo kuckati na ruci pravog ljubitelja.
-
Hvala svima na lepim željama!
don Alberto: kućište je generalno bilo u OK stanju(u poređenju sa onima koje sam viđao na forumu). Pozlata se skinula na pojedinim mestima,a mislim da je od pada na jednom mestu bilo i "okrnjeno". Ja sam zadovoljan kako je uradjeno u odnosu na pređašnje stanje. Možda je poliranje sa strane moglo za nijansu da bude bolje,ali to se i ne vidi a i ja cepidlačim)ipak mi je ovo prva restauracija :D). Što se cene tiče, rečeno mi je da neće biti više od 2000 dinara(kada sam pitao telefonom,a pre nego što sam odneo sat). Mika je izuzetno prijatan čovek koji mi je sve lepo objasnio...
-
Zadovoljstvo kad sredis sat koji povrh svega ima sentimentalnu vrednost, je ogromno.
Svaka cast na sredjivanju:congrats:
-
super je čuti i videti tako nešto,davno nisam video da je neko toliko uložio u sat koji mu je drag,svaka čast gdin branko......sve pohvale od mene......:congrats:........
-
Svaka cast gdine Branko,svaka cast.
-
...još ću se i uobraziti. :) HVALA SVIMA NA ČESTITKAMA! Ja sam se samo trudio da ga sredim što lepše, a sve što je urađeno na satu(i što će biti urađeno na Marvinu) je samo i isključivo zahvaljujući vama! Drago mi je da sam ušao u ovaj čarobni svet, a još draže da sam "upoznao" toliko ljudi koji su u svakom trenutku spremni da iznesu svoje mišljenje,daju predloge,savete...
-
Dosta dugo se kod nas u kuci po fijokama vukla jedna certina, vrlo klasicna pozlacene kutije , razlog neispravna, takva je dosla iz fabrike i ocu je bilo lakse da da drugi sat nego da se taj vuce po servisima gde je proveo nekoliko meseci, na kraju sam pokusao da je popravim te sam posle par godina uspeo u toj nameri. Mozete samo zamisliti kako sam se osecao kada me je covek zvao i rekao da je sat gotov, dugo je bio jurio deo, i on sada ponovo radi posle skoro 40 i kusur godina :) Najvece je zadovoljstvo kada uspemo jednu takvu masinu da povratimo u zivot jos ako ima sentimentalnu vrednost onda je najlepse :)
-
Branko sat je odlično urađen,sentimentalne vrednosti su daleko ispred materijalnih,zato svaka čast.:thumbsup:
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Prilog 61761
Pozdrav svima i na ovoj temi.
Treba mi pomoc iskusnijih clanova da bih i ja pomogao prijatelju.
Mehanizam radi dobro uz solidno kuciste, kais i te sitnice moze se srediti za trenutno procenjenih oko 100 EUR ali problem je cifer koji je dosta propao.
Da li da menjam i da me ubiju sa cenom (na Ebayu krece od 100 $ pa navise) ili da sredjujem i da ne ispadne bas kako treba a da me opet izadje dosta....
Koliko se uopste moze srediti cifer koji je ovoliko promenio boju od stajanja?
Sat je od sentimentalne vaznosti i nije za dalju prodaju ali ni sredstva bas nisu neogranicena..
Hvala svima unapred za sugestije ...
-
pozdrav,sat je baš propao,cifer će ti neko teško prodati i ako ga nadješ neće biti jeftin,kućište se može pronaći u originalnom boljem stanju...inače se neisplati ulagati sem ako prijatelj baš želi,izaći će dosta,inače prodajna cena tog modela kod nas u dobrom stanju se kreće od 150 do 180 eura......inače samo cifer u dobrom stanju neverujem da će ti ni jedan časovničar dati ispod 50 eura,to znam iz ličnog iskustva...polovno dobro očuvano kućište se kreće do 30 e. (pozlata),krunica sa grbom je do 10 e. kazaljke te možda časte uz cifer a servis mehanizma ovde u Novom Sadu bi ti naplatili 3000 din...
eto sračunaj sam pa razmisli,nadam se da sam ti malko pomogao...
-
Eto,Lemi je lepo objasnio.
Dakle,pošto se cifer ne može uspešno srediti,najbolje je da izokrećete časovničare sa našeg spiska(a i ostale) i probate da nađete isti u Srbiji(jeftinije je).
-
Hvala za pomoc, idemo onda u tom pravcu ......
-
2 Priloženi(h) fajl(ova)
Pozdrav narode.Pratim vas forum vec neko vreme pa kao da se predstavim ovde i mozda vas nasmejem sa mojom "kolekcijom" :).Meni dragi satovi koji ce uskoro na doterivanje posto sam iscitao gomilu strana vasih saveta.Ruinirani su junacki posto ih otac ciji su satovi u toku radova nije odlagao sa strane.Kako je koji stradao sklanjani su u fioke pa su zavrsili kod mene.Imam jos par komada za kojima je izdata poternica da se nadju u kuci (Darwil,Mar(t)(v)in,Nivada,Insa i ko zna sta jos zaboravio sam...).Razmisljao sam da ih sredjujem (ukoliko bude izvodljivo naravno) po redu kako stoje i naravno kako finansije dozvole.Slava,Poljot...tim redom pa se nadam da ce biti i pojedinacnih slika pre/posle.Slikani su neocisceni,sveze izvadjeni iz fioke,sa decenijskom naslagama na sebi :).Ne gledam nikakvu isplativost ili mogucnost prodaje nego bih jednostavno zeleo da im vratim bar deo starog izgleda koliko je to moguce.Ovaj sat na slici popreko ce dobiti novu narukvicu i jedini nije sat iz fioke.
Forum citam uglavnom preko mobilnog na poslu i iskreno vam se divim koliko znanja i ljubavi prema satovima imate.Zahvaljujem vam se i nastavljam da posecujem forum i sajt svakako.Sve najbolje!
Prilog 62734Prilog 62735
-
Dobro dosao na forum.
Kao sto i sam vec znas sredjivanje tih satova ce verovatno izaci vise nego sto oni realno vrede, ali neke stvari kao sto su uspomene nemaju cenu.:)
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Rotor na Lange izgleda kao na ovoj replici ,izvinjavam se ako gresim ali zadnja strana sata mi izgleda sumljivo.
Prilog 62736
-
zMrGood, dobrodosao na forum! Koliko sam uspeo da vidim-imas "Raketu" kao moju. Sve oko njenog sredjivanja i cene imas uprvo u ovoj temi. Imas i slike,ali nisu u Bog zna kakvoj rezoluciji. Sve je radjeno u Beogradu-cisto da napomenem,posto ne znam odakle si.
Kao sto ti je Rus_PA rekao, neke stvari se ne mere novcem. :)
Srecno!
-
zMrGood, dobro nam dosao!!! Mozes da radis sta hoces ali kad se zarazis satovima, nista ne pomaze! :) Drz' se ubuduce!!! :)
-
Citat:
Rus_PA kaže:
Dobro dosao na forum.
Kao sto i sam vec znas sredjivanje tih satova ce verovatno izaci vise nego sto oni realno vrede, ali neke stvari kao sto su uspomene nemaju cenu.:)
Bas tako...radicu ih za sebe i neka povrate bar malo starog izgleda i bicu zadovoljan.Procitao sam dosta tema odavde i otprilike sam upoznat sa cenama.Sreca sto su opet u pogonu,a ne u nekom budzaku ce nadoknaditi potrosene novce...
Citat:
83stojan kaže:
Rotor na Lange izgleda kao na ovoj replici ,izvinjavam se ako gresim ali zadnja strana sata mi izgleda sumljivo.
Prilog 62736
Sat je sumnjiv sav :) ali je poklon pa ce dobiti bar novi kais.Nisam bas ljubitelj takvog tipa satova i nisam ga ni nosio vec moj brat.Do skoro nisam ni znao za taj brend (Nivada mi je bila vrh casovnicarstva i najcenjeniji brend u nasoj kuci :) ) tako da nisam u klasi mogucih vlasnika originalnog A.Lange-a :).
Citat:
gdin Branko kaže:
zMrGood, dobrodosao na forum! Koliko sam uspeo da vidim-imas "Raketu" kao moju. Sve oko njenog sredjivanja i cene imas uprvo u ovoj temi. Imas i slike,ali nisu u Bog zna kakvoj rezoluciji. Sve je radjeno u Beogradu-cisto da napomenem,posto ne znam odakle si.
Kao sto ti je Rus_PA rekao, neke stvari se ne mere novcem. :)
Srecno!
Ispratio sam tvoje postove,sat vracen u zivot i sve cestitke na tome.Pokusacu odraditi barem priblizan posao oko ove rakete.Ima donatora na vockici pa cu iskombinovati nesto.
Citat:
zma kaže:
zMrGood, dobro nam dosao!!! Mozes da radis sta hoces ali kad se zarazis satovima, nista ne pomaze! :) Drz' se ubuduce!!! :)
Mislio sam da sam "izlecen" i da me je proslo pravo da ti kazem.Ali potraga za satom koji sebi planiram da kupim (Citizen Aqualand JP2000 mi pobegao sa licitacije na vockici pre mesec dana sto ne mogu jos da prezalim ) i skorija kupovina Nivade Popularis na istom sajtu za oca povodom godisnjice teze operacije me ponovo zarazi :).I devojka/zena sa kojom sam 10+ god se prosto iznenadila kad sam poceo da prikupljam satove koji su stajali zaboravljeni po fiokama.Ide to s' godinama izgleda.
Svima hvala na toploj dobrodoslici!
-
2 Priloženi(h) fajl(ova)
Cao drustvo, imam pitanje za vas.
Danas sam dosao u posed ovog Loginesa, pa posto mi se bas svideo voleo bih ga poslati na resturaciju. Moje pitanje se odnosi na cifer, ima zute flekice i izgleda kao da je prljav, da li se to moze srediti ili bar u nekoj meri ocisiti. Znam da je moguce resturirati i cifer ali to mi je puno skupo(preko 100e) i ne zelim dotle da idem. Neko neka iskustva?
Moje drugo pitanje se odnosi na sam sat, koje godiste priblizno moze biti, i sta mislite o samom satu i mehanizmu 6942? hvala
Prilog 64014Prilog 64015
-
Citat:
nikola0406 kaže:
Ok, ajde da vidim , mozda mi neko od vas moze pomoci. Trebaju mi ova dva dela, pa ako neko ima mozda da ponudi ili zna gde bi moglo da se nadje neka kaze. Hvala unapred i pozz
Mogu ti ja pomoci,to mi je profesija.Javi mi se na PP pa se dogovorimo ....
-
2 Priloženi(h) fajl(ova)
Kao prvo pozdrav svima na forumu i mogu vam reci da ste odlicni, a kao drugo nadam se da ce te mi pomoci oko mog problemcica u svemu ovome sam jako nov pa bi mi koristila vasa pomoc!
Da se interesujem za satove poceo sam jako skoro i kao sto rekoh imam veoma malo iskustva pa bi bi mi koristila vasa pomoc. Zeleo bih da restauriram sat ZENITH GRAND PRIX PARIS 1900 koji mi je ostao od pradede tako da ima za mene veliku sentimentalnu vrednost pa vas molim da mi preporucite nekoga ko bi taj posao odradio kvalitetno.
Hvala unapred.Prilog 83670Prilog 83671
-
Pozdrav Branko i dobrodošao na forum. Iz ličnog iskustva mogu da preporučim servis Kostić-Dojčinović (na Zelenom vencu, preko puta stanice petnaestice).
-
Hvala puno Neso , video sam da upravo taj servis preporuciju mnogi na forumu pa cu tako i ja uraditi javljam se kada posao bude zavrsen
-
da li mozda neko zna gde moze da se uradi korona posto je losa i izgrebana u pitanju je certina type x-02 hvala unapred
-
Rale, pitaj onog Darka, koga si mi i ti preporučivao, a preporuku si mi dao ovde: http://www.svetsatova.com/forum/f64/...tml#post142234
Znam da je rekao da bi neki od primeraka mogao da sredi, a ista stvar je bila u pitanju.
-
pitao da moze nebi ovde trazio pomoc ali hvala u svakom slucaju
-
Citat:
Ralesd kaže:
pitao da moze nebi ovde trazio pomoc ali hvala u svakom slucaju
Moj otac popravlja sve vrste satova, od rucnih do kaminskih, vrsi i restauraciju starih satova, ako si zainteresovan javi se na pp dacu ti njegov br mobilnog da ga pitas.