-
Re: Restauracija vintage satova
Mislim da poliranje zlatnog kućišta može da dovede do kontra efekta. Svako poliranje skinulo bi deo nanosa zlata. Pozlata na satu meri se u mikronima.
Sigurnije je da se samo kućište odnese kod nekoga ko radi galvanizaciju. Normalno pre toga bi bilo neophodno da se oštećenja
poprave.
-
Citat:
BrankoD kaže:
Mislim da poliranje zlatnog kućišta može da dovede do kontra efekta. Svako poliranje skinulo bi deo nanosa zlata. Pozlata na satu meri se u mikronima.
Sigurnije je da se samo kućište odnese kod nekoga ko radi galvanizaciju. Normalno pre toga bi bilo neophodno da se oštećenja
poprave.
I ja mislim da bi obrisalo tu pozlatu..
Zato sam i pitao vas sta je najbolje da se uradi po ovom pitanju i da mi preporucite nekog..
Ovaj sat mi je bas drag,pa bih voleo lepo da ga sredim..
-
Mogu da dam adresu gde sam nosio sat da se nanese srebrni sloj na sat. Tamo rade i pozlatu.
Međutim oni ne pripremaju sat. Tako da se sat mora rastaviti i samo kućište se može poslati na pozlatu. Pošto je već zlatni sloj na njemu predpostavljam da se ne mora stara pozlata ukloniti. Kao što sam ranije napisao ako ima oštećenja onda ide drugačija prirema.
-
Citat:
BrankoD kaže:
Mogu da dam adresu gde sam nosio sat da se nanese srebrni sloj na sat. Tamo rade i pozlatu.
Međutim oni ne pripremaju sat. Tako da se sat mora rastaviti i samo kućište se može poslati na pozlatu. Pošto je već zlatni sloj na njemu predpostavljam da se ne mora stara pozlata ukloniti. Kao što sam ranije napisao ako ima oštećenja onda ide drugačija prirema.
Pa koliko kosta to otprilike??
A od ostecenja ima dve tackice..
-
-
Citat:
Baron kaže:
Ne diraj to!
Dobio si odgovor!
-
Citat:
Baron kaže:
Ne diraj to!
Pa sta da mu radim,moze li se samo premazati da dobije na sjaju i pocrtiti se brojevi??
-
Prelistaj postove, naći ćeš zanimljive priloge. Možeš i da kontaktiraš članove preko PP.
-
Citat:
BrankoD kaže:
Prelistaj postove, naći ćeš zanimljive priloge. Možeš i da kontaktiraš članove preko PP.
E to,jel' bi mogao neko da mi preporuci clana sa ovog sajta koji bi mogao ovo da uradi??
-
Citat:
bursa kaže:
Ako može pomoć. Imam Seiko Pandu sa delimično patiniranim ciferom ( desna strana ). Ima li tu pomoći?
Prilog 105730
ono sto se moze uraditi a vec je nekoliko ljudi na forumu pisalo o tom, je da se cifer pokusa oprati rastvorom vode i sapunice i da se time ukloni prljavstina koja je nekako dospela na cifer. inace postupak je prilicno riskantan. ja sam uspeo da nabavim cetkicu od vevericje dlake i uvek se bojim da ne "odnesem" natpise i brojeve. sat se rastavi tom prilikom a prava restauracija cifera je otprilike nemoguca ukoliko cifer sam propadne u vecoj meri. u velikom broju slucajeva najbolje je ne dirati nista ipak
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Moze li neko da mi pomogne??
Gde ima da se kupi ovakav kais??Prilog 105841
Sa ovim ulazom manjim??
-
Možeš sam da isečeš (notch-uješ) kaiš širih lugova na potrebnu širinu, ili da daš nekome da ti izradi kaiš po meri, npr. majstor Pugo...
-
3 Priloženi(h) fajl(ova)
Dedin Slava sat (info i reparacija)
Pozdrav svima,
Znam da Slava satovi nemaju neku materijalnu vrednost. Koliko sam video po sajtovima za prodaju, cene za primerke u okej stanju idu do nekih par hiljada dinara. Ono što mene intersuje jeste koliko bi me od prilike koštalo da jedan takav sat dovedem u neko pristojno stanje, i možda neka informacija o modelu i starosti ukoliko neko zna.
U pitanju je dedin sat automatik, koji je otac nasledio i nosio neko vreme kada je primetio pa posle nekog vremena na ruci jednostavno stane. Njemu su davno rekli da bi trebao da odradi čišćenje mehanizma, ali da se to ne isplati jer sat nema neku vrednost. On ga ja tada ostavio sa strane, ja sam ga kao klinac nosio par puta, ali mi nije bilo parktično jer bih jednostavno nekad krenuo da pogledam koj je vreme, a sat stao. :(
Ovako na oko ne izgleda loše, verujem da je za svoje godine lepo očuvan, možda bi valjalo da uzmem neku pastu da malo ispoliram staklo, ako je tako nešto moguće. Onda naravno da rešim taj problem zbog koga povremeno jednostavno stane iako je na ruci. Sad da li je samo to čišćenje mehanizma ili još nešto pored toga, ako neko može da me posavetuje šta može da bude i koliko bi novca to koštalo. I narukvica je trenutno neka najgora imitacija kožne i ona bi morala da se promeni.
Ne bih ga koristio kao sat za svaki dan, posedujem jedan Lorusov hronograf sa metalnom narukvicom već 5-6 godina, pre negde sam uzeo i jedan G-Shock kad nešto radim, i iskreno sad mi je to sat za svaki dan ioanko nisam neki ljubitelj digitalnih satova, ali svi znamo njegove prednosti. Želja mi je bila da kupim neki automatik sa kožnom narukvicom, koji bih nosio ponekad kad izađem, sad trenutno novca za to nemam, pa sam mislio ako ima računice da sredim ovaj, a i na sve to je uspomena na dedu koga pamtim kroz maglu.
Ispod su slike, a ja se unapred zahvaljujem na svakoj informaciji.
Prilog 107241Prilog 107242
Evo i jedne koju sam našao na webu sat u odličnom stanju i koja me ohrabirla na poduhat, ali nažalost bez nekih informacija u vezi sata.
Prilog 107243
-
Re: Dedin Slava sat (info i reparacija)
Mislim da je najbolje da ovaj primerak porodične baštine središ i sačuvaš... Sređivanje ne bi trebalo da je skupo, u NS bi te okvirno izašlo oko 2500 dinara da ti servisiraju mehanizam (sem ako je otišao balans) i ispoliraju pleksi, ne znam koliko se cene kreću u Čačku...
Mislim da za te pare vredi srediti sat i sačuvati lepu uspomenu na predake...
EDIT: Zaboravih da napišem... Po mom mišljenju sat sa kolekcionarskog aspekta nije ništa posebno, tipičan Slava automatik 2428 iz 80tih...
-
Gle, kada vracas stariji, zapusten sat u "zivot" to je neprocenjivo. Jos pogotovo kada je nasledstvo, tj., dedin.
Fotke ti nisu bas nesto, ali ovako na prvu....cifer mi izgleda ok, (sto je jako bitno u reparaciji), ni samo kuciste ne izgleda jako ubijeno. Pleksi ako nema pukotina i dobokih riseva, moze se i da se lepo ispolirati. Mislim da je tvoj ok. A tvoja krunica izgleda bolje nego na onoj fotki sa neta. E sada ostaje mehanizam. Definitivno mu je potreban servis....zato i radi kako radi. To ne bi trebalo biti skupo. Novi kais se moze pronaci dosta povoljno.....po mojoj proceni (ako nema nekih izmena) sve bi to mogao urediti u jedno 2000-2300 dinara.
Da li ti se isplati.....jbg, ja mislim da da.
Ipak je dedin!
I imati ces opet jedan lep starovremenski sat.
-
Da da, to i planiram da ga sredim i sačuvam, pretpostavljao sam da sa kolekcionarskog aspekta i nije nešto vredan. Ali ipak je to sat koji je nosio deda, neko vreme i otac, star je 30-ak godina definitifno ga vredi zadržati. Na onoj slici sa neta, sređen izgleda pristojno, a i već neko vreme želim automatik. Nego trenutno nisam u mogućnosti da uložim neki veći novac, mislio sam od prilike u njegovoj vrednosti, tih 2500 rsd + još narukvica, ne verujem da su one nešto skupe.
Definitivno ću ovih dana obići par sajdžija po gradu da vidim šta može da se napravi.
-
Slava deluje pristojno očuvano, imajući u vidu da je nošena.
Mnogo sreće u restauraciji, a kao što reče MMario, ne verujem da će biti skupo. Veoma poštujem kada neko čuva porodično nasleđe i nadam se da će sat veoma brzo zasjati kao nekada.
-
Sledeće sedmice ću definitivno obići par majstora pa javljam utiske. Nego interesuje me kolika je od prilike rezerva na ovom satu, sinoć sam ga skinuo sa ruke oko 12h, radio je jutors do 8h. Radi prebacivanje dana i datuma, ali jutros se malo teže pokreće, stao mi je par puta u 10ak minuta ma koliko ja mlatio rukom. :)
-
Kolega......Nemoj ga forsirati da se ne bi jos i pokvario. Njemu samo treba jedan dobar servis. Ne bi smelo biti skuplje od 1500 din, a i jos ti ostaje 800 din za pristojan kais. Ima i skupljih...ovisi o tebi. Kako sam napisao mozes proci sa cca 2300 din. Pleksi mozes lako uglancati sa pastom za zube. Mislim da nisam video dobokih urezotina na njemu......tako da i to mozes lako srediti.
A rezerva snage bi trebala da bude oko 36 do 40 sati. Normalno, tek kada uradis servis.
-
Nakon servisa mehanizma biće sve u redu
Rezerva snage bi trebala biti oko 35 sati
-
U redu, hvala još jednom na odgovorima.
-
Danas sam svratio do časovničara, ali sam bio u prolazu nije bio sat kod mene. Rekoše servis mehanizma oko 1700-1800 dinara, naravno ukoliko je samo to, nije potrebno nešto menjati. Poliranje pleksija 300 dinara, a narukvice idu od 500 dinara pa na gore. Sve u svemu prihvatljivo, ako ne treba da se radi još nešto. Prvi dokon novac i ide sat na popravku. :)
-
Rekoh ti ja ;)....u 2500 mora sve da stane. I imati ces lep satic.
-
Sto se tice poliranja pleksija to mozes uraditi i sam ako nema neke oranice :) vrlo je lako, ja sam kupio bio sebi polir pastu jer dok sat po sat odnesem da mi ispoliraju odose pare :)
Imas u mojoj temi i kako sam radio pa mozes videti :)
-
Kod mene u Topoli nov pleksi je oko 500-600 din, tako da poliranje ne dolazi u obzir.
-
pa dobro svako ima svoju racunicu :) ja sam platio oko 1000 dinara ogromnu tubu paste, nesto smesno za smirgle i odradio sve svoje satove, kao i od prijatelja ako dodju a imaju izgreban pleksi, plus ako ga ogrebem odma ga sam sredim :) Posteno receno ja slabo volim da nosim sat nekome i da mi tamo stoji, takav sam :)
-
Za sada nazalost sve stoji. Mozda bi do sada i sve bilo gotovo da nije u medjuvremenu nastao jedan problemcic sa autom. Cekam da vidim koliko ce to da mi izbije novca iz dzepa. :(
-
samo polako, bitno je da se uradi jednom to :) manje vise svima nama iskoci ponekad nesto sto nam probije budzet ;)
-
Restauracija Pallas dzepnog sata
Pozdrav svima, tek sam se uclanio na forum, unapred se izvinjavam ako nesti nisam uradio kako treba. Naime potrebna mi je pomoc oko restauracije dzepnog sata, rec je o satu marke "PALLAS" REMONTOIR ANCRE DE PRECISION. vec sam ga nosio kod casovnicara ali slaba vajda, nisu mogli da ga poprave, sat je jako star pa ne postoje rezervni delovi a ni polovni zamenski kako kazu, od delova mu nedostaje igla za stelovanje klatna i igla za sekunde, osovina klatna je u jako losem stanju. O tom satu je vec pisano na forumu, evo linka http://www.svetsatova.com/forum/f79/...l#.VR2tbfmUcjx svaka pomoc je dobro dosla. Hvla u napred
-
Re: Restauracija Pallas dzepnog sata
Ajde da pitam i ovde, svežija je tema... dedin sat koji bih voleo da nosim. Pitanje je da li je popravka moguća, deda je ušao u hidroelektranu sa njim i namagnetisao se, baba kaže da ga je neko nosio na popravku ali ništa nisu uradili. Pod uslovom da je popravljiv, šta mislite o restauraciji? Staklo je ok, ima par ogrebotina, to i nije problem, na metalu je počela pozlata da se skida, verujem da se lako skine cela, cifer me najviše brine, dosta je popao...U pitanju je Ova Omega Geneve https://drive.google.com/file/d/0B9b...p=docslist_api. Hvala.
-
Re: Restauracija Pallas dzepnog sata
Ako se zaista samo namagnetisao tome ima leka. Treba ga razmagnetisati, postoji uredjaj za to. Sat je zaista u jadnom stanju, trebalo bi restaurirati kuciste i brojcanik, srediti kazaljke i staviti nov pleksi. Ono sto znam je da bi profesionalna restauracija brojcanika kostala oko 100 evra. + ostalo, + mehanizam sta treba.
Ako ti je zaista stalo da nosis dedin sat onda nije pitanje da li ga restaurirati. Finansijski se svakako nece isplatiti. Mislim ako racunas da ga kasnije prodas.
-
Ne bih ga prodavao. Tačno sam i mislio da je brojčanik najskuplji. Hvala ti puno, čuvam ga svakako pa ću videti da ga sredim kad budem bio u mogućnosti.
-
2 Priloženi(h) fajl(ova)
Pomoc pri farbanju kucista
Znam da sat nema ekonomsku niti kolekcionarsku vrijednost, ali posto se radi o poklonu, zelio bih da mi iskusniji clanovi pomognu u smislu ponovnog farbanja kucista obzirom da se na ovom mom kucistu boja "guli".Takodjer bi mi trebala pomoc na koji nacin da oslobodim krunicu?
Prilog 121980
Prilog 121982
-
Što se tiče oslobađanja krunice ovo bi trebalo pomoći:
https://www.youtube.com/watch?v=-ix89RapSK4
-
cestitam, posao obavljen sada mi ostaje jos samo nepoznanica kako i sa cim ofarbati kuciste tj. da li trebam i sa cime da odstranim ostatke stare boje sa kucista.
-
Pozz svima..
Imam jedan satic koji bi morao da ide na sredjivanje,pa reko da se malo konsultjem sa vama..
Imam jedan Seiko moonphase,calendar,alarm,itd...Mislim da je u pitanju Age of discovery..
Jako me nervira sto je sat uradjen od nekog materijala koji propada,verovatno gvozdja...
Na nekim mestima je to malo propalo,kao na onim starim satovima,a posto ste svi iskusni poznavaoci satova,sigurno je imao bar svako od vas prilike da se susretne sa tim..
Trebao bi mi savet,neka preporuka,gde mogu to da odradim lepo?Da li bih mogao da menjam kuciste,da se stavi neko od nerdjajuceg celika,ako uopste i ima to,a treba mi ono kuciste za 5 ulaza-rupica za funkcije?
Sat mi se mnogo svidja,i uradio bih to i ostavio ga za sebe,ne bih ga nikad prodao,ali bih zato puno voleo da ga dovedem u lepo stanje..
Mozete li mi preporuciti nekoga ko bi mogao da mi pomogne oko ovoga,jer jako mi je stalo da ovaj satic sredim??
Unapred hvala svima!Pozz!
-
Prijatelju, mislim da bi i tebi i nama ostalima bilo mnogo lakse doci na ideju sta i kako dalje kad bi nam jednostavno pokazao i koju fotografiju tog Seika, kako vec ljudi obicno to urade na forumu, jer je ovako tesko bilo sta reci.
Nije to nikakvo gvozdje, nego ti je, vjerovatno, propala pozlata, i onda sta vec ide kao podloga, posto se te serije uglavnm po tome i sjecam - po gold-plated kucistu i nekim stainless steel i base metal kombinacijama, ako ima neki bezel, ili, ako vec nije bio pozlacen, vjerovatno se stanless steel kuciste izgrebalo i ostetilo.
Ako pretrazis forum, a postoji jako dobra tema koja se bas dotice restauracije i galvanizacije vintage kucista, pronaci ces i neke detalje o tome gdje bi se moglo naci i koliko bi takav zahvat mogao da kosta, koji su koraci i na sta paziti.
I sad, to je velika serija, i ba zato bi bilo dobro da si postavio sliku, jer modela Age of Discovery je mnogo.
-
3 Priloženi(h) fajl(ova)
Sad cu da postavim druze..
Ne vidi se bas dobro,ali bolje nisam mogao,a i nemam sa cime...
Bio bih zahvalan da me neko uputi na neku temu u vezi ovoga,pa da prodiskutujem malo tamo...
Prilog 126363Prilog 126364Prilog 126364Prilog 126365
-
Post ti je, kako vidis, prebacen na temu Restauracija vintage satova
Prelistaj je cijelu, a negdje oko tridesete stranice, tako negdje gdje te odvede link koji sam postavio, mozs naci nekoliko postova forumasa s nickom BrankoD, koji opisuje proces sredjivanja vintage kucistva uz koristenje galvanizacije.
-
Hvala ti,sad cu da prelistam to,a onda cu da kontaktiram BrankaD da vidim gde je radio i koliko ga je kostalo...