Strana 2 od 3 PrvaPrva 123 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 11 do 20 od ukupno 36
Like Tree9Likes

tema: Pitanje u vezi sa ETA 2824-2 mehanizmom

Hybrid View

Moderator Avatar korisnika vladas
    Član od
    17.9.2009.
    Lajkovi
    4350
    Reputacioni uticaj
    181

Određen forumom Re: Pitanje u vezi sa ETA 2824-2 mehanizmom

^ i ^^ E to već nije bilo OK, onda je moguće da je bio kvar u pitanju. Svakako bi pomoglo ako Alexanderov Hami ima prozirni poklopac, pa da proveri kako mu se ponaša teg.

EDIT: Evo da dopunim, znam da se lysanderxiii sa WUS-a dosta bavio time. Naći ću i detaljniju njegovu priču ali i ovde se već lepo objašnjava . Uglavnom - preterano navijanje troši ulje + samo konstrukcijsko rešenje.
    Poslednja ispravka: vladas (30.12.2013. u 23:58)
    No time to lose

Stariji član Avatar korisnika vlajo
    Član od
    15.6.2011.
    Lajkovi
    4905
    Reputacioni uticaj
    52

Citat vladas kaže: Pregled poruke
    Ja sam sad proverio kod mojih satova (TAG Heuer Carrera - Caliber 5 t.j. ETA 2824 i ženin Hamilton Jazzmaster Ladies) i na Tagu se navija malo lakše (ali ni približno "kao kroz puter" kod 2892!) a kod Hamija dosta teško i to od početka.
    Mislim da je kod 2824 konstrukcijski rešeno da pomeranje krunice podstiče pomeranje tega i to se dešava na oba ova sata.
    Ha, Vladas podseti me da i ja imam tu funkciju na mom Tagu, koji sam ..... Kod mene radi dosta lagano, do sada nisam ni koristio tu opciju , predpostavljam da ima problem čim glavi.
    "Well, it's nothing very special. Uh, try and be nice to people, avoid eating fat, read a good book every now and then, get some walking in, and try and live together in peace and harmony with people of all creeds and nations...."- Monty Python's The Meaning of Life

Stariji član Avatar korisnika Ivke1
    Član od
    24.6.2018.
    Lajkovi
    3150
    Reputacioni uticaj
    11

Stigao mi je sat sa servisa i prvo sto sam primjetio da se ne navija onako kako se navijao prije servisa( lagano bez ikakvih znakova). Sad je teze i osjetio sam u momentu da se okreće teg za automatsko navijanje sata. Na ovom forumu je neko tacno opisao o kakvom problemu se radi ali sad ne mogu naći.

Novi član
    Član od
    21.7.2010.
    Lajkovi
    0
    Reputacioni uticaj
    0

Određen forumom re: Pitanje u vezi sa ETA 2824-2 mehanizmom

@ bezbi hvala na odgovoru
    @anpi - nije steinhart,hamilton je. Nemam znanje a ni samopouzdanje da sam "čačkam" po mehanizmu a i sat je u garanciji.

da stvar bude komplikovanija drugi sat koji imam sa tim mehanizmom se navija mnooogo lakše (iako sam na vise mesta procitao da je za taj mehanizam teže navijanje uobičajeno).

da se razumemo ja automatike gotovo nikada ni ne navijam ručno ali sam želeo da čujem iskustva drugih sa ovim mehanizmom i odlučim da li ipak da odem do casovnicara da ga pogleda ili se radi o nečemu što je ipak česta pojava i u granicama tolerancije...

Stariji član Avatar korisnika anpi
    Član od
    23.11.2012.
    Lajkovi
    9168
    Reputacioni uticaj
    16

Svi automatici imaju zastitu od prenavijanja, pa ne znam zasto ih se ne bi smjelo navijat i rucno. Ja to uredno radim.
    Alexs..., ako ti Hamilton ima prozirnu pozadinu (moj ima ), vidi sta se desava sa rotorom kad ga navijas rucno. Mozda je isti problem kao i moj i bezbijev.
    I da, navijanje je teze nego na, recimo, 2893, ali je to jos uvijek daleko od kategorije "tesko". Cak je meni i draze kad vrtim krunicu i cujem "klikanje" i osjecam mali otpor, nego spomenutu 2893, koju vrtis skoro bez zvuka i otpora
    Poslednja ispravka: anpi (30.12.2013. u 23:14)

Moderator Avatar korisnika vladas
    Član od
    17.9.2009.
    Lajkovi
    4350
    Reputacioni uticaj
    181

@anpi - ima razlike, sklop zupčanika na autmatskim mehanizmima za ručno navijanje je lakši, od mekšeg materijala, mnogo manje robustan od onih kod navijača! Postoji detaljna priča na WUS-u o ovome, probacu da nađem link.
    tolarbo and DrAgod like this.
    No time to lose

RUS
    RUS je offline
    Moderator Avatar korisnika RUS
    Član od
    17.4.2009.
    Lajkovi
    43550
    Reputacioni uticaj
    578

Imaju zastitu od prenavijanja, to stoji, ali svrha rucnog navijanja na automatiku, a narocito kod tog mehanizma, nije da ti dopunjujes rezervu snage sa recimo 80 na 95%, vec da ga u startu malo navijes dok krene, pa onda da ga stavis naruku.

E sad, neki mehanizmi trpe konstantno rucno navijanje, a neki ne, sve zavisi od same konstrukcije mehanizma.
    "I have no idols. I admire work, dedication and competence." - Ayrton Senna

Stariji član Avatar korisnika bezbi
    Član od
    19.9.2010.
    Lajkovi
    1897
    Reputacioni uticaj
    42

I ja bih voleo znati kako ti se ponasa- okreni sat da vidis mehanizam i postavi ga ravno vodoravno da gravitacija nema uticaja pa javi sta se desava kada se navija rucno.

Anpi nije problem u prenavijanju, vec u tim zupcanicima i sta se sa njima desava od pocetka do kraja navijanja, na kljucu je znas vec prvi zupcanik pa onda ide na njega drugi vodoravan itd..e a fora je sto ti zupcanici nisu isti kao oni na npr 2804, manji su sitniji brze se trose pa samim tim i nije preporucljivo navjanje rucno.

Istaknuti član Avatar korisnika HADzI DALIBOR
    Član od
    27.10.2009.
    Lajkovi
    4373
    Reputacioni uticaj
    141

Jedini automatici gdje sam ja vidio da je dozvoljeno svakodnevno manuelno navijanje su Nomos mehanizmi. Samo,oni su napravljeni na osnovu Paseux 7001.
    Vjerovatno postoji još koji takav automatik ali se nisam nešto raspitivao.
    tolarbo likes this.

Počasni član Avatar korisnika sdbiba
    Član od
    16.7.2009.
    Lajkovi
    65289
    Reputacioni uticaj
    273

Imam Tissot T-Classic T-Tempo T.060.408.11.031.00 Chronometer i rucno navijanje ide bez veceg otpora,sasvim normalno.

Bookmarks sajtovi

Vaš status

• Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •