Prikaz rezultata 1 do 8 od ukupno 8
Like Tree21Likes
  • 2 Post By mile64
  • 1 Post By BrankoD
  • 7 Post By arch_m
  • 6 Post By arch_m
  • 3 Post By mile64
  • 2 Post By arch_m

tema: Lanco modifikovan silom prilika original vs modifikacija

  1. #1
    Mlađi član
    Član od
    12.9.2015.
    Lokacija
    Sremska Mitrovica
    Poruke
    40
    Lajkovi
    53
    Reputacioni uticaj
    9

    Određen forumom Lanco modifikovan silom prilika original vs modifikacija

    Davnih dana promenjeno staklo,ali verovatno u nedostatku originala stavljeno drugačije,zaobljeno na rubu,Pritom su promenjene i kazaljke.Godinama nisam bio zainteresovan za nošenje sata,ovaj Lanco čak nije ni bio kod mene.Sad kad se vratio,opet sa napuknutim staklom odlučih da ga vratim u originalno stnje.
    I malo pomalo se zarazih virusom.Satovima.
    Verujte gotovo ceo svoj život nisam poželeo sat,čak ni da kliknem na neku sliku ili bilo šta u vezi satova.
    Zadnjih destak dana gotovo svo provedeno vreme na netu odnosi se na satove.
    Opet zbog nemogućnosti da lako pronađem staklo originalnog oblika,kod lokalnog časovničara promenih to pleksi stakalce drugačijim,zaobljenim,a original stanje ću "vitlati" kad bude vremena i prilike.
    Elem,promenih staklo,sat je blesnuo novim sjajem,čak mi se i svidelo kako izgleda.
    I počeh da gledam satove po netu.U međuvremenu nađoh neki ženin ,sitna slova da se ubiješ,jedva sam pročitao naziv,Glashute iz doba DDR.I ukucam u google,prvo slike jer sam tražio taj ženski sat da vidim koji je model i podatke.I nađem ja taj sat,ali mi zapne za oko prelep muški sat u vintage stilu šezdesetih,
    Sixties Panorama Date.No kad videh cenu....Ali između ostalog primetih da je oblik stakla kao moj Lanco sa novim modifikovanim staklom,a kazaljke su otprilike istog oblika i dužine kao moje(koje su isto modifikovane),kazaljka za minute je malo savijena na vrhu,pa nešto razmišljam da je čovek koji je menjao staklo hteo da stilski prilagodi kazaljke novom staklu.
    Kako se vama čini da li da jurim original stanje ili da ostavim ovako?
    Lanco modifikovan silom prilika original vs modifikacija-original-stanje-lanco-automatic.jpgLanco modifikovan silom prilika original vs modifikacija-modifikovano-staklo-i-kazaljke-lanco-automatic.jpgLanco modifikovan silom prilika original vs modifikacija-modifikovano-staklo-novo-i-kazaljke-lanco-automatic.jpgLanco modifikovan silom prilika original vs modifikacija-nedosti%C5%BEno.jpg

    Lanco modifikovan silom prilika original vs modifikacija-img_20150916_143418.jpgLanco modifikovan silom prilika original vs modifikacija-img_20150916_143144.jpgLanco modifikovan silom prilika original vs modifikacija-img_20150916_143228.jpg
    Poslednja ispravka: RUS (16.9.2015. u 17:31)
    Zagor and arch_m like this.

  2. #2
    Mlađi član
    Član od
    12.9.2015.
    Lokacija
    Sremska Mitrovica
    Poruke
    40
    Lajkovi
    53
    Reputacioni uticaj
    9

    Određen forumom Re: Lanco modifikovan silom prilika original vs modifikacija

    svratio sam danas kod časovničara da vidim neke kaiševe i pitah ga usput za kazaljke,reče to su kazaljke od omikrona.i slučajno na netu nađem omicron koji ima kazaljke skoro kao mojeLanco modifikovan silom prilika original vs modifikacija-omicron.jpg
    Priložene slike Priložene slike Lanco modifikovan silom prilika original vs modifikacija-omicron-lanco-hands.jpg  
    Poslednja ispravka: mile64 (16.9.2015. u 20:59) Razlog: korekcija

  3. #3
    Član Avatar korisnika BrankoD
    Član od
    13.5.2014.
    Lokacija
    Backa Topola
    Poruke
    236
    Lajkovi
    496
    Reputacioni uticaj
    18

    Određen forumom Re: Lanco modifikovan silom prilika original vs modifikacija

    Nađi sat koji može poslužiti kao "donor". Najbolje bi bilo da sat ne menjaš ukoliko možeš. Sve je to spori proces i ne treba praviti kompromise.
    arch_m likes this.

  4. #4
    Stariji član Avatar korisnika arch_m
    Član od
    6.9.2014.
    Lokacija
    Sarajevo BOSNA
    Poruke
    738
    Lajkovi
    1985
    Reputacioni uticaj
    123

    Određen forumom Re: Lanco modifikovan silom prilika original vs modifikacija

    Zdravo Mile,

    Izgleda da veceras malo tiho na forumu, vjerovatno drustvo iz Srbije proslavlja sto ste natamburali i Cehe, pa ovom prilikom cestitam prolazak u polufinale!

    Nego da se mi vratimo na satove!

    Dobro nam dosao! Lijepo je vidjeti nekoga ko je taze fasovao ovaj nas virus na navijanje... i na baterije.

    Sto se tvog Lanco sata tice, ako malo procesljas po netu, sto si vjerujem vec i ucinio, primijetices da se na dosta Lanco satova tog perioda pojavljuju slicni ili identicni setovi kazaljki, pa, ako se zaista odlycis na to, uvijek mozes pazariti neki od modela iz tog perioda, koji nisu previse skupi, pa iskpristiti kazaljke, pa cak i staklo, mada je onda pitanje isplati li se tako osakatiti taj kupljeni primjerak, pa bi optimalno bilo da naletis na kakav pokvaren, ali s tebi bitnim kazaljkama. Pleksi ja ne bih dirao... dovoljno je da na neku od domacih stranica tipa kupindo ili limundo upises Lanco, i sigurno ce se pojaviti model koji bi i tebi mogao koristiti.

    Nemoj da te cudi cijena tod njemackog sata na koji si naisao... Glashütte je Meka njemackog casovnicarstva, te je sve sto izlazi iz tog medju brdima skrivenog istocnonjemackog gradica poznato po vrhunskom kvalitetu ali i paprenim cijenama. Glashütte Original, NOMOS, Mühle-Glashütte, Union Glashütte itd. - A. Lange & Söhne da i ne spominjemo - sve je to krema njemackog casovnicarstva, te ostali centri ove lukrativne industrije, poput Pforzheima npr. ipak na Glasshüte gledaju kao na prijestolnicu.

    Kad budes imao vremena, ako te ovaj nas virus ne popusti, baci pogled na imena koja sam ti gore naveo. Mozda se, kao i ja, zaljubis u njemacke satove... Naravno, ima tu i drugih imena... Fantasticna Stowa, pa Laco (Phorzheim), pa Tutima, pa cudesni Sinn...
    vladas, DrAgod, taunus and 4 others like this.
    Он сказал: "Поехали!"

  5. #5
    Mlađi član
    Član od
    12.9.2015.
    Lokacija
    Sremska Mitrovica
    Poruke
    40
    Lajkovi
    53
    Reputacioni uticaj
    9

    Određen forumom Re: Lanco modifikovan silom prilika original vs modifikacija

    što više češljam po netu gubim volju da sve vraćam u original stanje,nekako mi ovako deluje klasičnije i elegantnije,oseća se ovaj stil,par slika koje veže neka ista stilska nit:
    Lanco modifikovan silom prilika original vs modifikacija-laco861833l3.jpgLanco modifikovan silom prilika original vs modifikacija-omega-gold-watch.gif itd.
    original kazaljke mi više odgovaraju sedamdesetim godinama i ovako nečemu
    Lanco modifikovan silom prilika original vs modifikacija-primer.jpg
    ,a sad još jednom da uporedimo
    Lanco modifikovan silom prilika original vs modifikacija-img_20150916_143221.jpg ili Lanco modifikovan silom prilika original vs modifikacija-original-stanje-lanco-automatic.jpg
    šta kažete?

  6. #6
    Stariji član Avatar korisnika arch_m
    Član od
    6.9.2014.
    Lokacija
    Sarajevo BOSNA
    Poruke
    738
    Lajkovi
    1985
    Reputacioni uticaj
    123

    Određen forumom Re: Lanco modifikovan silom prilika original vs modifikacija

    Pazi, Mile, ako si ti vec cvrsto odlucio sta ti se vise svidja, tesko da ce ti tudji savjeti promijeniti misljelje... ali, jos teze ces od onih koji su duboko zaglibili u ljubav prema satovima cuti - "ma samo mijenjaj, nema veze..."

    Jer, ustvari, i te kako ima veze. I, ako te interesovanje i znatizelja odvede malo dublje u sve ovo, shvatices koju tezinu to originalno i autenticno sobom nosi.

    Odredjeni stil, odredjeni dizajn, odraz je vremena, trendova, pa tako i svaki sat progovara jezikom vremena u kojem je nastao, prica pricu o estetici jedne epohe cija je - poput svega ostalog sto nam ruke stvore - refleksija.

    Sat posmatraj kao cjelinu, kojoj je, bas poput mehanizma koji ga odrzava u zivotu, svaki detalj bitan i tu s razlogom, ovim ili onim.

    Dodati ili oduzeti nesto znaci i narusiti cjelinu, narusiti cijeli jedan sistem iza kojeg stoji prica i proces.
    To sto ti kazaljke lice na one iz sedamdesetih ili osamdesetih nije slucajno - kompletan dojam koji taj sat ostavlja upravo je vrijeme o kojem govorimo.

    Specificne kazaljke, ciferi, markeri, lugovi - sve su to slova kojima je ispisan jedan odredjeni stil, pa u sat kojem markeri polako "debljaju", cije kuciste vec uveliko dobija "meso" oko lugova i prelazi u robustniju formu karakteristicnu sedamdesetim i osamdesetim godinama, pokusati uglaviti tanane kazaljke iz kojih provejavaju pedesete ili, eventualno, sezdesete, greska je, i u najmanju ruku - anahrono.

    Takozvani "franken" satovi rijetko kad uspiju.

    Ovo je lijep sat i, posto postoje citave serije koje koriste identicne elemenate, kao sto rece kolega @BrankoD , mozes pronaci - cini mi se i bez vecih problema - sat "donor", poskidati sto ti treba, i na kraju imati jedan lijep, autentican sat... Samo lagano i bez zurbe. Ovo su stvari koje ljudi sebi postave kao zadatak, pa dok ga na tenane rjesavaju, naici ce milion nekih drugih satova koji ce ti se svidjeti i koje ces pozeljeti.

    Nemoj shvatiti ovo kao popovanje... jednostavno, ako malo pretreses forum, ili, jos bolje, "uselis se na neodredjeni period", makar samo i iscitavao forum - shvatices zasto svi insistiramo na originalnosti.

    Inace, za kraj, ako te zanima restauracija i "uradi sam" varijante, toplo preporucujem ovu temu:

    Restauracija vintage satova
    taunus, 83stojan, Zagor and 3 others like this.
    Он сказал: "Поехали!"

  7. #7
    Mlađi član
    Član od
    12.9.2015.
    Lokacija
    Sremska Mitrovica
    Poruke
    40
    Lajkovi
    53
    Reputacioni uticaj
    9

    Određen forumom Re: Lanco modifikovan silom prilika original vs modifikacija

    ...ma jasno je i meni da je originalno i autentično stanje najbolje,moja prva reakcija pre 30 godina još dok sam bio dečak je bila izrazito negativna,zato sam na promenu oblika stakla i kazaljki reagovao odbijanjem nošenja tog sata,al šta se može,valjda će iskrsnuti prilika da ga jeftino vratim u prvobitno stanje,potrebno je samo staklo i kazaljke....
    Do tada ću ga nosti sa užitkom,lep je i u ovoj custom varijanti...
    Lanco modifikovan silom prilika original vs modifikacija-img_20150916_143422.jpg
    Zagor, MMario and arch_m like this.

  8. #8
    Stariji član Avatar korisnika arch_m
    Član od
    6.9.2014.
    Lokacija
    Sarajevo BOSNA
    Poruke
    738
    Lajkovi
    1985
    Reputacioni uticaj
    123

    Određen forumom Re: Lanco modifikovan silom prilika original vs modifikacija

    Ma samo polako. Shvati to kao mali projekt, nesto cime ces se zanimati s vremena na vrijeme, i prije ili kasnije naletices na dijelove koji te zanimaju.

    Naravno da je sat lijep, i svijda se tebi, a to je na kraju krajeva najbitnije, pa ako nalete kazaljke - jos bolje. Nece biti samo lijep, nego i kompletan - miran ti, miran sat.

    Nego, to neka ide svojim tokom, a ja se nadam da ces se u medjuvremenu poceti malo vise interesovati za satove, i vidjeces... Ovaj hobi, ili bi ga prije nazvao - ova ljubav, ne mora uopste da bude skup "sport". Bezbroj je prelijepih, a pristupacnih satova, pouzdanih i tradicijom i kvalitetom dokazanih. A jednom kad te uhvati sve ovo - tesko da ce ikad da te pusti.

    Pozdrav!
    Zagor and BrankoD like this.
    Он сказал: "Поехали!"

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •