Strana 4 od 7 PrvaPrva 1234567 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 31 do 40 od ukupno 67
Like Tree27Likes

tema: Kupovina kod nas ili u inostranstvu?

  1. #31
    Istaknuti član Avatar korisnika piksi
    Član od
    9.7.2014.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    2.286
    Lajkovi
    29465
    Reputacioni uticaj
    691

    Određen forumom Re: Kupovina kod nas ili u inostranstvu?

    Koliko vidim na sajtu, poštarina za Kanadu je 30 USD ali ne znam da li i koliko bi izneli eventualni troškovi carine i poreza.

  2. #32
    Istaknuti član Avatar korisnika piksi
    Član od
    9.7.2014.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    2.286
    Lajkovi
    29465
    Reputacioni uticaj
    691

    Određen forumom Re: Kupovina kod nas ili u inostranstvu?

    Po ovom kalkulatoru koji sam pronašao ispada da su ukupni troškovi oko 18,5%, za sat koji se uvozi iz Njujorka u Kvebek. Ovu provinciju sam stavio od prilike može da se izabere i bilo koja druga.


    https://www.crossbordershopping.ca/c...uty-calculator

    U polju Choose a Category
    treba izabratiJewellery
    u polju Jewellery Product
    izabrati Watches
    Poslednja ispravka: piksi (8.11.2016. u 22:05)
    srdjanr likes this.

  3. #33
    Novi član
    Član od
    28.8.2011.
    Poruke
    9
    Lajkovi
    5
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Kupovina kod nas ili u inostranstvu?

    Prilikom narucivanja sa jomashopa na adresu u drzavi New York placa se taksa 8,825%, za ostale drzave u USA ne placa se. Ja sam letos kupila sat, izguglajte i neki dodatni kupon za popust. Shipping je besplatan i neverovatno brz, kao sto ste rekli, 2 dana za NY.

  4. #34
    Novi član
    Član od
    12.1.2016.
    Poruke
    2
    Lajkovi
    0
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Kupovina kod nas ili u inostranstvu?

    Kupio sam Longines u Moskvi za 2100 evra sa 10%. Ista čuka u Bomaru je koštala 3000. Nudili su mi neki smesan popust, tako da je kupovina napolju bila logičan potez.

  5. #35
    Stariji član Avatar korisnika srdjanr
    Član od
    19.2.2014.
    Lokacija
    Deutschland- Beograd
    Poruke
    1.976
    Lajkovi
    17737
    Reputacioni uticaj
    163

    Određen forumom Re: Kupovina kod nas ili u inostranstvu?

    Piksi, veliko hvala još jednom na iscrpnoj informaciji.
    piksi likes this.

  6. #36
    Stariji član Avatar korisnika Nešoni
    Član od
    26.9.2017.
    Poruke
    718
    Lajkovi
    4566
    Reputacioni uticaj
    48

    Određen forumom Re: Kupovina kod nas ili u inostranstvu?

    Slučajno sam naleteo na ovu temu, gledajući satove kolege Piksija (s obzirom da se njegov izbor satova u mnogome poklapa sa mojim željema, preferencijama pa mogu reći i fantazijama). Tema kupiti ovde ili inostranstvo je verujem i dalje jako aktuelna a biće i dalje. Na primeru jednog od najvećih "uvoznika" i "zastupnika" renomiranih brendova u Srbiji (neću ga imenovati) za mene je ta tema rešena. "Uvoznik" i "zastupnik" su reči pod znacima navoda, jer kako se ovde zastupaju i uvoze satovi - to je isti način na koji bi mali Perica koji je čitav život čuvao ovce, krenuo u posao kada bi mu tata ili neko ponudio ovaj biznis.

    Pre nego što sam došao u radnju u jednom beogradskom TC, nedeljama sam se preko interneta raspitivao o satu, gledao raznorazne review-u, sagledavao prednosti i mane i došao da zaključka da je "lepota i želja u oku posmatrača" te da i pored mnogih racionalnijih kupovina koje nesumnjivo postoje, ja želim baš taj sat (inače sat planiram da kupim tek posle Nove godine, ovo je bila generalna proba i deo draži u planiranju neophodnih koraka i dobijanja smernica za buduću kupovinu sata) Sat koji je mene interesovao je malo više iskomercijalizovani švajcarski renomirani brend sa istim takvim mehanizmom. U TC Ušće sam ga natenane pregledao, probao i to je jedina korist koju sam imao od ovog "zastupnika". Neću komentarisati obaveštenost neposrednog prodavca (to mi stvarno nije ni bilo potrebno) već ću odmah krenuti na cenu tog sata – u radnji je koštao cca 286 h rsd. Posle kratke rasprave dobio sam i popust od čak 7% za kupovinu sata u kešu (cena sata sa popustom bi iznosila “fantastičnih” 266 h rsd to jest cca EUR 2,217.00. Takođe i obaveštenje (na moje pitanje) da ukoliko dovedem prijatelja stranca da kupi sat, on nema mogućnost da na licu mesta dobije povrćaj PDV-a, već mora document koji dobije pri kupovini sata da overi na našoj granici, pa da ga zatim prilikom sledećeg ulaska u zemlji vrati u prodavnicu, te će zatim u roku od 3 meseca dobiti povraćaj PDV (ne znam da li stranac treba da ima otvoren račun u domaćoj banci, ili dobija sredstva u kešu). Sve u svemu, stranac teorijski dobija povraćaj PDVa u Srbiji a u stvarnosti makar po ovde prikazanoj proceduri to nije realna opcija.
    Pre odlaska na gledanje sata a i posle toga sam vršio pretrage po netu, i naiđem na japanskog prodavca satova iz Tokija sa impresivnom reputacijom (pravno lice nije pojedinac), koji isti takav sat, nov, u kutiji, sa garancijom prodaje po ceni od EUR 1,397.00 (za japanske kupce cena sata se uvećava za 8% - pretpostavljam da toliko iznosi njihov PDV). Dostava do Srbije (sa osiguranjem i propisno zapakovanim satom) iznosi 130 Evra ali posle kraćeg dopisivanja, ponudio mi je cenu od EUR 1,450.00 sa kompletnom plaćenim troškovima isporuke. Znači imamo “zastupnika” u Srbiji koji je “spustio gaće” na EUR 2,217.00 i japanskog prodavca koji nov, švajcarski sat sa švajcarskom mehanizmom prodaje za EUR 1,397.00 (razlika EUR 820.00) i koji ima prostora da još smanji cenu?????
    Pa o kojem uvozniku i zastupniku mi ovde pričamo? Pa po kojoj ceni on nabavlja satove i kakvo mu je to ..beno zastupništvo? U kakvoj to zemlji živimo kada za sve pa uključujući i satove, mi koji imamo 10x manju platu plaćamo 2x veće cene nego građani većine ostalih normalnih zemalja. I da napomenem da ovaj veliko mag satova u Beogradu ima 6 prodavnica, u Novom Sadu 3 i u ostatku zemlje još 7 prodavnica (podatak sa njegovog zvaničnog sajta). Pa sine, ti da radiš sa belim imao bi problema da pokriješ troškove, poplaćaš plate i doprinose, platiš rentiranje prostora, izdavanje garancija (prema dobavljačima, za rentiranje), porez itd a imajući u vidu "tržišni potencijal Srbije" - ovo dođe ko neki oksimoron.

    Da se vratim na moj famozni sat. Imam tri opcije (kupovina novog sata u Srbiji nije opcija ni pod razno dok sam pri ovoj pameti) u ovom trenutku
    1. Direktno iz Japana – Nabavna cena i dostava EUR 1,450.00 + carina 10% + PDV 20% =EUR 1,914.00 (ušteda EUR 303.00)
    2. Japan – EU Neki od prijatelja koji živi u EU da bude mesto odredišta sata – u tom slučaju cena sata EUR 1,450.00 + 22% (svi troškovi PDVa i carinjenja) = EUR 1,769.00 (ušteda EUR 448,00). Morao bih da čekam da taj prijatelj dođe u Srbiju i donese mi sat – meni nije problem za te pare.
    3. a)pratim i kupim korišćeni sat (najbolje u Srbiji ili zemlji u okruženju) gde ću sam da ga preuzmem ili b) da naručujem korišćeni iz celog sveta, otvorim četvoro očiju, smanjim rizik od internet prevare korišćenjem dobro ocenjenih prodavaca i “budžim” cenu zbog carine, poreza pa kako prođe da prođe.
    Naravno, verovatno postoji mogućnost, dođi do vlasnika u Srbiji pa ga kupiti bez fiskalnog, ili čekati povremene popuste, itd ali opet ne verujem da cena može da ide ispod gore prikazanih cena plus ovaj metod me ne interesuje (meni će neko kao da čini uslugu a ja treba da platim cca EUR 2 h i da budem zahvalan)
    Možda se i slučajno dogodio ovako ekstreman slučaj sa razlikom u ceni, ali manje više odslikava situaciju u Srbiji i dilemu - sat kod nas (regularno) ili sat iz inostranstva. Ako neki od prodavaca čita ovaj moj tekstić, sorry but .ebiga, moje pare i pare velikog broja potencijalnih kupaca vas zaobilaze zbog razloga koje ovde neću nabrajati a zatim ih imenovati jer pretpostavljam da ovaj sajt ima neki interes da ostane u dobrim odnosima sa vama, kakvi god da ste…..
    Nenad Arandjelovic and piksi like this.

  7. #37
    Stariji član Avatar korisnika Nenad Arandjelovic
    Član od
    19.11.2012.
    Poruke
    1.925
    Lajkovi
    11522
    Reputacioni uticaj
    28

    Određen forumom Re: Kupovina kod nas ili u inostranstvu?

    Nesoni,ja te u potpunosti podrzavam.

    U nasoj lepoj Srbiji,plate su mizerne,a roba najskuplja u regionu,samo ne znam kako i zasto?

    Ne pamtim kada sam sat kupio kod nas,jer gotovo sve za satove,a i satove,uzimam preko interneta,jer se mnogi modeli i posle uvoznih dazbina vise isplate,nego da se kupe u Srbiji.

    Kada sam uzimao Bulovu,nije mi bilo svejedno,uzeo sam je iz USA,ali sam dobro postupio i nemam problema.

    Toplo preporucujem kupovinu online,ali obavezno preko paypal-a ili alipay-a,ja nisam saradjivao sa ostalim posrednicima,zato spominjem samo ova dva.

    Sent from my SM-G920F using Tapatalk
    piksi likes this.

  8. #38
    Istaknuti član Avatar korisnika piksi
    Član od
    9.7.2014.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    2.286
    Lajkovi
    29465
    Reputacioni uticaj
    691

    Određen forumom Re: Kupovina kod nas ili u inostranstvu?

    Usled nekih neopravdanih i ponekog opravdanog razloga vrlo često su satovi kupljeni u Srbiji dosta skuplji nego u inostranstvu. Već je puno pisano o monopolima,malom tržištu i kupovnoj moći, usled čega zastupnici naručuju male količine,što se neminovno odražava na višu cenu pa se ovaj put ne bih ponavljao.

    Međutim, ipak se desi da, usled pojedinih akcija trgovaca cene budu konkurentne inostranim pa se ponekad desi da je i kod nas moguće kupiti sat po konkurentnoj ceni. Do tada nam ostaje da pokušamo da ostvarimo što bolji popust kod prodavca, što nekada iuspe.

    Vezano za povraćaj poreza kada se sat kupi u Srbiji,tačno je da formular za povraćaj PDV mora da se overi na granici prilikom napuštanja zemlje i tom priliku cariniku pokaže nekorišćen proizvod uoriginalnoj ambalaži a da se naknadno vrši povraćaj poreza. Od skoro u inostranstvu postoji mogućnost u većim outlet centrima (Palmanova IT, ParndorfA, Bicester UK) da se povraćaj PDV ostvari direktno u outletu gde postoji šalter za TAX free, ali se naknadno na granici primenjuje ista procedura overe dokumentacije. Još jedna stvar, da bi se povraćaj naplatio na licu mesta ostvario neophodno je posedovanje kreditne kartice na kojoj ima raspoloživih sredstava u iznosu koji se vraća (time se osigurava da se sredstva naplate od kupca ukoliko ne iznese robu iz zemlje,odnoso ne overi dokumentaciju). Ne verujem da ova mogućnost još uvek postojikod nas.

    Kupovina kod ovlašćenog dilera je, po pravilu najelegantniji vid kupovine, ali je i skuplja od kupovine kod tzv. „sivih“prodavaca, mahom iz inostranstva. Nedostatak kupovine na sivom tržištu je nepostojanje međunarodne garancije, što bi značilo da, ako se sat pokvari u garantnom roku on bi morao da se pošalje nazad prodavcu, koji bi ga onda servisirao kod nekog od svojih servisera. Ovde postoji i trošak transporta sata koji po pravilu snosi kupac. S druge strane, ako je sat kupljen kod ovlašćenog prodavca servis u garantnom roku se vrši bilo gde u svetu gde postoji zvanični servis i može se odneti serviseru u npr. Novom Sadu, Beogradu... što je svakako velika pogodnost za kupca.

    Prilikom kupovine iz inostranstva takođe se moraju uzetiu obziri i troškovi dostave i carine i poreza, koji su već uračunati u proizvod koji se kupuje kod nas.

    Imajući na umu navedeno, mislim da za neke jeftinije satove kojih ima i kod nas često nema velike uštede ako se sat naručuje iz inostranstva, posebno ako se plate dodatni troškovi koji slede.

    Za neke malo skuplje satove mislim da ima smisla naručiti sat iz inostranstva, posebno ako se radi o modelima sa često prisutnim mehanizmima, za koje ima delova i koji se mogu uspešno i relativno jeftino servisirati i kod nezavisnih časovničara.

    Kod skupih satova ipak ne bih rizikovao, radije bih platio nešto više i kupovinu obavio kod ovlašćenog prodavca. Ukoliko je zanačajno jeftinije uz popust i povraćaj poreza, često se isplati i otputovatiu inostranstvo radi kupovine sata. Ako se kupovina poklopi sa nekim planiranim putovanjem, onda nema ni putnih troškova. Mislim da je najbolje poslati upit prodavcu i tražiti popust, meni su uvek odgovarali i vršili korekciju cene.

    Kolega Nešoni, samo napred i srećno sa kupovinom.
    Poslednja ispravka: VLADAN P (30.10.2017. u 17:16) Razlog: nisam znao kako da popunim pola sata života

  9. #39
    Istaknuti član Avatar korisnika piksi
    Član od
    9.7.2014.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    2.286
    Lajkovi
    29465
    Reputacioni uticaj
    691

    Određen forumom Re: Kupovina kod nas ili u inostranstvu?

    Ispadoh ne pismen. Uradio sam copy paste iz Worda, sve su mi se reci spojile.
    Molim, ako je u mogucnosti da se ispravi.
    Poslednja ispravka: VLADAN P (30.10.2017. u 17:18) Razlog: :)
    eee likes this.

  10. #40
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: Kupovina kod nas ili u inostranstvu?

    Citat Nešoni kaže: Pregled poruke
    ...
    Možda se i slučajno dogodio ovako ekstreman slučaj sa razlikom u ceni, ali manje više odslikava situaciju u Srbiji i dilemu - sat kod nas (regularno) ili sat iz inostranstva. Ako neki od prodavaca čita ovaj moj tekstić, sorry but .ebiga, moje pare i pare velikog broja potencijalnih kupaca vas zaobilaze zbog razloga koje ovde neću nabrajati a zatim ih imenovati jer pretpostavljam da ovaj sajt ima neki interes da ostane u dobrim odnosima sa vama, kakvi god da ste…..
    Nije zabranjeno reći da sat košta toliko i toliko kod određenog prodavca, čak je i poželjno, što se vidi i na mnogim starijim temama. Mislim da je Vitanov jedno vreme štucao koliko smo ga pominjali
    piksi likes this.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •