Strana 3 od 5 PrvaPrva 12345 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 21 do 30 od ukupno 67
Like Tree27Likes

tema: Kupovina kod nas ili u inostranstvu?

Hybrid View

Stariji član Avatar korisnika tiha
    Član od
    17.7.2011.
    Lajkovi
    2628
    Reputacioni uticaj
    134

Određen forumom Re: Kupovina kod nas ili u inostranstvu?

Ja sam narucivao dosta satova sa eBay-a, uglavnom iz Hong Konga, Singapura i Japana. Nikada nije bilo nikakvih problema mada su to uglavnom bili kvarcni i digitalni satovi. Mehanicki vec mogu biti malo problematicni. U svakom slucaju gledaj da prodavac ima preko 99% pozitivnih ocena a placanje iskljucivo preko PayPal-a.

Član Avatar korisnika mezzano
    Član od
    4.1.2013.
    Lajkovi
    908
    Reputacioni uticaj
    14

Hvala ti. A zašto kod mehaničkih može da bude problema?

poslato sa LG L65
    Casio AW80-1AW | Seiko SNKS09K1 | Casio W800-H | Seiko SPC131P1
    | Orient Ray II | Citizen BM7390-14E | Citizen NJ0100-11E | Casio MTP-1381L-7AVDF |

Stariji član Avatar korisnika tiha
    Član od
    17.7.2011.
    Lajkovi
    2628
    Reputacioni uticaj
    134

Recimo desi se da odstupanja budu veca nego sto je ocekivano (tacnost sata) pa onda nastaje problem i slicno.

Istaknuti član Avatar korisnika piksi
    Član od
    9.7.2014.
    Lajkovi
    29468
    Reputacioni uticaj
    693

Nedavno sam prisustvovao poručivanju sata sa Jomashopa, koju je obavio naš čovek koji živi u Njujorku.
    Cene koje su na sajtu istaknute su aktuelne za kupce koji ne žive u USA, Amerikanci plaćaju državnu taksu, koja varira od države do države (sjedinjene američke). Taksa koja je plaćena u Njujorku je oko 9%.
    Kako je i je Jomashop takođe u Njujorku, isporuka je za jedan do dva dana, a za ostatak SAD je do 6 tranzitnih dana.

http://www.jomashop.com/help-center/shipping-options/

Za kupovine u iznosu preko 100 USD ne plaća se poštarina u Americi.

Obzirom da idu praznici i de će verovatno neko od drugara ili rodbine putovati, nadam se da će info biti nekome od koristi.
    Još jedna stvar, direktna karta (Air Serbia) plaćena je oko 350 evra.
    Poslednja ispravka: piksi (8.11.2016. u 18:37)
    srdjanr likes this.

Stariji član Avatar korisnika srdjanr
    Član od
    19.2.2014.
    Lajkovi
    17788
    Reputacioni uticaj
    164

Hvala na korisnoj informaciji Piksi,
    upravo si mi otvorio još jednu opciju nabavke sata preko Jomashop-a, s obzirom da imam bliskog rođaka koji sada živi u "Velikoj jabuci".
    Ranije sam se raspitivao kako bi protekla kupovina preko istog prodavca stim da se sat isporuči prijatelju koji živi u Kanadi, ali nisam dobio od njega precizan odgovor koliko bi sat sa eventualnim dažbinama koštao, te se zbog toga nisam ni hteo upuštati u nabavku na neviđeno.
    Da li ti je možda poznat način obračuna koji bi bio validan za Kanadu?

Član od
    9.7.2014.
    Lajkovi
    29468
    Reputacioni uticaj
    693

Koliko vidim na sajtu, poštarina za Kanadu je 30 USD ali ne znam da li i koliko bi izneli eventualni troškovi carine i poreza.

Stariji član Avatar korisnika Nenad Arandjelovic
    Član od
    19.11.2012.
    Lajkovi
    11522
    Reputacioni uticaj
    30

Nesoni,ja te u potpunosti podrzavam.

U nasoj lepoj Srbiji,plate su mizerne,a roba najskuplja u regionu,samo ne znam kako i zasto?

Ne pamtim kada sam sat kupio kod nas,jer gotovo sve za satove,a i satove,uzimam preko interneta,jer se mnogi modeli i posle uvoznih dazbina vise isplate,nego da se kupe u Srbiji.

Kada sam uzimao Bulovu,nije mi bilo svejedno,uzeo sam je iz USA,ali sam dobro postupio i nemam problema.

Toplo preporucujem kupovinu online,ali obavezno preko paypal-a ili alipay-a,ja nisam saradjivao sa ostalim posrednicima,zato spominjem samo ova dva.

Sent from my SM-G920F using Tapatalk
    piksi likes this.

Član od
    9.7.2014.
    Lajkovi
    29468
    Reputacioni uticaj
    693

Usled nekih neopravdanih i ponekog opravdanog razloga vrlo često su satovi kupljeni u Srbiji dosta skuplji nego u inostranstvu. Već je puno pisano o monopolima,malom tržištu i kupovnoj moći, usled čega zastupnici naručuju male količine,što se neminovno odražava na višu cenu pa se ovaj put ne bih ponavljao.

Međutim, ipak se desi da, usled pojedinih akcija trgovaca cene budu konkurentne inostranim pa se ponekad desi da je i kod nas moguće kupiti sat po konkurentnoj ceni. Do tada nam ostaje da pokušamo da ostvarimo što bolji popust kod prodavca, što nekada iuspe.

Vezano za povraćaj poreza kada se sat kupi u Srbiji,tačno je da formular za povraćaj PDV mora da se overi na granici prilikom napuštanja zemlje i tom priliku cariniku pokaže nekorišćen proizvod uoriginalnoj ambalaži a da se naknadno vrši povraćaj poreza. Od skoro u inostranstvu postoji mogućnost u većim outlet centrima (Palmanova IT, ParndorfA, Bicester UK) da se povraćaj PDV ostvari direktno u outletu gde postoji šalter za TAX free, ali se naknadno na granici primenjuje ista procedura overe dokumentacije. Još jedna stvar, da bi se povraćaj naplatio na licu mesta ostvario neophodno je posedovanje kreditne kartice na kojoj ima raspoloživih sredstava u iznosu koji se vraća (time se osigurava da se sredstva naplate od kupca ukoliko ne iznese robu iz zemlje,odnoso ne overi dokumentaciju). Ne verujem da ova mogućnost još uvek postojikod nas.

Kupovina kod ovlašćenog dilera je, po pravilu najelegantniji vid kupovine, ali je i skuplja od kupovine kod tzv. „sivih“prodavaca, mahom iz inostranstva. Nedostatak kupovine na sivom tržištu je nepostojanje međunarodne garancije, što bi značilo da, ako se sat pokvari u garantnom roku on bi morao da se pošalje nazad prodavcu, koji bi ga onda servisirao kod nekog od svojih servisera. Ovde postoji i trošak transporta sata koji po pravilu snosi kupac. S druge strane, ako je sat kupljen kod ovlašćenog prodavca servis u garantnom roku se vrši bilo gde u svetu gde postoji zvanični servis i može se odneti serviseru u npr. Novom Sadu, Beogradu... što je svakako velika pogodnost za kupca.

Prilikom kupovine iz inostranstva takođe se moraju uzetiu obziri i troškovi dostave i carine i poreza, koji su već uračunati u proizvod koji se kupuje kod nas.

Imajući na umu navedeno, mislim da za neke jeftinije satove kojih ima i kod nas često nema velike uštede ako se sat naručuje iz inostranstva, posebno ako se plate dodatni troškovi koji slede.

Za neke malo skuplje satove mislim da ima smisla naručiti sat iz inostranstva, posebno ako se radi o modelima sa često prisutnim mehanizmima, za koje ima delova i koji se mogu uspešno i relativno jeftino servisirati i kod nezavisnih časovničara.

Kod skupih satova ipak ne bih rizikovao, radije bih platio nešto više i kupovinu obavio kod ovlašćenog prodavca. Ukoliko je zanačajno jeftinije uz popust i povraćaj poreza, često se isplati i otputovatiu inostranstvo radi kupovine sata. Ako se kupovina poklopi sa nekim planiranim putovanjem, onda nema ni putnih troškova. Mislim da je najbolje poslati upit prodavcu i tražiti popust, meni su uvek odgovarali i vršili korekciju cene.

Kolega Nešoni, samo napred i srećno sa kupovinom.
    Poslednja ispravka: VLADAN P (30.10.2017. u 18:16) Razlog: nisam znao kako da popunim pola sata života

Član od
    9.7.2014.
    Lajkovi
    29468
    Reputacioni uticaj
    693

Ispadoh ne pismen. Uradio sam copy paste iz Worda, sve su mi se reci spojile.
    Molim, ako je u mogucnosti da se ispravi.
    Poslednja ispravka: VLADAN P (30.10.2017. u 18:18) Razlog: :)
    eee likes this.

Stariji član Avatar korisnika popovac 76
    Član od
    18.12.2008.
    Lajkovi
    2740
    Reputacioni uticaj
    80

Moja sad već duplirana iskustva kupovine preko inostranih prodavaca kažu da kad je reč o kupovini sata neke tzv manje vrednosti svakako treba pazariti spolja.... Čist primer je kupovina od sutra vać moje kornjače koja ovde kod ovlašćenog prodavca košta neverovatnih 57600 din a mene je ukupno koštala oko 25000 !!!! To je bre za 32500 din jeftinije ..... Sve i da sam platio carinske troškove razlika bi bila 25000 izvinite ali mislim da bi bilo bolesno kupovati pod ovakvim uslovima... Neko će reći da postoji rizik ali ja na protiv smatram da je kod jeftinijih satova rizik manji a ušteda merena procentom od cene mnogo veća. Slično je bilo i sa kupovinom mog 007.... E sad kod skupljih satova rizik logično biva veći kao i mogućnost prevare. Ujedno sama korisnost takve kupovine se smanjuje jer se povećava vrednost sata, a smanjuje procenat uštede od njegove osnovne vrednosti. Tu je velika razlika i u ceni servisa jer ipak je mnogo jeftiniji servis jeftinijih satova i mnogo su pristupačniji delovi za njih... Dakle kod jeftinijih satova svako naručiti online a kod skupljih ili da se ode spolja po sat kao kolega Piksi ili da se čeka neka novogodišnja akcija nema druge.
    piksi likes this.

Bookmarks sajtovi

Vaš status

• Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •